| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΑΡΧΕΙΟ | ENGLISH  
Οικοσελίδα » ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ, ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ, ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, ΨΥΧΟΠΟΛΕΜΟΣ

Το πρόβλημα της κυβερνητικής απαξίωσης των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας: Αφορμές, μεθόδοι και επιπτώσεις

βενιζέλος

‘Εμπροσθοφύλακας’
«Το πρόβλημα της κυβερνητικής απαξίωσης των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας: Αφορμές, μεθόδοι και επιπτώσεις»
07 Μαΐου 2010
Συντακτική Ομάδα

Ο «Υπουργός Εθνικής Άμυνας» Ευάγγελος Βενιζέλος συνεχίζει με αμείωτη ένταση την μεθοδευμένη απαξίωση των Ενόπλων Δυνάμεων τόσο σε συμβολικό επίπεδο όπως με την σκανδαλώδη κατάργηση των μη-πεζοπόρων τμημάτων από τις παρελάσεις, όσο και σε ψυχολογικό και υλικό επίπεδο κατηγορώντας σε ανακοίνωσή του τους πιλότους της ΠΑ «ότι πετούν στους ουρανούς της πατρίδος όχι λόγω αίσθησης καθήκοντος αλλά για λόγους οικονομικούς» όταν αυτοί προέβησαν σε λευκή απεργία μετά τις δραματικές μειώσεις των αποδοχών τους.  Είναι χαρακτηριστικό της νοοτροπίας της κυβέρνησης ότι τον περασμένο Νοέμβρη ο Υφυπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης είχε διαβεβαιώσει τους πιλότους κατά την επίσκεψή του στην Λήμνο ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αλλάξει το καθεστώς των αποδοχών τους. Κοινώς, η κυβέρνηση για άλλη μια φορά κορόιδευε συνειδητά και ασύστολα τους πολίτες και στρατιώτες αυτής της χώρας. Σε αυτήν τη διαδικασία έρχονται να προστεθούν άλλα δύο συμβάντα κορυφαίας σημασίας: η κατάργηση των Στρατιωτικών Σχολών (Ευελπίδων, Ναυτικών Δοκίμων, Ικάρων) και η ακόλουθη παραίτηση του Υποναυάρχου Στυλιανού Φενέκου.

Αυτή η πολιτική του υπουργού άμυνας δεν είναι παρά μια κλιμακούμενη έκφανση της πάγιας πρακτικής της σημερινής κυβέρνησης, δηλαδή της δημόσιας απαξίωσης των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας από την πολιτική τους ηγεσία. Πολλαπλά παραδείγματα έδωσαν ο Υπουργός και ο Υφυπουργός Δημοσίας Τάξης (νυν «Προστασίας του Πολίτη») Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Σπύρος Βούγιας:

- Ομιλώντας για πάταξη της υποτιθέμενης αστυνομικής βίας, κάτι που ανοίγει τις πόρτες σε ανεξέλεγκτες και ανεδαφικές καταγγελίες και τιμωρίες αστυνομικών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι του πακιστανού παιδεραστή ο οποίος τον Οκτώβρη του 2009 είχε βρει τον θάνατο εντός του ΑΤ Νίκαιας. Όλα ανεξαιρέτως τα ΜΜΕ και η πολιτική ηγεσία της χώρας είχαν καταδικάσει την χρήση «αστυνομικής βίας» μέσα σε ένα αντι-αστυνομικό παραλήρημα, με προσωπική μάλιστα παρέμβαση του πρωθυπουργού και του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοϊδη οι οποίοι έσπευσαν να ανακοινώσουν ότι θα τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι και ότι τέτοια στοιχεία δεν έχουν θέση στην ΕΛ.ΑΣ. Το οριστικό όμως πόρισμα απέδειξε ότι είχε ξυλοκοπηθεί από ομοεθνείς τους για απόπειρα βιασμού 14χρονου και όχι από αστυνομικούς, είδηση που μερικούς μήνες μετά το συμβάν έχει επιμελώς αφαιρεθεί από όλες τις ιστοσελίδες των ευρείας κυκλοφορίας και αναγνωσιμότητας ΜΜΕ (αφού τους «χάλασε η σούπα») αλλά είναι προσβάσιμη μόνο σε μπλογκς.

- Ανακοινώνοντας αποστρατιωτικοποίηση της εκπαίδευσης!

- Απειλώντας τους αστυνομικούς, τους στρατιωτικούς και τους λιμενικούς μας με μεταθέσεις ή διαθεσιμότητα σε περίπτωση μη-συμμόρφωσης με τις αντεθνικές επιταγές των Υπουργείων τους. Πρόκειται δηλαδή για ποινικοποίηση της διαφορετικότητας των απόψεων. Εν ολίγοις, όποιος υπηρετεί στα Σώματα Ασφαλείας και πιστεύει ότι δεν γίνεσαι Έλληνας αλλά γεννιέσαι είναι αυτόματα ρατσιστής και δεν έχει καμία ελπίδα με την σημερινή κυβέρνηση να συνεχίζει υπηρετεί την χώρα του, πρακτικές που δεν έχουν απολύτως τίποτα να ζηλέψουν από τις σταλινικές.

- Μη παρέχοντας βασικό εξοπλισμό όπως κράνη και αλεξίσφαιρα στα όργανα της τάξης με αποτέλεσμα να τα προμηθεύονται με δικά τους έξοδα οι αστυνομικοί!

Φυσικά, και πριν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ έπραττε το ίδιο όταν ο τότε Υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, έδινε την μοιραία διαταγή η αστυνομία να είναι αμυνόμενη κατά τα επεισόδια του Δεκεμβρίου 2008, διαταγή που απαγόρευε στην αστυνομία να εκτελέσει την βασική της αποστολή, την επιβολή και διατήρηση δηλαδή της Δημόσιας Τάξης, και που έκαψε κυριολεκτικά την Αθήνα .

Έτσι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μέσα σε λίγες εβδομάδες, ξαναχτύπησε προσβάλλοντας αισχρά για δεύτερη φορά την Πολεμική Αεροπορία. Αφού της αφαίρεσε με πραξικοπηματικό τρόπο -συνηθισμένος πλέον τρόπος δράσης της κυβέρνησης Παπανδρέου- το δικαίωμα της ΠΑ να παρελάσει για την εθνική ανεξαρτησία που μόνον αυτή υπερασπίζεται κάθε μέρα ασταμάτητα και με βαρύ φόρο αίματος, ήρθε τώρα να μειώσει με τον ίδιο σκανδαλώδη τρόπο τις αποδοχές των πιλότων μας, δυσχεραίνοντας την κατάστασή τους, ανοίγοντας έναν κύκλο ανασφάλειας στην προσωπική και οικογενειακή τους ζωή και κλονίζοντας την σχέση εμπιστοσύνης τους με την Πολιτεία, σχέση η οποία είναι το Α και το Ω για τα Σώματα Ασφαλείας. Φυσικό επακόλουθο θα είναι οι άσχημες επιπτώσεις στην εκτέλεση των καθηκόντων τους, η απαξίωση του λειτουργήματος και φυσικά η μελλοντική λειψανδρία. Και η λειψανδρία δεν θα επέλθει λόγω του οικονομικού αυτού καθεαυτού, διότι πρέπει να είναι κανείς περιορισμένης αντίληψης για να γίνει πιλότος μαχητικού αεροσκάφους και να κινδυνεύει καθημερινά .για έναν σχετικά καλό μισθό που θα μπορούσε να έχει και σε άλλη ασφαλέστερη δουλειά! Η λειψανδρία θα πλήξει τον χώρο της ΠΑ όταν αντιληφθούν όσοι θα ήθελαν μελλοντικά να προσφέρουν στην πατρίδα τις υπηρεσίες τους με τον συγκεκριμένο τρόπο, ότι η ίδια η Πολιτεία την οποία ορκίζονται να υπακούσουν είναι αυτή που τους γίνεται τροχοπέδη στα όνειρά τους και στα καθήκοντά τους, και ότι τελικά το «ψάρι βρωμάει απ’ το κεφάλι».

Μετά τους Ικάρους, ο υπουργός αποφάσισε σε σύντομο χρονικό διάστημα να επιτεθεί στην ραχοκοκαλιά του Ελληνικού Στρατού, δηλαδή στις Στρατιωτικές Σχολές, μεκατάργηση της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων και της Σχολής Ικάρων, με την πρόθεση να αντικατασταθεί από ένα ομιχλώδους μορφής «στρατιωτικό πανεπιστήμιο». Η είδηση αυτή αποτελεί αναμφίβολα την πιο μαύρη σελίδα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αφού οι παραγωγικές σχολές ουσιαστικά καταργούνται από την ίδια τους την πολιτική ηγεσία, με το πρόσχημα εκ νέου της εξοικονόμησης χρημάτων! Το πόσο ψευδές είναι το πρόσχημα φαίνεται από την είδηση πως την ίδια ώρα ανακοινώνεται η ανέγερση ισλαμικού τεμένους στον Ελαιώνα αποκλειστικά με κρατικά κονδύλια και σε οικόπεδο του Πολεμικού Ναυτικού! Σαν επακόλουθο της απόφασης αυτής ήρθε η παραίτηση του Υποναυάρχου Φενέκου, η οποία έγινε ως συνήθως με τρόπο εξευτελιστικό και πραξικοπηματικό. Αφού ως Διευθυντής του Κλάδου Πόρων και Εκπαίδευσης του ΓΕΝ ανέλυσε στον Υπουργό Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο τους λόγους που το Στρατιωτικό Πανεπιστήμιο, το οποίο προαποφασίστηκε να αντικαταστήσει τις Στρατιωτικές Σχολές, δεν είναι βιώσιμο -κάτι το οποίο εξόργισε τον Υπουργό- ο τελευταίος για άλλη μια φορά δεν μπόρεσε να κρύψει το αληθινό του πρόσωπο και μίλησε προσβλητικά σε υψηλό στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων, φέρνοντας τον σε σημείο να παραιτηθεί. Κι’ ας ο ίδιος ο υπουργός διαβεβαίωνε από μόνος του λίγο καιρό πριν -με περίσσεια υποκρισία όπως αποδεικνύεται- ότι «Τιμάμε και προστατεύουμε τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων. Ξέρουμε πόσο δύσκολες είναι οι συνθήκες της ζωής τους».

Δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε γιατί η κατάργηση των παραγωγικών σχολών θα επιφέρει καταστροφικά αποτελέσματα για την άμυνα της χώρας, και φυσικά γιατί εν όψει της επίσκεψης Ερντογάν, όπου αναμένεται μια δραματική υποχώρηση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αποτελεί άλλη μία κορυφαία πολιτική πράξη υποταγής .

Είναι γνωστό και σε αρχάριο φοιτητή Πολιτικών Επιστημών, όπως και στον κάθε λογικό πολίτη οποιασδήποτε χώρας, ότι η τήρηση της ασφάλειας είναι η κύρια αποστολή του κράτους ώστε να μπορέσουν οι κοινωνίες να ευημερήσουν. Επομένως η αποστολή αυτή απαιτεί ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας. Ως εκ τούτου κάθε κράτος πρέπει να διαφυλάσσει τις ένοπλές δυνάμεις και τις δυνάμεις ασφαλείας του ως κόρη οφθαλμού, ανεξαρτήτως οικονομικο-πολιτικών συγκυριών, και οποιαδήποτε πράξη που οδηγεί σε αντίθετη κατεύθυνση είναι αξιόποινη και καθιστά το κράτος παράνομο. Αναιρείται δηλαδή ο βασικός λόγος ύπαρξής του που είναι η τήρηση της ασφάλειας του Πολίτη.

Καλούμε λοιπόν την κυβέρνηση Παπανδρέου να πάψει άμεσα την παράνομη και αντισυνταγματική προσβολή των θεσμών ασφαλείας, την αποδόμηση και την απαξίωσή τους. Η διγλωσσία της κυβέρνησης που από τη μια μιλά συνεχώς για πάταξη του εγκλήματος και για αίσθημα ασφάλειας την ώρα που και το έγκλημα και η ανασφάλεια λαμβάνουν εξωπραγματικές για τα ως τώρα ελληνικά δεδομένα διαστάσεις, αλλά από την άλλη κάνει τα πάντα για να κλονίσει την αυτοπεποίθηση και την εμπιστοσύνη των Σωμάτων Ασφαλείας προς την πολιτική τους ηγεσία, είναι αδικαιολόγητη και επικίνδυνη. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τις Ένοπλες Δυνάμεις, και ιδίως για την Πολεμική Αεροπορία. Ενώ όταν έχουν την ευκαιρία, οι πολιτικοί ηγέτες διατυμπανίζουν το «αξιόμαχο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων» σε ένα ρεσιτάλ άθλιου λαϊκισμού και κοροϊδίας του πολίτη, την ίδια ώρα κόβονται κονδύλια και μισθοί, μειώνονται δραστικά οι εξοπλισμοί και συνάμα η ικανότητα αντίδρασης της Ελλάδος σε περίπτωση ανάγκης, σε έναν γενικό πλαίσιο απροκάλυπτης απαξίωσης του Στρατού μας.

Όταν υπάρχουν τριβές, ειδικά στο εσωτερικό θεσμών που άπτονται της ασφάλειας, αποτελεί κανόνας η αποφυγή των ανεξέλεγκτων δημόσιων τοποθετήσεων και προτιμάται η διακριτικότητα και η εσωτερική λύση των προβλημάτων. Όπως ποτέ δύο καθηγητές δεν διαπληκτίζονται μπροστά στους μαθητές, όπως ποτέ δύο αξιωματικοί δεν διαπληκτίζονται μπροστά σε κληρωτούς οπλίτες, έτσι και η πολιτική ηγεσία των δυνάμεων ασφαλείας δεν εξευτελίζει δημοσίως τις ίδιες του τις υπηρεσίες που μάχονται νυχθημερόν για την τήρηση της τάξης και της εθνικής ασφάλειας σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

Ο δημόσιος εξευτελισμός των δυνάμεων ασφαλείας από την ίδια την πολιτική τους ηγεσία δεν οφείλεται σε άγνοια και ασχετοσύνη από πλευράς ηγεσίας, αλλά είναι ηθελημένη και εξυπηρετεί έναν σταθερό στόχο, την διάλυση των θεσμών ασφαλείας που εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της δρομολογημένης εξασθένησης της Ελλάδος και του αυτοπεριορισμού της ισχύος της.

Αυτή η άνευ προηγουμένου εκ των έσω φθορά των θεσμών ασφαλείας είναι απαράδεκτη και θέτει σε κίνδυνο την συνολική ασφάλεια της χώρας, εκτός και εντός συνόρων, κάτι που καθιστά την χώρα εξαιρετικά ευάλωτη και την σημερινή κυβέρνηση υπεύθυνη για το κενό ασφαλείας που δημιουργείται και για τις επικείμενες δυσμενείς εξελίξεις στο μέλλον.


Σταθερή διεύθυνση permalink: http://www.efylakas.com/archives/6225

Εκτυπώσιμη μορφή

Tags: , , , , , , , , , , , , ,