| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΑΡΧΕΙΟ | ENGLISH  
Οικοσελίδα » ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ, ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ, ΚΥΠΡΟΣ, ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Περί εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της ΚΔ

Παρακολουθούμε με ικανοποίηση τις κινήσεις της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε ότι αφορά στην υλοποίηση της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας του κυπριακού κράτους. Παρατηρούνται έντονες διεργασίες σε αρκετά μέτωπα, υπό το φως μάλιστα της τουρκικής προκλητικότητας στην ΑΟΖ, τόσο σε περιφερειακό επίπεδο, όσο και στο εσωτερικό της Δημοκρατίας, αναδεικνύοντας μία άνευ πρηγουμένου εξωστρέφεια και αυτοπεποίθηση στους κλάδους της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της ΚΔ.

Είναι ενδεχομένως η πρώτη φορά που, από ιδρύσεώς της, η Κυπριακή Δημοκρατία επιδεικνύει εξωστρέφεια στην υλοποίηση της εξωτερικής της πολιτικής, αναδεικνύοντας σαφή περιφερειακή διάσταση και επιδεικνύοντας έμπρακτα και ουσιαστικά τον ρόλο της σαν παράγοντας σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής. Ενώ από ιδρύσεώς της και ειδικά μετά το 1974, η εξωτερική πολιτική της Δημοκρατίας περιοριζόταν, σχεδόν αποκλειστικά, στην προώθηση του εθνικού ζητήματος, αυτό που παρατηρείται τους τελευταίους 20 μήνες είναι ότι βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης, ένα νέο δόγμα στην εξωτερική πολιτική της ΚΔ, όπου επιτυγχάνεται αρμονικός και εποικοδομητικός συνδυασμός προβολής, ανάμεσα στα άλλα:

  • Του ρόλου της Κύπρου σαν παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή ΜΕΝΑ και του αντίστοιχου, αποσταθεροποιητικού ρόλου της Τουρκίας,
  • Του γεγονότος ότι η Δημοκρατία έχει ουσιαστικό ρόλο να επιτελέσει, πέραν της στείρας ρητορικής τοποθέτησης, στα περιφερειακά δρώμενα,
  • Του Κυπριακού, αναδεικνύοντας τις διαχρονικές ευθύνες της τουρκικής πλευράς, πετυχαίνοντας σημαντικές νίκες σε περιφερειακό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Δίνεται η εντύπωση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει λόγο και ρόλο στα περιφερειακά δρώμενα, εκπέμποντας αυτοπεποίθηση, εξωστρέφεια και σαφή προσανατολισμό. Στα πλαίσια υλοποίησης αυτού του νέου δόγματος, παρατηρείται διαρκής κινητικότητα ανώτατων υπηρεσιακών παραγόντων, σε διάφορα επίπεδα, με επιτυχίες να παρατηρούνται ακόμα και στις αποφάσεις του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας. Επιστέγασμα αυτών των προσπαθειών είναι η ανάδειξη ενισχυμένων τριμερών συμμαχιών, προσφάτως με Ελλάδα και Αίγυπτο και προσεχώς με το Ισραήλ. Έχουμε αναφέρει ότι αναμένεται ανάλογη συνέχεια προς αυτή την κατεύθυνση, με την αναβάθμιση των σχέσεων με Ελλάδα, Αίγυπτο και Ισραήλ, σε στρατηγικό πλέον επίπεδο.

Σε επίπεδο πολιτικής ασφάλειας, έχουν ήδη δρομολογηθεί διαδικασίες προς εκσυγχρονισμό της αρχιτεκτονικής ασφάλειας της Δημοκρατίας, ειδικά σε ότι αφορά στην Κυπριακή Υπηρεσία Πληροφοριών.  Αποτελεί πάγια πεποίθησή μας ότι ο εκσυγχρονισμός της κρατικής αρχιτεκτονικής και η αναβάθμιση υφιστάμενων θεσμών προς αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων και του υφιστάμενου περιβάλλοντος εντός του οποίου επιχειρεί η Δημοκρατία, αποτελεί εξαιρετικά κρίσιμη διαδικασία προς εξυπηρέτηση των καλώς νοούμενων συμφερόντων του κυπριακού Ελληνισμού. Εξαιρετικά θετική είναι η εικόνα που εκπέμπει η Εθνική Φρουρά, σε επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας και συντονισμού ΓΕΕΦ και ΓΕΕΘΑ, όπως φάνηκε στην πρόσφατη, μεγάλης κλίμακας διακλαδική άσκηση που έλαβε χώρα σε κυπριακό έδαφος, για πρώτη φορά μετά από την κατάργηση των ασκήσεων «Νικηφόρος» και «Τοξότης». Και σ’ αυτό το επίπεδο, αναμένονται εξελίξεις προς ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Δημοκρατίας, ιδιαίτερα σε επίπεδο Διοίκησης Ναυτικού, αλλά και Διοίκησης Αεροπορίας (και με μη-επανδρωμένα αεροσκάφη για σκοπούς ISR) όσο και επίδειξη συνέχειας ως προς τη διατήρηση του αξιόμαχου της Εθνικής Φρουράς.

Επί του παρόντος, η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να ενισχύσει τις προσπάθειές της για εμπλοκή εξωτερικών παραγόντων οι οποίοι θα επιτελέσουν ρόλο συντελεστών ισχύος, δεδομένων των σοβαρών αδυναμιών που παρατηρούνται, ειδικά σε επίπεδο ναυτικής αποτροπής. Ωστόσο, σε μεσο-μακροπρόθεσμο επίπεδο, πρέπει να δρομολογηθούν ενέργειες προς επίτευξη του στρατηγικού στόχου του να καταστεί η Κυπριακή Δημοκρατία ανεξάρτητη, στο μέτρο του δυνατού, από πλευράς ασφάλειας και αποτρεπτικής ισχύος.

Τέλος, προς μεγάλη μας ικανοποίηση, γνωστοποιήθηκε από την Εθνική Φρουρά, η μετεξέλιξη της πιο επίλεκτης ομάδας των Ενόπλων Δυνάμεων της Δημοκρατίας, του Τμήματος Ειδικών Ομάδων (ΤΕΟ), σε Λόχο Ειδικών Επιχειρήσεων (ΛΕΕ). Ο γράφων, έχοντας ζήσει δια ζώσης το έργο που επιτελεί ο ΛΕΕ, στα πλαίσια της εκπαίδευσής μας στις Ομάδες Πληροφοριών (ΟΠ) της Εθνικής Φρουράς και της Ομάδας Ασφαλείας Στρατεύματος (ΟΑΣ), είμαστε συγκλονισμένοι από την εν λόγω εξέλιξη. Σε πείσμα των κύκλων που υποβαθμίζουν τον ρόλο και την κρισιμότητα της Δύναμης, επιμένουμε ότι η Εθνική Φρουρά αποτελεί την αιχμή του δόρατος στον αγώνα που διεξάγει ο κυπριακός Ελληνισμός για επιβίωση και προς τούτο,  αναμένουμε ανάλογη προβολή των δραστηριοτήτων της Εθνικής Φρουράς, στα πρότυπα προηγμένων μοντέλων Ενόπλων Δυνάμεων της αλλοδαπής.

Πηγή: Nstylianou.com (22/11/2014), «Περί εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της ΚΔ», Νικόλας Στυλιανού


Σταθερή διεύθυνση permalink: http://www.efylakas.com/archives/22765

Εκτυπώσιμη μορφή

Tags: , , , ,