| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΑΡΧΕΙΟ | ENGLISH  
Οικοσελίδα » ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ, ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΕΛΛΑΔΟΤΟΥΡΚΙΚΑ, ΕΥΡΩΠΗ, ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ, ΚΥΠΡΟΣ, ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Déjà Vu – Η πολιτική Χριστόφια συνεχίζεται: Ο Αναστασιάδης καλεί σε λύση του Κυπριακού στη βάση της Διζωνικής και μιλά για «μητέρες πατρίδες»

Σχόλιο Σ.Ο.: Ήδη ο Νίκος Αναστασιάδης άρχισε να δείχνει δείγματα γραφής για τη γραμμή που θα ακολουθήσει στο Κυπριακό. Όχι πως δεν γνωρίζαμε, καθώς είναι γνωστή η σθεναρή στήριξή του στο τουρκοφόρο Σχέδιο Ανάν, αλλά και οι ύβρεις που εξαπέλυσε εναντίον της ΕΟΚΑ. Αυτοί που πρέπει να το αντιληφθούν είναι όσοι τον στηρίζουν φανατικά, χωρίς να δέχονται κουβέντα για τον «Νίκαρό» τους.

Τέτοιες δηλώσεις αποτελούν ισχυρό κόλαφο σε όσους βαυκαλίζονται ότι «θα αλλάξουν το κόμμα από μέσα» ή και σε αυτούς που νομίζουν ότι ο ΔΗΣΥ είναι κόμμα με εθνικές ευαισθησίες. Αυτό το πράγμα δεν πρόκειται ποτέ να γίνει. Ο ΔΗΣΥ δημιουργήθηκε για να στεγάσει την ενωτική παράταξη, που ήταν υπό διωγμόν μετά το πραξικόπημα, με αντάλλαγμα την εξασφάλιση της ανοχής των πάλαι ποτέ αγωνιστών στη «ρεαλιστική» [προδοτική-διζωνική] πολιτική του Κληρίδη (Niyazi Kizilyurek, Γλαύκος Κληρίδης, Η Πορεία μιας Χώρας (Ελληνικά Γράμματα 2006) σελ. 150). Με αυτό τον τρόπο, η «εθνικόφρων παράταξη» στην ουσία «ευνούχισε» τους Ενωτικούς και μετέτρεψε αγνούς πατριώτες σε διαπρύσιους υποστηρικτές  μιας ανθελληνικής λύσης (ΔΔΟ – Ανάν).

Δεν πρέπει να ξενίζουν, λοιπόν, οι δηλώσεις Αναστασιάδη για λύση του Κυπριακού. Αυτό ήταν ανέκαθεν το πραγματικό του πρόσωπο. Κι ας αρνούνται οι υποστηρικτές του «να ονοματίσουν τη λύση» που επιδιώκει ο Δημοκρατικός Συναγερμός για το εθνικό ζήτημα. Την απάντηση τη δίνει με κάθε επισημότητα ο τέως πρόεδρος του κόμματος και νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο ΔΗΣΥ συμπλέει με το ΑΚΕΛ και επιδιώκει λύση του Κυπριακού στη βάση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Μιας λύσης που θα νομιμοποιεί το ψευδοκράτος, το έγκλημα του εποικισμού και θα περιστέλλει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των Κυπρίων πολιτών (ελευθερία διακίνησης, εγκατάστασης, απόλαυσης ιδιοκτησίας). Η Τουρκία αποκτά έλεγχο εφ’ ολόκληρης της νήσου – διά μέσου του τ/κ κρατιδίου- πετυχαίνοντας έτσι τον στρατηγικό στόχο που είχε θέσει από το 1956, με τις εκθέσεις Νιχάτ Ερίμ.

Όσο για την αναφορά σε «μητέρες πατρίδες», θεωρητικά θα έπρεπε να ενοχλήσει τους χιλιάδες υποστηρικτές του «Νίκαρου», που κατέκλυσαν το «Ελευθερία-Τάσσος Παπαδόπουλος» και αναπετάσσοντας εκατοντάδες ελληνικές σημαίες πανηγύριζαν την εκλογή του εκλεκτού τους. Ο τελευταίος, όμως, φροντίζει να τους θυμίζει ότι η Κύπρος δεν έχει μόνο μία Μητρόπολη. Έτσι, βρίσκεται σε πλήρη σύμπλευση με τον Δημήτρη Χριστόφια, που δήλωνε στη Νέα Υόρκη ότι η Κύπρος δέχθηκε εισβολή το 1974 από τις δύο «μητέρες πατρίδες».

Δεν ξέρουμε εάν αυτές οι απροκάλυπτα ενδοτικές δηλώσεις του Νίκου Αναστασιάδη είναι ικανές να προβληματίσουν τους οπαδούς του. Αν όχι, τότε θα επιβεβαιωθεί ξανά το γεγονός ότι έχουμε σοβαρό πρόβλημα πολιτικής σκέψης στην Κύπρο. Επαναλαμβάνουμε ότι ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, σε σχέση με την πολιτική τους στο Κυπριακό. Ό,τι έλεγε ο Χριστόφιας για τη βάση λύσης του Κυπριακού, τα λέει τώρα ο Αναστασιάδης. Μόνο οι συνειδησιακά ελεύθεροι, υγιώς σκεπτόμενοι πολίτες μπορούν να τους αναχαιτίσουν. Γρηγορείτε!

- – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - -

«Η Καθημερινή»
«Αναστασιάδης: λύση χωρίς την επέμβαση των μητέρων πατρίδων»
20 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης διαμηνύει στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ότι επιθυμεί επενέναρξη των συνομιλιών και λύση του Κυπριακού, αλλά τον καλεί να ξεκαθαρίσει σε ποια βάση θα διεξαχθούν.

Σε επιστολή του προς τον κύριο Μπαν, το περιεχόμενο της οποίας αποκάλυψε το τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ορίζει το γενικό πλαίσιο που πρέπει να ισχύει, δηλαδή διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως προνοείται από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Αναφέρει επίσης τους πυλώνες που πρέπει να υπάρχουν, όπως συμφωνίες κορυφής και ευρωπαϊκές αρχές, ενώ τονίζει την ενότητα του ομόσπονδου κράτους, στο οποίο θα μετατραπεί η Κυπριακή Δημοκρατία και ζητά εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις συνομιλίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνει στην επιστολή του, ότι η λύση πρέπει να αποκλείει την παρουσία και επέμβαση των μητέρων πατρίδων, ενώ δεν γίνεται καμιά μνεία στο έγγραφο συγκλίσεων και αποκλίσεων του Αλεξάντερ Ντάουνερ στις διαπραγματεύσεις με την τουρκική πλευρά.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναλαμβάνει την πρότασή του για επιστροφή της Αμμοχώστου υπό ευρωπαϊκή εποπτεία, με αντάλλαγμα το απευθείας εμπόριο των Τουρκοκυπρίων από το λιμάνι της κατεχόμενης πόλης και το άνοιγμα κεφαλαίων στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

«Δεν πάω στις συνομιλίες χωρίς να υπάρχει προοπτική»

Σε συνέντευξή του στον Ελληνικό Ραδιοφωνικό σταθμό του Λονδίνου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου για το Κυπριακό, εάν δεν αισθάνεται ότι έχουν γίνει όλες οι ενέργειες που να δίνουν τουλάχιστον την ελπίδα ότι θα υπάρξει μια νέα αρχή με προοπτικές.

Στα Ηνωμένα Εθνη, είπε, θα επεξηγηθεί γιατί χρειάζεται μια καλή προετοιμασία και μια νέα δυναμική στην προσπάθεια που καταβάλλεται για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, για να μην επαναληφθεί ό,τι και στο παρελθόν, η διεξαγωγή συνομιλιών για χάρη των συνομιλιών.


Σταθερή διεύθυνση permalink: http://www.efylakas.com/archives/17580

Εκτυπώσιμη μορφή

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,