| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΑΡΧΕΙΟ | ENGLISH  
Οικοσελίδα » ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΚΥΠΡΟΣ, ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ

Οι δύο σφαίρες κατά του Σενέρ Λεβέντ

CYPRUS TURKISH PART OPPOSITION NEWSPAPER

Σημερινή
«Μακρύς κατάλογος & Σενέρ Λεβέντ…»
01 Μαΐου 2011
Λάζαρος Α. Μαύρος, στήλη ‘Ειρήσθω’

Μακρύς, πολύ μακρύς ο κατάλογος των δολοφονημένων από το τουρκικό «βαθύ» κράτος δημοσιογράφων. Όταν στις 6 Ιουλίου 1996 δολοφόνησαν στα κατεχόμενα τον εξελιχθέντα σε αντι-Ντενκτασικό δημοσιογράφο Κουτλού Ανταλί, 61 χρ., που κατάγγελλε διεθνώς μ’ ατράνταχτα στοιχεία τον διαπραττόμενο εποικισμό, μετρήθηκαν, τότε, 24 στη σειρά δολοφονημένοι δημοσιογράφοι, μόνο εκείνη την τριετία, 1994-96. Πριν τον Ανταλί, 23ος ήταν ο Μετίν Γκιόκτεπε, 27χρ., της τότε αριστερής εφημερίδας «Εβρένσελ». Ολόκληρο μαρτυρολόγιο κι οι δολοφονηθέντες Κούρδοι δημοσιογράφοι. Ανάμεσά τους, αγνοούμενοι, μετά τη σύλληψή τους, και οι Αγισέλ Μπαλκάτς, Ναζίμ Μπαπάογλου και Ισμαήλ Αγκαγιά των κουρδικών εφημερίδων «Οζκιούρ Γκιουντέμ» και «Οζκιούρ Ουλκέ», τις οποίες έκλεισε το τουρκικό κράτος.

Χραντ Ντινκ ήταν ο 53χρ. Αρμένιος δημοσιογράφος, που πυροβολήθηκε εξ επαφής κι εξέπνευσε, Παρασκευή, 19η Ιανουαρίου 2007, έξω από τα γραφεία της εφημερίδας του, «Agos», στην Κων/πολη. Πολύ μακρύς ο κατάλογος. Προηγήθηκαν και οι Τ/κ δημοσιογράφοι κι εκδότες της εβδομαδιαίας τ/κ «Τζουμχουριέτ», Αϊχάν Χικμέτ και Αχμέτ Γκιουργκάν. Οι οποίοι κατάγγελλαν τις προετοιμασίες των «διακοινοτικών» συγκρούσεων που ετοίμαζε η επί θύραις Τουρκανταρσία στην Κύπρο. Τους δολοφόνησε, στις 23 Απριλίου 1962, στη Λευκωσία, η τρομοκρατική ΤΜΤ του Γραφείου Ειδικού Πολέμου της Τουρκίας, μ’ επικεφαλής της πολιτικής της πτέρυγας τον Ραούφ Ντενκτάς. Το ίδιο μακρύ χέρι του τουρκικού «βαθέος» κράτους στην Κύπρο (ΤΜΤ), δολοφόνησε 11 Απριλίου 1965 τον δημοσιογράφο και συνδικαλιστή Ντερβίς Καβάζογλου, μαζί με τον συνοδό του και σύντροφό του στο ΑΚΕΛ Κώστα Μισιαούλη.

Αυτός ο ογκώδης φάκελος δολοφονημένων δημοσιογράφων αποτελούσε, αφράστως δεδηλωμένα, τα συνημμένα, με κόκκινη κεφαλαία ένδειξη, «λάβε υπόψιν», στο απειλητικό σημείωμα που άφησαν με δύο πυροβολισμούς στην πόρτα της τ/κ εφημερίδας «Αφρίκα», για τον γενναίο δημοσιογράφο Σενέρ Λεβέντ, οι άφαντοι πιστολάδες. Δεν είναι μόνο η αρθρογραφία του, το «έγκλημα» που επέσυρε την απειλή κατάταξής του στον κατάλογο των εξοντωθέντων δημοσιογράφων. Είναι πυροβολισμοί «πρόληψης» του είδους της συμμετοχής του ιδίου και των συνεργατών του, στο προγραμματισμένο για αύριο στα κατεχόμενα συλλαλητήριο. Επειδή τα δικά τους συνθήματα, κατά της Τουρκίας – Κατακτητή, είναι που περισσότερο είχαν εξοργίσει τον νεο-Σουλτάνο Ερντογάν στο συλλαλητήριο της 28ης Ιανουαρίου και τα οποία έσπευσαν να αποκηρύξουν οι… λοιποί συμμετασχόντες.


Σταθερή διεύθυνση permalink: http://www.efylakas.com/archives/8556

Εκτυπώσιμη μορφή

Tags: , , , , , , , , , , ,