| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΑΡΧΕΙΟ | ENGLISH  
Οικοσελίδα » ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ, ΚΥΠΡΟΣ, ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Το ΑΚΕΛ συνεχίζει την μεταπραξικοπηματική πολιτική Κληρίδη: Η ιστορική αλήθεια για την εκ περιτροπής προεδρία

Χριστόφιας - Κληρίδης, τρωγοπίνουν [πηγή φωτογραφίας: Νοητική Αντίστασις www.noitikiantistasis.com]

‘Εμπροσθοφύλακας’
«Το ΑΚΕΛ συνεχίζει την μεταπραξικοπηματική πολιτική Κληρίδη: Η ιστορική αλήθεια για την εκ περιτροπής προεδρία»
21 Μαρτίου 2010
Συντακτική Ομάδα & Φανούλα Αργυρού*

Η σαπουνόπερα με το διζωνικό, δικοινοτικό απαρτχάιντ και τη αντιδημοκρατική, τουρκική πρόταση για εκ περιτροπής προεδρία δεν λέει να κοπάσει. Στην πρόσφατη δημοσιογραφική διάσκεψη, με αφορμή την συμπλήρωση δύο χρόνων στην κυβέρνηση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπερασπίστηκε και πάλι την εκ περιτροπής προεδρία ['Ναυτεμπορική' 18/03/2010]. Έμεινε και πάλι προσκολλημένος στην καταστρατήγηση της δημοκρατικής αρχής της πλειοψηφίας με τη σταθμισμένη ψήφο, και ισχυρίστηκε μάλιστα πως η εκ περιτροπής προεδρία στο σύνολό της «βελτιώνει ακόμη και πρόνοιες του Συντάγματος του ’60», το οποίο ως γνωστόν κατέρρευσε ακριβώς λόγω των ρατσιστικών προνοιών του! Ο Πρόεδρος χαρακτήρισε επίσης το ενδεχόμενο εγκατάλειψης της λύσης της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας ως «ολέθριο λάθος» και  ως «δώρο» για την Τουρκία και  επίσης ότι αν δεν «λύσει» το Κυπριακό δεν θα ξαναδιεκδικήσει την Προεδρία ['Σημερινή' 19/03/2010].

Έχει καταστεί απίστευτα κουραστικός ο Πρόεδρος Χριστόφιας, αφού για όλες τις πολιτικά εγκληματικές υποχωρήσεις του προσπαθεί να απαλλάξει τον εαυτό του και να μετακυλήσει ακέραια την ευθύνη σε προηγούμενους Προέδρους, χωρίς να ζητά συγγνώμη από τον λαό για το γεγονός πως πουθενά στο προεκλογικό του πρόγραμμα δεν μιλούσε για αποδοχή παραμονής εποίκων, εκ περιτροπής προεδρία, σταθμισμένη ψήφο, υλοποίηση πολιτικής του Γλαύκου Κληρίδη, ή άνευ όρων υποστήριξη του πολιτικού αττιλάρχη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Συγκεκριμένα, το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας, στο οποίο θα εστιάσουμε στο παρόν άρθρο, επανήλθε στην επιφάνεια, αφού και πάλι ο Δημήτρης Χριστόφιας είπε πως αυτή αποτελούσε υποχώρηση του Γλαύκου Κληρίδη. Ο ίδιος ο Γλαύκος Κληρίδης διέψευσε πως αποδέχτηκε την εκ περιτροπής προεδρία, καλύπτωντας ουσιαστικά και τον Ραούφ Ντενκτάς, λέγοντας πως ουδέποτε εκείνος την ζήτησε αφού «ήθελε δύο κράτη, δύο κυριαρχίες και δύο διεθνείς προσωπικότητες» ['Καθημερινή' 19/03/2010]. Η κυβέρνηση, μέσω του Στέφανου Στεφάνου, επανήλθε, αναμασώντας κάπως, λέγοντας πως ο Γλαύκος Κληρίδης «μπορεί να μη συζήτησε με τον πρώην Τ/κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς την εκ περιτροπής προεδρία, αλλά σίγουρα τη συζήτησε με τα Ηνωμένα Εθνη» ['ΚΥΠΕ' 20/03/2010], προφανώς στηριζόμενος στη συνέντευξη του Αλέκου Μαρκίδη στην εφημερίδα ‘Αλήθεια’ [24/01/2010].

Ε, λοιπόν, ψεύδονται όλοι! Οι ηγέτες αυτού του τόπου γνωρίζουν, αλλά ουδέποτε λένε την αλήθεια σ’ αυτόν το λαό. Ας ξαναπάρουμε τα πράγματα όπως έγιναν λοιπόν, με τη σειρά, και εκεί θα φανερωθεί, και πάλι, πως και το ΑΚΕΛ και ο Γλαύκος Κληρίδης δεν λένε την πλήρη αλήθεια, διότι το τροπάρι με την εκ περιτροπής δεν ξεκινά ούτε το 2009, ούτε το 1998, ούτε το 1980, αλλά το 1977! Και ο Γλαύκος Κληρίδης, όπως θα δούμε, ήταν άμεσα εμπλεκόμενος από τότε!

Η αλήθεια είναι μια και μοναδική: το ΑΚΕΛ συνεχίζει ακάθεκτο την πολιτική που ακολούθησε από το μεταπραξικόπημα και εντεύθεν ο Γλαύκος Κληρίδης, και συνεπώς δεν θα μπορούσαν να μην το πράξουν και στο θέμα την εκ περιτροπής προεδρίας!

Εκ περιτροπής προεδρία και Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία
Πριν ξεκινήσουμε όμως, θα πρέπει να θέσουμε την προϊστορία της εκ περιτροπής προεδρίας στο ευρύτερο πολιτικό-ιστορικό της πλαίσιο. Αναγκαστικά, θα πρέπει να θυμίσουμε πως το ΑΚΕΛ είχε “συνωμοτήσει” με τον Γλαύκο Κληρίδη και τον βρετανικό  Ιμπεριαλισμό, πίσω από την πλάτη του Μακαρίου, για αποδοχή της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας από τον Νοέμβριο του 1974!

Σε ένα δημοσίευμα μας που συζητήθηκε έντονα, αποκαλύψαμε πως ο Γλαύκος Κληρίδης είχε μεσολαβήσει με τους Βρετανούς, κατά τη διάρκεια του μεταπραξικοπήματος, όπως ο τότε Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Εζεκίας Παπαιωάννου, και ο Βοηθός Γ.Γ. Ανδρέας Φάντης, μεταβούν στις 16 ή 17 Νοεμβρίου 1974, μέσω των Βρετανικών Βάσεων στο Λονδίνο, για να πείσουν τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο να αποδεχθεί την τουρκική απαίτηση για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία ['Εμπροσθοφύλακας' 03/11/2009]! Το ΑΚΕΛ λοιπόν, σε συνεννόηση με τον Κληρίδη και τους Βρετανούς ιμπεριαλιστές, ενδιαφερόταν για αποδοχή μιας λύσης που απαίτησε ο σφαγέας Ραούφ Ντενκτάς, την στιγμή που στην Κύπρο οι φωτιές της εισβολής δεν είχαν σβήσει, οι πρόσφυγες φυτοζωούσαν οικογενειακώς σε αντίσκηνα, ολόκληρο το νησί μύριζε μπαρούτι και αίμα και οι παρακρατικοί της ΕΟΚΑ-Β’ αλώνιζαν υπό την υψηλή ανοχή του μεταπραξικοπηματικού καθεστώτος.

Αλλά ας εστιάσουμε τώρα στην εκ περιτροπής προεδρία, και θα δούμε σε τι βαθμό μας εμπαίζει η πολιτική ηγεσία αυτού του τόπου.

Αλέκος Μαρκίδης και δεκαετία του ’80
Ο Αλέκος Μαρκίδης σε συνέντευξη του στην ‘Αλήθεια’ στις 24 Ιανουαρίου 2010 ισχυριζόταν πως ο Ραούφ Ντενκτάς ζητούσε εκ περιτροπής προεδρία από τη δεκαετία του ’80. Ο ‘Εμπροσθοφύλακας’ σχολιάζε τότε:

Ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας και φανατικός υποστηρικτή του Σχεδίου Ανάν, Αλέκος Μαρκίδης, έρχεται να δικαιώσει το βουλευτή του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο που τον Νοέμβριο του 2009 είχε επισημάνει πως η ρατσιστική εκ περιτροπής προεδρίαπου πρότεινε ο Δημήτρης Χριστόφιας δεν είναι “βελτιωμένη” και “προοδευτική” θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς, αλλά αντιθέτα, είναι μια γνήσια πρόταση του εθνικιστή-σωβινιστή Ραούφ Ντενκτάς, από την δεκαετία του 1980!

Φτάσαμε, δηλαδή, στο σημείο το ΑΚΕΛ να πλασάρει στους ελληνοκύπριους τις πιο ακραίες πάγιες θέσεις του ίδιου του ακροδεξιού Ραούφ Ντενκτάς, και να έχει και την απαίτηση να μην υπάρχει καμία κριτική σε αυτό! Θα σκεφθεί κάποιος: Είναι δυνατόν ένα “αριστερό”, “δημοκρατικό” κόμμα να “πουλά” στον ίδιο το λαό του τις πιο ρατσιστικές θέσεις της εθνικιστικής ακροδεξιάς των κατεχομένων ως προοδευτικές; Φαίνεται πως στην Κύπρο αυτό είναι δυνατόν… ['Εμπροσθοφύλακας' 25/01/2010]

Εκ περιτροπής προεδρία και δεκαετία του ’90
Στις 6 Ιουνίου 1992, η ‘Σημερινή’ έγραψε ότι προωθείται φόρμουλα για εκ περιτροπής προεδρία από Αμερικανούς και ΟΗΕ, που θα ικανοποιεί την τουρκική αξίωση για εναλλασσόμενη προεδρία (τρεις θητείες Έλληνας και μια Τούρκος).

Στις 6 Νοεμβρίου 1992, η ίδια εφημερίδα επανήλθε και έγραψε ότι οι Τούρκοι επιμένουν στην εκ περιτροπής προεδρία, πολιτική ισότητα, διζωνικότητα και κυριαρχία.

Στις 31 Ιανουαρίου 1998, η εφημερίδα ‘Χαραυγή’, εκφραστικό όργανο του ΑΚΕΛ, κατηγόρησε τον τότε Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη, ότι από το 1994 είχε δεχθεί την τουρκική απαίτηση και δημοσίευσε και επιστολή του Εργατικού Robin Corbett, ο οποίος έγραφε σ’ αυτήν ότι η πρώτη φορά που έγινε εισήγηση για εκ περιτροπής προεδρία ήταν το 1994, όταν η κυπριακή κυβέρνηση του Γλαύκου Κληρίδη την εισηγήθηκε επίσημα. Δηλαδή, ο κ. Κληρίδης την εισηγήθηκε δύο χρόνια μετά που την απαιτούσαν οι Τούρκοι.

Εν τω μεταξύ, πριν από το δημοσίευμα της ‘Χαραυγής’, προηγήθηκε η προεκλογική εκστρατεία των Εργατικών του 1997, όταν ο υποψήφιος ΥΠΕΞ κ. Robin Cook, επισκεπτόμενος την Κύπρο για ενίσχυση του προεκλογικού του αγώνα, σε συνέντευξη στο Λήδρας Πάλας ['Cyprus Weekly' 31/01-06/02/1997], αναφέρθηκε σε εισήγηση σχεδίου λύσης που περιλάμβανε και το στοιχείο της εκ περιτροπής προεδρίας.

Αντιδρώντας τότε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, δήλωσε ότι τέτοιες προτάσεις δεν είχαν καν γίνει προς την κυπριακή κυβέρνηση. Και όμως, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η προεκλογική ομιλία του Εργατικού John Prescott στις 23 Ιανουαρίου 1997, στο Λονδίνο προς την Ομογένεια (στην οποία διαφημίστηκε ότι θα μιλούσε και ο Ρόμπιν Κουκ, αλλά αντ’ αυτού βρέθηκε στην Κύπρο), κατ’ αρχάς περιλάμβανε και συγκεκριμένη αναφορά για εκ περιτροπής προεδρία, καθ’ υπόδειξιν ενδεικτικά του Foreign Office. Κατόπιν έντονων υποδείξεων, όμως, από ορισμένους Ελληνοκυπρίους υποστηρικτές του Εργατικού Κόμματος προς τον κ. Πρέσκοτ, ο τελευταίος με μεγάλη δυσκολία αναγκάστηκε να αφαιρέσει τη συγκεκριμένη αναφορά, εφόσον του τόνισαν ότι κάτι τέτοιο θα στερούσε ψήφους προς το Κόμμα!

Δηλαδή, η τουρκική πρόταση είχε υιοθετηθεί και προταθεί σε πρώτο στάδιο από την κυβέρνηση Κληρίδη και το 1997 την προωθούσε και το Foreign Office, επικαλούμενο ότι η δική μας πλευρά την εισηγήθηκε πρώτη!

Εν τω μεταξύ, στις 25 Φεβρουαρίου 2004, η ‘Σημερινή’ αναφέρεται και πάλι στο θέμα με δηλώσεις του Δρος Βάσου Λυσσαρίδη, ο οποίος κατάγγειλλε τους Γιώργο Βασιλείου, Γλαύκο Κληρίδη και Αλέκο Μαρκίδη ότι μας οδήγησαν στο Σχέδιο Ανάν, και συγκεκριμένα ότι ο Αλέκος Μαρκίδης, επί προεδρίας Κληρίδη, σε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου είχε παραδεχθεί ότι η πρόνοια για εκ περιτροπής προεδρία στο Σχέδιο Ανάν περιλήφθηκε στο Σχέδιο κατόπιν πρότασης της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Τελικά ποιος έχει δίκαιο; Πώς μας έπεσε η τουρκική, και πάλιν, απαίτηση της εκ περιτροπής προεδρίας, που και οι Τούρκοι ακόμα επικαλούνται ότι ήταν πρόταση του Γλαύκου Κληρίδη;

Εκ περιτροπής προεδρία και Foreign Office
Ε
, λοιπόν, η εκ περιτροπής προεδρία δεν μας ήλθε ούτε το 1992 ούτε το 1994 ούτε το 1997. Ήταν τουρκική απαίτηση από το 1974 και μπήκε στους σχεδιασμούς του Foreign Office και του State Department από το 1975-76.

Τον Οκτώβριο του 1975 ο James Callaghan (Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας) βρισκόταν σε έντονες διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και την Τουρκία, και τους είχε προτείνει πακέτο με τρία στοιχεία:

α) Διζωνική Ομοσπονδία,
β) Αναπροσαρμογή συνόρων και κεντρική κυβέρνηση με αδύνατες εξουσίες,
γ) Δύο συνιστώντα κράτη
(από τότε άρχισαν να προβάλουν τα δύο κράτη υπό μορφή συνιστώντων περιοχών – constituent regions, εξ’ου και ο χάρτης το 1975 που δημοσίευσε το περιοδικό ‘Economist’).

Λίγο αργότερα εξελίχθηκε και η πρωτοβουλία Henry Kissinger με την «πρόταση αρχών», που αποτελείτο από πέντε παραγράφους, αλλά η Βρετανία τις τροποποίησε όπως ήθελε και τις έκανε έξι. Σ’ αυτές, για πρώτη φορά, περιλαμβανόταν και η εκ περιτροπής προεδρία.

Ο Γλαύκος Κληρίδης στο  Λονδίνο συζητεί την εκ περιτροπής
Σύμφωνα, λοιπόν, με το αποχαρακτηρισμένο έγγραφο του Foreign Office FCO9/2547,  στις 2 Φεβρουαρίου 1977, δέκα μέρες πριν από τις Κατευθυντήριες Γραμμές Μακαρίου-Ντενκτάς (και όχι “Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου” όπως έχει επικρατήσει να λέγονται), ο Γλαύκος Κληρίδης είχε συνάντηση στο Λονδίνο με τον τότε ΥΠΕΞ David Owen, όπου μεταξύ άλλων συζήτησαν και την εκ περιτροπής προεδρία! Ο Μακάριος, είπε ο Κληρίδης, δεν τη δεχόταν. Ο Κληρίδης εισηγήθηκε εναλλακτική λύση, να υπάρχει ένας Έλληνας πρόεδρος και ένας Τούρκος αντιπρόεδρος ή ένας πρόεδρος και ένας πρωθυπουργός…

Επιπλέον, στο  βιβλίο “Άκρως Απόρρητον” του πρώην πρέσβη Χρήστου Ζαχαράκη, στην σελίδα 275 ο συγγραφέας καταγράφει ότι ο  Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, στις τότε προτάσεις του προς τον Πρόεδρο Σπύρο Κυπριανού μέσω του τότε ΓΓ του ΟΗΕ ντε Κουεγιάρ, φάνηκε να δέχεται την απόσυρση του τουρκικού αιτήματος της εκ περιτροπής προεδρίας. Αυτό συνέβη, σύμφωνα με τον πρώην πρέσβη Ζαχαράκη,  στις 27 Νοεμβρίου 1984. Η δική μας πλευρά δεν δέχθηκε τις προτάσεις εκείνες, οι οποίες  είχαν προταθεί στον Πρόεδρο Κυπριανού από τον Γενικό Γραμματέα.

Τελικά, ο Κληρίδης και το Foreign Office μας επιβεβαιώνουν, μέσω των βρετανικών πρακτικών, ότι η εκ περιτροπής προεδρία μπήκε στο τραπέζι από το 1977 κατ’ απαίτησιν των Τούρκων, Βρετανών και Αμερικανών, και για την οποία ο ίδιος (Κληρίδης) προσπαθούσε να υποβοηθήσει και με… δικές του εναλλακτικές εισηγήσεις!!! Η ουσία όμως είναι πως η εκ περιτροπής μπήκε στους σχεδιασμούς του Foreign Office κατ’ απαίτηση των Τούρκων από το 1975. Ο Γλ. Κληρίδης ήταν πλήρως γνώστης των ζυμώσεων. Την εκ περιτροπής ο Γλ. Κληρίδης την είχαν υποδείξει στον Μακάριο, ο οποίος όμως, όπως και πολλά άλλα, την απέρριπτε. Το μόνο που είχε κατορθώσει ο Βάλτχαϊμ στις 12 Φεβρουαρίου 1977 ήταν τις τέσσερις Κατευθυντήριες Γραμμές, και αυτό μέρες πριν την κάθοδο του Αμερικανού απεσταλμένου στην Κύπρο Κλάρκ Κλίφορτ. Και αυτές ΔΙΧΩΣ να περιλαμβάνουν την λέξη ΔΙΖΩΝΙΚΗ και ΔΙΧΩΣ να φέρουν ΥΠΟΓΡΑΦΗ. Αν και αυτές από μόνες τους υπήρξαν βοηθητικές για την Τουρκία, το οποίο αργά κατάλαβε ο Μακάριος…

Αυτή είναι  η όλη προϊστορία της τουρκικής  απαίτησης για «εκ περιτροπής προεδρία». Μια ακόμη περίπτωση κληριδικής-ντενκτασικής πολιτικής που ακολουθεί και υλοποιεί πιστά το ΑΚΕΛ…

Επομένως ούτε ο κ. Νίκος Αναστασιάδης, ούτε ο κ. Χρίστος Πουργουρίδης, που θυμήθηκαν εσχάτων να κάνουν “αντιπολίτευση” στο ΑΚΕΛ που στήριζαν ανελλιπώς δύο χρόνια ['Σημερινή' 27/02/2010], δικαιούνται να κάνουν την πάπια για την τουρκική αυτή απαίτηση. Ήταν ο Πρόεδρος και ιδρυτής του κόμματός τους Γλαύκος Κληρίδης που την πρωτοσυζήτησε με το Foreign Office όταν ακόμα δεν είχε στεγνώσει το αίμα των σφαγιασθέντων, από τους βάρβαρους Τούρκους Αττίλες, αδελφών μας. Και το ΑΚΕΛ συνεχίζει ακάθεκτο την πολιτική του μεταπραξικοπήματος για νομιμοποίηση των προϊόντων του πραξικοπήματος και της εισβολής…

* Η Φανούλα Αργυρού είναι ερευνήτρια – δημοσιογράφος, πρόσφυγας από την κατεχόμενη Λευκωσία και ζει στο Λονδίνο. Είναι συγγραφέας, μεταξύ άλλων, των βιβλίων “Από την Ένωση στην Κατοχή” και “Top Secret: Η βρετανική κηδεμόνευση του Κυπριακού” (εκδόσεις Γερμανός, 2004).

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ:

Αποχαρακτηρισμένο έγγραφο του Foreign Office: FCO9/2547

Copy of British Document prepared by the Southern European Department of the Foreign Office dated 7 February 1977 on the minutes of the meeting between Dr. David Owen and Mr. Gl.Clerides

RECORD OF A MEETING BETWEEN THE MINISTER OF STATE FOR FOREIGN AND COMMONWEALTH AFFAIRS AND MR CLERIDES ON 2 FEBRUARY 1977

Present

Dr Owen MP                Mr Glafcos Clerides

Mr R L B Cormack

Mr R Westbrook

1. Dr. Owen welcomed Mr.Clerides and referred to their last meetin in Cyprus before Christmas…

4…. Mr. Clerides said he had had no contact with him (Denktash) since he had ceased to be the Greek Cypriot negotiator but had let Mr Denktash know that he was always available. He did not think that the territorial aspects in the long run would be the most difficult to solve…Major difficulties would be the Presidency and overseas representation. Dr. Owen agreed that these were psychologically very important and were the sort of issues on which agreement would be difficult to reach. He asked what could be done about the Presidency. Mr Clerides said the Archbishop would not accept a rotating President. An alternative might be that instead of having, as in the present constitution, a Greek President and a Turkish vice-President there could be a President and a Prime Minister. There could be provision of them to come from either community provided they did not both come from the same community, and for each to be elected by both communities. This would encourage the formation of intercommunal political alliances. Certain equivalent concrete powers might be given to both the President and the Prime Minister, with provision for joint decision in particular cases…


Σταθερή διεύθυνση permalink: http://www.efylakas.com/archives/5805

Εκτυπώσιμη μορφή

Tags: , , , , , , , , , , ,