| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΑΡΧΕΙΟ | ENGLISH  
Οικοσελίδα » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ΑΚΕΛ αυξάνει τους αντιλαϊκούς φόρους και η ‘Χαραυγή’ το αποκρύβει από τους ΑΚΕΛικούς

Σχόλιο Σ.Ο.: Συγχαρητήρια στην σοσιαλιστική ΕΔΕΚ που τήρησε αποχή, και σε ΕΥΡΩΚΟ και ΔΗΣΥ που καταψήφισαν τα αντιλαϊκά μέτρα. Ντροπή στο κυβερνών, “κομμουνιστικό” ΑΚΕΛ του “εργαζόμενου λαού”, αλλά και στο συγκυβερνών ΔΗΚΟ και στους Οικολόγους που τα υπερψήφισαν. Το “Κόμμα του Λαού”, το ΑΚΕΛ, πρωτοπορεί και πάλι σε αντιλαϊκά μέτρα που πλήττουν την μεσαία τάξη. Αφού κύριοι θέλετε να γλιτώσετε λεφτά, γιατί δεν ξεκινάτε, για παράδειγμα, με το να θέσετε τέρμα στην παράνομη ηλεκτροδότηση των κατεχομένων και του τουρκικού στρατού;

benzinadikο

‘Σημερινή’
«”Χαραυγή” Γ.Γ. ΑΚΕΛ κι η… “υπεροπλία”!!!»
18 Ιουνίου 2010
Λάζαρος Α. Μαύρος, στήλη ‘Ειρήσθω’

Δεν έπρεπε χθες οι Ακελιστές κ.ά. αναγνώστες της «Χαραυγής» να πληροφορηθούν, από την 1η σελίδα της εφημερίδας του κυβερνώντος ΑΚΕΛ, ότι η κυβέρνηση Χριστόφια αποφάσισε αύξηση των φόρων ΚΑΙ στα καύσιμα; Γι’ αυτό, η κυβερνώσα εφημερίδα, το απέκρυψε; Δεν το έγραψε ούτε ως… λεζάντα στην 1η σελίδα. Χθες, όλος το Τύπος έγραφε, στην 1η είδηση της 1ης σελίδας, για τις αποφάσεις τού, υπό τον ΠτΔ κ. Χριστόφια, υπουργικού συμβουλίου: «Αύξηση φόρων για εταιρείες, καύσιμα, ακίνητα». Η «Σημερινή», ο «Φιλελεύθερος», η «Αλήθεια», η «Μάχη» κι ο «Πολίτης» (2η) είδηση: Για φόρους (α) εταιρειών, (β) καυσίμων, (γ) ακινήτων, μετέδιδαν και τα ραδιοτηλεοπτικά δελτία. Μόνη η «Χ» του ΑΚΕΛ αποφάσισε να ΚΡΥΨΕΙ από τους αναγνώστες της 1ης της σελίδας τους φόρους στα καύσιμα. Στην 1η σελίδα, κάτω από φωτογραφία του υπ. συμβουλίου έγραψε τον τίτλο «Τα βάρη στους έχοντες». Και «είδηση» 19 αράδων ΧΩΡΙΣ ούτε λέξη για τα καύσιμα…

Αυτό έχει ίσως και την εξής πολύ σχετική σημασία: Δύο φορές αυτή τη βδομάδα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ κ. Α. Κυπριανού μιλούσε σε κομματικές συγκεντρώσεις (α) της «15ης Συνδιάσκεψης ΑΚΕΛ Πόλης & Προαστίων Λεμεσού» και (β) «εκδήλωσης της Ε.Ε. ΑΚΕΛ Λευκωσίας – Κερύνειας στην ΠΕΟ αφιερωμένης προς το 21 Συνέδριο του ΑΚΕΛ» (3η σελ. της «Χ», Δευτέρα 14.6 και Πέμπτη 18.6.10). Σε αμφότερες τις ομιλίες του, με τα ίδια ακριβώς λόγια, «κκόπι ππέιστ» όπως θα ‘λεγε κι ο κ. Τσελεπής του προεδρικού, ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ εξαπέλυσε την ίδια επίθεση στα ΜΜΕ: «Είναι πολύ μικροί για να πετύχουν να πλήξουν το ΑΚΕΛ, είπε και επεσήμανε ότι ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΥΠΕΡΟΠΛΙΑ ΣΤΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ δεν μονοπωλεί και τη συνείδηση του λαού» («Χ» 14&18.6.10). Κατηγορούμενα, λοιπόν, από τον ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, ενώπιον των κομματικών του μαζώξεων, τα… ΜΜΕ. Επειδή, προφανώς, προβάλλουν ΚΑΙ τον Φόρο στα Καύσιμα που αποφάσισε η κυβέρνηση Χριστόφια αλλ΄ αποκρύβει η 1η σελίς της «Χ» του ΑΚΕΛ…

Ήτις, «ΧΑΡΑΥΓΗ», έγραψε χθες ΨΕΥΔΩΣ ότι ο 19ετής ήρωας Ιάκωβος Χατζηπασχάλης, του προδομένου 251ΤΠ (που εκτελέστηκε από τους Τούρκους 22.7.74 και κηδεύτηκαν προχθές τα Μαρτυρικά Οστά του, που βρέθηκαν στον Ομαδικό Τάφο του Γ.Σ.Πράξανδρος της σκλαβωμένης Κερύνειας), σκοτώθηκε, δήθεν, «κατά το προδοτικό πραξικόπημα»!!! Ούτε τους επικήδειους Ά. Κυπριανού και Βάσου Γεωργίου δεν μπήκε στον κόπο, άραγε, ν’ ακούσει η «Χαραυγή» τους;

Ερώτηση:
Πότε, διεξήχθη στο παρελθόν, αξιότιμε κ. ΓΓ, «νηφάλιος διάλογος», κατ’ αντιμωλίαν, ενώπιον του λαού για τις εκάστοτε «διαχρονικές θέσεις του Εθν.Συμβουλίου» και για τις εκάστοτε, ούτω καλούμενες, «διαχρονικές δεσμεύσεις μας» και, προπάντων, πότε ΡΩΤΗΘΗΚΕ ΕΥΘΕΩΣ ο λαός αν τις εγκρίνει; Κάνατε ποτέ λ.χ. («διαχρονικά» στα 33 χρόνια από το 1977) κάποιο δημοψήφισμα για την, αποδεδειγμένα ανέφικτη επί 33 χρόνια, ΔΔΟ σας;

- – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - -

‘Enwtikos-13.blogspot.com’
«Τα “κόμματα του λαού”»
18 Ιουνίου 2010

Το Κυπριακό Κοινοβούλιο χθες υπερψήφισε τα νέα μέτρα της Κυβέρνησης Χριστόφια σχετικά με την καταπολέμηση της οικονομικής κρίσης που περνάει το νησί μας. Μιας οικονομικής κρίσης που όπως μας διαβεβαίωνε προ διετίας ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης και οι λοιποί κυβερνώντες δεν θα άγγιζε την Κύπρο και παρά το γεγονός ότι πολλοί οικονομολόγοι αρθρογραφούσαν τότε για την κατάσταση αυτή. Έτσι σήμερα που οι πλείστες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει να ξεπερνάνε την οικονομική κρίση, η Κύπρος ακόμη βασανίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από αυτή.

Οι βουλευτές της Κύπρου στην πλειοψηφία τους ψήφισαν γι’ αύξηση του εταιρικού φόρου από το 10% στο 11%, με την επιβολή φόρου κοινωνικής αλληλεγγύης ύψους 1% για δύο χρόνια, που θα αφορά όλες τις εταιρείες, για μη καταβολή επιδόματος τέκνου και φοιτητικής χορηγίας για νοικοκυριά, όπου το εισόδημά τους ξεπερνά τις €70 χιλ. ετησίως αλλά και για επιπλέον φορολόγηση στα καύσιμα.

Με αυτά τα μέτρα είδαμε το κόμμα της Κυβέρνησης να διαφημίζει τα μέτρα αυτά ως προϊόν την φιλολαϊκής πολιτικής που ακολουθεί. Σύμφωνα με το ΑΚΕΛ, οι νέες φορολογίες θα επηρεάσουν τους “έχοντες και κατέχοντες” και όχι τα χαμηλότερα λαϊκά στρώματα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην πλειοψηφία τους όμως διαφωνούν με την θέση αυτής της Κυβερνήσεως.

Είναι όντως τα μέτρα αυτά της Κυβέρνησης φιλολαϊκά; Αφήνουν τους μικρομεσαίους οικονομικά πολίτες του κράτους ανεπηρέαστους; Αυτά τα ερωτήματα είναι που πρέπει να απαντήσουμε για να βρούμε την πραγματική αλήθεια, η οποία πρέπει να είναι πλήρως απαλλαγμένη από τις τοποθετήσεις των κομμάτων που παραδοσιακά κρύβουν μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Πρώτο μέτρο είναι η αύξηση του εταιρικού φόρου. Η αύξηση του φόρου αυτού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των κυβερνώντων θα φέρει γύρω στα 70 εκ. ευρώ περισσότερα στα ταμεία του κράτους. Σύμφωνα πάντα με τους Κυβερνώντες αυτό το μέτρο στην ουσία επηρεάζει μόνο τις μεγάλες εταιρείες του τόπου, γεγονός που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα καθώς όλες οι εταιρείες (μικρές και μεγάλες) θα πρέπει να καταβάλουν την αύξηση αυτή.

Επίσης πιθανή σημαντική απώλεια κερδών από κάποιες εταιρίες λόγω της φορολογίας θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους λειτουργίας της. Αυτό σημαίνει ότι οι υπηρεσίες που θα παρέχει θα είναι μειωμένων δυνατοτήτων ή ότι θα υπάρξει απόλυση προσωπικού. Μια εταιρία ακόμη θα σκεφτεί πολύ σοβαρά πλέον να ανεβάσει την τιμή που πουλάει τις υπηρεσίες της. Η αύξηση των τιμών εξάλλου δεν μπορεί να περιοριστεί καθώς η νέα νομοθεσία δεν έχει τους κατάλληλους μηχανισμούς για να την σταματήσει (σχετικό παράδειγμα θα διαβάσετε στην συνέχεια του κειμένου). Όλα τα πιο πάνω θα έχουν σημαντική επίπτωση τόσο στους πολίτες, όσο και στο ίδιο το κράτος.

Το μέτρο αυτό ακόμη δυσκολεύει κατά πολύ το έργο της Κύπρου να προσελκύσει ξένους επενδυτές στην Κύπρο καθώς πλέον θα κάνουν περισσότερες σκέψεις για να επιλέξουν το νησί μας λόγω της αύξησης της φορολόγησης. Έτσι η Κύπρος μπορεί να σταματήσει να είναι παράδεισος για αρκετές ξένες επιχειρήσεις.

Συνεχίζω με την αύξηση των τιμών στα καύσιμα λόγω φόρου. Αυτό είναι πλέον άμεσα φανερό προς όλους τους καταναλωτές που θα αγοράζουν το πετρέλαιο με πάνω από 10 ευρωλεπτά ακριβότερο και την βενζίνη με πάνω από 8 ευρωλεπτά. Αυτό θα έχει άμεση επίπτωση προς όλους τους πολίτες, μιας και όλοι σχεδόν οι Κύπριοι χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο τους ως μέσο μεταφοράς τους γιατί καμμιά Κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν φρόντισε να δημιουργήσει καλές και λειτουργικές αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες. Ακόμη η αύξηση της τιμής των καυσίμων συνήθως οδηγεί σε αλυσιδωτές αυξήσεις και σε πολλά αγαθά που χρησιμοποιούν οι πολίτες καθώς οι εταιρίες κάνουν αναφορά για αύξηση του κόστους της δουλειάς τους. Και οι αυξήσεις αυτές και πάλι θα πληρωθούν από τους πολίτες.

Τραγική ειρωνία των ημερών αυτών είναι και η απόφαση των βουλευτών του ΑΚΕΛ -που φαίνεται να βρίσκουν ως συμπαραστάτες και τους βουλευτές άλλων κομμάτων- να ζητήσουν μείωση των μισθών τους κατά 342 ευρώ τον μήνα. Αυτό το γεγονός μόνο χαμόγελα ειρωνίας μπορεί να προκαλέσουν στους μικρομεσαίους οικονομικά πολίτες του κράτους γιατί στην ουσία τα 340 ευρώ είναι ψίζουλα μπροστά στα 7500 ευρώ που είναι σήμερα ο μισθός τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πως αντιμετωπίζει ο κόσμος το γεγονός αυτό είναι και το σχόλιο από ένα φίλο μου: “Ας έπαιρνα και εγώ 7500 ευρώ και δεχόμουνα να δώσω πίσω τα μισά”.

Το πλέον ανησυχητικό του νομοσχέδιου που ψηφίστηκε είναι το γεγονός ότι σε αυτό δεν βλέπουμε κάποια μέτρα για πάταξη της φοροδιαφυγής που στερεί από το κράτο δεκάδες εκ. ευρώ. Όπως δεν έχουμε δει και μέτρα που να δημιουργούν νέες αγορές εργασίας σε τομείς που μπορούν να παράγουν για το καλό του κράτους, πράγμα το οποίο θα καταπολεμήσει και σε μεγάλο βαθμό και από την ανεργεία. Αγανάκτιση στους πολίτες έχει προκαλέσει και η παράλειψη των βουλευτών να νομοθετήσουν για περικοπές από τα παχυλά επιδόματα που παίρνουν διάφοροι λαθρομετανάστες – πολιτικοί πρόσφυγες, αλλά και από τα υπέρογκα ποσά που δίνει το κράτος μας προς το ψευδοκράτος.

Προσωπικά έχω να προσθέσω και άλλες απλές και πολύ λογικές προτάσεις για βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στην Κύπρο.
1. Προτείνω όπως φορολογηθούν τα έσοδα των κομμάτων και να μειωθούν οι χορηγίες του κράτους προς αυτά.
2. Να σταματήσουν οι βουλευτές να έχουν το δικαίωμα να αγοράζουν πανάκριβα και υπερπολυτελή αυτοκίνητα χωρίς να πληρώνουν φόρο για αυτά. Με αυτό στερούν από το κράτος τεράστια ποσά από τις φορολογίες.
3. Να γίνουν προσπάθειες αξιοποίησης των πολλών μνημείων και φυσικών ομορφιών του νησιού. Αυτό σε συνδυασμό με την δημιουργία διαφόρων χώρων αναψυχής για τους τουρίστες θα καταστήσουν την Κύπρο ένα πολύ ελκυστικό προωρισμό για τους ξένους. Αυτό μπορεί να γίνει με επιτυχία αν διαφημιστούν σωστά στο εξωτερικό.
4. Να σταματήσουν να δίνονται σε διάφορες εταιρίες ανοικτά συμβόλαια για διάφορες προσφορές που προσφέρουν στο κράτος.

Συνοψίζοντας όλα τα πιο πάνω δυστυχώς για ακόμη μια φορά διαπιστώνουμε ότι οι “μεγάλοι καρχαρίες” ευλογίζουν τα γένια τους, σε αντίθεση με τον “λαουτζίκο”, ο οποίος για ακόμη μια φορά θα κληθεί να πληρώσει τα σπασμένα. Για πολλοστή φορά θα τιμωρηθεί αυτός, για τους κακούς χειρισμούς και τις απαράδεκτες παραλήψεις των “προνομιούχων” της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας.

ΥΓ. Συγχαρητήρια στους μάγκες της Εθνικής Ελλάδος για την μεγάλη τους νίκη στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Για άλλη μια φορά έχουμε γίνει περήφανοι για αυτή την ομάδα. Εντός των ημερών θα προσπαθήσω να έχω και σχετικό κείμενο.

- – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - -

‘Πολίτης’
«Πέρασαν ήδη οι πρώτοι φόροι: Αυξήσεις φωτιά έως 10 σεντ στις τιμές των καυσίμων, σε ισχύ μάλιστα από χθες»
18 Ιουνίου 2010, σελ. 19
Αδάμος Αδάμου

Η Βουλή, κατά πλειοψηφία, ενέκρινε την αύξηση των φόρων κατανάλωσης σε βενζίνη και ντίζελ αυξάνοντας τις τιμές προϊόντων κατά 7 και 10 σεντ αντίστοιχα. Δύσκολη, όμως, η έγκριση και των άλλων νομοσχεδίων που κατατέθηκαν χθες για νέες φορολογίες

Χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες η Κυβέρνηση πέτυχε χθες να εγκριθούν από τη Βουλή οι πρώτες από τις αυξήσεις σε φόρους που πρότεινε για τόνωση των εσόδων της και για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Έτσι, από χθες η τιμή της βενζίνης ακρίβυνε κατά 6,9 σεντ το λίτρο περίπου και η τιμή του πετρελαίου κίνησης κατά 9,7 σεντ. Με τις εν λόγω αυξήσεις, οι οποίες θεωρείται βέβαιο πως θα προκαλέσουν πληθωριστικές πιέσεις και αυξήσεις… γενικότερα, το κράτος υπολογίζει σε επιπρόσθετα έσοδα 65 εκατ. ευρώ ετησίως. Φέτος, αναμένεται να εισπραχθούν γύρω στα 30 με 35 εκατ. ευρώ επιπρόσθετα αφού το μέτρο τέθηκε σε ισχύ μόλις χθες. Σημειώνεται ότι οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων προέκυψαν μετά την έγκριση, από την πλειοψηφία της Βουλής, της αύξησης του φόρου κατανάλωσης στα ίδια προϊόντα, από 24,5 σεντ το λίτρο στα 33 σεντ για το ντίζελ και από 29,86 σεντ σε 35,9 σεντ για τη βενζίνη. Εντούτοις, όπως φάνηκε τόσο από τη συζήτηση που προηγήθηκε στη Βουλή όσο και από τις αντιδράσεις που υπήρξαν και χθες στις προχθεσινές ανακοινώσεις της Κυβέρνησης, την ίδια τύχη δεν αναμένεται να έχουν και τα υπόλοιπα νομοσχέδια που κατατέθηκαν χθες και αφορούν στην αύξηση του εταιρικού φόρου και στην αύξηση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας (βλέπε σελ. 20).

Διαδικασίες εξπρές
Το νομοσχέδιο, όμως, για αύξηση των φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα, το οποίο κατατέθηκε, σε αντίθεση με τα άλλα δύο νομοσχέδια, με τη διαδικασία του επείγοντος πέρασε όντως με διαδικασίες εξπρές και με τις ψήφους του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και των Οικολόγων. Οι βουλευτές της ΕΔΕΚ τήρησαν αποχή ενώ ο ΔΗΣΥ και το ΕΥΡΩΚΟ καταψήφισαν το νομοσχέδιο. Προς στιγμή, μάλιστα, και το ΔΗΚΟ φάνηκε να αλλάζει γνώμη όταν ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, από το βήμα της Βουλής διάβαζε επιστολή της ΕΕ σύμφωνα με την οποία υπήρχε η δυνατότητα περαιτέρω καθυστέρησης στην αύξηση της εν λόγω φορολογίας.

Όμως, μετά και από συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, το ΔΗΚΟ στήριξε τελικά το νομοσχέδιο το οποίο λίγο αργότερα δημοσιευόταν στην Επίσημη Εφημερίδα του κράτους.

Αξίζει, όμως, να αναφερθεί πως στην αρχική τοποθέτηση του αναπληρωτή προέδρου του κόμματος, Νικόλα Παπαδόπουλου, ξεκαθαρίστηκε πως όσον αφορά στην αύξηση του εταιρικού φόρου, κατά 1% για περίοδο δύο χρόνων και στην αύξηση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας το ΔΗΚΟ δεν πρόκειται να στηρίξει τις προτάσεις της Κυβέρνησης. «Σε καμία περίπτωση δεν θα στηρίξουμε επιπρόσθετες φορολογίες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος.

Αντισταθμιστικά η… απόσυρση
Κατά τη χθεσινή έκτακτη συζήτηση του νομοσχεδίου στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, διαπιστώθηκε, πάντως, πως το ενδεχόμενο λήψης αντισταθμιστικών μέτρων τα οποία θα περιορίσουν τις πληθωριστικές πιέσεις που θα προκληθούν και θα ανακουφίσουν κάπως τους καταναλωτές, θεωρείται απομακρυσμένο. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως αυτό θα εξαρτηθεί από τα οικονομικά του κράτους, αλλά δεν δεσμεύτηκε για συγκεκριμένα μέτρα. Δέσμευση, όμως, υπήρξε για προώθηση νέου σχεδίου απόσυρσης αυτοκινήτων, η οποία χαιρετίστηκε από τον βουλευτή των Οικολόγων, Γιώργο Περδίκη, ο οποίος τελικά ψήφισε το νομοσχέδιο παρά τις αρχικές του διαφωνίες. Πάντως, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Σταύρος Ευαγόρου, ζήτησε εκ μέρους του ΑΚΕΛ να υπάρξουν αντισταθμιστικά μέτρα ενώ αναφερόμενος στις αυξήσεις στα καύσιμα σημείωσε πως αυτές ήταν αναπόφευκτες λόγω των υποχρεώσεών μας απέναντι στην ΕΕ. Κάτι που αμφισβήτησε από πλευράς ΔΗΣΥ ο κ. Νεοφύτου, ο οποίος όπως αναφέρθηκε διαβάζοντας σχετική επιστολή της ΕΕ υποστήριξε πως υπήρχε η δυνατότητα να καθυστερήσει η αύξηση στους φόρους.

Αρκετά πρατήρια, παρά το γεγονός ότι οι αυξήσεις τέθηκαν σε ισχύ αργά χθες το απόγευμα, αφού τυπώθηκε έκτακτη έκδοση της Εφημερίδας του Κράτους, είχαν αυξήσει την τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης από νωρίς το πρωί. Εντούτοις, αν και αρκετοί καταναλωτές κλήθηκαν από νωρίς χθες να πληρώσουν ακριβότερα τη βενζίνη και το ντίζελ, ούτε οι πρατηριούχοι, ούτε οι εταιρείες θα καρπωθούν την επιπρόσθετη επιβάρυνση της τιμής. Αφού το τμήμα Τελωνείων απέστειλε από προχθές σχετικές επιστολές ζητώντας καταγραφή των αποθεμάτων που υπήρχαν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης με σκοπό ακριβώς να μην υπάρξει αισχροκέρδεια. Εντούτοις, η κίνηση του τμήματος, που σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών έκανε αυτό που κάνει πάντα όταν αυξάνονται οι φόροι στα καύσιμα, φαίνεται να προκάλεσε σύγχυση σε πρατηριούχους και εταιρείες πετρελαιοειδών. Η σύγχυση φαίνεται να προκλήθηκε επειδή ο νόμος τέθηκε σε ισχύ από χθες, με τη δημοσίευσή του σε έκτακτη έκδοση της Εφημερίδας της Δημοκρατίας, ενώ υπήρξαν περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν (μείωση τιμής πετρελαίου θέρμανσης) που η έγκριση του νόμου δημοσιευόταν στην Εφημερίδα του Κράτους την επομένη της σχετικής απόφασης της Βουλής.

- – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - -

‘Μέτωπο Κυπρίων Φοιτητών Η.Β.’
«Κάτω τα χέρια από τους φοιτητές:  Ακελικό νυστέρι στην παιδεία»
22 Μαΐου 2010

Κάτω από τις παρούσες συνθήκες και με την οικονομική κρίση να έχει προ πολλού σφιχταγκαλιάσει και την Κύπρο μας, ουδείς απαιτούσε ή έστω ανέμενε την τήρηση της προεκλογικής δέσμευσης του κ. Δημήτρη Χριστόφια για αύξηση της φοιτητικής χορηγίας. Όταν κυκλοφόρησαν «φήμες» περί σκέψεων του Υπουργείου Οικονομικών για μέτρα που αγγίζουν την φοιτητική χορηγία, ο Υπουργός Παιδείας κ. Ανδρέας Δημητρίου, στις 19 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, έσπευσε να δηλώσει ότι «δεν τίθεται θέμα αποκοπής της φοιτητικής χορηγίας». Την ενδέκατη μέρα του επόμενου μήνα, το Υπουργείο Οικονομικών, δήλωνε εμφατικά ότι «η Κυβέρνηση δεν έχει λάβει καμιά απόφαση ούτε για αποκοπή, ούτε για κατάργηση της φοιτητικής χορηγίας». Στις 19 Φεβρουαρίου μάλιστα, ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χαρίλαος Σταυράκης δήλωνε ότι «δεν υπάρχουν τέτοιες προθέσεις από το Υπουργείο και την Κυβέρνηση, ενώ δεν έχει ληφθεί καμιά πολιτική απόφαση, ούτε υπάρχει κάτι στο τραπέζι που να αφορά την φοιτητική χορηγία». Συνέχισε μάλιστα λέγοντας, πως όχι μόνο δεν θα υπάρξουν περικοπές, αλλά «θα αυξηθούν οι φοιτητικές χορηγίες μόλις το επιτρέπουν οι συνθήκες».

Το ΜΕΤΩΠΟ Κυπρίων Φοιτητών Ηνωμένου Βασιλείου δεν έκρινε σκόπιμο να παρέμβει όλο αυτό το διάστημα, όπως έπραξαν άλλες φοιτητικές παρατάξεις που στηριγμένες σε φήμες, έσπευδαν να μαζέψουν ψήφους. Εξάλλου, με τις συνεχείς διαβεβαιώσεις που έδιναν απλόχερα οι κυβερνώντες, θεωρήσαμε ότι η ούτω καλούμενη «φιλολαϊκή» Κυβέρνηση, ουδέποτε θα επιχειρούσε να τεμαχίσει τα συμφέροντα μιας τόσο ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας, των εκκολαπτόμενων επιστημόνων του νησιού, του μέλλοντος της Κύπρου! Προφανώς οι δεσμεύσεις αυτές ίσχυαν μόνο μέχρι το τέλος των φοιτητικών εκλογών.

Το υφιστάμενο ποσό της φοιτητικής χορηγίας, θεσπίστηκε το 1999 και έκτοτε παραμένει στάσιμο. Μα ακόμη και για αυτό το ελάχιστο – με βάση τις ρεαλιστικές ανάγκες των φοιτητών – ποσό, το κράτος δεν παραχώρησε επιπρόσθετα εισοδήματα, καθώς αφαίρεσε πρωτύτερο δικαίωμα φορολογικής ελάφρυνσης που είχε κάθε οικογένεια, για κάθε παιδί που σπούδαζε. Έντεκα χρόνια μετά, με τον τιμάριθμο να έχει πολλαπλασιαστεί, η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν αναβαθμίζει το δόμημα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά επιχειρεί να γκρεμίσει τα θεμέλια του.

Το ΜΕΤΩΠΟ Κ.Φ.Η.Β χαιρετίζει την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για εξυγίανση των οικονομικών του κράτους, αλλά αντιτίθεται σε κάθε προσπάθεια μείωσης της φοιτητικής χορηγίας. Η οικονομική πολιτική σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται εις βάρος της εκπαίδευσης. Η Κυβέρνηση έχει ευθύνη να αναζητήσει τους επιπλέον οικονομικούς πόρους από τις – κατά γενικήν παραδοχή- υπέρμετρες σπατάλες και τη διόγκωση του κρατικού τομέα. Καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς και οργανωμένα σύνολα να μην στηρίξουν την συγκεκριμένη πρόνοια του εξαγγελθέντος πακέτου μέτρων. Η στοχοποίηση των φοιτητών ΔΕΝ αποτελεί λύση.

- – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - -

‘Cyprus Indymedia’
«Όλη η Κύπρος, ένα Βενζιν-ΑΔΙΚΟ»
19 Ιουνίου 2010

Τι να πρωτοκλάψουμε;

Την απόλυτη επικυριαρχία της βενζινοκερδίας στη χώρα μας;
Την απόλυτη ταύτιση μεταξύ της δήθεν Αριστερής Κυβέρνησης μας και των πετρελαιαρχόντων;
Την απόλυτη ταύτιση μεταξύ της ηγεσίας του κόμματος της “Επαναστατικής Αριστεράς” και των πετρελαιαρχόντων;

Το ότι μας κλέβουν κατάμουτρα και μας ΠΕΡΙΠΑΙΖΟΥΝ ταυτόχρονα;
Τι έμεινε πλέον γιά να διασωθεί;

* * *

“Παπά μα ‘εν ακούεις; Εκάμαν τα ‘που 24 σεντ το λίτρο για το ντίζελ, 33! ‘Που τα 29 σεντ γιά την μπεζίνα, τωρά 36 σεντ το λίτρον!
Μα ‘εν ακούεις;”

“Εκούφανα γιέ μου, εκούφανα.”

* * *

“Πριζουνίκ, πρατήρια και χρηματιστήρια και διακοπές. Τηλεόραση φτηνή, ψυγεία, δόσεις, γιωταχί και οικοδομές.”
- Όταν επί Χούντας λόγω λογοκρισίας η “Κυρία Μάνου” ήταν η “Θεία Μάρω”

Στίχοι: Διονύσης Σαββόπουλος
Μουσική: Διονύσης Σαββόπουλος
Πρώτη εκτέλεση: Διονύσης Σαββόπουλος

{κλικ την εικόνα δεξιά γιά το βίντεο}

“Κυρία Μάνου” / “Θεία Μάρω”

Στην υγρή μας την αυλή, στρώνει για να κοιμηθεί
η κυρία Μάρω.
Κλαίνε ακόμα κι οι σκληροί, μα έχει απόφαση σωστή
η κυρία Μάρω.

Θεία Μάρω, καλέ θεία Μάρω, αύριο,
φύλαξε και για μας λίγο χαλβά.
Θεία Μάρω, καλέ θεία Μάρω, αύριο,
πες μας για δράκους, πες μας για σπαθιά.

Τηλεόραση φτηνή, ψυγεία, δόσεις, γιωταχί
και οικοδομές.
Πριζουνίκ, πρατήρια και χρηματιστήρια
και διακοπές.

Θεία Μάρω, καλέ θεία Μάρω, αύριο,
φύλαξε και για μας λίγο χαλβά.
Στην κάμαρή σου περίμενέ μας αύριο,
καθισμένη στο χαμηλό σοφά.

Την αλήθεια την πικρή δε θα την πω, μην τρελαθεί
η κυρία Μάρω.
Το χεράκι της θα κρατώ, δίπλα στο τζάκι θα τη βρω
την κυρία Μάρω.

Θεία Μάρω, καλέ θεία Μάρω, αύριο,
φύλαξε και για μας λίγο χαλβά.
Θεία Μάρω, στην ποδιά σου αύριο,
θα γείρουμε σαν ορφανά παιδιά.

http://www.youtube.com/watch?v=pDvUwW-KHyU

* * *
“…από χθες η τιμή της βενζίνης ακρίβυνε κατά 6,9 σεντ το λίτρο περίπου και η τιμή του πετρελαίου κίνησης κατά 9,7 σεντ. Με τις εν λόγω αυξήσεις, οι οποίες θεωρείται βέβαιο πως θα προκαλέσουν πληθωριστικές πιέσεις και αυξήσεις… γενικότερα, το κράτος υπολογίζει σε επιπρόσθετα έσοδα 65 εκατ. ευρώ ετησίως. Φέτος, αναμένεται να εισπραχθούν γύρω στα 30 με 35 εκατ. ευρώ επιπρόσθετα αφού το μέτρο τέθηκε σε ισχύ μόλις χθες.”
http://www.politis.com.cy/cgibin/hweb?-A=952750&-V=archivearticles


Σταθερή διεύθυνση permalink: http://www.efylakas.com/archives/6876

Εκτυπώσιμη μορφή

Tags: , , , , ,