| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΑΡΧΕΙΟ | ENGLISH  
Οικοσελίδα » ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ναυτική εισβολή στο Ισραήλ εξέταζε η Τουρκία


Άγκυρα: Η Τουρκία εξέταζε την πιθανότητα ναυτικής εισβολής στα ισραηλινά χωρικά ύδατα. Η πληροφορία δημοσιεύεται στον ενημερωτικό ιστότοπο Arutz Shevaπου αναφέρεται σε μυστική συνάντηση ανώτατων Τούρκων αξιωματούχων λίγες ώρες πριν την επιδρομή Ισραηλινών Ειδικών Δυνάμεων στο Mavi Marmara [31/5/2010], όπου συζητήθηκε το ενδεχόμενο ένοπλης σύρραξης ανάμεσα στις δύο χώρες. 

Το δημοσίευμα βασίζεται σε άρθρο της τουρκικής εφημερίδας Haberturk, σύμφωνα με το οποίο η εν θέματι συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 7:30 π.μ. της 31ης Μαΐου – λίγες ώρες πριν τη διεξαγωγή της ισραηλινής επιχείρησης κατάληψης του Mavi Marmara, το οποίο ηγείτο του στολίσκου που κατευθυνόταν προς τη Λωρίδα της Γάζας, με τη συμμετοχή του Αναπληρωτή Πρωθυπουργού Μπουλέντ Αρίντς, του Υπουργού Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι, του Αρχιναυάρχου Νουσρέτ Γκινέρ και άλλων ανώτατων αξιωματούχων των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η απουσία του Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του Α/ΓΕΕΘΑ Ιλκέρ Μπασμπούγκ και του Α/ΓΕΝ Ουγκούρ Γιγκίτ οφείλεται στο γεγονός ότι βρίσκονταν στο εξωτερικό, στο πλαίσιο επίσημων επισκέψεων.

Σύμφωνα με τη Haberturk, ο Γκινέρ υποστήριξε ότι, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ετέθη προς συζήτηση η ιδέα της αποστολής πολεμικών πλοίων για συνοδεία του Mavi Marmara. Η κυβέρνηση ζήτησε να πληροφορηθεί από το Πολεμικό Ναυτικό εάν ήταν έτοιμο να πραγματοποιήσει μια τέτοια αποστολή.

Ο Γκινέρ επιβεβαίωσε ότι το Πολεμικό Ναυτικό ήταν μεν έτοιμο να στείλει πολεμικά πλοία προκειμένου να συνοδεύσουν τον στολίσκο, εντούτοις δήλωσε ότι η συγκεκριμένη ενέργεια υπήρχε ενδεχόμενο να προκαλέσει πολεμικό επεισόδιο με το Ισραήλ, πρόσθεσε δε ότι: «Σε αυτή την περίπτωση, (δεδομένου ότι επίκειται) σύγκρουση με το Ισραήλ, το Πολεμικό Ναυτικό θα πρέπει να λάβει την άδεια επιβολής των κανόνων εμπλοκής». Μετά την εξέταση της πιθανότητας μιας ένοπλης σύγκρουσης με το Ισραήλ, η κυβέρνηση εγκατέλειψε την ιδέα της συνοδείας του Mavi Marmara με πολεμικά πλοία.

 Πηγή: Φιλελεύθερος (08/05/2014), «Ναυτική εισβολή στο Ισραήλ εξέταζε η Τουρκία»


Σταθερή διεύθυνση permalink: http://www.efylakas.com/archives/19604

Εκτυπώσιμη μορφή

Tags: , , , , , , , ,