| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΑΡΧΕΙΟ | ENGLISH  
Οικοσελίδα » ΙΣΤΟΡΙΑ

Απεβίωσε σε ηλικία 74χρόνων, ο Σπύρος Παπαγεωργίου

031014215220_0858[1]

Απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 74χρόνων ο αποκληθείς και  γίγαντας της ελληνικής δημοσιογραφίας και συγγραφέας πλείστων ιστορικών και πολιτικών βιβλίων ιδιαίτερα για το κυπριακό, Σπύρος Παπαγεωργίου.

Διαβάστε επίσης: Αυτοκράτωρ σε χαιρετώ!

Ο εκλιπών διετέλεσε αρχισυντάκτης πλείστων εφημερίδων στη Κύπρο.  Από το 1975 και μετά, ήταν αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Εστία» στην Αθήνα.

Νεαρός υπηρέτησε στις τάξεις της ΕΟΚΑ, από την αρχή του αγώνα μέχρι το τέλος και στην τουρκανταρσία του 1963-64, εντάχθηκε στην εθελοντική εθνοφρουρά και υπηρέτησε στο Πενταδάκτυλο και στις μάχες της Πάφου.

Στο ποιητικό έργο του Σπύρου Παπαγεωργίου, ανήκει και η «Αγία Τηλλυρία», την οποία μελοποίησε ο αείμνηστος Γιώργος Κοτσώνης.

Επίσης, ο αείμνηστος Παπαγεωργίου υπήρξε επί πολλά χρόνια συνεργάτης της Σημερινής.

https://www.youtube.com/watch?v=fVuyjWD2zjY

Σάββας Ιακωβίδης: Φτωχότερη η κυπριακή δημοσιογραφία

«Η κυπριακή δημοσιογραφία από σήμερα είναι φτωχότερη. Είτε συμφωνεί κανείς είτε διαφωνεί, ο Σπύρος Παπαγεωργίου άφησε ανεξίτηλη, τεράστια και πολύτιμη τη σφραγίδα του στην καθαυτό ερευνητική και αναλυτική δημοσιογραφία. Χαλκέντερος ερευνητής της ιστορίας και των διαφόρων πτυχών  του Κυπριακού, διεισδυτικός αναλυτής, δηκτικός κριτής και σκληρός επικριτής της δημαγωγίας και του πολιτικαντισμού. Προπάντων υπερασπιστής των δικαίων του Ελληνισμού της Κύπρου, υπέρμαχος της εθνικής καταξίωσής της, προμάχος των  ιδεωδών και των αξιών του Έθνους, ταπεινός κήρυκας της ορθοδοξίας. Για πολλά χρόνια κορυφαίος αρθρογράφος της «Σημερινής», διακρίθηκε για τη διορατικότητα, την αξιοπιστία και το αναλυτικό του βάθος. Η απώλειά του απαλύνεται από το πλούσιο συγγραφικό έργο του, που αποτελεί πηγή μελέτης για όσους θέλουν να κατανοήσουν τη σύγχρονη ιστορία του Κυπριακού. Η μνήμη του θα είναι αιώνια», είπε χαρακτηριστικά. 

Την δική του μαρτυρία για τον Σπύρο Παπαγεωργίου έδωσε στο SigmaLive, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης.

πηγή: SigmaLive (03/10/2014) «Απεβίωσε σε ηλικία 74χρόνων, ο Σπύρος Παπαγεωργίου»

- – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - –

Ήμουν από τους τυχερούς εκείνους που γνώριζαν τον Σπύρο Παπαγεωργίου εξ απαλών ονύχων, που τον είχα δάσκαλο και πνευματικό πατέρα. Ήταν γίγαντας της δημοσιογραφίας  και ειδικότερα της αρθρογραφίας. Αυτοκράτορας όπως συνήθιζα να τον αποκαλώ.

Διορατικός και αναλυτικός. Δωρικός και ουσιαστικός. Με σπάνιες χαρισματικές λογοτεχνικές αρετές. Ήταν την ίδια στιγμή λυρικός, αλλά και κυνικός. Πάνω όμως από όλα ο Παπαγεωργίου ήταν Έλληνας. Μαχητής στη δημοσιογραφία, στην πολιτική, καθώς και στα πεδία των μαχών. Πολέμησε παντού.  Και πλήρωσε ακριβά την αγάπη του για την Ελλάδα και την Κύπρο. Κουβαλούσε πάντα μαζί του ως το τέλος τις πληγές του Κυπριακού προβλήματος. 

Και όπως συνήθιζε να μου λέει: «Θα τις πάρω μαζί μου με την ευχή να λυτρωθούν οι νεότερες γενεές, οι οποίες πρέπει να μάθουν την αλήθεια».  Αυτός ήταν ο στόχος του. Να γράφει την αλήθεια όπως αυτός την έζησε και όπως την μαρτυρούσε το αρχειακό υλικό που είχε στα χέρια του.  Πολύτιμης  και ανεκτίμητης αξίας. 

Ο Παπαγεωργίου είναι ο δημοσιογράφος και ο συγγραφέας που ανέδειξε και  στοιχειοθέτησε τη ρηχότητα, την ανικανότητα και την αδυναμία της πολιτικής ηγεσίας ενός ολόκληρη έθνους να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, αναλαμβάνοντας, όμως, ο ίδιος τις ευθύνες που του αναλογούσαν, καθότι σε διάφορες φάσεις του Κυπριακού ήταν από τους πρωταγωνιστές της ιστορίας.  Δεν χαρίστηκε ούτε στον ίδιο του τον εαυτό.

Γι΄ αυτό και ποτέ δεν χαρίστηκε σε κανένα. «Όλα στο φως». Έτσι μου έλεγε. Και το εννοούσε. Αυτά τα λίγα, κοφτά και δωρικά όπως μου έλεγες, αλλά με απεριόριστο σεβασμό και αγάπη.

Αυτοκράτωρ σε χαιρετώ! 

πηγή: Σημερινή (03/10/2014) «Αυτοκράτωρ σε χαιρετώ!», Γιάννος Χαραλαμπίδης

- – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - –

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ανακοινώνει με θλίψη την απώλεια του δημοσιογράφου Σπύρου Παπαγεωργίου, ο οποίος «έφυγε» σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία 74 ετών.

Ο Σπύρος Παπαγεωργίου γεννήθηκε στο χωριό Τρεμετουσιά Λάρνακας της Κύπρου το 1940. Αφού ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, άρχισε το 1958 να εργάζεται ως αρθρογράφος και ως αρχισυντάκτης στις κυπριακές εφημερίδες «Ελευθερία», «Πατρίς», «Εθνική» κ.ά. Από το 1966 διετέλεσε μόνιμος ανταποκριτής της εφημερίδας «Εστία» στη Λευκωσία. Το 1975, στην Ελλάδα, ανέλαβε την αρχισυνταξία της εφημερίδας «Εστία», θέση την οποία κατείχε μέχρι το 1995, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε.

Ανέπτυξε πλούσια συγγραφική δραστηριότητα, στην οποία περιλαμβάνονται κυρίως ιστορικά και πολιτικά βιβλία για την ιδιαιτέρα πατρίδα του καθώς και αρκετές ποιητικές συλλογές.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ συλλυπείται την οικογένεια και τα παιδιά του, ιδιαιτέρως την κόρη του Ελίζα, επίσης, μέλος της ΕΣΗΕΑ, που συνεχίζει το έργο του πατέρα της.

Η κηδεία του Σπύρου Παπαγεωργίου θα γίνει τη Δευτέρα, 6 Οκτωβρίου 2014, στις 11.00 π.μ. από τον Ιερό Ναό της Παναγιάς Παντοβασίλισσας Ραφήνας.

πηγή: ΕΣΗΕΑ (03/10/2014) «“Έφυγε” ο Σπύρος Παπαγεωργίου»

- – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - –

Σε ηλικία 74 ετών «έφυγε» σήμερα από την ζωή ο μαχητής της πέννας και του ντουφεκιού Σπύρος Παπαγεωργίου. Ήταν Συμμαχητής και στενός συνεργάτης του Γεωργίου Γρίβα Διγενή στην Οργάνωση της Χ και στην ΕΟΚΑ στην Κύπρο.

Εκτός από σημαντικότατη στρατιωτική δράση ανέπτυξε και συγγραφική, καρπός της αξιόλογης αυτής προσπάθειας είναι πολλά και σημαντικά έργα για την Χ και για την ΕΟΚΑ, αλλά και τον ρόλο που έπαιξαν στις ιστορικές αυτές στιγμές για την χώρα μας κάποια πρόσωπα, όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Κατά την διάρκεια της ανταρσίας των Τούρκων εντάχθηκε στην εθελοντική εθνοφρουρά και πολέμησε στην Πάφο και στο Πενταδάχτυλο, επίσης υπήρξε αρχισυντάκτης πολλών εφημερίδων στην Κύπρο και μετά το1975 ήταν αρχισυντάκτης στην «ΕΣΤΙΑ» των Αθηνών και επί πολλά έτη συνεργάτης της «Σημερινής».

Εξαιρετικό είναι το ποιητικό του έργο «Αγία Τηλλυρία» το οποίο μελοποίησε ο αείμνηστος, πλέον Γεώργιος Κοτσώνης.

Ήταν ένας χαλκέντερος μαχητής και όσοι τον γνωρίσαμε θα το θεωρούμε τιμή μας. Ας είναι Αιώνια η Μνήμη του.

Η νεκρώσιμη ακολουθία θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα στον Ι. Ναό της Παναγίας της Παντοβασίλισσας στη Ραφήνα, στις 11.00 π.μ.

Την Δευτέρα 6 Οκτωβρίου στην εκπομπή «Οι θυρωροί της νύχτας» θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε ένα εκτενές αφιέρωμα στον Σπύρο Παπαγεωργίου.

πηγή: AxisRadio.gr (03/10/2014) «Σπύρος Παπαγεωργίου: Οι ήρωες δεν πεθαίνουν ποτέ»


Σταθερή διεύθυνση permalink: http://www.efylakas.com/archives/21901

Εκτυπώσιμη μορφή

Tags: , , ,