| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΑΡΧΕΙΟ | ENGLISH  
Οικοσελίδα » ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Facebook, μειωμένη αυτοεκτίμηση και διαμόρφωση πολιτικών πεποιθήσεων

Το facebook μπορεί να βοηθά τους ανθρώπους, ιδίως τους νεότερους, να επικοινωνήσουν online, όμως παράλληλα υποσκάπτει το αίσθημα ευτυχίας και ικανοποίησης του χρήστη από τη ζωή και τον εαυτό του, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Μάλιστα, όσο πιο μεγάλη χρήση του facebook κάνει κάποιος, τόσο μεγαλύτερες φαίνεται να είναι οι αρνητικές επιπτώσεις για την ψυχολογία του. Η νέα μελέτη έρχεται να προστεθεί σε άλλες, που τον τελευταίο καιρό απομυθοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα, αναδεικνύοντας πλέον και τις αρνητικές όψεις τους, πέρα απ’ τις θετικές.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον κοινωνικό ψυχολόγο νθαν Κρος του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS ONE, σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν 82 νεαρούς ενήλικους χρήστες και παρακολούθησαν στενά επί δύο εβδομάδες  -μέσω τακτικών ερωτηματολογίων- με ποιόν τρόπο σχετιζόταν η χρήση του κοινωνικού δικτύου με τα αισθήματα ψυχικής ικανοποίησης κάθε χρήστη.

Το κεντρικό συμπέρασμα ήταν ότι όσο περισσότερο οι νέοι χρησιμοποιούσαν το facebook, τόσο χειρότερα ένιωθαν στη συνέχεια και τόσο περισσότερο το επίπεδο ικανοποίησής τους από τη ζωή έπεφτε. ξμως, όταν οι ίδιοι άνθρωποι είχαν άμεση, πρόσωπο με πρόσωπο, επικοινωνία με τους φίλους τους ή τηλεφωνικά, δεν ανέφεραν την ίδια αρνητική επίπτωση. Αντίθετα, μετά από τις άμεσες, αντί για τις online επαφές, ανέφεραν ότι ένιωθαν καλύτερα.

“Επιφανειακά, το facebook αποτελεί ένα πολύτιμο μέσο για την ικανοποίηση της βασικής ανθρώπινης ανάγκης για κοινωνικές επαφές. ξμως, αντί να βελτιώνει το αίσθημα ψυχικής ικανοποίησης, διαπιστώσαμε ότι μάλλον φέρνει το αντίθετο αποτέλεσμα- το υποσκάπτει”, δήλωσε ο νθαν Κρος. “Πρόκειται για ζήτημα ζωτικής σημασίας, επειδή αφορά την ουσία της επίδρασης που τα κοινωνικά δίκτυα μπορούν να έχουν στις ζωές των ανθρώπων”, πρόσθεσε ο ερευνητής Τζον Τζονίδης.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι οι χρήστες περνούν περισσότερη ώρα στο facebook, όταν νιώθουν μοναξιά, χωρίς όμως αυτό κατ’ ανάγκη να τους κάνει μετά να νιώθουν καλύτερα.

πηγή: Πολίτης Online/ΚΥΠΕ (20/08/2013) «Το πολύ facebook μειώνει την αυτοεκτίμηση»

- – - – - - – - – - - – - – - - – - – - - – - – - - – - – - - – - – - - – - – -

Ίσως δεν έχουμε συνειδητοποιήσει το πόσο ισχυρή είναι επίδραση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη ζωή μας και στις πεποιθήσεις μας. Σύμφωνα με αμερικανοϊσραηλινή τα «like» (μου αρέσει) μπορούν να επηρεάσουν σε τομείς όπως η πολιτική ή η αγορά προϊόντων!

Σύμφωνα με τους ερευνητές οι άνθρωποι καταλήγουν να αξιολογούν θετικά κάτι για το οποίο άλλοι, πριν από αυτούς, εκφράστηκαν ήδη με θετικό τρόπο. Δηλαδή κάτου που έχει μαζέψει περισσότερα «likes» είναι πιο ελκυστικό από αυτό που δεν έχει και τόσα πολλά. Για παράδειγμα, ένα «like» για ένα άρθρο ή για ένα προϊόν είναι αρκετό, ώστε ο επόμενος αναγνώστης να εκφράσει και αυτός θετική γνώμη του, ακόμα κι αν το άρθρο ή το προϊόν στην πραγματικότητα δεν αξίζει πολλά πράγματα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, πολλοί καταναλωτές επηρεάζονται σημαντικά για την ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών που αποφασίζουν να αγοράσουν μέσω διαδικτύου, ανάλογα με τις κρίσεις (κυρίως τις θετικές) άλλων καταναλωτών που έχουν ήδη αναρτηθεί σε μια ιστοσελίδα. Αντίθετα, μια αρνητική κρίση δεν θα «γεννήσει» εξίσου εύκολα απαξιωτικές απόψεις από τους επόμενους χρήστες. Έτσι, ένας αρχικός «σπινθήρας» θετικών σχολίων για κάτι μπορεί να πυροδοτήσει μια αλυσιδωτή -και κυρίως αυτοτροφοδοτούμενη- ομοβροντία ανάλογων θετικών απόψεων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Σίναν Αράλ του πανεπιστημίου ΜΙΤ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Science”, σύμφωνα με το ίδιο, τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και τη βρετανική «Γκάρντιαν», έκαναν ένα πεντάμηνης διάρκειας πείραμα, μελετώντας με ποιον τρόπο οι online «βαθμολογίες» που δίνονταν για ορισμένα θέματα της επικαιρότητας σε μια μεγάλη (ανώνυμη) ειδησεογραφική ιστοσελίδα, επηρέαζαν τις κρίσεις τρίτων υπέρ ή κατά κάποιας άποψης.

Το βασικό συμπέρασμα -που θέτει σε αμφισβήτηση την περίφημη «σοφία του πλήθους»- ήταν ότι πολλοί χρήστες του διαδικτύου επηρεάζονται σημαντικά από τα θετικά σχόλια και τις θετικές «βαθμολογήσεις» που κάνουν άλλοι άνθρωποι πάνω σε ένα θέμα, ενώ αντίθετα η επιρροή από τα αρνητικά σχόλια είναι πολύ μικρότερη. Οι ερευνητές, μάλιστα, προειδοποιούν ότι είναι δυνατό να χειραγωγηθεί η κοινή γνώμη (από πολιτικά ή επιχειρηματικά συμφέροντα) προς κάποια συγκεκριμένη κατεύθυνση μέσω της συστηματικής διοχέτευσης online θετικών σχολίων και κρίσεων. Το πείραμα έδειξε ότι η δημοφιλία μιας άποψης μπορεί σταδιακά να αυξηθεί έως 25% μετά από ένα αρχικό κατευθυνόμενο θετικό σχόλιο, μέσω αξιοποίησης της συμπεριφοράς «κοπαδιού» που χαρακτηρίζει τους χρήστες του διαδικτύου.

Αντίθετα, ένα αρχικό κατευθυνόμενο αρνητικό σχόλιο δεν καταφέρνει να «γεννήσει» μια ανάλογη αύξηση αρνητικών απόψεων. Όπως ανέφερε ο Αράλ, ο αρνητικός μιμητισμός «πνίγεται» πιο εύκολα από τον θετικό, καθώς οι επόμενοι χρήστες του διαδικτύου είναι πιο πιθανό να «διορθώσουν» μια προηγούμενη άποψη (βαθμολογία, ψήφο κλπ) από αρνητική σε θετική, από ό,τι να συμβεί το αντίθετο.

Ο Ντάνκαν Γουάτς της Microsoft Research, ο οποίος έχει κάνει πρωτοποριακή έρευνα στο πεδίο της κοινωνικής επιρροής, δήλωσε ότι η νέα μελέτη επιβεβαιώνει πως η θετική χειραγώγηση των απόψεων έχει διάρκεια, ενώ η αρνητική τείνει να διορθώνεται από επόμενες θετικές γνώμες, δημιουργώντας έτσι μια ασυμμετρία, όσον αφορά το πώς επηρεάζεται η online κοινή γνώμη.

Σε κάθε περίπτωση, την επόμενη φορά που θα βασιστείτε στη «σοφία του πλήθους» και στα online σχόλια του, για να αγοράσετε μια ηλεκτρική σκούπα ή να διαλέξετε ξενοδοχείο μέσω διαδικτύου, σκεφτείτε το διπλά προτού κάνετε την επιλογή σας. Ακόμα και το πλήθος μπορεί να διαμορφώσει προκατειλημμένες απόψεις.

πηγή: Πολίτης Online (13/08/2013) «Πως το «like» διαμορφώνει πολιτικές πεποιθήσεις»

- – - – - - – - – - - – - – - - – - – - - – - – - - – - – - - – - – - - – - – -

Ένας Παλαιστίνιος ειδικός στην πληροφορική που ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε μια ευπάθεια στο Facebook, αναγκάστηκε να καταφύγει σε… ακραίες λύσεις καθώς οι υπεύθυνοι ασφαλείας τον αγνοούσαν.

Η ευπάθεια του συστήματος που ανακάλυψε, επιτρέπει στον καθένα να «ποστάρει» ό,τι επιθυμεί στον «τοίχο» κάποιου ακόμη και αν δεν είναι «φίλοι» στο δίκτυο. Έτσι, μετά την αδιαφορία που επέδειξαν σύμφωνα με τα λεγόμενα του Shreateh οι υπεύθυνοι, κατέφυγε στα μεγάλα μέσα: Εκμεταλλευόμενος το κενό ασφαλείας, πόσταρε ένα μήνυμα στον τοίχο του ίδιου του Mark Zuckerberg, ιδρυτή του κοινωνικού δικτύου, με το οποίο τον ενημέρωνε για το πρόβλημα που βρήκε!

Αξίζει να σημειωθεί ότι πίσω από την επιμονή του επίμονου Παλαιστινίου, υπάρχει και οικονομικό κίνητρο, μιας και η γνωστοποίηση σφαλμάτων ασφαλείας στο δίκτυο, επιβραβεύεται με 500 δολάρια.

Ενώ ο Shreateh ενημέρωσε τους υπευθύνους, αποστέλλοντας και μια επίδειξη εκμετάλλευσης του σφάλματος στο προφίλ τρίτου, οι μηχανικοί ασφαλείας τον ενημέρωσαν ότι «συγγνώμη, αυτό δεν είναι σφάλμα». Αυτό ανάγκασε τον ίδιο να στείλει το μήνυμα στο Zuckerberg σημειώνοντας μάλιστα πως λυπάται αλλά «δεν είχα άλλη επιλογή».

«Μερικές μέρες πριν ανακάλυψα ένα σοβαρό κενό ασφαλείας στο Facebook που επιτρέπει σε χρήστες να κάνουν ποστ στο «χρονολόγιο» άλλων χρηστών του Facebook, ενώ δεν είναι στη λίστα των φίλων τους», σημείωσε ο Shreateh. «Εκτιμώ τον χρόνο που θα διαβάσεις αυτό και θα πεις σε κάποιον από την ομάδα της εταιρείας σου να επικοινωνήσει μαζί μου».

Μέσα σε λίγα λεπτά εκπρόσωπος ασφαλείας του Facebook τον κάλεσε αναζητώντας λεπτομέρειες για το κενό ασφαλείας, δήλωσε ο Shreateh, προσθέτοντας ότι σύντομα ο λογαριασμός που διατηρούσε στο δίκτυο απενεργοποιήθηκε.

Η απάντηση που δόθηκε τελικά στον Shreateh ήταν πως η αρχική του αναφορά δεν περιελάμβανε αρκετές τεχνικές πληροφορίες ώστε να αναλάβουν δράση οι υπεύθυνοι. Επιπλέον, ενημερώθηκε ότι δεν θα λάβει αμοιβή καθώς παραβίασε τους Όρους Χρήσεις της υπηρεσίας!

πηγή: Πολίτης Online (20/08/2013) «Ο Παλαιστίνιος που έβαλε σε μπελάδες τον Zuckerberg»

- – - – - - – - – - - – - – - - – - – - - – - – - - – - – - - – - – - - – - – -

INTERNET users have raised more than $US11,000 ($12,100) to reward a Palestinian security researcher who hacked into Facebook chief Mark Zuckerberg’s profile to expose a security flaw.

The fundraising campaign on the website GoFundMe raised $11,035 from 178 people in one day for Khalil Shreateh, and was continuing to take donations after he was denied a “Facebook Bounty.”

“I hope this has raised awareness of the importance of independent researchers,” said Marc Maiffret, a security expert at the firm Beyond Trust who led the effort.

“I equally hope it has reminded other researchers that while working with technology companies can sometimes be frustrating, we can never forget the greater goal; to help the internet community at large.”

While Facebook offers rewards for those who find security holes, the company said Shreateh went too far by posting the information on Zuckerberg’s own profile page without getting consent.

Shreateh said on his blog he found a way for a Facebook user to circumvent security and modify another’s timeline, even if they were not friends on the network.

He said he took the unusual step of hacking into Zuckerberg’s profile after being ignored by the Facebook security team.

source: News.com.au/AFP (22/08/2013) «Security researcher Khalil Shreateh who hacked Facebook CEO Mark Zuckerberg’s profile gets $12k»


Σταθερή διεύθυνση permalink: http://www.efylakas.com/archives/17401

Εκτυπώσιμη μορφή

Tags: ,