| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΑΡΧΕΙΟ | ENGLISH  
Οικοσελίδα » ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Δεν πάνε στην Εθνική Φρουρά τα λεφτά από την «Έκτακτη Εισφορά για την Άμυνα»

nikiforos2007cabvo7Σημερινή
«Στ’ όνομα της άμυνας, αλλά πάνε αλλού…»
21 Σεπτεμβρίου 2011
Άδωνης Παλληκαρίδης

Ως παραπλάνηση των πολιτών και πρακτική που πρέπει να αλλάξει αμέσως χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα, τη μεταφορά σημαντικών ποσών από την «Έκτακτη Εισφορά για την Άμυνα της Δημοκρατίας» στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας, για την κάλυψη άλλων αναγκών.

Ο Γιώργος Βαρνάβα ανέφερε ότι μόνο για το έτος 2008 εισπράχθηκε το ποσό των 395 εκατ. ευρώ και κατατέθηκε στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας, ενώ για την ενίσχυση της άμυνας διατέθηκε το πολύ χαμηλό ποσό των 71 εκατ. ευρώ μόνο, ήτοι ποσοστό 18% του συνολικού εισπραχθέντος ποσού. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία για το 2009, εισπράχθηκε το ποσό των 368 εκατ. ευρώ, ενώ για την άμυνα διατέθηκαν 83 εκατ. ή ποσοστό 22%.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ ανέφερε, εξάλλου, ότι δεν ευσταθεί η θεωρία της Κυβέρνησης, ότι θα πρέπει να συνυπολογίζονται τα ποσά του συνόλου των δαπανών της Άμυνας, περιλαμβανομένων και των δαπανών απασχόλησης της Εθνικής Φρουράς και οι συντάξεις αποστράτων.

Όπως είπε, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα ποσά που εισρέουν στα ταμεία του κράτους από την έκτακτη εισφορά για την άμυνα είναι ποσά τα οποία θα πρέπει να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την επιπλέον ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της Δημοκρατίας. Για την αγορά οπλικών συστημάτων δηλαδή και σύγχρονων μέσων οργάνωσης της άμυνας, όπως διόπτρες, ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης της γραμμής αντιπαράταξης και άλλα.

Ο Γιώργος Βαρνάβα είπε ότι από το 1984 έως την 31 Δεκεμβρίου του 2010 εισπράχθηκαν, για την ενίσχυση της άμυνας της Δημοκρατίας, 5.577.530.000 ευρώ, ενώ οι δαπάνες από αυτό το πόσο ανήλθαν σε 4.146.700.000 ευρώ. «Δηλαδή, 1.430.830.000 που εισπράχθηκαν για την Άμυνα της Δημοκρατίας χρησιμοποιήθηκαν για κάτι άλλο, εκτός από την ενίσχυση της Άμυνας», σημείωσε.

Εξηγώντας το ιστορικό, ο κ. Βαρνάβα ανέφερε ότι στον τροποποιητικό νόμο του 2000, που αφορούσε τους παλαιότερους νόμους περί έκτακτης εισφοράς για την άμυνα του 1984 και 1985, η λέξη «Ταμείο», που ερμηνευόταν ως το «Ταμείο για την Αμυντική Θωράκιση», διαγράφηκε και αντικαταστάθηκε με τη φράση «Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας». Αποτέλεσμα αυτού, υπέδειξε, ήταν όλα τα χρήματα που εισπράττονταν από το 2000 ως έκτακτη εισφορά, να κατατίθενται στο Πάγιο Ταμείο και να πιστώνονται στο κονδύλι εσόδων, με την περιγραφή «Έσοδα Αμυντικής Θωράκισης του Υπουργείου Άμυνας».

Να σημειωθεί ότι οι νόμοι του 1984 και 1985 προνοούσαν ότι τα εισπραχθέντα ποσά κατατίθεται στο Ταμείο Αμυντικής Θωράκισης και όχι σε οποιοδήποτε άλλο ταμείο ή λογαριασμό της Δημοκρατίας.

Ο κ. Βαρνάβα συνέχισε λέγοντας ότι ο νόμος του 2002, που κατήργησε τους παλαιότερους, επιβάλλει, σύμφωνα και με τις τελευταίες τροποποιήσεις, εισφορά 17% στα μερίσματα, 15% στους τόκους και 3% στα ενοίκια, ενώ αρμόδιο τμήμα για την είσπραξη της εισφοράς αναφέρεται το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων (ΤΕΠ). Εντούτοις, είπε, από το 2004, όλες οι εισπράξεις που επιβάλλονται από τη σχετική νομοθεσία, πιστώνονται στο κονδύλι «Άμεσες Φορολογίες» του ΤΕΠ.


Σταθερή διεύθυνση permalink: http://www.efylakas.com/archives/9872

Εκτυπώσιμη μορφή

Tags: , , , , , , ,