| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΑΡΧΕΙΟ | ENGLISH  
Οικοσελίδα » ΚΥΠΡΟΣ, ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι επικείμενες εκλογές στο ΔΗΚΟ

Ο επόμενος πρόεδρος στο ΔΗΚΟ θα δικαιώσει μια εκ των δύο σχολών σκέψης που επικρατούν στο κόμμα

Οι επικείμενες εκλογές στο Δημοκρατικό Κόμμα έχουν τη δική τους σημασία. Από τη μια θα αναμετρηθεί η προσκείμενη στον Μάριο Καρογιάν, κομματικά πειθαρχημένη, ομάδα στελεχών και μελών, με όσους, πιθανόν, να λειτούργησαν με τρόπο διαφορετικό στις τελευταίες προεδρικές εκλογές. Η υποστήριξη στο πρόσωπο του Νικόλα Παπαδόπουλου θα είναι σύγκρουση με τα όσα η προεδρία Καρογιάν επισώρευσε στο ΔΗΚΟ, μετά τις άστοχες κινήσεις τού 2008 και του 2013. Το ΔΗΚΟ, από ιδρύσεώς του, υπήρξε κατ’ εξοχήν κόμμα εξουσίας παρά ρυθμιστής, όπως διατείνεται. Κυβέρνησε με δικούς του Προέδρους για 16 χρόνια και συγκυβέρνησε με άλλες πολιτικές δυνάμεις για άλλα 9 χρόνια περίπου, μέχρι σήμερα. Δηλαδή, σε σύνολο 36 χρόνων αυτόνομης παρουσίας -εξαιρείται ο ένας χρόνος υπό τον μανδύα Μακαρίου- τα 25 χρόνια διετέλεσε μέρος της εκτελεστικής εξουσίας. Συνεπώς, μέρος της νοοτροπίας που αναπτύχθηκε στους κόλπους του, ως συνέχεια και κατάλοιπο της μακαριακής παντοδυναμίας, είναι τα ψήγματα αντιλήψεων που όμοιά τους απαντώνται στην Ελλάδα με το ανάλογο του ΠΑΣΟΚ.

Ο Μ. Καρογιάν
Ο Μ. Καρογιάν δεν ρυθμίζει απλώς το πολιτικό σκηνικό στην Κύπρο από το 2006. Υπήρξε κεντρικός παίκτης και συνδιαμορφωτής του. Στήριξε τον Δ. Χριστόφια στον β’ γύρο των προεδρικών του 2008. Επέβαλε τον Ν. Αναστασιάδη το 2013 αφότου ανατίναξε τη σύμπηξη της τετραμερούς συμμαχίας, φέροντας προσκόμματα που προκαλούν γέλωτα παρά αναδεικνύουν ουσιαστικές πολιτικές διαφορές. Διετέλεσε Πρόεδρος της Βουλής με τις ευλογίες του ΑΚΕΛ, ενώ η δεύτερη απόπειρά του κατέστη ανεπιτυχής. Έμεινε κολλημένος στο άρμα Χριστόφια, ακόμα και μετά την έκρηξη στο Μαρί, και αποχώρησε από την κυβέρνηση με πρόσχημα τις γενναίες παραχωρήσεις, του τέως ΠτΔ, στον Ντάουνερ και στο δίδυμο Ταλάτ – Έρογλου. Στήριξε τον Ν. Αναστασιάδη, το 2012, ενώ ένα χρόνο πριν τον αποκαλούσε «τυχοδιώκτη και λαϊκιστή» (ΚΥΠΕ/ 26.07.11)!

Ο Ν. Παπαδόπουλος
Στην αντίπερα όχθη βρίσκεται ο Ν. Παπαδόπουλος, ο οποίος εξέφρασε σοβαρές διαφωνίες με την κυβέρνηση Χριστόφια. Αντιτάχθηκε στην επιλογή Αναστασιάδη, παραιτούμενος από τη θέση Αντιπροέδρου, προκειμένου να μην εκπροσωπεί το κόμμα στα προεκλογικά πάνελ, αφενός, εκφράζοντας τους δυσαρεστημένους του κόμματος αφετέρου. Δικαιολογημένα, πιθανόν, ο Ν. Παπαδόπουλος κινήθηκε προς αυτή την κατεύθυνση διότι η επιλογή Αναστασιάδη προσέκρουε σε σοβαρές πολιτικές και προσωπικές διαφορές. Αρκεί να θυμηθεί κανείς τους βαρείς χαρακτηρισμούς και τους ισχυρισμούς Αναστασιάδη για διαπλοκή των Τ. & Ν. Παπαδόπουλου στην έλευση του ΦΑ («Σ», «Αεριο-μαχίες Αναστασιάδη- Κυβέρνησης», 4/10/07). Όλα αυτά φέρουν το κόμμα του κέντρου σε κομβικό σημείο.

Ο επόμενος πρόεδρος στο ΔΗΚΟ θα δικαιώσει μια εκ των δύο σχολών σκέψης που επικρατούν στο κόμμα. Η παρούσα ηγεσία, θέλοντας να παραμείνει στο κυβερνητικό σχήμα, θα ενεργοποιήσει το δίπολο κόμμα-συγκυβέρνηση στην προσπάθεια επανεκλογής της. Ο Μ. Καρογιάν και η κυβέρνηση θέλουν το ΔΗΚΟ να παραμείνει με τη σημερινή του μορφή. Η αλληλεξάρτηση και η αλληλοπαροχή δεκανικιών, προς υλοποίηση των στόχων της κυβέρνησης, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις εντός κόμματος. Ο λόγος απλός: Δεν θα αντέξει η συνεργασία, στους κόλπους της, ένα κόμμα που όχι μόνο θα την αντιπολιτεύεται αλλά θα απειλεί διά της δαμοκλείου σπάθης της αποχώρησης· επανάληψη, δηλαδή, τραγελαφικών φαινομένων που παρατηρήθηκαν επί Χριστόφια.

Η εσωστρέφεια προ των πυλών

Η εσωστρέφεια στην οποία παρουσιάζει επιρρέπεια το ΔΗΚΟ βρίσκεται προ των πυλών. Η εξουδετέρωση «αντιφρονούντων» της ηγεσίας, διά της διαγραφής, και η εισαγωγή άλλων με συνοπτικές διαδικασίες είναι πρακτική που συνήθως ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις. Άλλωστε, η μέχρι τώρα αμφισβήτηση Καρογιάν, όποθεν κι αν προερχόταν, δεν είχε ποτέ απτά αποτελέσματα. Γι’ αυτό, το έργο Ν. Παπαδόπουλου θα είναι δύσκολο από τη στιγμή που η ηρεμία στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχει ως βασική συνιστώσα τον έλεγχο του κόμματος από μέρους των «φιλοκυβερνητικών» δυνάμεων.

Σημερινή (19/07/2013), « Οι επικείμενες εκλογές του ΔΗΚΟ», Κυριάκος Κολοβός


Σταθερή διεύθυνση permalink: http://www.efylakas.com/archives/17325

Εκτυπώσιμη μορφή

Tags: , , , , , , , , , ,