| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΑΡΧΕΙΟ | ENGLISH  
Οικοσελίδα » ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ, ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ, ΨΥΧΟΠΟΛΕΜΟΣ

Το «σύνδρομο της Στοκχόλμης» και ο «κομματικός πατριωτισμός»

edon-akel

Εμπροσθοφύλακας
«Το “σύνδρομο της Στοκχόλμης” και ο κομματικός πατριωτισμός»
05 Σεπτεμβρίου 2011
Γιώργος Γεωργίου*

Ο όρος «σύνδρομο της Στοκχόλμης» πρωτοχρησιμοποιήθηκε από τον Σουηδό ψυχίατρο και εγκληματολόγο Nils Bejerot και αναφέρεται σε ψυχολογική αντίδραση που παρατηρείται συνήθως σε θύματα απαγωγής ή άλλου γεγονότος, κατά την οποία ο απαχθής (θύμα) αναπτύσσει και παρουσιάζει έντονα συναισθήματα πιστής υπακοής, θαυμασμού, ταύτισης ή ακόμη και «αγάπης» απέναντι στον απαγωγέα του.

Μόνο με το «σύνδρομο της Στοκχόλμης» μπορεί να παρομοιάσει κάποιος τον τρόπο λειτουργίας και πιστής υποταγής συγκεκριμένων (αν όχι των πλείστων) κομματικών μελών, κυρίως του κυβερνώντος κόμματος. Η Κύπρος ακολουθεί πλέον με γοργούς ρυθμούς τον δρόμο της οικονομικής υποδούλωσης, πτώχευσης και εξαθλίωσης ενώ προ-πολλού έχει πετύχει τον εθνικό εξευτελισμό. Η ανασφάλεια είναι το κυριότερο συναίσθημα που βιώνει ο μέσος Κύπριος πολίτης και ταυτόχρονα η αβεβαιότητα για το μέλλον. Μέσα σ’ αυτό το σκηνικό που θυμίζει έκρηξη ηφαιστείου του οποίου η λάβα κατακαίει ότι βρει μπροστά της, πεισματικά μια μερίδα πολιτών οι οποίοι απαρνιούνται την εθνική και κρατική τους υπόσταση για την κομματική, αρνείται να δει την πραγματικότητα. Οι αντιδιαδηλώσεις ενάντια στο κίνημα των αφυπνισμένων, η προκλητική αντιμετώπιση αλλά και η εριστικές γεμάτες εμπάθεια δηλώσεις ανωτάτων στελεχών του υποδουλώνει μια έπαρση άνευ προηγουμένου και χωρίς ίχνος λογικής υπόστασης.

Η πιο πάνω κατάσταση αποκαλύπτει μια άλλη δραματική πτυχή της κοινωνίας μας. Τον «κομματικό πατριωτισμό» και την μετατροπή του κομματικού αρχηγού σε ποντίφικα που διατηρεί το αλάθητο. Είναι σε τέτοιο βαθμό αναπτυγμένος ο «κομματικός πατριωτισμός» που πλέον δεν είναι υπεύθυνος για την απουσία κριτικής σκέψης, αλλά δυστυχώς για την απουσία λογικής σκέψης. Εξού και το φαινόμενο τα θύματα (γιατί είτε άμεσα είτε έμμεσα όλοι θύματα είμαστε της τραγικής έκρηξης στο Μαρί) να εξυμνούν τους υπεύθυνος για την τραγωδία (θύτες), προσπαθώντας με σενάρια επιστημονικής φαντασίας να πείσουν το κόσμο πως στις 11 Ιουλίου 2011 δεν έγινε κάτι για το οποίο να φέρει ευθύνη η πολιτική εξουσία.

Όλα αυτά θα πρέπει να αποτελέσουν την απαρχή της αναγέννησης μας. Ως έθνος, ως λαός, ως κοινωνία και ως άνθρωποι. Να πετάξουμε από πάνω μας το προσωπείο της κομματικής μας ταυτότητας, να αποτινάξουμε γεωγραφικούς προσδιορισμούς (δεξιά – αριστέρα – κέντρο και άκρα), φανατικούς τοπικισμούς και να κάνουμε ένα βήμα για την αλλαγή. Όσο για αυτούς που επιμένουν πεισματικά να ζουν το "κυπριακό όνειρο" της απόλυτα τέλειας κοινωνίας… Το πουλλίν επέτασεν!

* Ο Γιώργος Γεωργίου είναι φοιτητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου


Σταθερή διεύθυνση permalink: http://www.efylakas.com/archives/9576

Εκτυπώσιμη μορφή

Tags: , , , , , ,