| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΑΡΧΕΙΟ | ENGLISH  
Οικοσελίδα » ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ, ΑΠΟ ΚΑΘΕΔΡΑΣ, ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ, ΚΥΠΡΟΣ, ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Χαιρετισμός ενός εκπαιδευτικού σε εκδήλωση για τον εορτασμό της ΕΟΚΑ στο Αυγόρου

Μνημείο ΕΟΚΑ στο Αυγόρου

Μνημείο της ΕΟΚΑ στο Αυγόρου

Εμπροσθοφύλακας
«Χαιρετισμός σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στην κοινότητα Αυγόρου την 31/03/2011 για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 1ης Απριλίου 1955»
03 Απριλίου 2011
Κυριάκος Κολοβός

Ελληνίδες και Έλληνες,

Χρέος βαρύ, χρέος τιμής, μας φέρνει απόψε σε τούτη την αίθουσα. Κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ μπροστά σε όλους όσοι θυσίασαν τη ζωή τους για την ελευθερία αυτού του τόπου. Αποτίουμε φόρο τιμής σε όσους αγόγγυστα υπέφεραν, βασανίστηκαν για να ζήσουμε σε τόπο λεύτερο όπως αρμόζει σε Έλληνες.

Η 1η Απριλίου 1955 ήταν αναπόφευκτη για τον Κυπριακό Ελληνισμό. Ήταν το σημείο στο οποίο τμήθηκαν η μακραίωνη ελληνική μας Ιστορίας με την αποφασιστικότητα για αποτίναξη του αγγλικού ζυγού. Σε μια εποχή που τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα, από την Αμερική μέχρι την Αφρική, ήταν στο αποκορύφωμά τους, η Κύπρος αξίωσε με τον πιο έντονο τρόπο την Ελευθερία της. Με εκπεφρασμένη τη θέση για αυτοδιάθεση των Λαών, από μέρους των νικητών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τη δίψα των Ελλήνων της Κύπρου για ελευθερία δεδομένη, και τη θέση για Ένωση μετά της Μητρός Ελλάδος δεδηλωμένη, μοιραία φτάσαμε στην 1η Απριλίου 1955.

Χαρακτηριστικοί οι στίχοι του ποιητή:

«Όταν πια είδαμε κι αποείδαμε,  με τα τηλεγραφήματα και τες πρεσβείες,
κλείσαμε τη μικρή μας ζωή σ’ ένα φάκελλο μικρό
που να χωράει στη φούχτα μιας μαθητριούλας,
στον προβολέα ενός ποδηλάτου,
στη ράχη ενός βιβλίου
και γράψαμε με κόκκινο μελάνι τη διεύθυνση:
Αξιότιμον Ελληνικόν Κυπριακόν λαόν,
Οδόν Ελευθερίας η θανάτου
Χωριά και πόλεις,
Κύπρον».

Η έναρξη του αγώνα της ΕΟΚΑ βρήκε την επαρχία Αμμοχώστου στα όπλα. Οι πρώτες εκρήξεις, ο πρώτος πεσών, οι πρώτοι καταζητούμενοι προέρχονταν από την Αμμόχωστο, και δη την περιοχή Κοκκινοχωρίων. Στον τελικό απολογισμό, από τους 200 περίπου πεσόντες του αγώνα, της τετραετίας 1955-1959, οι 60 προέρχονταν από την επαρχία Αμμοχώστου.

Περηφάνια και δέος προκαλεί σε όλους εμάς τους εκπαιδευτικούς η περιδιάβαση στα ιερά αυτά μέρη που γεννήθηκαν και αναγιώθηκαν τόσο ωραίοι Έλληνες. Με φωτεινό σηματοδότη τα όσα μας κατέλιπαν οι πρόγονοί μας ως ιερά παρακαταθήκη και συναισθανόμενοι το χρέος που επιφορτιζόμαστε για τη γαλούχηση νέων με υψηλά ιδανικά δηλώνουμε απερίφραστα ότι δε θα δεχθούμε δήωση, ούτε αλλοίωση, αλλά ούτε και εκπτώσεις στην ελληνοκεντρικότητα που πρέπει να διέπει την Παιδεία μας.

Χρόνια Πολλά Έλληνες!


Σταθερή διεύθυνση permalink: http://www.efylakas.com/archives/8669

Εκτυπώσιμη μορφή

Tags: , ,