| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΑΡΧΕΙΟ | ENGLISH  
Οικοσελίδα » ΔΙΑΦΟΡΑ, ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Καλωσορίσατε στον «Εμπροσθοφύλακα»!

Εμπροσθοφύλακας - www.efylakas.com *

Φίλες και φίλοι της «Νοητικής Αντιστάσεως»,

Μετά από αρκετούς μήνες διεργασιών και προετοιμασίας, παρουσιάζουμε με χαρά τον «Εμπροσθοφύλακα» (http://www.efylakas.com), την νέα προσθήκη μας στο ευρύτερο «Δίκτυο Νοητικής Αντιστάσεως» (http://www.N-A.gr).

Ο «Εμπροσθοφύλακας», όπως αναφέρεται σχετικά και στο κείμενο ορισμού της ‘Ταυτότητάς’ του, ευελπιστεί να αποτελέσει «δίαυλο πληροφόρησης, έρευνας και τεκμηρίωσης για τοπικά και διεθνή θέματα κοινωνικής χειραφέτησης, δικαιοσύνης και δικαιωμάτων».

Και το κείμενο της ‘Ταυτότητας’ συνεχίζει:

Ένας από τους κύριους σκοπούς ύπαρξης του «Εμπροσθοφύλακα» είναι να προσφέρει υπηρεσίες προς την κοινωνία των πολιτών, ενθαρρύνοντας τον ενημερωμένο δημόσιο διάλογο και την εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων μέσω της παροχής ειδήσεων, θεμάτων και αναλύσεων από πρωτογενείς και δευτερογενείς, κυρίως, πηγές.

 

Φιλοδοξεί επίσης να καταστεί τράπεζα πληροφοριών, παρέχοντας αποδελτιωμένα δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου, φωτογραφικό και βιντεογραφημένο υλικό, απόψεις και θέσεις, με πλήρη αναφορά στους πνευματικούς ιδιοκτήτες, ούτως ώστε ο καθένας να μπορεί να έχει ανοικτή πρόσβαση κατ’ ευθείαν στις πηγές και να εξάγει τα δικά του συμπεράσματα. Η συλλογή, επεξεργασία, αποδελτίωση και παρουσίαση των πληροφοριών γίνεται από μια πληθώρα πηγών (πολλές φορές ιδεολογικά και πολιτικά αντικρουόμενων μεταξύ τους), αφού κύριος σκοπός μας είναι η παρουσίαση και ανάδειξη κρυφών ή παραμελημένων πτυχών της «επικαιρότητας» και ο κοινωνικός ακτιβισμός, και όχι η ταύτιση με τις πολιτικές θέσεις κομμάτων, οργανώσεων, ταγμένων εκφραστικών οργάνων και άλλων φορέων.

 

Συνεπώς, ο «Εμπροσθοφύλακας» αποτελεί ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο για ακαδημαϊκούς, ερευνητές, πολιτικούς αναλυτές, δημοσιογράφους, δικηγόρους και κοινωνικούς ακτιβιστές.

Η κυρίως ιστοσελίδα της «Νοητικής Αντιστάσεως» (http://www.noitikiantistasis.com) θα συνεχίζει, προς το παρόν, να είναι προσωρινά «Υπό Κατασκευή». Σας υποσχόμαστε πως η νέα μορφή που θα προκύψει δεν θα σας απογοητεύσει, και θα συμβάλει αποφασιστικά στην σοβαρότητα του πολιτικού λόγου, τόσο στο διαδίκτυο, όσο και γενικότερα.

Ο «Εμπροσθοφύλακας» θα καταπιάνεται με πάρα πολλά θέματα που καταπιανόταν και η παλαιότερη «Νοητική Αντίστασις» στις ‘θρυλικές’ «μαυροκόκκινες» εποχές της (2003-2006). Θέματα όπως η επιβολή των κατασταλτικών μηχανισμών επιτήρησης και ελέγχου στον ελληνικό χώρο και στον κόσμο, γεωπολιτικές αναταράξεις, θέματα παγκοσμιοποίησης και Νέας Παγκόσμιας Τάξης, εξελίξεις στην ευρωπαϊκή, βαλκανική και μεσογειακή γειτονιά μας αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, ειδήσεις που κρύβονται στα ψιλά των εφημερίδων και πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές και επιστημονικές εξελίξεις που κατα κόρον δεν προβάλλονται στο ελληνόφωνο κοινό, μέσω του «Εμπροσθοφύλακα» ελπίζουμε πως θα απολαμβάνουν την προβολή που τους αξίζει.

Βεβαίως, ζητήματα που απασχολούν τον ευρύτερο ελληνικό βιοχώρο και τον ελληνικό πολιτισμό και ιστορία δεν θα διαλανθάνουν την προσοχής της Συντακτικής Ομάδας, η οποία θα προβάλλει και θα απαντά, όπου αυτό είναι δυνατόν, στο συστηματικό και οργανωμένο έργο αποδόμησης της ιστορίας μας από εντεταλμένους και μη παραχαράκτες και άτομα που εμφορούνται από φασιστικές και αντιδραστικές ιδεοληψίες. Και διότι ο κοινωνικός ακτιβισμός είτε τείνει να εξαφανιστεί τελείως από τον πολιτικό χώρο, είτε διοχετεύεται ύπουλα σε λανθάνουσες και επικίνδυνες ατράπους, θα προσφέρονται τα εργαλεία, τα υλικά και οι προτάσεις για ένα πραγματικό και κοινωνικά απελευθερωτικό ακτιβισμό που θα προωθεί την λαϊκή συνοχή, σε ζητήματα τοπικά, κοινωνικά και οικολογικά.

Εσείς μπορείτε και πρέπει να συμβάλετε στην περαιτέρω ανάπτυξη του «Εμπροσθοφύλακα». Σταδιακά θα εισάγoνται νέες λειτουργίες και θέματα που θα δίνουν περισσότερη ισχύ στον αναγνώστη και ακτιβιστή για να περάσει μηνύματα και να δραστηριοποιηθεί.

Προς το παρόν μόλις ξεκινήσαμε! Διαδώστε την διεύθυνση του www.efylakas.com παντού και συμβάλετε στην ανάπτυξη και θεμελίωση αυτής της νέας προσπάθειας!

«Δίκτυο Νοητικής Αντιστάσεως»
10 Ιουνίου 2009
http://www.efylakas.comhttp://www.N-A.gr

* Η φωτογραφία απαθανατίζει κάποιους μέσα στο πλήθος, κατά την διάρκεια της πρώτης συναυλίας του Μίκη Θεοδωράκη μετά την πτώση της Χούντας, να κρατάνε πινακίδα που γράφει «Λαού Γροθιά για την Λευτεριά».

- – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - -

ΕΟΚΑ 1η Απριλίου 2011

Είναι 1η Απριλίου 2011!

Έχουν περάσει ακριβώς 56  χρόνια από  το πρωινό  εκείνο της 1ης Απριλίου 1955, όταν 16 διαδοχικές εκρήξεις ήρθαν για να κλονίσουν τα θεμέλια του βρετανικού ζυγού, που από το 1878 καταπατούσε το μαρτυρικό νησί της Κύπρου μας.

Το όραμα για αυτοδιάθεση και  εθνική ανεξαρτησία είχε από καιρό καλλιεργηθεί στις συνειδήσεις και στις καρδιές ολόκληρου του Κυπριακού Ελληνισμού, ο οποίος χαιρέτησε με περηφάνια την έναρξη του εθνικό-απελευθερωτικού, ενωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ. Οι «τρομοκράτες», κατά τους Άγγλους, αγωνιστές μας , αψηφώντας την στρατιωτική υπεροπλία των Βρετανών, και με πίστη στα ιδανικά του ένδοξου, ηρωικού μας παρελθόντος, έστειλαν ένα  μήνυμα που σαν φάρος φωτίζει το καράβι του Ελληνισμού μέσα από τους αιώνες: «Η ταν ή επί τας».

Πενήντα-έξι χρόνια μετά και το αίμα, οι θυσίες και οι απαγχονισμοί φαίνεται πως δεν ήταν  αρκετό για να εκπληρωθούν  οι πόθοι των ιδεοφόρων αγωνιστών μας. Η εισβολή του ‘74  και η κατοχή του 37%  του νησιού από την Τουρκία ήρθε για να γράψει ακόμα μια μαύρη σελίδα στην πολύπαθη ιστορία  του  Κυπριακού Ελληνισμού, ο οποίος με όλες τις αντιξοότητες, κατάφερνει μέχρι σήμερα, παρά τις προσπάθειες ντόπιων και ξένων, να διατηρεί, σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα, την ελληνική του συνείδηση ατόφια και, όπως απέδειξε τον Απρίλη του 2004, διαφύλαξε το κράτος του από την διάλυση.

Επ’ ευκαιρίας της σημαδιακής αυτής μέρας, ο ‘Εμπροσθοφύλακας’ επανέρχεται για να σηματοδοτήσει  το ξεκίνημα  ενός καινούργιου αγώνα, έχοντας ως απώτερο στόχο να συμβάλει στην παραγωγή σκέψης, που τόσο χρειάζεται ο τόπος. Θέλουμε να ασχοληθούμε με τα σημαντικά, τα πολυσύνθετα και τα πολυδιάστατα προβλήματα και ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Διασπορά, και να καταστεί ο ‘Εμπροσθοφύλακας’ πηγή νέων ιδεών στο δημόσιο διάλογο. Μαζί με την ‘Γροθιά TV‘, θα προσπαθήσουν να αφυπνίσουν και να προβληματίσουν. Σημαντικό  ωστόσο είναι να τονιστεί ότι ο καθένας από εμάς έχει το δικό του ύφος, τη δική του κοσμοαντίληψη, τις δικές του ιδιαίτερες ανησυχίες και προσεγγίσεις, τα δικά του βιώματα και τις δικές του εμπειρίες. Όλοι όμως έχουμε μια κοινή αντίληψη για το τι εστί πατρίδα και μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα, που δεν είναι άλλο από τον επαναπροσδιορισμό και την επαναπροώθηση του Ελληνισμού ως ανθρωποκεντρικό σύστημα κοινωνικής οργάνωσης και πολιτισμικής αναγέννησης.

Κοντρά σε όσους θέλουν να σκοτώσουν τον ήρωα μέσα μας, εμείς επιμένουμε να θεωρούμε πως η μοίρα έταξε στον Ελληνισμό να βρίσκεται πάντοτε στις επάλξεις αγωνιζόμενος. Όταν ο λαός μας λαμβάνει, με κάθε επίγνωση, την ευθύνη να αγωνιστεί για την ελευθερία και την αξιοπρέπειά του, τότε η Ιστορία γράφει λαμπρές σελίδες. Με τις επιστημονικές μας αναζητήσεις, θα επιχειρήσουμε να διαβάσουμε το πραγματικό νόημα των λέξεων, να δούμε πίσω από τις εικόνες για να μην καταστούμε αθύρματα των κάθε λογής νεοταξιτών. Γιατί, χωρίς ελευθερία και αξιοπρέπεια η ζωή δεν είναι καν ανθρώπινη.

Η συλλογική αυτή προσπάθεια που καταβάλλεται από τον ‘Εμπροσθοφύλακα’ είναι το απόσταγμα μιας μακράς διεργασίας και έντονου προβληματισμού μιας ομάδας νέων επιστημόνων. Είθε ο ‘Εμπροσθοφύλακας’ να στεριώσει περαιτέρω και να είναι καλοτάξιδος ανάμεσα στο ψηφιακό αρχιπέλαγος και απ’ εκεί στις συνειδήσεις του απανταχού Ελληνισμού.

Συντακτική Ομάδα / «Εμπροσθοφύλακας»
1η Απριλίου 2011
www.efylakas.com


Σταθερή διεύθυνση permalink: http://www.efylakas.com/archives/474

Εκτυπώσιμη μορφή

Tags: ,