| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΑΡΧΕΙΟ | ENGLISH  
Οικοσελίδα » ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΚΥΠΡΟΣ

Η ρατσιστική, ντενκτασικής εμπνεύσεως, εκ περιτροπής προεδρία του Δημήτρη Χριστόφια

Σχόλιο Σ.Ο.: Διαβάστε σχετικά για την ιστορία της εκ περιτροπής προεδρίας, και για τις ρατσιστικές-ντενκτασικές τις ρίζες την έρευνα μας «Το ΑΚΕΛ συνεχίζει την μεταπραξικοπηματική πολιτική Κληρίδη: Η ιστορική αλήθεια για την εκ περιτροπής προεδρία».

Βοσνία - Ερζεγοβίνη

‘Σημερινή’
«ΕΔΑΔ και εκ περιτροπής προεδρίας»
07 Ιουλίου 2010
Νίκος Κληρίδης, Ευρωπαϊκό Κόμμα

Αυτός ήταν ο τίτλος προηγούμενου άρθρου μου που έδωσα στη δημοσιότητα στις 14/05/2010 θέτοντας επί τάπητος για πρώτη φορά τη νομική και πολιτική θέση ότι η απόφαση του ΕΔΑΔ στην υπόθεση Βοσνίας-Ερζεγοβίνης V. SEJDIC AND FINCI θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν σαν ανατρεπτική της εκ περιτροπής Προεδρίας που παραχώρησε στον Ταλάτ και τώρα παραχωρεί και στον Έρογλου αγόγγυστα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Μόλις προχθές πολύ ορθά η ΕΔΕΚ μέσω του Προέδρου της επανέθεσε το θέμα παραπέμποντας επίσης στην απόφαση Βοσνίας και η Κυβέρνηση αντέδρασε μέσω δηλώσεων του γνωστού Ακελικού παράγοντα κ. Δαμιανού, ο οποίος προσπάθησε να υποστηρίξει ότι δήθεν παρερμηνεύτηκε η απόφαση του ΕΔΑΔ στην πιο πάνω υπόθεση για να πληγεί η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας περί της ορθότητας της εκ περιτροπής Προεδρίας. Όπως ήδη έχω αναλύσει στο άρθρο μου στις 14/05/2010, η κυρίως σημασία και ο παραλληλισμός της πιο πάνω απόφασης του ΕΔΑΔ, είναι το γεγονός ότι το Εκτρωματικό Σύνταγμα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης ήταν το αποτέλεσμα της υπογραφής της Συνθήκης Dayton, η οποία υποτίθεται ότι «επέλυσε» το πολιτικό πρόβλημα της Βοσνίας και χρησιμοποιήθηκε σαν «μοντέλο» για τη σύνταξη του σχεδίου Ανάν. Η συνθήκη Dayton του 1995 και το Σύνταγμα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης διαχωρίζει τους πολίτες της χώρας σε δυο κατηγορίες ή δυο «συνιστώντες λαούς» και αποκλείει το δικαίωμα του ψηφίζεσθαι σε πολίτες της χώρας στην Προεδρία της Βουλής καθώς και στην Προεδρία της Δημοκρατίας, οι οποίοι δεν ανήκουν στους συγκεκριμένους «συνιστώντες λαούς» ή εθνότητες.

Το Grand Chamber του ΕΔΑΔ αποφάσισε ότι αυτή η απαγόρευση και ο αποκλεισμός του ψηφίζεσθαι σε κάποιες Εθνότητες παραβιάζει κατάφωρα την Ευρωπαϊκή Συνθήκη Προστασίας Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και συγκεκριμένα το Άρθρο 14 που απαγορεύει τις φυλετικές διακρίσεις, το Άρθρο 3 του Πρωτοκόλλου 1, το οποίον αφορά τις ελεύθερες εκλογές, και το Άρθρο 1 του Πρωτοκόλλου 12 που αφορά τη γενική απαγόρευση των φυλετικών διακρίσεων.

Επιπλέον, και αυτό είναι και το σημαντικότερο, το ΕΔΑΔ επισημαίνει στην απόφαση του ότι η Βόσνια-Ερζεγοβίνη θα πρέπει απαραίτητα να τροποποιήσει το Σύνταγμά της το οποίον περιέχει αυτές τις φυλετικές διακρίσεις, ούτως ώστε να συνάδει με την Ευρωπαϊκή Συνθήκη Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Από τα πιο πάνω προκύπτει το αβίαστο συμπέρασμα ότι η «γενναιόδωρη προσφορά» της εκ περιτροπής προεδρίας που έγινε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκ μέρους της δικής του κοινότητας προς τον κ. Ταλάτ παραβιάζει τόσο την Ευρωπαϊκή Συνθήκη όσο και τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ. Και ας επιμένει περί δήθεν παρερμηνείας ο κ. Δαμιανού, όταν το πράγμα ομιλεί αφ’ εαυτού.

Ο κ. Δαμιανού ως Διεθνολόγος θα ‘πρεπε να γνωρίζει και να είχε μελετήσει επίσης τη Συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία θα αποτελέσει το Σύνταγμα και τον Υπέρτατο Νόμο της Ε.Ε. και να μας πει αν η εκ περιτροπής προεδρία παραβιάζει ή όχι αυτή τη Συνθήκη.

Τέλος θα ήθελα να τονίσω ότι ανεξάρτητα από οποιαδήποτε νομική ερμηνεία της εκ περιτροπής προεδρίας η πολιτική διάσταση του προβλήματος δεν είναι ήσσονος σημασίας για δυο λόγους: (α) Ο Πρόεδρος έχει προβεί σ’αυτήν τη «γενναία» παραχώρηση προς τον κ. Ταλάτ αποδεχόμενος και την νομιμότητα 50.000 εποίκων καθώς και τη σταθμισμένη ψήφο, χωρίς να δοθεί κανένα αντάλλαγμα προς τη δική μας πλευρά, και επιπλέον ερήμην της θελήσεως του Κυπριακού λαού, (β) Τώρα που η «χημεία» και η «συντροφικότητα» με τον Ταλάτ που θα έφερνε τη λύση αποδείχθηκε «σκιάς ασθενέστερη» και «ονείρων απατηλώτερη», και μετά τον επικήδειον της «Ταλατικής» ουτοπίας, πώς και γιατί και με ποια λογική επιμένει ο Πρόεδρος να χαρίζει σαν δώρο την εκ περιτροπής Προεδρία στον Έρογλου τον οποίον κατηγορούσε πριν εκλεγεί και χαρακτήριζε σαν το δήμιο της οποιασδήποτε ελπίδας για λύση. Ο Έρογλου είναι ξεκάθαρος ότι επιδιώκει ένα και μόνο πράγμα, την αναγνώριση του ψευδοκράτους μέσω της Ταϊβανοποίησης. Ο Πρόεδρος τι επιδιώκει με την επιμονή του στην εκ περιτροπής Προεδρία;


Σταθερή διεύθυνση permalink: http://www.efylakas.com/archives/7180

Εκτυπώσιμη μορφή

Tags: , , , , ,