| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΑΡΧΕΙΟ | ENGLISH  
Οικοσελίδα » ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΚΥΠΡΟΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Επί Χριστόφια οι Τούρκοι προεκτείνουν την θαλάσσια και οικονομική κατοχή τους

Σχόλιο Συντακτικής Ομάδας: Εμείς απορούμε: Γιατί αυτό δεν γίνεται πρώτο θέμα; Γιατί δεν βγάζει ειδική ανακοίνωση το ΑΚΕΛ (και να βγει φυσικά να την στηρίξει και ο ΔΗΣΥ), όπου θα ζητούνται εξηγήσεις από τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για αυτή την εξέλιξη;

Γιατί όλοι προτιμούν να επικεντρώνονται στο επουσιώδες θέμα της μικρόψυχης και δειλής αποχώρησης του Τουμάζου Τσιελεπή από μια εκπομπή, αντί σε αυτό; Μήπως διότι, τελικά, η παραδοχή κιόλας του Τσιελεπή πως ακόμα διαπραγματευόμαστε με βάση το Σχέδιο Ανάν εντάσσεται στα πλαίσια σιωπηλής αποδοχής των τετελεσμένων;

Το σημειώνουμε και αυτό λοιπόν: Επί Προεδρίας του «σύντροφου και φίλου» Δημήτρη Χριστόφια, ο Αττίλας, συνεπικουρούμενος από τον πολιτικό αττιλάρχη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, προέβησαν εκ νέου σε αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως και του δικαιώματος της να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους που της ανήκουν.

‘Το Κυπριακό Ποντίκι’
«Οι Τούρκοι προελαύνουν στην θάλασσα: Νέα Στροβίλια στην περιοχή Κάππαρη!»
16 Οκτωβρίου 2009

Σε μετακίνηση των σημαδούρων στην περιοχή Κάππαρη έχουν προβεί οι κατοχικές αρχές η οποία τους εξασφαλίζει μεγάλα οικονομικά οφέλη σε βάρος των Ελλήνων στην περίπτωση λύσης δύο κρατών ή στην περίπτωση εφαρμογής λύσης διχοτόμησης  ή ακόμη και σε επίπεδο διαπραγματεύσεων.  Οι μετακινήσεις των σημαδούρων οι οποίες άρχισαν πέρυσι την άνοιξη συνεχίστηκαν την περασμένη εβδομάδα και αναμένεται να ολοκληρωθούν πολύ σύντομα.

Για άλλη μια φορά οι Τούρκοι εφαρμόζοντας την μέθοδο του σιγά – σιγά  ή άλλως την μέθοδο του σαλαμιού μετακινούν τις σημαδούρες μία – μία με τρόπο που να μετακινούν την κατοχική θαλάσσια νοητή γραμμή η οποία “καθορίζει” τα “θαλάσσια χωρικά ύδατα ” των κατεχομένων.
Έτσι όπως φαίνεται και στο σχεδιάγραμμα ενώ στην πραγματικότητα φαίνεται να υποχωρούν, παραχωρώντας ένα πολύ μικρό τρίγωνο (λευκού χρώματος) στην θαλάσσια περιοχή Κάππαρης, στην πραγματικότητα προβαίνουν σε κατοχή μεγαλύτερου τμήματος θαλάσσιας περιοχής (το τρίγωνο δηλαδή που βρίσκεται στην κορυφή του τριγώνου (κόκκινο τρίγωνο) που εγκαταλείπουν όπως φαίνεται και στο σχεδιάγραμμα.  Συγκεκριμένα η νέα περιοχή που καταλαμβάνουν αγγίζει την θαλάσσια οικονομική ζώνη της Κύπρου στο οικόπεδο 3 στο οποίο σύμφωνα με εκτιμήσεις υπάρχουν γύρω στα 1,3 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου.  Στην ιστοσελίδα http://1453-2009.pblogs.gr/2009/01/poly-fysiko-aerio-sta-thalassia-synora-kyproy-israhl-allazoyn-ta.html υπάρχουν οι σχετικές πληροφορίες και στοιχεία για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου σε κάποια τουλάχιστον από τα οικόπεδα της

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι αρχές της Δημοκρατίας δεν έχουν προβεί σε κανένα διάβημα μέχρι στιγμής προς τα Ηνωμένα Έθνη, ούτε και σε καμία καταγγελία, είτε στον διεθνή οργανισμό, είτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Υπουργείο Άμυνας δεν έχει κινητοποιηθεί και μαζί του βεβαίως ούτε και η Εθνική Φρουρά, προφανώς συμμορφούμενη προς πολιτικές αποφάσεις ή συμπαρασυρομένη από την παροιμιώδη απραξία αυτής της κυβέρνησης.

Η ενέργεια αυτή των τούρκων μπορεί να χαρακτηριστεί ως παρόμοια ή και χειρότερη σε συνέπειες από την απαράδεκτη προέλαση τους στην περιοχή των Στροβιλιών.

Η τουρκική πλευρά, δηλαδή ο κατοχικός στρατός και οι Τουρκοκύπριοι επιδιώκουν την μονιμοποίηση νέων τετελεσμένων, ενόψει της συνέχισης των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό ή ακόμα και της επίτευξης μιας διευθέτησης.

Τα ζητήματα που τίθενται και πάλι αφορούν:

•  Την έλλειψη αξιοπιστίας της τουρκικής πλευράς και τις συνέπειες από αυτή, εάν η λύση του κυπριακού δεν είναι καλυμμένη από τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

•   Την έλλειψη πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης να αντιδράσει και να καταγγείλει τις τουρκικές μεθοδεύσεις, καθώς είναι έρμαιο των δεσμεύσεων της έναντι των ξένων και της τακτικής των υποχωρήσεων που εγκαινίασε από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της εξουσίας από τον Χριστόφια.

Με το βλέμμα στραμμένο στον ουρανό, δεν μένει παρά να δούμε αν θα υπάρξει απάντηση από την κυβέρνηση, είτε στις αποκαλύψεις μας, είτε στην προέλαση των Τούρκων.

- – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - -

‘Σημερινή’
«Τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή Κάππαρη»
23 Οκτωβρίου 2009
Άδωνης Παλληκαρίδης

Οι κατοχικές Αρχές σε μια άκρως προκλητική τους ενέργεια, μετακίνησαν τις σημαδούρες στη θαλάσσια Περιοχή Κάππαρη, στην Αμμόχωστο, προς ανατολάς. Με την επιθετική προκλητική τους ενέργεια, περιορίζουν το χώρο ελεύθερης πρόσβασης των ακταιωρών της Δημοκρατίας και των αλιευτικών.

Στην περιοχή υπήρξαν και στο παρελθόν προστριβές, όταν οι ντόπιοι ψαράδες παρενοχλούντο από τους εισβολείς. Αυτή τη φορά, όμως, η μετακίνηση των σημαδούρων έγινε εκατοντάδες μέτρα προς τα δεξιά, περιορίζοντας την ελεύθερη θάλασσα και το άνοιγμά της στο πέλαγος.
Αυξήθηκαν, δηλαδή, οι μοίρες της γωνίας, όπως σύρεται η νοητή γραμμή του διαχωρισμού από την ξηρά. Η πειρατική ενέργεια των Τούρκων, σε περίοδο συνομιλιών, έχει καταγραφεί από την Εθνική Φρουρά. Το Υπουργείο Άμυνας ενημέρωσε σχετικά το Υπουργείο Εξωτερικών που προβαίνει σε παρασκηνιακές παραστάσεις μη αποκλειομένης και της καταγγελίας στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το θέμα έφερε στο φως την περασμένη Παρασκευή η εφημερίδα «Το κυπριακό Ποντίκι» αλλά οι Αρχές προσπάθησαν να το κρατήσουν σε χαμηλούς τόνους μέχρι να ολοκληρώσουν τη διερεύνησή του. Δεν εκτιμήθηκε εξαρχής η σοβαρότητα της κατάστασης που επιχειρεί να επιβάλει η τουρκική πλευρά.

Οι εισβολείς τις τελευταίες μέρες με συνεχείς περιπολίες των πολεμικών τους σκαφών επιχειρούν την επιβολή της μετακίνησης ως τετελεσμένο γεγονός. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και είναι φανερό ότι, αν γινόταν κάτι ανάλογο μεταξύ κρατών, η μετακίνηση θα ισοδυναμούσε με αλλαγή θαλασσίων συνόρων και αιτία πολέμου. Δηλαδή στο Αιγαίο αν γίνει κάτι τέτοιο σε διαφιλονικούμενη περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι «casus belli». Ωστόσο στην περίπτωση της Κύπρου δεν έχει υπογραφεί κατάπαυση του πυρός στη θάλασσα και δεν γίνεται αποδεκτή η ύπαρξη νεκρής ζώνης ή άλλης διευθέτησης στο θαλάσσιό μας χώρο. Θέση του Υπουργείου Άμυνας όπως εκφράζεται από τον υπουργό Κώστα Παπακώστα και το γενικό διευθυντή του Υπουργείου Πέτρο Καρεκλά, είναι ότι δεν υπάρχει οριοθετημένη γραμμή αντιπαράταξης στη θάλασσα για να μπορεί να γίνει διάβημα προς τα Ηνωμένα Έθνη. Ο Υπουργός Άμυνας παρά την πολύ μεγάλη πίεση που δέκτηκε να μιλήσει για το θέμα περιορίστηκε να δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι «έχουν γνώση οι φύλακες».

Επικοινωνία με Στεφάνου
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η μακρά επικοινωνία του Υπουργού Άμυνας για το θέμα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφανο Στεφάνου και τον Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού, καταμαρτυρούν τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι το μομέντουμ της νέας προκλητικής ενέργειας των Τούρκων δεν είναι άσχετο με τις διεξαγόμενες συνομιλίες και την προσπάθεια της Κύπρου να οριοθετήσει την οικονομική της ζώνη με τις γειτονικές της χώρες. Με ασφαλές δεδομένο ότι στα θαλάσσια οικόπεδα 11 και 12 υπάρχει πετρελαϊκός πλούτος, οι Αττίλες προσπαθούν να επεκτείνουν προς ανατολάς τη νοητή διαχωριστική γραμμή της θαλάσσιας περιοχής που ελέγχουν στρατιωτικά. Οριοθετούν τη νοητή γραμμή διαγωνίως σε βάρος των ελεύθερων θαλασσίων υδάτων της Δημοκρατίας.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΦ Πέτρος Τσαλικίδης επιβεβαιώνει ότι το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ενημερωθεί λεπτομερώς για το τι έχει συμβεί και προβαίνει στα αναγκαία διαβήματα. Η κατάσταση, επισημαίνουν Υπουργός Άμυνας και Αρχηγός της Ε/Φ, παρακολουθείται στενά.
Το θέμα επιφέρει τεράστιες επιπτώσεις στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιχειρείται 35 χρόνια και τρεις μήνες μετά το έγκλημα της κατοχής, η διεύρυνση της κατοχικής ζώνης στη θάλασσα. Για το θέμα ενημερώθηκε λεπτομερώς και ο πρέδρος Δημήτρης Χριστόφιας αλλά είναι άγνωστο κατά πόσο το έθεσε στον Τουρκοκύπριο συνομιλητή του.

Θέμα στο Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ
Η τουρκική προκλητική ενέργεια προβληματίζει έντονα και τον ΔΗΣΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ», το θέμα θα τεθεί στο Πολιτικό Γραφείο για να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις. Πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι η δημιουργία ζητημάτων εκεί που δεν υπάρχουν, είναι πάγια τακτική της τουρκικής πλευράς, με στόχο να αποκτήσει πλεονεκτήματα σε μελλοντικές ρυθμίσεις.

Με στοχεύσεις της τουρκικής πλευράς για επίλυση του Κυπριακού επί τη βάσει δύο κρατικών οντοτήτων που θα έχουν ξεχωριστή αιγιαλίτιδα ζώνη είναι φανερό ότι η μετακίνηση των σημαδούρων δεν είναι αθώα πράξη. Άλλοι θα επιχειρούσαν να ανατρέψουν τέτοιες παραβιάσεις διά της δυνάμεως, παρατήρησε ο Αντρέας Αγγελίδης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ αναγνωρίζει το θέμα ως πολύ σοβαρό που είναι ενδεικτικό των τουρκικών μεθοδεύσεων.

O κ. Συλλούρης

Στο μεταξύ: Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης τόνισε πως η μετακίνηση από τους Τούρκους των σημαδούρων στην περιοχή Κάππαρη, στο Παραλίμνι, είναι πάρα πολύ σοβαρό θέμα. Αναμένει, πρόσθεσε, άμεση απάντηση από τον Υπουργό Άμυνας και την Κυβέρνηση.

Ο Δημήτρης Συλλούρης, μιλώντας στις τηλεοπτικές κάμερες, διατύπωσε τη θέση πως «η παράνομη αλλαγή έχει επιπτώσεις για την οικονομική ζώνη της Κύπρου και δεν μπορούμε να αφήσουμε το γεγονός απαρατήρητο και χωρίς να το αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα».

Διευκρίνισε ότι οι Τούρκοι έκαναν αλλαγή στις σημαδούρες στοχεύοντας την οικονομική ζώνη. Εξέφρασε την ελπίδα πως δεν θα ειπωθεί ότι το θέμα εγείρεται για αντιπολιτευτικούς λόγους. Κατέληξε λέγοντας «δεν μιλήσαμε δημόσια πριν ενημερώσουμε τον Υπουργό Άμυνας».

- – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - -

‘Το Βήμα’
«Νέα κοιτάσματα φυσικού αερίου βρέθηκαν στα θαλάσσια σύνορα Κύπρου και Ισραήλ»
21 Ιανουαρίου 2009
Ν. Χασαπόπουλος

Κοιτάσματα αερίου βρέθηκαν κοντά στην Κύπρο, ύστερα από θαλάσσιες έρευνες που διεξήγαγαν ερευνητικά σκάφη. Συνολικά βρέθηκαν τρεις περιοχές όπου διαπιστώθηκε ότι μπορεί να αντληθεί φυσικό αέριο σε ποσότητα που ξεπερνά, σύμφωνα με τους πρώτες εκτιμήσεις, τα 3,1 τρισ. κυβικά πόδια. Οπως επισήμως ανακοινώθηκε, τα κοιτάσματα αερίου εντόπισε η αμερικανοϊσραηλινή εταιρεία Νoble Εnergy, η οποία μάλιστα ξεκινά και τις διαδικασίες άντλησης.

Το σημαντικότερο για την Κύπρο είναι, όπως επισημαίνει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», το γεγονός ότι τα κοιτάσματα αυτά εντοπίστηκαν στα όρια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) ανάμεσα στην Κύπρο και στο Ισραήλ. Δίπλα από την περιοχή αυτή είχε εντοπιστεί και δεύτερη περιοχή, γνωστή ως «Οικόπεδο 12», με κοιτάσματα φυσικού αερίου από την ίδια αμερικανοϊσραηλινή εταιρεία. Η εταιρεία αυτή είχε υπογράψει μόλις πριν από λίγες ημέρες συμφωνία με το κυπριακό υπουργείο Εμπορίου για τα δικαιώματα έρευνας, πλην όμως δεν έχει ακόμη υπογραφεί διακρατική συμφωνία για τη διασφάλιση των οικονομικών δικαιωμάτων Κύπρου και Ισραήλ.

Κυπριακές πηγές δεν αποκλείουν ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα οι δύο χώρες θα υπογράψουν και τη συμφωνία αυτή, αφού τα κοιτάσματα που εντοπίστηκαν βρίσκονται στα θαλάσσια σύνορά τους.

Τα κοιτάσματα αερίου έχουν εντοπιστεί σε βάθος 1.700 μέτρων και οι έρευνες για τον εντοπισμό και άλλων κοιτασμάτων αερίου, καθώς και πετρελαίου, συνεχίζονται. Οι έρευνες αυτές και ο εντοπισμός κοιτασμάτων έχουν ενοχλήσει την Τουρκία, η οποία αφενός αποστέλλει πολεμικά της πλοία στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, τα οποία παρεμποδίζουν τα ερευνητικά σκάφη, και αφετέρου δεν αναγνωρίζει την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τα ισραηλινά ΜΜΕ υποδέχτηκαν τον εντοπισμό κοιτασμάτων αερίου με πανηγυρικό τρόπο και αναφέρονται στη γειτνίαση αυτών με την Κύπρο, χωρίς να αμφισβητούν καμία κυριότητα. Η κυβέρνηση μάλιστα του Ισραήλ χαρακτήρισε την όλη υπόθεση σημαντική: «Θα μπορούσε να αλλάξει το πρόσωπο της οικονομίας του Ισραήλ».


Σταθερή διεύθυνση permalink: http://www.efylakas.com/archives/3438

Εκτυπώσιμη μορφή

Tags: , , , , ,