| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΑΡΧΕΙΟ | ENGLISH  
Οικοσελίδα » ΨΥΧΟΠΟΛΕΜΟΣ

Προς κ. Κύπρο Κουρτελλάρη: «Ποιοι καλύπτονται πίσω από το σύστημα»;

kourtellaris-kypros

Εμπροσθοφύλακας
«Προς κ. Κύπρο Κουρτελλάρη: “Ποιοι καλύπτονται πίσω από το σύστημα”;»
30 Αυγούστου 2011
Φοίβος Σπάρος*

Προς: Αξιότιμον κ. Κύπρο Κουρτελλάρη

Σχετικά με: «Εν τύποις – Ιδού, λοιπόν, ποιοι καλύπτονται πίσω από το σύστημα…» [‘Χαραυγή’ 23/08/2011] (Σημ. Σ.Ο.: το κείμενο του κ. Κουρτελλάρη αποδελτιώνεται πιο κάτω, σε αντίθεση με την ‘Χαραυγή’ που ουδέποτε δημοσιεύει την ανταπάντηση στις ύβρεις της…)

Αγαπητέ κ. Κουρτελλάρη,

Ευχαριστώ πολύ που αφιερώσατε το ένα τρίτο περίπου του άρθρου σας στο άτομό μου. Αυτό με κάνει να πιστεύω ότι λαμβάνεται πολύ στα σοβαρά αυτά που έγραψα για σας, την εφημερίδα σας, το κόμμα σας και τον πρόεδρό σας. Να η σχετική σας παράγραφος:

«Ενώ αν -και όταν- εμείς, ας πούμε εδώ στη “Χαραυγή”, κρίνουμε τους κρίνοντες και υβρίζοντες, ε τότε είμαστε υβριστές! Και ό,τι μάς γράψουν, λίγα μας θα είναι ακόμη! Τόπε κάποιος κύριος εξ Ολλανδίας ορμώμενος. Κύπριος, βέβαια, αλλά ζει και εργάζεται -προφανώς- στην ευρωπαϊκή αυτή χώρα. Και κρίνει τα της νήσου Κύπρου και του λαού της εκ του μακρόθεν, σερφάροντας μέσα στις σελίδες των εφημερίδων μέσω διαδικτύου. Και εκ του μακρόθεν κάνει τον αγώνα τον καλό, τον αγώνα της σωτηρίας της πατρίδας μας και της εν αυτή δημοκρατίας μας… Την ”σωτηρία” της από τη σημερινή κυβέρνηση, ασφαλώς, όχι από την κατοχή και την παγίωση των τετελεσμένων της. Αυτά είναι για κάποιους ψιλά γράμματα, πολύ ψιλά για να ασχοληθούνε μαζί τους. Εξάλλου τώρα που είμαστε Ευρωπαίοι με βούλλα, κατοικοεδρεύουμε όπου θέλουμε ανά τας Ευρώπας, και από εκεί αγωνιζόμαστε για τη σωτηρία της πατρίδας… Και παραδίδουμε και μαθήματα για τούτο εις τους εν Κύπρω παραμένοντες ιθαγενείς. Που επιμένουν να σκέφτονται διαφορετικά από την αφρόκρεμα του πατριωτισμού… Κι είχανε το θράσος να διεκδικήσουν δημοκρατικώ τω τρόπω τη διακυβέρνηση. Οποίον αμάρτημα οι Αριστεροί αυτού του τόπου!»

Πολύ θα σας εσύστηνα να διαβάσετε και την χθεσινή μου επιστολή σχετικά με την αρθρογραφία της κ. Μ. Φράγκου. Διαβάστε ιδιαίτερα την τελευταία παράγραφο (Σημ. Σ.Ο.: Δημοσιεύουμε σήμερα την σχετική επιστολή προς την κ. Μ. Φράγκου, που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες. Θα την βρείτε πιο κάτω.)

Και μιαν παράκληση. Έτσι, για να βλέπουν και οι αναγνώστες σας, ιδίοις όμμασι τί «βρισιές» και άλλα ακατανόμαστα σας γράφω, δημοσιεύσετε τις επιστολές για τις οποίες μιλάτε. Έτσι για να μπορέσουν κι αυτοί να καταλάβουν πως ένας (αχρείος;) σαν και μένα καλύπτεται «πίσω από το σύστημα» …

Έ, ρε κούνια που σας κούναγε λέω γώ!

Μετά τιμής.

* Ο Φοίβος Σπάρος είναι Φυσικός Μηχανικός

- – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – -

Χαραυγή
«Ιδού, λοιπόν, ποιοι καλύπτονται πίσω από το σύστημα…»
23 Αυγούστου 2011
Κύπρος Κουρτελλάρης, στήλη ‘Εν Τύποις’

Θυμάστε που τις προάλλες δήλωνα ότι δεν ισχυρίζομαι ότι κατέχω το απόλυτο της γνώσης, της αλήθειας και του ορθού; Και ακόμη ότι ούτε πίσω από το σύστημα κρύβομαι; Εμ το λοιπόν, κάποιοι άλλοι το κάνουν. Και το ένα και το άλλο. Αλλιώς δεν μπορεί να είναι της άποψης ότι αυτοί κατέχουν το απόλυτο της αλήθειας. Κατέχουν το απόλυτο του ορθού. Το απόλυτο της αντικειμενικότητας. Ακόμη και το απόλυτο του πατριωτισμού. Μάλιστα φίλοι μου, κατέχουν το απόλυτο του πατριωτισμού! Ετσι, ό,τι γράψουμε εμείς, που ας πούμε διαφωνούμε μαζί τους, είναι λάθος και αναληθές. Πάσχει η αντικειμενικότητά του. Και διαφωνία δεν είναι μόνο στην άποψη και τα πιστεύω, αλλά ακόμη και στα γεγονότα. Ενώ λάθος έχουμε εμείς ακόμη και στην ερμηνεία των γεγονότων! Για να μην πω ότι λανθανόμαστε ακόμη και στις εκτιμήσεις μας. Ο,τι γράψουμε, με το οποίο αυτοί διαφωνούν, είναι λάθος! Είναι μονόπλευρο και υποκειμενικό. Είναι μη αντικειμενικό και… ύβρις! Αν, δηλαδή, γελαστούμε να ασκήσουμε σ’ αυτούς κριτική. Ενώ ό,τι γράφουν ή πουν αυτοί δεν είναι τίποτε από τα πιο πάνω. Ακόμη και οι χυδαιολογίες σε βάρος του προέδρου της Δημοκρατίας ροδόσταγμα είναι για κάποιους! Οποιοι και νάναι αυτοί! Κι αυτό μέσα στα απόλυτα δικαιώματά τους και στην πλήρη λειτουργία και εφαρμογή της δημοκρατίας. Δημοκρατία α λα καρτ, ως έγραψε κάποιος τις προάλλες…

Ενώ αν -και όταν- εμείς, ας πούμε εδώ στη “Χαραυγή”, κρίνουμε τους κρίνοντες και υβρίζοντες, ε τότε είμαστε υβριστές! Και ό,τι μάς γράψουν, λίγα μας θα είναι ακόμη! Τόπε κάποιος κύριος εξ Ολλανδίας ορμώμενος. Κύπριος, βέβαια, αλλά ζει και εργάζεται -προφανώς- στην ευρωπαϊκή αυτή χώρα. Και κρίνει τα της νήσου Κύπρου και του λαού της εκ του μακρόθεν, σερφάροντας μέσα στις σελίδες των εφημερίδων μέσω διαδικτύου. Και εκ του μακρόθεν κάνει τον αγώνα τον καλό, τον αγώνα της σωτηρίας της πατρίδας μας και της εν αυτή δημοκρατίας μας… Την ”σωτηρία” της από τη σημερινή κυβέρνηση, ασφαλώς, όχι από την κατοχή και την παγίωση των τετελεσμένων της. Αυτά είναι για κάποιους ψιλά γράμματα, πολύ ψιλά για να ασχοληθούνε μαζί τους. Εξάλλου τώρα που είμαστε Ευρωπαίοι με βούλλα, κατοικοεδρεύουμε όπου θέλουμε ανά τας Ευρώπας, και από εκεί αγωνιζόμαστε για τη σωτηρία της πατρίδας… Και παραδίδουμε και μαθήματα για τούτο εις τους εν Κύπρω παραμένοντες ιθαγενείς. Που επιμένουν να σκέφτονται διαφορετικά από την αφρόκρεμα του πατριωτισμού… Κι είχανε το θράσος να διεκδικήσουν δημοκρατικώ τω τρόπω τη διακυβέρνηση. Οποίον αμάρτημα οι Αριστεροί αυτού του τόπου!

Ευτυχώς, βέβαια, που υπάρχουν κάποιοι και μας θυμίζουν τα δικά μας δικαιώματα. Ως πού φτάνουν, δηλαδή, όχι ως πού εμείς θεωρούμε ότι φτάνουν… Διότι προφανώς είναι αφέλεια ημών των Αριστερών να θεωρούμε ότι έχουμε τα ίδια δικαιώματα με τους ακραιφνείς πατριώτες. Ή έστω του λοιπούς εν Κύπρω -και εν τη αλλοδαπή- Κυπραίους. Και προφανώς μέσα στα δικαιώματα που ημείς δεν έχουμε είναι και της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης τής -διαφορετικής- άποψής μας. Εμ, τότε η δική μας -προφανώς ενοχλητική- κριτική είναι… ”ύβρις” και παίρνει -πώς το είπε προχθές στη “Σημερινή” και τον Μάριο Δημητρίου η Δρ. Μακαρία Αντρη Στυλιανού;- «τη νομική οδό»! Ακούς εκεί να την κρίνουμε! Ιδού, λοιπόν, ποιοι καλύπτονται πίσω από το σύστημα…

- – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – -

Εμπροσθοφύλακας
«Περί εκτοπισμάτων»
30 Αυγούστου 2011
Φοίβος Σπάρος

Δέν είναι μόνον ο κ. Κύπρος Κουρτελλάρης που «αστράφτει και βροντά» όταν κάποιοι τολμούν να λέν ή να κάνουν πράγματα μή αρεστά στον ίδιο και τα φιλαράκια του. Άλλο λαμπρό παράδειγμα του ήθους των υποτιθέμενων αριστερών του ΑΚΕΛ και του εκφραστικού του οργάνου είναι η κ. Μαρία Φράγκου. Στην τελευταία έκδοση της ‘Χαραυγής’ [22/08/2011] πήρε όλους τους …κακούς με τη σειρά.

Έτσι, ο κ. Περδίκης «που έγινε βουλευτής με 1918 σταυρούς προτίμησης τη μια φορά και με δυο χιλιάδες την άλλη» η κ. Μακαρία Άντρη Στυλιανού που «στις εκλογές της ΠΟΕΔ τον περασμένο Μάιο» πήρεν «έξι όλες κι όλες» ψήφους («αυτό ήταν το εκτόπισμά της»), ο Γιαννάκης Ομήρου, «το κόμμα του οποίου έχει λιγότερο από διψήφιο ποσοστό ανάμεσα στο εκλογικό Σώμα», ο Αρχιεπίσκοπος που έγινε «θρησκευτικός ηγέτης με το εκτόπισμα του 8%», ο κ. Αναστασιάδης, «το κόμμα του οποίου έδωσε πολιτική στέγη στους πραξικοπηματίες» και – υποθέτω – όποιον άλλο άτομο έχει έναν ανάλογο αείπιν (κουσούρι στην Κυπριακή διάλεχτο) «δέν μπορούν» να έχουν λόγο σε θέματα με τα οποία διαφωνούν με τον ΠτΔ ή/και το ΑΚΕΛ το οποίον είναι «ένα κόμμα με ιστορία 85 χρόνων και εκτόπισμα που ξεπερνά το 33% του εκλογικού σώματος».

Εξ όσων θυμάμαι από ότι έχω μάθει, οι όροι «ἁριστερα» και «δεξιά», ως πολιτικές κατευθύνσεις, προέρχονται απο την τότε Γαλλικήν Εθνοσυνέλευση όπου αριστερά κάθονταν οι αντιπρόσωποι των κοινων (οι επαναστάτες δημοκράτες) και δεξιά των αριστοκρατών (οι συντηρητικοί ολιγάρχες). Ο πιο περίφημος, ίσως, αριστερός δημοκράτης τότε ήταν και ο Βολτέρος πού είπε: «Δε συμφωνώ ούτε με μια λέξη από όλα όσα λες, αλλά θα υπερασπίζω, και με το τίμημα της ζωής μου ακόμα, το δικαίωμά σου ελεύθερα να λες αυτά που πρεσβεύεις.» Για τον Βολτέρο αυτό δέν ήταν μόνο ρήση, ήταν και πράξη, τρόπος ζωής.

Αλλά θα μου πείτε τί «εκτόπισμα» μπορεί να έχει ο Βολτέρος τριακόσια σχεδόν χρόνια μετά το θάνατό του;


Σταθερή διεύθυνση permalink: http://www.efylakas.com/archives/9493

Εκτυπώσιμη μορφή

Tags: , , , , , , , ,