| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΑΡΧΕΙΟ | ENGLISH  
Οικοσελίδα » ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ, ΚΥΠΡΟΣ

Κλέβουν την ειδική φορολογία της Άμυνας αντί να στήσουν πολεμική αεροπορία

800px-mirage2000-5f_1-2_cigognes1

Σημερινή
«Κλέβουν την… άμυνα: H ειδική φορολογία καλύπτει τρύπες του δημόσιου κορβανά»
18 Ιουνίου 2011
‘Αδωνης Παλληκαρίδης

Η Κυβέρνηση δεν άγγιξε το ανελαστικό κρατικό μισθολόγιο και βάζει χέρι στα κονδύλια της ασφάλειας της χώρας. Μέχρι στιγμής, 1,5 δισ. που προήλθαν από τη φορολογία για την άμυνα, χρησιμοποιήθηκαν για άλλες υποχρεώσεις του Υπουργείου Οικονομικών.

Το κακό με τη φορολογία για την άμυνα παράγινε. Επιβλήθηκε για να στηρίξει την αμυντική προσπάθεια κι ενώ τα πρώτα χρόνια λειτούργησε προς αυτή την κατεύθυνση, αργότερα έγινε ο αιμοδότης της κρατικής κακοδιαχείρησης.

Ο υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας εμφανίστηκε ενώπιον της Επιτροπής Άμυνας λέγοντας ότι η οικονομική κρίση τού έδεσε τα χέρια και τα πόδια και πολλά που θα μπορούσαν να γίνουν για την αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς, δεν θα γίνουν.

Ποιος υπουργός Άμυνας, διερωτήθηκε, δεν θα ήθελε νέα προηγμένα συστήματα για να έχει πιο πειστική άμυνα έναντι του Αττίλα;

Σε παρέμβασή του πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας Γιώργος Βαρνάβα αλλά και άλλοι βουλευτές από πλευράς ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΥΡΩΚΟ επισήμαναν ότι τα χρήματα που αποκόπτονται για την άμυνα στις διάφορες μορφές φορολογίας πρέπει να επενδύνται μόνο στην ανάπτυξη των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας.

Χωρίς άμυνα δεν υπάρχει κράτος και εθνική κυριαρχία, επισήμανε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Γιώργος Προκοπίου. Σε προεκλογική τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής Νικόλας Παπαδόπουλος επισήμανε ότι οι τρύπες του δημόσιου κορβανά δεν μπορούν να κλείνουν με κονδύλια που εισπράχτηκαν για άλλο σκοπό.

Κλήθηκαν ειδικοί του Υπουργείου Οικονομικών αρμόδιοι για τις φορολογικές εισπράξεις του κράτους και επιβεβαίωσαν ότι ένα ποσό γύρω στα 250 με 300 εκ. ευρώ το χρόνο εισπράττονται ως φορολογία για την άμυνα από τις διάφορες συναλλαγές.

Η Πολιτεία πληρώνει μόνο για μισθούς και συντήρηση οπλισμού γύρω στα 100 εκ. ευρώ το χρόνο, ποσό που δεν αφορά στην αμυντική αναβάθμιση αλλά αποτελεί πάγια δαπάνη του ανελαστικού κρατικού μισθολογίου.

Η συζήτηση που έγινε για το μισθολόγιο αγγίζει και την αμυντική δυνατότητα της χώρας. Δηλαδή, διερωτώνται τα μέλη της Επιτροπής Άμυνας, όσο πιο ψηλοί μισθοί δίνονται και όσο πιο πολύ συνωστίζονται κάποιοι στη στρατιωτική πυραμίδα τόσο λιγότερα χρήματα περισσεύουν για αμυντικούς εξοπλισμούς; Το θέμα του μισθολογίου στο στράτευμα θα έπρεπε να είναι εντελώς διαχωρισμένο με την αμυντική αναβάθμιση για να αισθάνεται και η Κυβέρνηση την πίεση να κάνει περικοπές και να ελέγξει καλύτερα υπερωρίες, επιδόματα και άλλα ωφελήματα.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, καλός γνώστης των στρατιωτικών δεδομένων από τη θητεία του ως υπουργού Άμυνας και ως προέδρου της Επιτροπής Άμυνας, έχει την άποψη ότι τα ποσά της φορολογίας για την άμυνα πρέπει να πηγαίνουν αποκλειστικά στην άμυνα και όχι να καλύπτουν χρόνια ελλείμματα του Δημοσίου. Το δημοσιονομικό έλλειμμα και η άνοδος του κρατικού μισθολογίου μπορεί να καλυφθεί με άλλη φορολογία ή με περιορισμό των ανελαστικών κρατικών δαπανών. Η Κυβέρνηση γι’ αυτά τα θέματα πρέπει να ακολουθήσει το δύσκολο δρόμο κι όχι τον εύκολο, να βάζει χέρι στην άμυνα.

Προειδοποίηση από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς

Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς μίλησε μόλις προχθές στη Βουλή. Είπε ότι χώρα που δεν επενδύει στην άμυνά της μακροπρόθεσμα χάνει πολύ περισσότερα. Η προειδοποίηση του στρατηγού πρέπει να ηχήσει ως καμπανάκι στα αφτιά της εκτελεστικής εξουσίας. Ακόμη και η Ελλάδα που βρίσκεται στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης δεν περιόρισε σημαντικά τα κονδύλια της άμυνας. Ο ελληνικός στρατός ανανεώνει τα οπλικά στου συστήματα και προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες στην κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία. Διαφορετικά δεν υπάρχει δυνατότητα να κλείσουν τα θέματα που ταλανίζουν την Ελλάδα με την αμφισβήτηση του Αιγαίου και της ΑΟΖ. Η Κύπρος, ως μέρος της εθνικής άμυνας, γιατί περικόπτει εξοπλισμούς, δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο την Ελλάδα, διερωτώνται ανώτατοι επιτελείς. Στη χώρα μας ίσως κάποιοι να αποφάσισαν ότι θα ανακηρυχθεί η χώρα σε ανοχύρωτη πολιτεία, παρατηρεί ο Σωτήρης Σαμψών.

Το θέμα είναι από τα πλέον κρίσιμα και θα απασχολήσει την επιτροπή άμυνας σε μελλοντική της συνεδρία. Εκεί οι πολιτικές δυνάμεις θα τοποθετηθούν με τον πλέον επίσημο τρόπο. Στον κρίσιμο τομέα της άμυνας η φημολογία γύρω από τον πολιτικό προϊστάμενο με το «αλλάζει – μένει», είναι άλλο ένα κομμάτι του παζλ που εμποδίζει τις σωστές αποφάσεις. Ποιος μπορεί να στήσει πόδι για τα κονδύλια που υποκλέπτονται από την άμυνα; Η αμυντική αναβάθμιση, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής, συνδέεται και με το κρίσιμο θέμα της αίτησης για το Συνεταιρισμό για την Ειρήνη.

Πώς θα αξιολογηθεί η Κύπρος στο γίγνεσθαι της Ευρωπαϊκής Άμυνας ότι ξηλώνει ό,τι έχει και υποβαθμίζει τις εγκαταστάσεις της;

Όλα τα κόμματα πλην του ΑΚΕΛ έδειξαν το δρόμο, αλλά η Κυβέρνηση αρνείται να ακολουθήσει αυτό που συμβουλεύει και η Ελλάδα, την πορεία προς την αμυντική ολοκλήρωση της Ε.Ε., με την Κύπρο να συμμετέχει σε όλες τις δομές.

Θα μπορούσαμε να είχαμε Μιράζ

Με τη φορολογία για την άμυνα, επισημαίνουν μέλη της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής και στρατιωτικοί αναλυτές, θα μπορούσαμε να είχαμε δημιουργήσει μια ισχυρή πολεμική αεροπορία που φαίνεται να την έχει απόλυτη ανάγκη η χώρα μας.

Ακόμη και για επιτήρηση της ΑΟΖ επιβάλλεται να υπάρχει αεροπορία.

Στην περιοχή μας υπάρχουν κοιτάσματα υδρογοναθράκων και χρειάζονται επιτήρηση οι διεργασίες ανόρυξης. Με τη φίλη χώρα του Ισραήλ είμαστε πολύ κοντά για εκτεταμένη συμφωνία εφ’ όλης της ύλης. Πώς η χώρα μας θα συμμετέχει ισόβαρα σε μια νέα στρατιωτικοπολιτική σχέση, όταν δεν έχει υποδομές; Οι Αμερικανοί ενθαρρύνουν στα παρασκήνια τη σχέση της Κύπρου με το Ισραήλ και αυτό ίσως είναι λυκόφως ελευθερίας και αλλαγής πλεύσης για τα ισχυρά διεθνή συμφέροντα, που επέτρεψαν την ημικατοχή της Κύπρου για 36 και μισό χρόνια.

- – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - -

Καθημερινή Κύπρου
«Η οικονομική κρίση επηρέασε και την ”Δήμητρα”»
18 Ιουνίου 2011

Στην ΤΑΜΣ ”Δήμητρα 2011” δεν χρησιμοποιήθηκε πτητικό μέσο για τους σκοπούς της άσκησης λόγω της ανάγκης για εξοικονομήσεις, όπως δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας.

Απαντώντας σε ερώτηση, μετά το πέρας της Τακτικής Ασκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) Δήμητρα 2011, γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε αεροσκάφος, ο κ. Παπακώστας, αφού επεσήμανε πως δεν υπάρχει το κατάλληλο αεροσκάφος για τέτοια άσκηση, είπε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ελικόπτερο, αλλά αυτό δεν έγινε για λόγους οικονομίας.

”Δεν χρησιμοποιήσαμε, καλώς πράξαμε για λόγους οικονομίας. Αντιλαμβάνεστε ότι πρωταρχικός μας στόχος ήταν και θα είναι η οικονομία. Και πρέπει να κάνουμε οικονομία εκεί που μπορούμε”, είπε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Ερωτηθείς αν αναφέρεται στα προβλήματα στην Εθνική Φρουρά λόγω της οικονομικής κρίσης, όπως τα είχε παραθέσει στη Βουλή, ο κ. Παπακώστας ανέφερε πως «δεν είναι μόνο στην Εθνική Φρουρά που έχουμε πρόβλημα, ως Κύπρος έχουμε πρόβλημα ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η οποία κτύπησε και τη δική μας πόρτα”.

Επισημαίνοντας την ανάγκη παραδειγματισμού από την Ελλάδα, ο κ. Παπακώστας πρόσθεσε: ”οπωσδήποτε χρειάζεται και επιβάλλεται να είμαστε προσεκτικοί έτσι ώστε να μην βρεθούμε σε δύσκολες καταστάσεις διότι όπως έχω πει, και θα το επαναλάβω και σήμερα, η οικονομική στρατηγική και η στρατιωτική στρατηγική πρέπει να συμβαδίζουν. Αν δεν συμβαδίζουν, αλληλοσυγκρούονται και αλληλοκαταστρέφονται. Αυτό να το έχουμε όλοι υπόψη μας”.

Σε σχέση με τους τομείς στους οποίους γίνονται περικοπές, ο ΥΠΑΜ έφερε ως παράδειγμα τη διακίνηση οχημάτων. ”Εκεί που ο κάθε αξιωματικός θα μπορούσε να μετακινείται ατομικά με το υπηρεσιακό όχημα τώρα θα μετακινούνται περισσότεροι μαζί. Αυτό εξυπακούεται εξοικονόμηση καυσίμων. Επίσης εξοικονόμηση από πλευράς ταξιδιών στο εξωτερικό”, συμπλήρωσε.

Σε παρατήρηση ότι η ΕΦ δεν είχε σήμερα το αεροσκάφος που χρειαζόταν, ο κ. Παπακώστας περιορίστηκε να αναφέρει ότι ”σημασία έχει ότι η άσκηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία, αλλά σίγουρα θα ήταν πιο θεαματική με την παρουσία ελικοπτέρου”.


Σταθερή διεύθυνση permalink: http://www.efylakas.com/archives/9008

Εκτυπώσιμη μορφή

Tags: , , , ,