| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΑΡΧΕΙΟ | ENGLISH  
Οικοσελίδα » ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ, ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ, ΕΥΡΩΠΗ, ΚΥΠΡΟΣ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Κύπρος: Αγορά δύο πολεμικών σκαφών για την ενίσχυση επιτήρησης της ΑΟΖ

Σχόλιο Σ.Ο.: Η αδήριτη ανάγκη για ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και δη του Πολεμικού Ναυτικού, τονίστηκε πλειστάκις από το βήμα του «Εμπροσθοφύλακα». Δεν παύουμε να θεωρούμε ότι μέσα στο άναρχο διεθνές σκηνικό τα κράτη οφείλουν να διατηρούν τη στρατιωτική τους ισχύ, παράλληλα με τις διπλωματικές δραστηριότητες. Εάν ένα κράτος δεν διαθέτει αξιόμαχο στρατό και αποφασιστική διπλωματία, τότε οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου καθίστανται άνευ περιεχομένου για τη συγκεκριμένη οντότητα, η οποία θα μετατραπεί σε δορυφόρο των ισχυρότερων κρατών.

Η απόκτηση δύο πολεμικών σκαφών ανοικτής θαλάσσης για την επιτήρηση του θαλάσσιου χώρου υπό τη δικαιοδοσία της Δημοκρατίας, είναι ένα πολύ θετικό βήμα για τη δημιουργία μιας υπολογίσιμης αποτρεπτικής δύναμης. Η προστασία των θαλασσίων υδάτων μας θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα εδώ και καιρό. Ωστόσο, η προσπάθεια για περαιτέρω στρατιωτική ενδυνάμωση δεν πρέπει να σταματήσει. Η ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς πρέπει να συνεχιστεί όλα τα επίπεδα, καθώς ο χώρος της Ανατολικής Μεσογείου παραμένει ταραχώδης και οι προκλήσεις που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε φαίνεται να είναι πολλές.

- – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – -

‘Σκάι’
«Κύπρος: Αγορά δύο πολεμικών σκαφών για την ενίσχυση επιτήρησης της ΑΟΖ»
19 Μαΐου 2013

Την αγορά δύο πολεμικών πλοίων ανοικτής θαλάσσης προκειμένου να ενισχυθεί η Διοίκηση Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς, με σκοπό την επιτήρηση της κυπριακής ΑΟΖ, ανακοίνωσε ο κύπριος υπουργός Άμυνας, Φώτης Φωτίου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Πολίτης». Όπως επισημαίνει ο κ. Φωτίου, η έρευνα και ανόρυξη υδρογονανθράκων δεν μπορεί να προχωρήσει απρόσκοπτα, αν δεν υπάρξουν προϋποθέσεις ασφάλειας.

Παράλληλα, ο κύπριος αξιωματούχος σημείωσε ότι, παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, θα εξευρεθούν τρόποι ενίσχυσης της αμυντικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ παράλληλα προωθείται και η δημιουργία στρατηγικών συμμαχιών με διάφορες χώρες, κυρίως το Ισραήλ, λόγω κοινών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, και κατ΄ επέκταση τα γεωστρατηγικά δεδομένα, οδηγούν σε επανασχεδιασμό και της συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου, τονίζει ο κ. Φωτίου. «Αυτό ήταν ένα από τα κύρια θέματα των συζητήσεων μου με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος και αυτούς τους σχεδιασμούς έχουμε αποφασίσει και προωθούμε», συμπλήρωσε ο κ. Φωτίου.

Ο Κύπριος υπουργός θα έχει στα μέσα της βδομάδας στη Μόσχα συνομιλίες με τον ρώσο ομόλογο του για θέματα διμερών σχέσεων, με ιδιαίτερη έμφαση σε ζητήματα ασφάλειας και άμυνας και στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.


Σταθερή διεύθυνση permalink: http://www.efylakas.com/archives/16895

Εκτυπώσιμη μορφή

Tags: , , , , , , , , , ,