| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΑΡΧΕΙΟ | ENGLISH  
Οικοσελίδα » ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Το φαινόμενο της φυγοστρατίας

Παραμονές ένταξης στην Εθνική Φρουρά νέας σειρά στρατευσίμων, επανέρχεται στο προσκήνιο και στις συζητήσεις, δημόσιες και μη, το φαινόμενο της φυγοστρατίας. Έτσι γίνεται και τώρα. Συζητούνται νέα μέτρα για πάταξη της φυγοστρατίας. Υπουργείο Άμυνας, αρμόδια επιτροπή της Βουλής και άλλες συναρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, συζητούν διάφορους τρόπους αντιμετώπισής του. Όπως έχει αναφερθεί, μεταξύ άλλων θα κληθούν για επανεξέταση όσοι εξασφάλισαν στο παρελθόν απαλλαγή από την υποχρέωση εκπλήρωσης της στρατιωτικής τους θητείας προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο υφίστανται ακόμη οι λόγοι για τους οποίους τους δόθηκε αυτή η απαλλαγή. Όπως υποδείχθηκε, σε περίπτωση που δεν υφίστανται οι λόγοι που δόθηκε η απαλλαγή, θα επανακαλούνται για να υπηρετήσουν στην ΕΦ.
Ασφαλώς δεν πρέπει να θεωρούνται όλες οι περιπτώσεις οι ίδιες. Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες όσων δεν εκπληρώνουν τη στρατιωτική τους θητεία. Υπάρχουν και εκείνοι που προσποιούνται ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα και δηλώνουν ανικανότητα στην εκτέλεση των καθηκόντων τους και ασφαλώς υπάρχουν και αυτοί που όντως αντιμετωπίζουν προβλήματα. Εκείνοι που παρά την προσπάθειά τους λόγω αδυναμίας συνεπεία ψυχολογικών προβλημάτων, εγκαταλείπουν το στράτευμα.
Η Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετωπίζει πρόβλημα κατοχής και, ως εκ τούτου, η Εθνική Φρουρά εξακολουθεί να αποτελεί βασικό όπλο και εργαλείο στον αγώνα και ενισχύει τη διαπραγματευτική ικανότητα  για απελευθέρωση. Για ανατροπή των κατοχικών δεδομένων και απαλλαγή από την κατοχή.
Και επειδή ένα από τα βασικά όπλα που διαθέτουμε είναι το έμψυχο υλικό, θα πρέπει να γίνεται οτιδήποτε πρέπει για να υπηρετούν οι νέοι στο στρατό.
Η φυγοστρατία αντιμετωπίζεται με αποτρεπτικά μέτρα και ρυθμίσεις που θα καθιστούν την επιλογή αυτή ασύμφορη. Δεν θεωρούμε πως διά της επιβολής θα ανατραπεί μια εδραιωμένη κατάσταση πραγμάτων. Εκτιμούμε, ωστόσο, ότι στο σημείο που έχουμε φθάσει χρειάζεται μια αυστηρή νομοθεσία, η οποία να κλείνει ερμητικά τα παράθυρα διαφυγής και αποφυγής εκπλήρωσης των στρατιωτικών υποχρεώσεων.
Η φυγοστρατία μπορεί να αντιμετωπισθεί με μια νέα νομοθεσία που θα καθιστά  το κόστος από την επιλογή πολύ μεγαλύτερο από την εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων. Για παράδειγμα, όσοι επικαλούνται ψυχολογικά προβλήματα να βρίσκονται καθόλη τη διάρκεια της στρατιωτικής τους θητεία σε ψυχιατρική πτέρυγα που θα δημιουργήσει η Εθνική Φρουρά. Όσοι δε, ξεπερνούν με βάση και ιατρική γνωμάτευση το πρόβλημα, θα εντάσσονται εκ νέου στη δύναμη της Εθνικής Φρουράς και θα συνεχίζουν τη θητεία τους. Περαιτέρω, θα πρέπει όσοι απαλλάσσονται της θητείας  λόγω δήθεν ψυχολογικών προβλημάτων να μη μπορούν να εξασφαλίσουν άδεια οδήγησης και άδεια κυνηγίου, για προφανείς λόγους.
πηγή: Φιλελεύθερος (17/06/2013) «Το φαινόμενο της φυγοστρατίας»

Σταθερή διεύθυνση permalink: http://www.efylakas.com/archives/17189

Εκτυπώσιμη μορφή

Tags: ,