| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΑΡΧΕΙΟ | ENGLISH  
Οικοσελίδα » ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ, ΕΥΡΩΠΗ, ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ, ΚΥΠΡΟΣ, ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ, ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Τουρκοβρετανική συναντίληψη για την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας

‘Εμπροσθοφύλακας’
«Τουρκοβρετανική συναντίληψη για την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας»
31/10/2014

Δεν έχασε ευκαιρία ο Τούρκος Υπουργός Ε.Ε Βολκάν Μποζκίρ και έσπευσε άμεσα να σχολιάσει τις προκλητικές δηλώσεις-δώρο του Βρετανού Πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον που αμβισβήτησε την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας .

Ο Tούρκος υπουργός, καταλαβαίνoντας ότι η Τουρκία μένει ουσιαστικά έξω από το παιχνίδι των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, προσπάθησε αρχικά να εκφοβίσει μιλώντας για το μεγάλο μέγεθος της Τουρκίας. Στην συνέχεια απεκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία ”ελληνοκυπριακή διοίκηση”  σχολιάζοντας  ότι  αν και είναι μέλος της Ε.Ε, εντούτοις επικρατεί επί του μισού νησιού, συνεπώς, κατά την άποψή του, δεν δικαιούται να διεκδικεί όλες τις πηγές ενέργειας.

Ο κ.Βολκάν ξέχασε φυσικά να αναφέρει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ενταχθεί ολόκληρη στην Ε.Ε από το 2004, μόνο που το κοινοτικό κεκτιμένο δεν μπορεί να εφαρμοστεί στα κατεχόμενα εξαιτίας της παράνομης παρουσίας του τουρκικού στρατού αλλά και της συνεχιζόμενης  κατοχής.

Η συντονισμένη αυτή τουρκοβρετανική αμφισβήτηση της Κυπριακής ΑΟΖ αποδεικνύει περίτρανα για ακόμη μια φορά ότι Βρετανοί και Τούρκοι διατηρούν κοινή αντζέντα και συμφέροντα στην Κύπρο την οποία θεωρούν προτεκτοράτο τους.

Καλύτερη απάντηση σε αυτές τις προκλητικές συμπεριφορές Βρετανίας-Τουρκίας, είναι η αξιοποίηση στο μέγιστο και ο συντονισμός της συνεργασίας μας με την Ε.Ε τις ΗΠΑ, την Ρωσία και χώρες όπως την Γαλλία, την Αίγυπτο, την Γερμανία, το Ισραήλ, τον Λίβανο και φυσικά την Ελλάδα που στηρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία και συνεπώς τα δικαιώματα εξόρυξης και εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου όπως αυτά απορρέουν από την αξιοποίηση της κυπριακής και κατ’επέκταση ευρωπαϊκής ΑΟΖ μας.

Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της Κύπρου οφείλει άμεσα να αξιολογήσει τους γεωπολιτικούς συσχετισμούς και εκμεταλλευόμενη την χρονική συγκυρία να προβεί σε άμεση αλλαγή στρατηγικής επί του Κυπριακού εγκαταλλείποντας την ψυχαναγκαστική επιμονή της  για λύση στα πρότυπα της  επίσης τουρκο-βρετανικής Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας . Μόνο με αυτό τον τρόπο μπορεί να υπάρξει στο μέλλον προοπτική για μια πραγματική λύση ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Άγκυρα: Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη δεν είναι μια έννοια που μπορεί να καθοριστεί με τη δήλωση μιας χώρας, πρέπει να καθοριστεί μέσα από αμοιβαία συμφωνία, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός ΕΕ Βολκάν Μποζκίρ, σχολιάζοντας τη δήλωση του Βρετανού Πρωθυπουργού για την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Τούρκος Υπουργός σε δηλώσεις του από την Άγκυρα είπε ότι “αυτοί που αποδέχονται την ύπαρξη ενός νησιού Κύπρου, το οποίο βρίσκεται 40 μίλια από την Τουρκία, δεν πρέπει να παραβλέπουν ότι υπάρχει και μια τεράστια Τουρκία, η οποία κοιτάζει προς τη Μεσόγειο και έχει ΑΟΖ”.

“Όλες οι πηγές που υπάρχουν ή θα υπάρξουν στο νησί ανήκουν σε ολόκληρο το νησί. Επομένως η Τουρκία δεν αποδέχεται η ε/κ διοίκηση, η οποία έχει στο χέρι την ένταξη (στην ΕΕ) ολόκληρου του νησιού, να διεκδικεί όλες τις πηγές του νησιού ενώ επικρατεί επί του μισού νησιού”, υποστήριξε.

“Θα στηρίζουμε οπωσδήποτε ότι όλες οι πηγές του νησιού ανήκουν σε ολόκληρο το νησί. Μέχρι να γίνει αυτό, θα εκφράζουμε την άποψή μας με τον πιο ισχυρό τρόπο”, είπε ο Βολκάν Μποζκίρ.

Πηγή: Φιλελεύθερος (30/10/2014), «Η ΑΟΖ δεν καθορίζεται απο δήλωση μιας χώρας»


Σταθερή διεύθυνση permalink: http://www.efylakas.com/archives/22404

Εκτυπώσιμη μορφή

Tags: , , ,