| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΑΡΧΕΙΟ | ENGLISH  
Οικοσελίδα » ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΕΥΡΩΠΗ, ΚΥΠΡΟΣ

Επί Χριστόφια το ΕΔΑΔ αναγνωρίζει την «επιτροπή αποζημιώσεων» του ψευδοκράτους

‘Xenisxenofontos.blogspot.com’
«Όχι, δέν πουλάμε!»
05 Μαρτίου 2010
Ξενής Ξενοφώντος

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με την οποία οι ιδιοκτήτες περιουσιών στα κατεχόμενα παραπέμπονται στις τουρκικές «Επιτροπές» των κατεχομένων, είναι απογοητευτική.

Τόσο για ιδιοκτήτες περιουσιών στα κατεχόμενα, όσο και για εμάς που, είτε ως δικηγόροι είτε ως Αιτητές, πιστέψαμε ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θα μπορούσε να επιληφθεί αποτελεσματικά της, αναλογικά πιο σοβαρής και συστηματικής παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που διαπράττεται στον ευρωπαϊκό χώρο, δηλ. της μαζικής παραβίασης δικαιωμάτων και περιουσιών μας (στη βάση μάλιστα εθνικής καταγωγής) από την κατοχική Τουρκία.

Αναγκαίος ο προβληματισμός και αναγκαία τα συμπεράσματα:

1) Η ιδιοκτησία είναι ατομικό δικαίωμα που παρέχεται στα πλαίσια της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας επί του εδάφους της. Δεν είναι το ΕΔΑΔ ή μία απόφασή του, που καθιστούν κάποιο ιδιοκτήτη περιουσίας στα κατεχόμενα. Είναι οι τίτλοι ιδιοκτησίας μας («κοτσιάνια») που μας κατοχυρώνουν το δικαίωμα ιδιοκτησίας και όχι το ΕΔΑΔ. Το δικαίωμα ιδιοκτησίας, παραμένει αλώβητο και ακόμη και το ίδιο το ΕΔΑΔ δεν τολμά να το αμφισβητήσει.

2) Η παραπομπή στις Επιτροπές από το ΕΔΑΔ, δεν είναι για σκοπούς αναγνώρισης των ιδιοκτησιακών μας δικαιωμάτων. Είναι, κατά το ΕΔΑΔ, αναγκαστικό προστάδιο, για να μπορέσει κάποιος να προσφύγει εναντίον της Τουρκίας σε αυτό. Η πραγματικότητα βέβαια -και τώρα πια μπορούμε να μιλούμε ελεύθερα, χωρίς να φοβούμαστε ότι μπορεί να επηρεάσουμε αρνητικά τις υποθέσεις μας στο ΕΔΑΔ-, ότι το ΕΔΑΔ και οι μηχανισμοί εκτέλεσης των αποφάσεών του, αποδείχτηκαν αναποτελεσματικοί έως ανύπαρκτοι. Ακόμη και η Τιτίνα Λοϊζίδου, 14 χρόνια μετά την απόφαση του ΕΔΑΔ στην υπόθεσή της, δεν έχει λάβει πίσω την περιουσία της.

Η 4η Διακρατική παραμένει ανεφάρμοστη, 9 χρόνια μετά την έκδοσή της. Άρα, με λύπη μας διαπιστώνουμε, ότι στην περίπτωση του ΕΔΑΔ, ισχύει αυτό που εμείς οι δικηγόροι λέμε κάποτε, ότι οι αποφάσεις του ήταν «για να τις καδρώνουμε». Επιπλέον με την καθυστέρηση στην εκδίκαση των υποθέσεων και με τον επιπόλαιο και φυγόπονο τρόπο που αντιμετώπισε τελικά το Δικαστήριο τις υποθέσεις μας, αποδεικνύεται ότι, μάλλον ως πολιτικό όργανο, παρά ως Δικαστήριο, δρα το σημερινό ΕΔΑΔ, κάτι ανησυχητικό για το μέλλον των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

3) Οφείλει η πολιτική ηγεσία και κυρίως όλες οι κυβερνήσεις από το 1996 (έκδοση απόφασης Λοϊζίδου κι έπειτα) να προβούν σε σοβαρή αυτοκριτική. Γιατί δεν διεκδίκησαν πεισματικά την εφαρμογή των αποφάσεων; Γιατί, ενώ υπήρχε η απόφαση Λοϊζίδου και μετά η 4η Διακρατική, έμπαιναν υπό διαπραγμάτευση περιουσιακά δικαιώματα; Γιατί άφησαν υποστελεχωμένη τη διπλωματική μας αντιπροσωπεία στο Στρασβούργο, όταν η Τουρκία οργίαζε με εκατοντάδες διπλωμάτες στο Συμβούλιο της Ευρώπης; Γιατί, δεν εγειρόταν θέμα για τη σοβαρή καθυστέρηση στην εκδίκαση των υποθέσεων; Ποιος αναβάθμιζε συνεχώς το ψευδοκράτος και ποιος υποβάθμιζε, με τη διαδικασία του δικοινοτικού διαλόγου, το Κυπριακό, από θέμα συνεχιζόμενης κατοχής, σε δικοινοτικό πρόβλημα; Γιατί δε λήφθηκαν ποινικά μέτρα, για να σταματήσει η προσφυγή από εκατοντάδες άτομα, σε παράνομα κατοχικά όργανα (που υφαρπάζουν εξουσίες του νόμιμου κράτους μας); Ποιοι ήταν αυτοί που υποβάθμιζαν συνεχώς τις όποιες κατακτήσεις μας σε νομικό επίπεδο, λέγοντας ότι «το κυπριακό δεν είναι νομικό πρόβλημα και θα λυθεί στις διαπραγματεύσεις» (μέχρι που από την αδράνειά τους, όντως κονιορτοποίησαν κατακτήσεις μας);

Ευτυχώς, το «παιγνίδι» δεν χάθηκε. Χάθηκε μεν μια μάχη, αλλά όχι και ο πόλεμος. Οι ιδιοκτήτες παραμένουν ιδιοκτήτες. Η απόφαση Όραμς ανοίγει νέους δρόμους. Η Τουρκία επιθυμεί ακόμη να μπει στην Ε.Ε. και χρειάζεται τη δική μας συγκατάθεση στο άνοιγμα των κεφαλαίων της. Η κατοχή εδαφών, δεν βρίσκει έρεισμα στο διεθνές δίκαιο. Η Κύπρος είναι μέλος της Ε.Ε., με όλο το έδαφός της ενταγμένα σε αυτήν.

Κι όσοι τυχόν θα επιχειρήσουν, τυμβωρυχικά και μικροπολιτικά, να περάσουν στους πολίτες την άποψη ότι δήθεν «το Κυπριακό είναι πολιτικό πρόβλημα και όλα πια χάθηκαν και να πουλήσουμε τα δικαιώματά μας όσο-όσο τώρα που προλαβαίνουμε», καλύτερα να το ξεχάσουν. Τα δικαιώματά μας παραμένουν αλώβητα, όχι μόνο γιατί τα κοτσιάνια μας και η Κυπριακή Δημοκρατία ακόμη υφίστανται, αλλά γιατί, αυτό που λέμε «περιουσίες», δεν είναι ένα παράγωγο του καπιταλιστικού συστήματος, όπως κάποιοι ιδεοληπτικά θεωρούν, αλλά είναι κάτι που, πάνω από όλα για λόγους ηθικής και αξιοπρέπειας, δε δικαιούμαστε να εκχωρήσουμε: είναι το βιος των παππούδων και των πατεράδων μας, η γη που την δούλεψαν και την πότισαν με το αίμα και τον ιδρώτα τους, αυτό που μας άφησαν ως κληρονομιά για εμάς και τα παιδιά μας και όχι για τους Αττίλες και τους εποίκους, αυτό που, για να μας το κληροδοτήσουν, το «κατέκτησαν» με κόπους και θυσίες και δουλειά (και όχι με εισβολές και εποικισμούς). Και όχι κύριοι Δικαστές του ΕΔΑΔ, όχι κ. Πρόεδρε Χριστόφια, όχι «σύντροφε Ταλάτ», όχι, όχι, όχι, χίλιες φορές όχι, όχι δεν πουλάμε!

- – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - -

‘PhileNews Live’
«Απόφαση καταπέλτης: Το ΕΔΑΔ αναγνώρισε τη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων των κατεχομένων»
05 Μαρτίου 2010

Στρασβούργο: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) αναγνώρισε τη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων των κατεχομένων ως αποτελεσματικό εσωτερικό ένδικο μέσο. Αποφάσισε επίσης ότι οι Ελληνοκύπριοι πρέπει από τώρα και στο εξής να αποτείνονται πρώτα στην “επιτροπή” και στη συνέχεια στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο των κατεχομένων, προκειμένου να θεωρηθεί ότι εξάντλησαν τα εσωτερικά ένδικα μέσα.

Αν δεν ικανοποιηθούν τότε μπορούν να προσφύγουν στο ΕΔΑΔ.

Την απόφαση ανακοίνωσε ο Αχιλλέας Δημητριάδης, εκ των δικηγόρων μιας από τις πιλοτικές αποφάσεις, ο οποίος εκτιμά ότι επί της ουσίας η Τουρκία, με την απόφαση, αποαναγνωρίζει νομικά το ψευδοκράτος και αναλαμβάνει η ίδια την ευθύνη για όσα συμβαίνουν στα κατεχόμενα.

Ο Αχιλλέας Δημητριάδης υπενθύμισε ότι από το 2001 τα ευρωπαϊκά δικαστήρια αναγνωρίζουν τα δικαστήρια του ψευδοκράτους και αυτό είπε φάνηκε σε διάφορες αγωγές εναντίον της Τουρκίας, όπως στην υπόθεση του Αγίου Κασιανού.


Σταθερή διεύθυνση permalink: http://www.efylakas.com/archives/5666

Εκτυπώσιμη μορφή

Tags: , , , , ,