| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΑΡΧΕΙΟ | ENGLISH  
Οικοσελίδα » ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ, ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ, ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Σύντομο σχόλιο περί κοινής άσκησης Ελλάδας – Κύπρου

Η διακλαδική άσκηση που πραγματοποιήθηκε χθες, από κοινού με τις δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς, της ΕΛΔΥΚ και της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και με τη συμμετοχή της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, υπήρξε εξαιρετικά σημαντική για λόγους που δεν αφορούν μόνο στο στρατιωτικό πεδίο ανάλυσης. Η εν λόγω άσκηση αποτέλεσε ηχηρή απάντηση σε πολλούς, σε Ελλάδα και Κύπρο, που υπονομεύουν ηθικά και σπείρουν ανακρίβειες για τις δυνατότητες της Εθνικής Φρουράς, τα επίπεδα συντονισμού μεταξύ ΓΕΕΦ και ΓΕΕΘΑ, και την απουσία, δήθεν, της Ελλάδας από την υπόθεση της Κύπρου και του κυπριακού Ελληνισμού.

Δεν πρόκειται να σταθούμε στα τεχνικά χαρακτηριστικά της χθεσινής άσκησης, η οποία προετοιμάστηκε με άκρα μυστικότητα, σε γεωγραφικό χώρο που εκτείνεται από το Καλό Χωριό στην κεντρική ενδοχώρα, μέχρι τον Μαζωτό, στα νότια παράλια, δυτικά της Λάρνακας, και τη Βάση Ανδρέας Παπανδρέου, στα δυτικά, πλησίον του Διεθνούς Αεροδρομίου Πάφου. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι η εν λόγω δραστηριότητα έλαβε χώρα μόλις μία μέρα πριν την άφιξη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αντώνη Σαμαρά, στην Κύπρο και υπό το φως της προσεχούς τριμερούς συνόδου στο Κάιρο. Από το 2008, όταν και είχε καταργηθεί οριστικά η διακλαδική άσκηση «Νικηφόρος» της Εθνικής Φρουράς, η οποία λάμβανε χώρα παράλληλα με την άσκηση «Τοξότης», με τη συμμετοχή ελληνικών αεροναυτικών μέσων, δεν έχει υπάρξει παρόμοιας κλίμακας άσκηση μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Στην εποχή βαθύτατης κρίσης και αβεβαιόητας που διανύει ο Ελληνισμός και η περιοχή μας γενικότερα, η χθεσινή εντυπωσιακή δραστηριότητα μεταξύ ελλαδικών και κυπριακών δυνάμεων, με τη συμμετοχή και ισραηλινών, έχουν θετικό αντίκτυπο, όχι μόνο σε επίπεδο κοινού επιτελικού σχεδιασμού, αλλά κυρίως στο σημειολογικό και ψυχολογικό.

Η προσγείωση Ελλήνων αλεξιπτωτιστών επί κυπριακού εδάφους, η υπερπτήση αεροσκαφών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και ο εξαιρετικός συντονισμός σε διακλαδικό επίπεδο, μεταξύ ΓΕΕΦ και ΓΕΕΘΑ, τονώνουν το ηθικό και το εθνικό φρόνημα του κυπριακού Ελληνισμού, σε μια εποχή όπου ορισμένοι κύκλοι, δήθεν διανοούμενων, πολιτικών αναλυτών, διεθνολόγων και δημοσιογράφων, μεταφέρουν απίστευτες ανακρίβειες σχετικά με την παρουσία και τον ρόλο της Ελλάδας στην Κύπρο, τα επίπεδα ετοιμότητας της Εθνικής Φρουράς και τον συντονισμό ΓΕΕΦ –ΓΕΕΘΑ. Ειδικότερα η Εθνική Φρουρά, τα τελευταία χρόνια βάλλεται από παντού, οι ικανότητες και η επιχειρησιακή της ετοιμότητα τίθενται εν αμφιβόλω από κατά τ’ άλλα σοβαρούς δημοσιογράφους και αναλυτές, επηρεάζοντας αρνητικά το ηθικό των στελεχών της Δύναμης και επιτείνοντας το φαινόμενο της φυγοστρατίας, ανάμεσα στα άλλα. Έχουμε θίξει αρκετές φορές τις αδυναμίες, καθώς και τι θα μπορούσε να βελτιωθεί σε επίπεδο Εθνικής Φρουράς και Υπουργείου Άμυνας, ειδικότερα σε ότι αφορά στις Δυνάμεις Εφεδρείας. Παρά ταύτα, ποτέ δεν πρόκειται να επιτρέψουμε τη διασπορά ανακριβειών σχετικά με τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις της Δημοκρατίας.

Γι’ αυτούς που είναι σε θέση να γνωρίζουν, η συνεργασία, ο συντονισμός και ο από κοινού σχεδιασμός Ελλάδας και Κύπρου, κυρίως σε επίπεδο στρατιωτικό, υπηρεσιών πληροφοριών, διπλωματικό, παραμένουν άριστες, παρά τις περισπούδαστες αναλύσεις της ελλαδικής και κυπριακής διανόησης. Σε περίοδο βαθύτατης κρίσης, σε περιβάλλον συνεχούς αστάθειας και αβεβαιότητας, παρά τις οικονομικές αντιξοότητες, Ελλάδα και Κύπρος δεν έχουν κι ούτε πρόκειται να σταματήσουν να πορεύονται μαζί.

Πηγή: Nstylianou (06/11/2014), «Σύντομο σχόλιο περί κοινής άσκησης Ελλάδας – Κύπρου», Νικόλας Στυλιανού


Σταθερή διεύθυνση permalink: http://www.efylakas.com/archives/22548

Εκτυπώσιμη μορφή

Tags: , ,