| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΑΡΧΕΙΟ | ENGLISH  
Οικοσελίδα » ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ, ΚΥΠΡΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Yποχρεωτική η ελληνική στα ξενοδοχεία

Το θέμα συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Εργασίας στην παρουσία της αρμόδιας Υπουργού Ζέτας Αιμιλιανίδου, με τον πρόεδρο της Επιτροπής να δηλώνει πως η ρύθμιση θα αφορά τη γνώσης της ελληνικής γλώσσας σε συγκεκριμένα επαγγέλματα στον τομέα της ξενοδοχειακής επισιτιστικής βιομηχανίας, του εμπορίου και την κατασκευαστική βιομηχανία. Πρόσθεσε ότι με τη ρύθμιση συμφωνούν όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα ενώ θετική είναι και η άποψη της Κυβέρνησης.

 Έτοιμα δύο νομοσχέδια

 Συνεχίζοντας είπε ότι το Υπουργείο Εργασίας ετοίμασε δύο νομοσχέδια, τα οποία αποσκοπούσαν στη ρύθμιση του ζητήματος ένα για τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα και ένα για τα κέντρα αναψυχής. Πρόσθεσε ότι κατά το νομοτεχνικό έλεγχο ο Γενικός Εισαγγελέας γνωμάτευσε ότι πιθανόν η ρύθμιση να ήταν αντισυνταγματική ή και να συγκρουόταν με τον κεκτημένο.

 Ανέφερε ότι έχει κριθεί ως καλύτερη οδός να ρυθμιστεί το ζήτημα με κανονισμούς στη νομοθεσία για την ίδρυση/ λειτουργία των ξενοδοχείων. Εξήγησε ότι η νομοθεσία αυτή εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εμπορίου και για αυτό η Επιτροπή θα καλέσει τον Υπουργό Εμπορίου, τον Πρόεδρο του ΔΣ του ΚΟΤ και την Υπουργό Εργασίας σε επόμενη Συνεδρία ώστε η στοχοθέτηση της Βουλής για γνώση της ελληνικής γλώσσας σε κάποια επαγγέλματα να γίνει πράξη, ώστε να αντιμετωπισθεί η ανεργία, να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες στους τομείς και να δίνεται μεγαλύτερη σημασία στην ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων.

 Η Βουλή θα επιχειρήσει να νομοθετήσει για να επιλύσει αυτό το σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί την Επιτροπή Εργασίας για δύο χρόνια, είπε.

 Αντιδρούν ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ

 Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις των ξενοδόχων και των άλλων επιχειρηματιών στην επισιτιστική βιομηχανία, οι οποίοι μηχανεύονται τρόπους παράκαμψης της νομοθεσίας που τυχών θα ψηφίσει η Βουλή για εισαγωγή της ελληνικής γλώσσας, είπε ότι ο ΠΑΣΥΞΕ και ο ΣΤΕΚ αντιδρούν με τη νομοθετική ρύθμιση και κατ`επέκταση η ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ.

 Πρόσθεσε ότι όλοι οι άλλοι κοινωνικοί εταίροι συμφωνούν και επικροτούν τη ρύθμιση και σημείωσε ότι η ανησυχία που έθεσαν ότι η θεσμοθέτηση της ελληνικής γλώσσας θα δημιουργήσει προβλήματα στην απασχόληση, καταρρίπτεται από τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην Επιτροπή με βάση τα οποία μέχρι τον Απρίλη του 2014 το 58% στην ξενοδοχειακή επισιτιστική βιομηχανία ήταν Ε/κ. Ο κ. Φακοντής είπε ότι η συζήτηση δεν αφορά το 100% της απασχόλησης στους τομείς της υποδοχής, της τραπεζοκομίας και των μαγείρων, αλλά για 50% υποχρεωτική απασχόληση ώστε να εξυπηρετούνται οι μονάδες που συνεργάζονται με τη ρωσική αγορά.

 Καταλήγοντας τόνισε ότι ο στόχος είναι οι Κύπριοι να μην βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση στην ίδια την πατρίδα τους.

Πηγή: Anti1iwo (10/11/2014), «Με κανονισμούς από τη Βουλή, υποχρεωτική η ελληνική στα ξενοδοχεία»

Σταθερή διεύθυνση permalink: http://www.efylakas.com/archives/22611

Εκτυπώσιμη μορφή