| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΑΡΧΕΙΟ | ENGLISH  
Οικοσελίδα » ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ, ΚΥΠΡΟΣ

Προχωρά η νομική θωράκιση της κυπριακής ΑΟΖ

Προχωρά η νομική θωράκιση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, μέσω κανονισμών και νόμων, και με στόχο τη διεύρυνση του οπλοστασίου που έχει στα χέρια της η Κυπριακή Δημοκρατία για προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Οι νόμοι και κανονισμοί αποτελούν συνεπακόλουθα της βασικής νομοθεσίας για την ΑΟΖ, που ψηφίστηκε προ μηνών από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, και αφορούν στην πόντιση αγωγών και θαλάσσιων καλωδίων, καθώς επίσης και πρωτοποριακή νομοθεσία για την προστασία των ενάλιων αρχαιοτήτων.

Αναλύοντας τη νομοθεσία, εκ μέρους του Υπουργείου Εξωτερικών, ο πρέσβης Τάσος Τζιωνής τόνισε προς την Επιτροπή Εξωτερικών ότι η νομική κατοχύρωση δεν είναι αρκετή εάν η Κύπρος δεν είναι σε θέση να ασκεί στοιχειώδη έλεγχο στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

Πρέπει, εξήγησε ο κ. Τζιωνής, να δοθούν τα μέσα στο κράτος να εφαρμόζει τις νομοθεσίες. Ραντάρ, πτητικά και πλωτά μέσα. Δε νοείται, τόνισε, να γίνονται γεωτρήσεις και να είμαστε μακριά. Πρέπει να είμαστε σε θέση να επιτηρούμε την ΑΟΖ.

Η επικύρωση της νομοθεσίας θα στείλει και σαφέστατο πολιτικό μήνυμα από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας, τόνισε ο αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής Πρόδρομος Προδρόμου.

Υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά δικαιώματα όχι μόνο διακηρυκτικά όχι μόνο με ψηφίσματα σε διεθνής οργανισμούς αλλά και να δώσουμε το απαραίτητο νομικό υπόβαθρο στην χώρα μας, τόνισε ο κ. Προδρόμου.

Το νομοθετικό πλαίσιο συνάντησε τη θετική ανταπόκριση των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ενώ ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας πολλών υπουργείων και κυβερνητικών τμημάτων.

 Νωρίτερα σήμερα

Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων τέθηκε σήμερα το πακέτο κανονιστικών νομοθετημάτων για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και για την οικονομική αξιοποίηση των υδρογονανθράκων

Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Επιτροπής, βουλευτή του ΔΗΣΥ Πρόδρομο Προδρόμου η νομοθεσία αυτή – η οποία έχει ετοιμαστεί έγκαιρα – θα αφορά κυρίως κανονισμούς μέσω των οποίων θα γίνονται αδειοδοτήσεις είτε για την πόντιση αγωγών είτε για την πόντιση καλωδίων είτε και για επιστημονική θαλάσσια έρευνα.

Ανέφερε ότι οι υπηρεσίες του κράτους έχουν πάρει την πρωτοβουλία να προτείνουν και μια αρκετά πρωτοποριακή νομοθεσία σχετικά με την προστασία των ενάλιων αρχαιοτήτων, μια ανάγκη η οποία υπάρχει και εξαιτίας του γεγονότος ότι η Κύπρος έχει σωστά και επί σκοπώ μέχρι στιγμής αποφύγει να ακυρώσει την ελλειπή σχετική συνθήκη της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Η νομοθεσία αυτή που προτείνεται σήμερα, πρόσθεσε, είτε είναι ο τροποποιητικός νόμος για την Αναζήτηση, Έρευνα και Εκμετάλλευση είτε είναι οι κανονισμοί σχετικά με τη διαχείριση της θαλάσσιας αυτής περιοχής, απορρέει από τη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία επικαλούμαστε και στη βάση της οποίας γίνονται διεθνώς σεβαστά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Ο κ. Προδρόμου είπε ότι η υιοθέτηση αυτού του νομοθετικού πλαισίου θα στείλει το πολιτικό μήνυμα ότι υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά δικαιώματα όχι μόνο διακηρύξεις, όχι μόνο με ψηφίσματα σε διεθνείς οργανισμούς αλλά και με το να δώσουμε και το απαραίτητο νομικό υπόβαθρο στη χώρα μας.

Παρακολουθήστε το σχετικό ρεπορτάζ ΕΔΩ

Πηγή: Ant1iwo (3/12/2014), «Προχωρά η νομική θωράκιση της κυπριακής ΑΟΖ», Μάριος Αδάμου

Σταθερή διεύθυνση permalink: http://www.efylakas.com/archives/22808

Εκτυπώσιμη μορφή

Tags: , , ,