| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΑΡΧΕΙΟ | ENGLISH  
Οικοσελίδα » ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΚΥΠΡΟΣ, ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Αυτός είναι ο πραγματικός ΔΗΣΥ: "Πατριδοκάπηλοι" όσοι διαφωνούν με την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία

Νίκος Τορναρίτης

Εμπροσθοφύλακας
«Αυτός είναι ο πραγματικός ΔΗΣΥ: "Πατριδοκάπηλοι" όσοι διαφωνούν με την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία»
03 Νοεμβρίου 2010
Συντακτική Ομάδα

Οι δηλώσεις του Αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Τορναρίτη καταδεικνύουν, για μια ακόμη φορά, τις πραγματικές απόψεις που επικρατούν εντός της "εθνικόφρονης" παράταξης. Οι δηλώσεις Τορναρίτη πως «έφθασε η ώρα να αφήσουμε πίσω μας τα συνθήματα, την πατριδοκαπηλία και ενωμένοι να προχωρήσουμε μπροστά», που ήρθαν ως απάντηση στο σύνθημα «Όχι στην Ομοσπονδία», μας υπενθυμίζουν πως ο ΔΗΣΥ και ο Νίκος Αναστασιάδης, που ράβουν κοστούμια για την επόμενη προεδρία, είναι οι ίδιοι και απαράλλακτοι Συναγερμικοί του 2004 και του Σχεδίου Ανάν, οι "Πρωτοπόροι" των συναντήσεων με τον κατοχικό Ερντογάν, και τα φιλαράκια του Σερντάρ Ντενκτάς, του Ταλάτ και του Έρογλου.

Ο Νίκος Αναστασιάδης και ολόκληρος ο ΔΗΣΥ κρύβουν τον πραγματικό τους εαυτό πίσω από τις εγκληματικές υποχωρήσεις Χριστόφια, και από τον ακατάσχετο, αλλόκοτο και βίαιο ανθελληνισμό της διακυβέρνησης ΑΚΕΛ. Κρύβονται μέσα στις στάχτες των ελληνικών σημαιών που καίνε οι ομάδες μίσους, οι παρακρατικοί και οι φάδες-αντιφάδες που στηρίζουν Χριστόφια. Μην πέσετε στις γαλανόλευκες παγίδες του ΔΗΣΥ στις επερχόμενες εκλογές. Η κριτική κατά του Χριστόφια είναι ανέξοδη και χλιαρή. ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ είναι αμφότεροι ταγμένοι με πάθος υπέρ της ρατσιστικής Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, που οριστικοποιεί την τουρκοποίηση της Κύπρου. Ο Νίκος Αναστασιάδης είναι ο πολιτικός που παρέα με τον Ερντογάν ύβριζε την ΕΟΚΑ και έδινε άφεση αμαρτιών στους Τούρκους για τα κρατικά οργανωμένα πογκρόμ του 1955 κατά των Ελλήνων Κωνσταντινουπολιτών.

Όσον αφορά τις δηλώσεις του κ. Κούλλη Μαυρονικόλα (ο οποίος πρόσφατα διοργάνωσε μια πολύ καλή εκδήλωση με τον Μουράτ Κανατλί στο Ευρωκοινοβούλιο), τον υπενθυμίζουμε πως η ΕΔΕΚ δεν είχε «τονίσει ευθύς εξαρχής ότι η βάση λύσης του Κυπριακού είναι μια ομοσπονδιακή λύση με το ορθό περιεχόμενο». Η ΕΔΕΚ διαφωνούσε ριζικά με την ομοσπονδοποίηση του Κυπριακού, ειδικότερα δε με την Διζωνική, από την εποχή που Τάκης Ευδόκας και Βάσος Λυσσαρίδης ήταν μειοψηφία με αυτές τις θέσεις στο μετεισβολικό Εθνικό Συμβούλιο. Η ΕΔΕΚ επίσης διαφώνησε με την υιοθέτηση της ΔΔΟ ως της "τελευταίας υποχώρησης" στις λεγόμενες "ομόφωνες αποφάσεις" του Εθνικού Συμβουλίου του 1989, επί προεδρίας Γιώργου Βασιλείου.

Η ΕΔΕΚ, αρχικά, απλώς (και κακώς) σεβάστηκε την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου. Τώρα αν στην πορεία υιοθέτησε και αυτή, έστω και χλιαρά, την στιχομυθία της "δίκαιης και λειτουργικής και βιώσιμης λύσης", της ομοσπονδίας ως "βάσης λύσης" και τους τασσικούς αστερίσκους "ορθού περιεχομένου", αυτό δεν είναι κάτι που η ΕΔΕΚ θα έπρεπε να προβάλει και να είναι ιδιαίτερα περήφανη, αφού αποτελεί κηλίδα και όχι κόσμημα στην ιδεολογία της. Πολυ ορθά, ο ίδιος ο Γιαννάκης Ομήρου πρόσφατα σημείωσε πως «ο όρος "διζωνική" δεν απαντάται ούτε στο Συνταγματικό Δίκαιο, ούτε στην επιστήμη της πολιτειολογίας, ούτε στο Διεθνές Δίκαιο ως προσδιοριστικός οιουδήποτε ομοσπονδιακού πολιτεύματος».

Άποψή μας είναι πως αν η ΕΔΕΚ αποφασίσει να επιστρέψει στις πραγματικές ιδεολογικές της ρίζες και αγωνιστικές παρακαταθήκες, ξεκινώντας με την απόρριψη της ρατσιστικής ΔΔΟ και καταδίκης της στείρας και αποτυχημένης πολιτικής γραμμής των "Συμφωνιών 1977-79", τότε θα καταφέρει να αγκαλιάσει ένα τεράστιο φάσμα ανησυχούντων Ελληνοκυπρίων, και αυτό θα μεταφραστεί σίγουρα και σε αύξηση ποσοστών στις επερχόμενες εκλογές.

Διαβάστε επίσης:
- Η επιστροφή του Ππούνιου: Αποχώρησε η ΕΔΕΚ από την κυβέρνηση Χριστόφια

- – - – - - – - – - - – - – - - – - – - - – - – - - – - – - - – - – - - – - – -

Σημερινή
«Αντι-ομοσπονδιακά συνθήματα στην παρέλαση της Λευκωσίας»
29 Οκτωβρίου 2010
Άδωνης Παλληκαρίδης

Το χαιρετισμό της παρέλασης που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, μπροστά από το οίκημα της ελληνικής πρεσβείας, δέχθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και ο πρέσβης της Ελλάδας Βασίλειος Παπαϊωάννου.

Η παρέλαση στη Λευκωσία σημαδεύτηκε με συνθήματα εναντίον της Ομοσπονδίας που αναφώνησαν νεολαίοι του ΑΠΟΕΛ και άλλοι, ενώ περνούσαν μπροστά από τον Πρόεδρο και τους επισήμους. Αυτό συνέβη προς το τέλος της παρέλασης. Οι νεολαίοι που συμμετείχαν στην παρέλαση φώναξαν μερικές φορές ρυθμικά το σύνθημα με ισχυρό πολιτικό μήνυμα «Όχι στην Ομοσπονδία».

Με το τέλος της παρέλασης ο Πρόεδρος αποχώρησε χωρίς να προβεί σε οποιαδήποτε σχόλια για την ενέργεια των νέων. Το ίδιο έπραξε και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, παρά την προσπάθεια των δημοσιογράφων να του αποσπάσουν κάποια δήλωση.

Δεν υιοθετεί ο ΔΗΣΥ
Εκπρόσωποι των κομμάτων σχολίασαν ο καθένας με τη δική του πολιτική προσέγγιση την ενέργεια των νέων να αναφωνήσουν το σύνθημα κατά της ομοσπονδιακής λύσης του Κυπριακού.

Ερωτηθείς εάν συμφωνεί με τα συνθήματα μερίδας ατόμων που παρήλασαν, τα οποία ήταν εναντίον της ομοσπονδιακής λύσης, ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης είπε ότι το κόμμα του δεν υιοθετεί τα συνθήματα. «Έφθασε η ώρα να αφήσουμε πίσω μας τα συνθήματα, την πατριδοκαπηλία και ενωμένοι να προχωρήσουμε μπροστά. Αυτό είναι και το μήνυμα της σημερινής ημέρας».

Σε ερώτηση εάν ήταν πατριδοκαπηλία αυτό που έγινε, απάντησε ότι ο ίδιος δεν οριοθέτησε το συγκεκριμένο περιστατικό, αλλά τοποθετήθηκε γενικά και είπε ότι «τα συνθήματα δεν ωφελούν κανέναν».

Ερωτηθείς για ένα άλλο σύνθημα, το «Κάτω από τα χέρια από την παιδεία», το οποίο επίσης ακούστηκε στην παρέλαση, ο κ. Τορναρίτης είπε πως αυτό θα πρέπει να απασχολήσει τον Υπουργό Παιδείας.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Γιώργος Κολοκασίδης, κληθείς να σχολιάσει τα συνθήματα, είπε ότι δεν τα άκουσε, αλλά -σημείωσε- σε τέτοιες στιγμές πρέπει να είμαστε ομονοούντες και να επιλέγουμε τις συγκλίσεις μας. «Μέρες εθνικών επετείων δεν προσφέρονται για αποκλίσεις. Προσφέρονται για ενότητα και αλληλεγγύη».

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Κυριάκος Μαυρονικόλας, κληθείς να σχολιάσει τα συνθήματα εναντίον της ομοσπονδίας που ακούστηκαν στην παρέλαση, είπε ότι η εφαρμογή της ομοσπονδίας έχει προβλήματα, και πρόσθεσε λέγοντας ότι η ΕΔΕΚ τόνισε ευθύς εξαρχής ότι η βάση λύσης του Κυπριακού είναι μια ομοσπονδιακή λύση με το ορθό περιεχόμενο. Καλό, πρόσθεσε, είναι να μη φωνάζονται τέτοια συνθήματα στις παρελάσεις.

Δοξολογία
Πριν από την παρέλαση, τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννου πανηγυρική δοξολογία, της οποίας προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος. Παρών ήταν και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Βασίλης Παπαϊωάννου. Στην ομιλία του ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε μεταξύ άλλων και τα ακολουθα: «Το όραμα και οι αξίες που ενέπνευσαν τη γενιά που δημιούργησε τον άθλο του Έπους του ’40, πριν από μόλις 2 γενιές, δεν μπορούν παρά να μας εμπνέουν και σήμερα και να καθοδηγούν τη δράση μας. Αξίες που αποκτούν μια έντονη αίσθηση επικαιρότητας για τον Κυπριακό Ελληνισμό, ο οποίος καλείται να εορτάσει την εθνική, επέτειο για 35η φορά, στη σκιά της εισβολής και υπό το άχθος της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής, αγωνιώντας για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας, το σφετερισμό των περιουσιών, την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα».

Παλαιοί πολεμιστές
Η παρέλαση άρχισε στις 11 και 4 λεπτά και άνοιξε με το πέρασμα των σημαιών· της εθνικής και της κρατικής σημαίας που έφεραν παλαιοί πολεμιστές, που τους μετέφερε μικρό στρατιωτικό τζίπ. Παλαιοί πολεμιστές πέρασαν και πεζοί, καταχειροκροτούμενοι. Όπως είναι γνωστό, η Κύπρος συμμετείχε στον πόλεμο του ’40 με 20 χιλιάδες άντρες στον αγγλικό στρατό και δύο χιλιάδες άντρες ως εθελοντές στον ελληνικό στρατό. Η συμμετοχή στον αγγλικό στρατό έγινε κατόπιν παράκλησης των Βρετανών για να βοηθηθεί η Ελλάδα, που εκείνη την περίοδο δεχόταν επίθεση από τις δυνάμεις του άξονα.

Τους παλαιούς πολεμιστές στην παρέλαση ακολούθησαν τμήματα των Πανεπιστημίων και το Παγκύπριο Γυμνάσιο, τιμής ένεκεν. Μαθήτριες μετέφεραν τις ελληνικές σημαίες με την ονομασία κατεχόμενων σχολείων μας. Οι επίσημοι σηκώθηκαν και χειροκρότησαν τη διέλευση των συμβόλων των κατεχόμενων ελληνικών εκπαιδευτηρίων της Κύπρου.

Οι μπάντες
Στην παρέλαση παιάνιζαν οι μπάντες της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας. Στο μισό της παρέλασης παιάνιζε η φιλαρμονική της Εθνικής Φρουράς και στο άλλο μισό η μπάντα της Αστυνομίας.


Σταθερή διεύθυνση permalink: http://www.efylakas.com/archives/8049

Εκτυπώσιμη μορφή

Tags: , , , , , ,