| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΑΡΧΕΙΟ | ENGLISH  
Οικοσελίδα » ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Αποστολή: Φίμωση των ανήσυχων πολιτών

φίμωση

‘Endelehia.blogspot.com’
«Αποστολή: Φίμωση των ανήσυχων πολιτών»
26 Μαΐου 2010
Φ. Χ. Γιαπουτζίδου

Από τότε που αποφασίστηκε δικτατορικά η υποδούλωση της Ελλάδας στο ΔΝΤ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση πέρα από τις υπόλοιπες φασιστικές μεθόδους φίμωσης των πολιτών που εκφράζουν τις ανησυχίες τους και την αντίθετη γνώμη τους προς το καθεστώς, παρατηρείται και μία άλλη μέθοδος, ίσως, πιο επιτυχημένη απ’ τις υπόλοιπες.

Διάφορα παπαγαλάκια συμμετέχουν σε συζητήσεις, κυρίως στο διαδίκτυο με θέμα την οικονομική κατάσταση της χώρας και την ανάπτυξη των προβληματισμών του καθενός και των προτάσεών του για έξοδο από τη ζοφερή κατάσταση. Αλλά όχι, για να καταθέσουν τις απόψεις τους, αλλά για να εξαπολύσουν υποτιμητικά σχόλια για τους υπολοίπους: υποτιμητικά σχόλια του τύπου «ξερόλες», «ελληναράδες», «γίνατε όλοι οικονομολόγοι» κ. ο. κ. Στόχος τους να απογοητεύσουν τους Έλληνες πολίτες που σκέφτονται και προβληματίζονται για το μέλλον το δικό τους και της πατρίδας τους, να τους ρίξουν στην αυτοϋποτίμηση με τον αναλογισμό της δήθεν ανεπάρκειάς τους και να τους στείλουν ξανά για ύπνο στους καναπέδες, αφήνοντας τη «δουλειά» στους συνήθεις «εθνοπατέρες» - «σωτήρες».

Και στην περίπτωση ακόμη να μην είναι παπαγαλάκια οι άνθρωποι αυτοί είναι κάτι χειρότερο: οι αποκοιμισμένοι, οι άνθρωποι του καναπέ, που επιτίθενται με απαξιωτικά σχόλια σε όσους δε μοιράζονται την κατάντια τους, δεν καταδέχονται να αφήνουν το νου τους να «αραχνιάζει», που δεν τους αρέσουν οι έτοιμες «αλάθητες» συνταγές που σερβίρουν οι διορισμένες «αυθεντίες».

Οι άνθρωποι της δεύτερης κατηγορίας είναι αξιολύπητοι, γιατί έχουν ξεχάσει τι είναι δημοκρατία, σε τι συνίσταται η ουσία της πόλεως. Έχουν ξεχάσει και, μάλιστα, απολαμβάνουν αυτήν τη λήθη τους, ότι σε μια δημοκρατική χώρα ο πολίτης είναι υποχρεωμένος να είναι πολυπράγμονας, να ασχολείται με οτιδήποτε απασχολεί τη χώρα του, να έχει άποψη και γνώμη και να προτείνει λύσεις. Διαφορετικά, ο πολίτης είναι μαλθακός και οι ψευτοελίτ παίρνουν τις σημαντικές αποφάσεις βασισμένες στην υποτιθέμενη αυθεντία τους, ερήμην των πολιτών και συνήθως ενάντια στα συμφέροντα των πολιτών και της χώρας. Αυτή ακριβώς η για δεκαετίες αδιαφορία του Έλληνα για τα κοινά και ο εφησυχασμός του στους ξερόλες των ψευδοελίτ έφερε την Ελλάδα εδώ που είναι.

Αλίμονο, αν ο πολίτης δεν έχει γνώμη για τα μεγάλα θέματα που τον αφορούν προσωπικά: είναι πολύ φασιστικό να απαγορεύεις σε κάποιον να σκέφτεται και να εκφράζει τη γνώμη του για θέματα που θα αγγίξουν τον ίδιο, μόνο και μόνο, επειδή δε διαθέτει έναν βαρύγδουπο τίτλο (κατά πάσα πιθανότητα αγορασμένο). Ο πολίτης έχει χρέος να βάζει συνεχώς το μυαλό του να δουλεύει, να κρίνει αυτά που προτείνουν οι «αυθεντίες» και αν δεν τον ικανοποιούν να τα απορρίπτει, έστω και αν αυτοί που τα προτείνουν έχουν δέκα πτυχία – αυτό ονομάζεται κριτική σκέψη και είναι πολυτιμότερη όλων των πτυχίων του κόσμου (ίσως, γι’ αυτό στα ελληνικά σχολεία φροντίζουν να την ξεριζώνουν απ’ τους μελλοντικούς Έλληνες πολίτες). Κάθε πολίτης έχει χρέος να προβληματίζεται και να σκέφτεται δημιουργικά ο ίδιος λύσεις για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τη χώρα του.

Αντίθετα, όλοι αυτοί που επιλέγουν την αδιαφορία και την αδράνεια με τη δικαιολογία ότι δε διαθέτουν πτυχία και αφήνουν τους άλλους να αποφασίσουν για τους ίδιους είναι άνθρωποι που ταιριάζουν σε ολοκληρωτικά καθεστώτα όχι σε δημοκρατίες. Οι άνθρωποι αυτοί, ειδικά, όταν προσπαθούν να παρασύρουν και άλλους στη δική τους κατάσταση αδιαφορίας είναι πληγή για μια δημοκρατική χώρα, γιατί την αφήνουν βορά στα σαγόνια ψευτοελίτ, ανίκανων με αγορασμένους βαρύγδουπους τίτλους που, ακριβώς, αποσκοπούν στο να καλύψουν την ανεπάρκειά τους. Είναι οι άνθρωποι που οδήγησαν με τη φιλοσοφία τους την Ελλάδα στον πάτο του γκρεμού και τώρα προσπαθούν να την κρατήσουν κάτω, γαντζώνοντας το  βάρος της αδιάφορης ύπαρξής τους πάνω της…

Ακόμη και τα ζώα που δε διαθέτουν κανένα τίτλο σπουδών διαθέτουν ένστικτο επιβίωσης που τα βοηθά να κρατηθούν στη ζωή και να διατηρήσουν στην κατοχή τους το ζωτικό τους χώρο, οι πολίτες της Ελλάδας είναι κατώτεροι των άλογων ζώων και δεν ξέρουν ούτε καν το καλό τους, αυτό που ξέρει ακόμη και η μονοκύτταρη αμοιβάδα;


Σταθερή διεύθυνση permalink: http://www.efylakas.com/archives/6607

Εκτυπώσιμη μορφή

Tags: , , , , ,