| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΑΡΧΕΙΟ | ENGLISH  
Οικοσελίδα » ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση του χρέους της Ελλάδος κατά €55 δις σε μια μέρα

παπ

‘In.gr’
«”Κρυφό” χρέος έως 55 δισ. ευρώ αποκαλύπτει το πόρισμα για τα στατιστικά στοιχεία»
02 Φεβρουαρίου 2010

Αποκαλυπτικό της χαοτικής κατάστασης που επικρατεί τα τελευταία χρόνια (από το 2002 και κυρίως στην πενταετία 2004-2009) στην καταγραφή των δημοσιονομικών στοιχείων είναι το πόρισμα-σοκ της ειδικής Ανεξάρτητης Επιτροπής, που κατατέθηκε την Δευτέρα στη Βουλή.

Σύμφωνα με την πολυσέλιδη έκθεση της επιτροπής εμπειρογνωμόμων, το 2009 το δημόσιο χρέος ήταν υψηλότερο κατά 22% του ΑΕΠ ή 55 δισ. ευρώ σε σύγκριση με ό,τι έλεγαν οι υπουργοί της κυβέρνησης της ΝΔ.

Έπειτα από αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις διαφόρων προβλέψεων, το χρέος έκλεισε τελικά στο 113,4% του ΑΕΠ (από 91,4%).

Στη δημοσιονομική απογραφή του 2004 (όπου άλλαξε ο τρόπος καταγραφής των αμυντικών δαπανών), σύμφωνα με την επιτροπή, δεν «εμφανίστηκαν» πουθενά τα χρέη των νοσοκομείων που συσσωρεύτηκαν και ξεπέρασαν τα 6 δισ. ευρώ, αλλά ούτε τα πραγματικά ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων.

Επιπλέον, δεν αναζητήθηκαν τα πραγματικά στοιχεία της οικονομικής διαχείρισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ ευνοήθηκε ο δανεισμός των ΔΕΚΟ, ώστε τα χρέη να μην εμφανίζονται στον προϋπολογισμό, παρά μόνο στις εγγυήσεις οι οποίες δεν υπολογίζονται στο δημόσιο χρέος.

Στο κεφάλαιο της έκθεσης που περιγράφεται η αύξηση του ελλείμματος στο 6% του ΑΕΠ για το 2009, εκτίμηση η οποία κοινοποιήθηκε στην Εurostat την παραμονή των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου, υπάρχουν δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα των «πολιτικών παρεμβάσεων» στην καταγραφή των δημοσιονομικών στοιχείων:

Πριν από τη ανακοίνωση των εκτιμήσεων για το έλλειμμα στην Εurostat γίνονταν συσκέψεις, είτε στην ΕΣΥΕ (έως τις αρχές της δεκαετίας του 2000) είτε στη Γενική Διεύθυνση Μακροοικονομικής Πολιτικής (ή στον γενικό γραμματέα) στη συνέχεια.

«Τον Σεπτέμβριο του 2009 δεν έγινε σύσκεψη. Σύμφωνα με τους αρμόδιους υπαλλήλους της ΕΣΥΕ, οι σχετικοί πίνακες ήταν έτοιμοι εγκαίρως και στις 27 ή 28 Σεπτεμβρίου διαβιβάστηκαν από το αρμόδιο τμήμα στην ηγεσία της ΕΣΥΕ. Στις 30 Σεπτεμβρίου οι πίνακες απεστάλησαν στην Εurostat, αλλά οι στήλες του 2008 και του 2009 ήταν κενές».

» Σύμφωνα με τη συνοδευτική επιστολή, τα στοιχεία του 2008 και του 2009 θα αποστέλλονταν το αργότερο έως το Σάββατο 3 Οκτωβρίου. Στις 2 Οκτωβρίου απεστάλη νέα γνωστοποίηση με συμπληρωμένες όλες τις στήλες. Στη γνωστοποίηση αυτή το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης για το 2009 εκτιμάτο σε 14,360 δισ. ευρώ ή 6% του ΑΕΠ».

Στη συνέχεια ακολούθησε νέα γνωστοποίηση που ανέβασε το έλλειμμα στο 12,7% του ΑΕΠ. «Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη γνωστοποίηση της 2ας Οκτωβρίου, δεν αντιστοιχούσαν στα στοιχεία που είχαν στείλει στην ΕΣΥΕ οι διάφοροι φορείς και υπηρεσίες», επισημαίνεται στην έκθεση.

Όπως αναφέρεται, η αναθεώρηση του ελλείμματος (στο 12,7% του ΑΕΠ), η οποία έγινε γνωστή με το έγγραφο που απέστειλε η ΕΣΥΕ στην Eurostat, στις 21 Οκτωβρίου, προέκυψε, καθώς «καταχωρήθηκαν τα πραγματικά στοιχεία».

Το μεγαλύτερο κενό υπάρχει στην καταγραφή του… μυστηριώδους πραγματικού χρέους των νοσοκομείων.

Τα χρέη των νοσοκομείων για την περίοδο 2005-2008, όπως προέκυψε από επιστολή του υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων προς τη Βουλή (14 Απριλίου 2009), προσδιορίζονται σε 5,226 δισ. ευρώ.

«Όμως κατά την τριήμερη επίσκεψη της Εurostat στην Αθήνα (16-18 Νοεμβρίου 2009), ο επικεφαλής της αποστολής έδειξε άλλη επιστολή του ιδίου υπουργείου, με ημερομηνία 15 Απριλίου 2009, η οποία του είχε διαβιβαστεί μέσω της ΕΣΥΕ και βεβαίωνε ότι οι συσσωρευμένες οφειλές των δημόσιων νοσοκομείων ήταν 2,2 δισ. ευρώ και όχι 5,2 δισ. ευρώ».

Η αιτιολογία που δόθηκε από την ΕΣΥΕ ήταν πως τα 2,2 δισ. ευρώ αφορούν «καθαρές» οφειλές και το σχόλιο της επιτροπής είναι πως «πρόκειται για έναν ασυνήθιστο συμψηφισμό απαιτήσεων και υποχρεώσεων».

Ανοικτό, πάντως, παραμένει το ενδεχόμενο σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία.

«Η Βουλή θα αποφασίσει για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, αφού προηγουμένως κατατεθεί το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων για τη δημοσιονομική κατάσταση», τονίζει ο Γ.Παπακωνσταντίνου, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Πεταλωτής τόνισε ότι «αν υπάρξουν ευθύνες και σε πολιτικό και σε ποινικό επίπεδο θα πρέπει να αποδοθούν».

- – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - -

‘Μακεδονία’
«Έκρυβαν χρέος 50 δισ. ευρώ!»
2 Φεβρουαρίου 2010
Γιώργου Παλαιτσάκη

■Πόρισμα-βόμβα στα χέρια του Παπακωνσταντίνου.

■Πώς διπλασιάστηκε το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης μεταξύ 2 και 21 Οκτωβρίου 2009.
- Νέες εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας πυροδοτεί η χθεσινή αποκάλυψη για κρυφό χρέος ύψους 50 δισ. ευρώ, που προσεγγίζει το 20% του ΑΕΠ.

- Το χρέος κατέγραψε η ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων που συστάθηκε με σκοπό να εντοπίσει τα προβλήματα αναφορικά με τα στατιστικά στοιχεία των οικονομικών του κράτους.
- Η επιτροπή δεν είναι σε θέση ούτε καν να επιβεβαιώσει ότι το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 12,7% του ΑΕΠ το 2009, όπως είχε εκτιμηθεί πριν από τρεις μήνες.

■Μαχαίρι σε μισθούς και αυξήσεις φόρων ζητά η Κομισιόν.
■Δείχνει τα… δόντια της η εφορία. Ενεργοποιούνται φορομηχανισμοί για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών 2 δισ. ευρώ.
■Ξεκάθαρη στάση του προέδρου της ΝΔ προς τον πρωθυπουργό: Αν πάρετε επώδυνα αλλά σωστά μέτρα, εμείς θα τα στηρίξουμε – αλλά πάρτε τα!

Βόμβα στην οικονομία του κράτους βάζει το πόρισμα που συνέταξε η ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία συστάθηκε με σκοπό να καταγράψει τα προβλήματα με τα στατιστικά στοιχεία των οικονομικών του κράτους, καθώς ανακάλυψε κρυφό δημόσιο χρέος που προσεγγίζει τα 50 δισ. ευρώ, δηλαδή το 20% του ΑΕΠ.

Όπως προκύπτει από το πόρισμα, το οποίο δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών:

1) Το δημόσιο χρέος όπως καταγράφεται σήμερα είναι μειωμένο από διάφορες “συμφωνίες ανταλλαγής επιτοκίου” (ή “συναλλάγματος”, δηλαδή τα “swaps”). Μία από τις “συμφωνίες” αυτές έχει συναφθεί με την Εθνική Τράπεζα. Το δημόσιο “οφείλει” στην Εθνική περίπου 5,5 δισ. ευρώ, τα οποία δεν καταγράφονται στο υπόλοιπο του χρέους.

2) Το δημόσιο χρέος δεν περιλαμβάνει επίσης τις “πιστώσεις προμηθευτών”. Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εθνικών Λογαριασμών (ΕΣΛ ʼ95) δεν προβλέπει κάτι τέτοιο επειδή οι οφειλές του δημοσίου πρέπει να εξοφλούνται το αργότερο εντός 60 ημερών. Στην Ελλάδα, όμως, δεν τηρείται ο κανονισμός για την έγκαιρη εξόφληση, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται χρέη δισεκατομμυρίων, τα οποία αργότερα οδηγούν σε αναθεώρηση του ελλείμματος και του χρέους. Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή των δημόσιων νοσοκομείων, τα οποία έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2009 χρεωστούσαν στους προμηθευτές τους (για την περίοδο 2005-Σεπτέμβριος 2009) 6,3 δισ. ευρώ.

Η πρόσφατη καταγραφή αυτών των υποχρεώσεων (21 Οκτωβρίου 2009) οδήγησε στην αύξηση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης για τα έτη 2008 και 2009 και θα προκαλέσει αντίστοιχη αύξηση του χρέους.

Πέραν των χρεών των νοσοκομείων εκτιμάται ότι υπάρχουν ακόμη ανεξόφλητες υποχρεώσεις του δημοσίου ύψους 6 δισ. ευρώ περίπου. Όταν εξοφληθούν αυτές οι υποχρεώσεις (ή καταχωρηθούν στα επίσημα στοιχεία), τότε το δημόσιο χρέος θα αναθεωρηθεί εκ νέου προς τα άνω. Σημειώνεται ότι για χώρες-μέλη της ΕΕ με οικονομίες αντίστοιχες της ελληνικής το ανεξόφλητο υπόλοιπο των υποχρεώσεων του κράτους προς τους προμηθευτές του είναι της τάξης του 1 δισ. ευρώ.

3) Το υπόλοιπο του χρέους δεν περιλαμβάνει επίσης τον δανεισμό διαφόρων δημόσιων φορέων ο οποίος έχει πραγματοποιηθεί με την εγγύηση του δημοσίου. Το εγγυημένο από το δημόσιο χρέος έφθασε στο τέλος του 2009 τα 26,2 δισ. ευρώ (ή 10,9% του ΑΕΠ), από 6,2% του ΑΕΠ το 2002. Το 40% περίπου αυτού του χρέους το οφείλει ο ΟΣΕ και δεν είναι σε θέση να το αποπληρώσει. Σημαντικές είναι επίσης και οι υποχρεώσεις των ΕΛΓΑ.

Η παραπάνω εξέλιξη οφείλεται στην εξής πρακτική. Πολλές φορές για να μην αυξηθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού και το χρέος, διάφοροι δημόσιοι φορείς εξωθούνται σε τραπεζικό δανεισμό με την εγγύηση του δημοσίου (που δεν καταγράφεται ως χρέος), συνήθως με μεγαλύτερο επιτόκιο απ’ ό,τι αν δανειζόταν απευθείας το δημόσιο και στη συνέχεια επιχορηγούσε αυτούς τους φορείς. Με τον τρόπο αυτό σημαντικές υποχρεώσεις του δημοσίου παραμένουν διάχυτες στο τραπεζικό σύστημα για μερικά έτη, χωρίς να εμφανίζονται στο χρέος. Όταν οι υποχρεώσεις αυτές αναληφθούν επίσημα από το δημόσιο, προκαλείται αιφνίδια αύξηση του χρέους. Σημειώνεται ότι τα τελευταία 4-5 έτη οι εγγυήσεις που κατέπιπταν καλύπτονταν με νέο δανεισμό (με την εγγύηση του δημοσίου), με αποτέλεσμα, ενώ αυξανόταν αλματωδώς το υπόλοιπο των εγγυημένων από το δημόσιο δανείων, οι καταπτώσεις εγγυήσεων να έχουν ουσιαστικά μηδενιστεί.

4) Πολύ σημαντικές αναθεωρήσεις του ύψους του χρέους είναι δυνατόν να προέλθουν από τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για την κατασκευή δημοσίων έργων, οι οποίες υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τα 6 δισ. ευρώ. Κατά τη διάρκεια του 2008 και του 2009 υπογράφτηκαν πολλές τέτοιες συμβάσεις. Προς το παρόν κανένα από αυτά τα έργα δεν έχει ταξινομηθεί ως δημόσια επένδυση και δεν έχει επιβαρύνει το έλλειμμα ή το χρέος της γενικής κυβέρνησης. Για να ταξινομηθούν όμως οι επενδύσεις αυτές ως ιδιωτικές θα πρέπει να πληρούν ορισμένα κριτήρια που έχει θέσει η Eurostat. Το πιθανότερο είναι ότι οι περισσότερες συμπράξεις που έχουν υπογραφεί έως τώρα δεν πληρούν αυτά τα κριτήρια και τελικά θα επιβαρύνουν το χρέος, όταν αξιολογηθούν από την Eurostat.

Εξαιτίας των ανωτέρω προβλημάτων τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία έχουν υποστεί διαχρονικά εκτεταμένες αναθεωρήσεις και συνεχείς ελέγχους από τη Eurostat, η οποία εντρυφά σε ασυνέπειες, παλινωδίες και μεθοδολογικά προβλήματα του ελληνικού στατιστικού συστήματος σε έκταση πολύ μεγαλύτερη απʼ ό,τι γίνεται για οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ.

Πως εκτινάχτηκε το έλλειμμα από 6 σε 12%

Το πόρισμα της ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων περιγράφει μεταξύ των άλλων αναλυτικά πώς διπλασιάστηκε το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης μεταξύ 2 και 21 Οκτωβρίου 2009. Δηλαδή δύο ημέρες πριν και 17 ημέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές και την αλλαγή κόμματος στην εξουσία.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, ο διπλασιασμός του ελλείμματος οφείλεται κατά 92,8% στη μεταβολή του ελλείμματος της κεντρικής κυβέρνησης και κατά το υπόλοιπο στη μείωση του πλεονάσματος των ασφαλιστικών ταμείων. Επισημαίνεται μάλιστα ότι τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη γνωστοποίηση της 2ας Οκτωβρίου δεν αντιστοιχούσαν στα στοιχεία που είχαν στείλει στην ΕΣΥΕ οι διάφοροι φορείς και υπηρεσίες. Αυτό δηλαδή που άλλαξε στη γνωστοποίηση της 21ης Οκτωβρίου είναι ότι καταχωρήθηκαν τα πραγματικά στοιχεία των διαφόρων φορέων και υπηρεσιών του δημοσίου. Η επιτροπή δεν είναι μάλιστα σε θέση να επιβεβαιώσει ότι το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 12,7% του ΑΕΠ το 2009, όπως είχε εκτιμηθεί πριν από τρεις μήνες.

Η επιτροπή μεταφέρει και τις ενστάσεις που έχει διατυπώσει η Eurostat γύρω από το θέμα της καταγραφής των νοσοκομείων. Η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία υποστηρίζει ότι τα χρέη θα πρέπει να κατανεμηθούν από το 2005 έως το 2009 και όχι στη διετία 2008-2009.
Ειδικά για το χρέος, στο πόρισμα τονίζεται ότι η συλλογή αξιόπιστων στοιχείων χρέους των φορέων εκτός κεντρικής κυβέρνησης καθώς και του “ενδοκυβερνητικού χρέους” έχει αποδειχθεί δύσκολη και αποτελεί τον “ασθενή κρίκο” στην όλη διαδικασία προσδιορισμού του ύψους του χρέους της γενικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος. Ειδικά για το 2009, ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ αναθεωρήθηκε σταδιακά από 91,4% σε 113,4% του ΑΕΠ, δηλαδή κατά 22 εκατοστιαίες μονάδες ή κατά 55 δισ. ευρώ(!) μέσα σε διάστημα 11 μηνών.


Σταθερή διεύθυνση permalink: http://www.efylakas.com/archives/5296

Εκτυπώσιμη μορφή

Tags: , ,