| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΑΡΧΕΙΟ | ENGLISH  
Οικοσελίδα » ΚΥΠΡΟΣ, ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ

Η κυβέρνηση ΔΗΣΥ δεσμεύεται στο ΑΚΕΛ για μείωση της θητείας

Σχόλιο Σ.Ο: Δια στόματος του ΥΠΑΜ κ.Χριστόφορου Φωκαΐδη, η νεοφιλελεύθερη Κυβέρνηση ΔΗΣΥ έσπευσε για ακόμη μια φορά να καθησυχάσει την ακελική Ειρήνη Χαραλαμπίδου του μαρξιστικού ΑΚΕΛ για το θέμα μείωσης της στρατιωτικής θητείας,  λέγοντας ότι αυτό«αποτελεί προεκλογική δέσμευση του Προέδρου Αναστασιάδη και θα υλοποιηθεί».  

Στην πραγματικότητα η απόφαση αυτή δεν αποτελεί μονάχα προεκλογική δέσμευση του Προέδρου Αναστασιάδη, αλλά είναι πιστή συνέχιση της  «παπακώστειας αναδιοργάνωσης» επί διακυβέρνησης ΑΚΕΛ και επιπλέον διαχρονική θέση του ΔΗΣΥ, αφού ήδη από το 2007 προεκλογικά, ο τότε υποψήφιος πρόεδρος του «εθνικρόφρωνου» κόμματος Ιωάννης Κασουλίδης,  διαφήμιζε την μείωση της θητείας σε 14 μήνες σαν μέτρο για «σύγχρονο στρατό».  

Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας καταστροφικής απόφασης για μείωση της στρατιωτική θητείας, αν τελικά υλοποιηθεί, θα είναι ουσιαστικά η επίσπευση της διάλυσης της  Εθνικής Φρουρά,  η οποία ήδη υποφέρει από την ευρύτερη αποψίλωση των στρατιωτικών εξοπλισμών, τις μειωμένες δαπάνες και την καλλιέργεια συναισθήματος που καταρρακώνει το ηθικό αξιωματικών και οπλιτών.

Είναι απαράδεκτο την στιγμή που στην κατεχόμενη Κύπρο υπάρχει ακόμη τουρκικός στρατός όπου σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών αποδεικνυούν ότι για κάθε εθνοφρουρό αντιστοιχούν 3,4 Τούρκοι στρατιώτες, εμείς να εθελοτυφλούμε μειώνοντας ταυτόχρονα το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πολύ συχνά, ακούγονται  στον δημόσιο πολιτικό διάλογο απόψεις που μιλούν κολακευτικά για το ενεργειακό μοντέλο της Νορβηγίας, χωρίς όμως να αναφέρουν λέξη για την στρατιωτική οργάνωση της χώρας και το γεγονός ότι γίνεται «πόλεμος»  για  διατήρηση του θεσμού της στρατιωτικής θητείας ανδρών και γυναικών.  Στην περίπτωση του Ισραήλ, πολλοί είναι πάλι αυτοί που θαυμάζουν την τεχνολογική ανάπτυξη και την οικονομική ευρωστία του ισραηλινού κράτους. Αυτό που επιμελώς αποσιωπάται είναι ότι στο γειτονικό εμπόλεμο Ισραήλ,  οι άνδρες αλλά και οι γυναίκες που υπηρετούν στον στρατό, εντάσσονται παράλληλα σε ειδικά προγράμματα όπου οι πιο ταλαντούχοι εξ αυτών (προγραμματιστές υπολογιστών και ειδικοί της τεχνολογίας), προσφέρουν και αξιοποιούν τις γνώσεις τους προς το ευρύτερο εθνικό συμφέρον.

Στην περίπτωση της Κύπρου, είναι εξωφρενικό την στιγμή που ολόκληρη η Μέση Ανατολή κυριολεκτικά φλέγεται με ανοιχτά μέτωπα στην Συρία, Λιβύη, Λωρίδα της Γάζας και Ιράκ, οι πολτικές ηγεσίες να υποσπάπτουν μεθοδικά εδώ και χρόνια το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, ακριβώς την στιγμή που θα έπρεπε να υπάρξει αναβαθμίση των συστήματων ασφαλείας εν όψη και των ενεργειακών υποδομών που θα εγκαταταθούν μελλοντικά στο νησί. Δεν ενημερώθηκε άραγε ο κ.Φωκαίδης ότι υπάρχει κίνδυνος και για την Κύπρο από τους Ισλαμιστές της ISIS που προελαύνουν στο Ιράκ και έφτασαν μέχρι την γειτονική Ιορδανία, σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του Υπ. Εξ κ.Κασουλίδη (Αnt1  19/08/2014);

Τέλος, όσον αφορά την αγωνία της κ Χαραλαμπίδου και των ομοιδεατών της,  αυτό δεν προκαλεί έκπληξη αφού είναι η δεύτερη φορά που η εν λόγω κυρία υποβάλλει σχετικό ερώτημα στην βουλή  (προηγήθηκε σχετική ερώτησή της τον Μάρτιο του 2013). Η εμπάθεια και η απέχθεια της πρώην παρουσιάστριας και νυν βουλευτού του ΑΚΕΛ για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας γενικά, αν και ανάξια σχολιασμού, διαφαίνεται και μέσα από πρόσφατες αναρτήσεις χυδαίων και ανθελληνικών άρθρων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,  όπου εμπαίζουν την μουσική μας παράδοση μιλώντας για «τραγικά» τραγούδια όπως το «Τέσσερα τζαι Τέσσερα», «Ο Έφεδρος Ανθυπολοχαγός», «Κορόιδο Μουσολίνι» και το «Σαράντα Παλικάρια», προσβάλλωντας με αυτό τον τρόπο την εθνική μας μνήμη και αξιοπρέπεια. 

  =====================
Λευκωσία: «Η μείωση της στρατιωτικής θητείας αποτελεί προεκλογική δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και θα υλοποιηθεί». Με αυτό τον απόλυτο και σαφή τρόπο ο υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης, απάντησε γραπτώς στη βουλευτή του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, η οποία έθεσε επιτακτικά το ζήτημα της μείωσης της στρατιωτικής θητείας. Θέμα, βεβαίως, που άνοιξε το 2008 ως προεκλογική δέσμευση του Δημήτρη Χριστόφια και του ΑΚΕΛ και συνεχίζει ακόμη και σήμερα να εκκρεμεί, ενάμιση χρόνο μετά την ανάληψη της εξουσίας από Νίκο Αναστασιάδη και ΔΗΣΥ.

Ειδικότερα, με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις του για την περιλάλητη αναδιοργάνωση της Εθνικής Φρουράς, ο υπουργός Άμυνας κλήθηκε μέσω της κοινοβουλευτικής οδού, να πληροφορήσει τη Βουλή για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί με στόχο τη μείωση της στρατιωτικής θητείας. Κλήθηκε, επίσης, να παραθέσει και χρονοδιάγραμμα, εντός του οποίου προτίθεται να υλοποιήσει την εν λόγω προεκλογική εξαγγελία-δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.

Στην απαντητική του επιστολή προς τη Βουλή, ημερομηνίας 13/8/2014, ο υπουργός Άμυνας αναφέρει τα ακόλουθα επί του θέματος: «Σας πληροφορώ ότι η μείωση της στρατιωτικής θητείας αποτελεί προεκλογική δέσμευση του προέδρου Αναστασιάδη και θα υλοποιηθεί. Εμπίπτει, βεβαίως, στον γενικότερο σχεδιασμό αναδιάρθρωσης και ανασυγκρότησης της Εθνικής Φρουράς. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, επιβάλλεται να διασφαλιστεί ότι η μείωση της θητείας δεν θα γίνει σε βάρος της επιχειρησιακής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων.» Το Υπουργείο σε συνεργασία με τη νέα ηγεσία του ΓΕΕΦ προχωρεί με γοργούς ρυθμούς προς την υλοποίηση του πιο πάνω στόχου, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων και των περιορισμών που επιβάλλει η οικονομική συγκυρία.» Πρόθεση του Υπουργείου είναι να κάνει πράξη τη μείωση της θητείας όσο πιο σύντομα γίνεται. Δεν είναι δυνατός, ωστόσο, αυτή τη στιγμή ο προσδιορισμός συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων και γι’ αυτό θεωρούμε ότι είναι καλύτερο να αποφεύγουμε την αναφορά σε πιθανά σενάρια γύρω από το συγκεκριμένο θέμα. Σε μια εποχή που δοκιμάζεται έντονα η αξιοπιστία της πολιτικής και τα αποθέματα εμπιστοσύνης των πολιτών εξαντλούνται, πιστεύουμε ότι είναι προτιμότερο οι πράξεις να προηγούνται των λόγων».

Σπουδές εξ αποστάσεως

Εξάλλου, με δεύτερη επιστολή του, ο υπουργός Άμυνας ενημέρωσε τη Βουλή για τις προσπάθειες που καταβάλλει προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που θα καθιστούν τον χρόνο της στρατιωτικής θητείας όσο το δυνατό πιο παραγωγικό και ωφέλιμο για τους εθνοφρουρούς.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Φωκαΐδης, για την επίτευξη του στόχου αυτού, το Υπουργείο Άμυνας βρίσκεται σε διαδικασία επικοινωνίας και διαλόγου με όλα τα δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια.Ήδη, προσθέτει, με το Πανεπιστήμιο Κύπρου υπάρχει κατάληξη και όπως επισημαίνει στην επιστολή του ο κ. Φωκαΐδης, πολύ σύντομα το Υπουργείο Άμυνας θα προχωρήσει στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας στο οποίο, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνονται και δράσεις, οι οποίες σχετίζονται με την υλοποίηση του πιο πάνω στόχου.

Επί τούτου, ο υπουργός αναφέρει ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας πρόταση των Υπουργείων Άμυνας και Παιδείας προς το Υπουργικό Συμβούλιο, με βάση την οποία θα παρέχεται η δυνατότητα σε εθνοφρουρούς να φοιτούν -εξ αποστάσεως- στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.«Αυτό θα προσφέρει την ευκαιρία στους εθνοφρουρούς μας για παρακολούθηση μαθημάτων που θα αντιστοιχούν με πιστωτικές μονάδες, οι οποίες θα μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους», τονίζει ο κ. Φωκαΐδης στην επιστολή του.

Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Άμυνας σε συνεργασία και πάλι με το Υπουργείο Παιδείας και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου επεξεργάζονται δεύτερη πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο, που θα δίνει τη δυνατότητα παραχώρησης εξ αποστάσεως διπλωμάτων επαγγελματικής κατάρτισης ειδικά για όσους εθνοφρουρούς δεν έχουν εξασφαλίσει θέση σε ανώτατα ιδρύματα.Με βάση τον σχεδιασμό που γίνεται, εκτιμάται ότι τα Υπουργεία Άμυνας και Παιδείας θα προχωρήσουν σε πιλοτική εφαρμογή των πιο πάνω προγραμμάτων τον Ιανουάριο του 2015 και σε πλήρη εφαρμογή, τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.Μελετούνται δράσεις και προγράμματα

Με στόχο να καταστεί όσο το δυνατό πιο παραγωγική η στρατιωτική θητεία, το Υπουργείο Άμυνας μελετά, παράλληλα, αυτή την περίοδο και άλλες δράσεις και προγράμματα που προωθούν την υγιή ενασχόληση των στρατιωτών.

Όπως, για παράδειγμα:

1. Προώθηση του Εθελοντισμού σε συνεργασία με τον επίτροπο Εθελοντισμού και μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

2. Ενίσχυση των δράσεων που αφορούν στον αθλητισμό σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού.

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η προσπάθειά μας για επίτευξη του εν λόγω στόχου θα είναι αδιάλειπτη και συνεχής και ότι προσβλέπουμε στην ειλικρινή και γόνιμη συνεργασία της Βουλής», αναφέρει στην κατακλείδα της επιστολής του ο υπουργός Άμυνας.

Πηγή: Φιλελεύθερος (20/08/2014), «Θα μειωθεί η στρατιωτική θητεία, επιμένει ο Φωκαΐδης», Μιχάλης Χατζηστυλιανού


Σταθερή διεύθυνση permalink: http://www.efylakas.com/archives/21099

Εκτυπώσιμη μορφή

Tags: , , , , ,