| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΑΡΧΕΙΟ | ENGLISH  
Οικοσελίδα » ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ, ΕΛΛΑΔΟΤΟΥΡΚΙΚΑ, ΚΥΠΡΟΣ, ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Νέα βρετανική πρόκληση: Πιέζουν για ξεπάγωμα τουρκικών κεφαλαίων στην Ε.Ε

Η Βρετανία όπως πληροφορείται ο ΑΝΤΕΝΝΑ, υπέβαλε προς την Ιταλική Προεδρία συγκεκριμένο λεκτικό, το οποίο δρομολογεί το άνοιγμα δύο τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το Φόρεϊν Όφις ζήτησε από τη Ρώμη να ενσωματώσει το βρετανικό λεκτικό στο Σχέδιο Συμπερασμάτων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Δεκέμβριο.

 Η βρετανική φόρμουλα αφορά στο άνοιγμα των κεφαλαίων υπ’ αριθμόν 23 και 24 για τα «Θεμελιώδη Δικαιώματα» και τη «Δικαιοσύνη». Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, οι Βρετανοί επιχειρούν να οικοδομήσουν επί της τελευταίας έκθεσης προόδου του Επιτρόπου Στέφαν Φούλε, η οποία ζητά όπως διευκρινιστούν το συντομότερο δυνατόν οι προϋποθέσεις ανοίγματος των κεφαλαίων 23-24, προκειμένου όπως επισημαίνεται, «να οδηγήσουν στην έναρξη διαπραγματεύσεων επί των δύο αυτών διαπραγματευτικών κεφαλαίων».

 Η νέα κίνηση των Βρετανών, δια της υποβολής συγκεκριμένου λεκτικού προς την Ιταλική Προεδρία, αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην προσπάθειά τους να ανατρέψουν την απόφαση που έλαβε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και κοινοποίησε στους 27 ομολόγους του, για πάγωμα όλων των διαπραγματευτικών κεφαλαίων της Τουρκίας, ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η προσπάθεια που εργολαβικά ανέλαβε η Βρετανία, φέρεται επί του παρόντος να αποδίδει καρπούς, αφού σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤΕΝΝΑ, 22 τουλάχιστον κράτη-μέλη τάσσονται υπέρ του ανοίγματος των τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων για τα «Θεμελιώδη Δικαιώματα» και τη «Δικαιοσύνη».

 Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μόνες χώρες εκ των 28 κρατών-μελών, οι οποίες τάσσονται εναντίον του ξεπαγώματος των εν λόγω τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων, είναι η Κύπρος και η Ελλάδα.

 Σε κάθε πάντως περίπτωση, η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει το δικαίωμα άσκησης βέτο, ενώ παράλληλα της παρέχεται η δυνατότητα να καταθέσει την απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη για πάγωμα όλων των τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων στα πρακτικά του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, με γραπτή δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη.

Παρακολουθείστε ολόκληρο το ρεπορτάζ ΕΔΩ

Πηγή: Anti1iwo (08/11/2014), «Βρετανική πρόταση για ξεπάγωμα δύο τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων», Παύλος Ξανθούλης


Σταθερή διεύθυνση permalink: http://www.efylakas.com/archives/22578

Εκτυπώσιμη μορφή

Tags: , ,