| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΑΡΧΕΙΟ | ENGLISH  
Οικοσελίδα » ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ, ΚΥΠΡΟΣ

Στην ΚΥΠ πέρασε η υπόθεση της «τρομοκρατίας»

Οι δυο Αφρικανοί δεν παραδέχονται συμμετοχή στην οργάνωση ISIS που δρα στο Ιράκ και θεωρείται από τη Δύση ως τρομοκρατική.

Αρνούνται κάθε ανάμιξη στην τζιχαντιστική οργάνωση ISIS οι δυο αλλοδαποί, ηλικίας 30 και 27 ετών, οι οποίοι τελούν υπό οκταήμερη κράτηση από προχθές που συνελήφθησαν στη Λεμεσό. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, την εξέταση της υπόθεσης ανέλαβαν πλέον οι υπηρεσίες πληροφοριών του κράτους (ΚΥΠ), κατόπιν πληροφοριών που έφθασαν ότι ο 30χρονος φέρεται να είναι μέλος της ISIS.

Σημειώνεται ότι η οργάνωση, που δρα σήμερα στο Ιράκ και τη Συρία, θεωρείται από τη Δύση ως τρομοκρατική, αλλά και υπεύθυνη για σφαγές και δημόσιες εκτελέσεις χιλιάδων αμάχων, μεταξύ των οποίων παιδιά. Αναμένεται η αποστολή στοιχείων από την Interpol και την Εuropol στις κυπριακές Αρχές, που ίσως ρίξουν φως στις πιο σημαντικές πτυχές της υπόθεσης σε σχέση με την ταυτότητα, το παρελθόν, αλλά και ενδεχομένως τον σκοπό των δυο Αφρικανών στην Κύπρο.

Ταυτόχρονα, αναμένονται τα ευρήματα της υπηρεσίας εγκληματολογικών ερευνών στην οποία έχουν σταλεί τρεις υπολογιστές, δυο κινητά τηλέφωνα και μια κάρτα τηλεφώνου. Τα τεκμήρια εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν από την οικία τους στη Λεμεσό. Υπενθυμίζεται ότι και η Αστυνομία παραδέχθηκε επισήμως, προχθές, ότι διερευνώνται «κάποιες πληροφορίες που σχετίζονται με θέματα τρομοκρατίας».

Είχε φιλοξενηθεί στο τζαμί

Οι δύο Αφρικανοί συνελήφθησαν όταν ο Μουφτής του τζαμιού, που βρίσκεται στη συνοικία του Αγίου Αντωνίου Λεμεσού, κατήγγειλε στην Αστυνομία ότι την ώρα της προσευχής, την Τρίτη, ένα άγνωστο πρόσωπο εκινείτο ύποπτα εντός του τζαμιού. Όταν τον πλησίασε αντιλήφθηκε ότι ήταν άτομο που φιλοξενήθηκε για κάποιο χρονικό διάστημα στο τζαμί και αποχώρησε τον περασμένο Ιούνιο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, όταν στο εν λόγω άτομο ζητήθηκε ο λόγος παρουσίας στο τζαμί, εκείνος απείλησε τον μουφτή ότι θα ανατινάξει τον θρησκευτικό χώρο.

Στη συνέχεια τράπηκε σε φυγή, με τον μουφτή να καταγγέλλει την απειλή που δέχθηκε στην Αστυνομία. Από έρευνες που ακολούθησαν, διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για 30χρονο από το Κονγκό, κάτοχο γαλλικού διαβατηρίου, ο οποίος εντοπίστηκε και συνελήφθη στην κατοικία του στη Λεμεσό. Συνελήφθη, επίσης, ο 27χρονος συγκάτοικός του από τη Σενεγάλη, καθώς θεωρήθηκε επίσης ύποπτος.

Στο αρχικό στάδιο η διερεύνηση

Yπενθυμίζεται ότι σε δηλώσεις του για την υπόθεση, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης είπε ότι «διερευνώνται, παράλληλα, κάποιες πληροφορίες που σχετίζονται με θέματα τρομοκρατίας, αλλά μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνεται οτιδήποτε και οι έρευνες συνεχίζονται. Έχουν ανακριθεί, έχουν δώσει κάποιους ισχυρισμούς. Η υπόθεση αυτή είναι στο αρχικό στάδιο και είναι υπό διερεύνηση», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση, αν έχουν ενημερωθεί και άλλες Υπηρεσίες για την υπόθεση αυτή, ο κ. Αγγελίδης είπε ότι θα γίνουν όλες εκείνες οι εξετάσεις που πρέπει να γίνουν. «Στο παρόν στάδιο δεν μπορούμε και δεν χρειάζεται να απαντηθούν οποιεσδήποτε άλλες ερωτήσεις. Όταν και εφόσον θα είμαστε σε θέση να πούμε περισσότερα, αυτό θα γίνει», συμπλήρωσε. Ερωτηθείς αν για την Αστυνομία είναι σοβαρή υπόθεση τρομοκρατίας, ο κ. Αγγελίδης είπε ότι διερευνώνται κάποιες πληροφορίες.

Παράλληλα, ενδιαφέρον επέδειξαν και ξένες πρεσβείες και υπηρεσίες που βρίσκονται σε διάταξη μάχης με τους τζιχαντιστές και επιθυμούν διακαώς τη συγκέντρωση στοιχείων, που θα τους βοηθήσουν στην ανάσχεση της εξάπλωσής τους, όχι μόνο στις χώρες όπου δρουν οργανωμένα, αλλά ενδεχομένως και σε χώρες της Δύσης. Μάλιστα, οι υπηρεσίες αυτές δηλώνουν έτοιμες να συνδράμουν τις κυπριακές Αρχές στην πλήρη εξιχνίαση της υπόθεσης. Αναμένεται ότι εντός των ημερών το θέμα θα έχει ξεκαθαρίσει και οι Αρχές θα έχουν μπροστά τους πλήρη εικόνα για τους υπόπτους, τι πρεσβεύουν και ποιοι είναι οι καθοδηγητές τους.

Πηγή: Sigmalive (15/08/2014), «Στην ΚΥΠ πέρασε η υπόθεση της «τρομοκρατίας», Μάριος Αδάμου 


Σταθερή διεύθυνση permalink: http://www.efylakas.com/archives/21005

Εκτυπώσιμη μορφή

Tags: , , ,