| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΑΡΧΕΙΟ | ENGLISH  
Οικοσελίδα » ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Περί του Άρθρου 45 του Συντάγματος

xristofias-paraithsou

Εμπροσθοφύλακας
«Περί του Άρθρου 45 του Συντάγματος»
01 Σεπτεμβρίου 2011
Φοίβος Σπάρος*

Μέχρι πρόσφατα πίστευα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (ΠτΔ) δέν μπορεί να διωχθεί ποινικά πρίν τη λήξη της θητείας του. Αυτό οφείλετο σε λανθασμένη ερμηνεία των παραγράφων 1 και 5 του Άρθρου 45 του εν δυνάμει Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

1. Ο Πρόεδρος ή ο Αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας δεν υπόκειται εις οιανδήποτε ποινικήν δίωξιν διαρκούσης της θητείας αυτού, ειμή μόνον ως εν τω παρόντι άρθρω ορίζεται.

5. Τηρουμένων των διατάξεων της δευτέρας και της τρίτης παραγράφου του παρόντος άρθρου ο Πρόεδρος ή ο Αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας δεν διώκεται δι’ οιονδήποτε αδίκημα τελεσθέν υπ’ αυτού εν τη ασκήσει του λειτουργήματός του, πλην όμως δύναται να διωχθή μετά την λήξιν της θητείας αυτού δι’ οιονδήποτε έτερον αδίκημα τελεσθέν κατά την διάρκειαν αυτής.

«Τηρουμένων των διατάξεων της δευτέρας και της τρίτης παραγράφου» σημαίνει ότι αυτές περιγράφουν τις μοναδικές περιπτώσεις για τις οποίες μπορεί να διωχθεί ο ΠτΔ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ της θητείας του.

Αυτές είναι οι εξής δυο:

· «επι εσχάτη προδοσία» (παράγραφος 2)

· «οιονδήποτε αδίκημα ατιμωτικόν ή ηθικής αισχρότητος» (παράγραφος 3)

Η πρώτη επαφίεται στη Βουλή. Θα πρέπει, σε τελικήν ανάλυση, τα ¾ των βουλευτών να συμφωνήσουν ότι υπάρχει ζήτημα για έσχατη προδοσία. Η όλη τακτική του Προέδρου της Δημοκρατίας για «λύση ΔΔΟ με δυο states ίσου status» με εναλλασσόμενο πρόεδρο, σταθμισμένη ψήφο κλπ μπορεί να είναι η βάση μιας τέτοιας απόφασης. ΑΛΛΑ, δεδομένης της σύστασης της Βουλής, με πλειοψηφούντα τα κατ’ εξοχήν μειοδοτικά κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ αυτό μάλλον αποκλείεται. Η καταδικαστέα έλλειψη προνοητικότητας, η προχειρότητα ενεργειών και η άρνηση ανάληψης των ευθυνών του έχει ακόμα πιο λίγες πιθανότητες.

Η δεύτερη έχει κάποιες πιθανότητες. Η δυσκολία έγκειται στην ερμηνία των όρων «ατιμωτικόν» και «ηθικής αισχρότητος» [σύνδεσμος: Άρθρο 45 παρ. 3]. Ο τελευταίος όρος, παρ’όλον ότι είναι φοβερά ασαφής φαίνεται να αναφέρεται κυρίως στον χαρακτήρα και τη συμπεριφορά. Επομένως, παραμένει ο όρος «ατιμωτικόν». Στα Ελληνικά η έννοιά του είναι παρόμοια με εκείνη της ηθικής αισχρότητας. Στο Αγγλικό, όμως, κείμενο που είναι και το πρωτότυπο, ο όρος είναι dishonesty με συνώνυμα deceitfulness, falsehood, untruthfulness. Η σωστή – κατά τη γνώμη μου – μετάφραση είναι ανειλικρίνεια (με συνώνυμα δολιότητα, ψεύδος) ή έστω ατιμία. Όπως έχει …«έν-ι-στέκει».

Σε αυτήν την περίπτωση (της παραγράφου 3) θα πρέπει πρώτα να πεισθεί ο Γενικός Εισαγγελέας ότι υπάρχει αδίκημα και εν συνεχεία να πείσει τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Εν ολίγοις, πολύ δύσκολο και γι αυτό να λάβει χώραν.

Έναυσμα γι αυτό μου το «πόνημα» για το άρθρο 45 ήταν μια σειρά άρθρων από την στήλη «Εν Τύποις» του κ. Κουρτελλάρη στη «Χαραυγή» όπου έκαμε μιαν ανελέητην επίθεση κατά της Δρ. Μακαρίας-Άντρης Στυλιανού. Όπως έγραψα σε προηγούμενή μου επιστολή το δικό μου συμπέρασμα είναι ότι όλη αυτή η επίθεση γίνεται γιατί η κ. Στυλιανού ετόλμησε να προχωρήσει σε μια διαδικασία που πιθανόν να τελεσφορήσει σε ποινική δίωξη του νυν ΠτΔ.

Αν όμως η πιο πάνω ανάλυσή μου είναι σωστή, ο κ. Κουρτελλάρης και τα συντρόφια του στη ‘Χαραυγή’ και την Κ.Ε. του ΑΚΕΛ δέν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Και αν φοβούνται ότι ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Πρόεδρος του Ανωτάτου ίσως να …ενδώσουν, ας χρησιμοποιήσουν μιαν απο τις «παλιές τους τέχνες κόshινο»: ας τους τραπεζώσουν, που ξέρεις ίσως κάτι «κολλήσει» …

Πλήν όμως, το «κακόν» έγινεν ήδη και γι αυτό δέν φταίει ούτε η Δρ. Στυλιανού ούτε κανένας άλλος απο τους πραγματικά (και όχι δήθεν) αγανακτισμένους. Ούτε καν κανένας απο τους επίδοξους μνηστήρες (Αναστασιάδηες, Καρογιάννηες, κου-ο-κου). Μόνον η «ξερή τους η κκελλέ» φταίει και κανένας άλλος. Μόνοι τους έχασαν κάθε εμπιστοσύνη απο το λαό με την αβάσταχτη ελαφρότητά τους και ιδιαίτερα με την εγληματική απρονοησία και την επακόλουθη άρνηση κάθε ευθύνης. Για όλα φταιν κάποιοι άλλοι ενώ οι ίδιοι και ιδιαίτερα ο Πρόεδρος Χριστόφιας είναι «κούππες άπαννες». Ή άλλως: «κάπου το πράμα δεν μου κολλάει. Εν ι-στέκει, που λέμε στα κυπριακά.»

Η δική μου ευχή και προτροπή είναι όλη αυτή η αγανάκτηση και ο αφυπνισμός να οδηγήσουν σε ένα λαοπρόβλητο κίνημα ενάντια σε όλα τα κατεστημένα στην Κύπρο και να βρεθούν, επι τέλους, εκείνες οι ηγετικές μορφές που θα οδηγήσουν σε μιαν πραγματικήν αναστήλωση (ανόρθωση) ήθους και πράξης. Για να μήν «μας πάρει και να μας σηκώσει» δηλαδή …

* Ο Φοίβος Σπάρος είναι Φυσικός Μηχανικός


Σταθερή διεύθυνση permalink: http://www.efylakas.com/archives/9502

Εκτυπώσιμη μορφή

Tags: , , , , , , ,