| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΑΡΧΕΙΟ | ENGLISH  
Οικοσελίδα » ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ, ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΕΥΡΩΠΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ, ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ

Iσόβια κάθειρξη στον πρώην Δήμαρχο Θεσσαλονίκης

Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος

Σχόλιο Σ.Ο.: Η καταδίκη του πρώην Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, προκάλεσε αίσθηση στην ελλαδική κοινή γνώμη, καθώς μέχρι πριν λίγα χρόνια θεωρούνταν αδιανόητο ένας πολιτικός να καταλήγει στη φυλακή. Ωστόσο, παρά τη δυσχερή οικονομική θέση του ελλαδικού κράτους, η ελληνική Δικαιοσύνη στέκεται στο ύψος της. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη τον κ. Παπαγεωργόπουλο για την υπεξαίρεση 18 εκατομμυρίων ευρώ από τα ταμείο του Δήμου Θεσσαλονίκης. Αν μη τι άλλο, η απόφαση αυτή κλείνει τα στόματα που αμφισβητούν την ακεραιότητα και την ικανότητα του ελληνικού Δικαστικού Σώματος. Ελπίζουμε ότι αυτός ο άνεμος δικαιοσύνης θα κατευθυνθεί και προς το νησί μας, όπου υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα εγκλήματα για να τιμωρηθούν.

- – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – -

‘Η Καθημερινή’
«Ισόβια στον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο»
27 Φεβρουαρίου 2013

Στις δικαστικές φυλακές Διαβατών οδηγήθηκαν οι τρεις καταδικασθέντες για την υπόθεση της υπεξαίρεσης – μαμούθ στον Δήμο Θεσσαλονίκης- ο τέως δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο πρώην γενικός γραμματέας του Δήμου Μιχάλης Λεμούσιας και ο πρώην ταμίας Παναγιώτης Σαξώνης.

Συνοδεία αστυνομικών και φορώντας χειροπέδες, οι τρεις καταδικασθέντες αποχώρησαν από το Δικαστικό Μέγαρο, χωρίς να προβούν σε οποιαδήποτε δήλωση προς τους δημοσιογράφους.

Νωρίτερα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είχε καταδικάσει σε ισόβια τους Β. Παπαγεωργόπουλο και Μ. Λεμούσια και σε ισόβια και επιπλέον 9 χρόνια κάθειρξη τον Π. Σαξώνη.

Για τους δύο διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας του Δήμου, στους οποίους επιβλήθηκε κάθειρξη 15 και 10 ετών αντίστοιχα, το Δικαστήριο αποφάσισε να δώσει αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση, υπό τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης, κάθε μήνα, στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής.

Μετά το πέρας της ακροαματικής διαδικασίας, ο Β. Παπαγεωργόπουλος σήκωσε το χέρι και ζήτησε τον λόγο, τονίζοντας: «Με όλο τον σεβασμό, επαναλαμβάνω ότι ουδεμία απολύτως σχέση έχω με την υπόθεση. Είμαι βέβαιος ότι κάποιοι θα πεθάνουν με τύψεις».

Απευθυνόμενος στον τέως δήμαρχο, ο πρόεδρος του δικαστηρίου Γιώργος Αποστολάκης σημείωσε: «Πάντως, εμείς δεν θα είμαστε αυτοί».

Στη συνέχεια με δήλωσή του, ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος χαρακτήρισε τη δίκη ως «πολιτική» και έκανε λόγο για κλίμα που ζητάει «αίμα πολιτικών».

Ο Γ.Αποστολάκης, ανακοινώνοντας την απόφαση, έκρινε ένοχο τον Β. Παπαγεωργόπουλο, κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου, για την πράξη της άμεσης συνεργείας στην υπεξαίρεση στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση, δια παραλείψεως, ενώ έκρινε ένοχο τον Μ. Λεμούσια, κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου, για το αδίκημα της άμεσης συνέργειας στην υπεξαίρεση κατ’ εξακολούθηση.

Τα αδικήματα αυτά είναι σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου και επισείουν ποινές έως ισόβια κάθειρξη. Επιπλέον, ο Μ. Λεμούσιας κρίθηκε ένοχος για το πλημμέλημα της παροχής ψυχικής συνδρομής στην πράξη της πλαστογραφίας.

Ο βασικός κατηγορούμενος για την υπόθεση, πρώην ταμίας του Δήμου Παναγιώτης Σαξώνης, καταδικάστηκε για τις πράξεις της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία, κατ’ εξακολούθηση, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του Δημοσίου, καθώς επίσης για τα αδικήματα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) και για πλημμεληματικού χαρακτήρα πλαστογραφία.

Εξάλλου, ένοχοι της άμεσης συνέργειας στην υπεξαίρεση στην υπηρεσία κρίθηκαν οι δύο άλλοτε διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας του Δήμου. Αντίθετα, αθωώθηκαν οι τρεις αντιδήμαρχοι Οικονομικών και όλοι οι κατηγορούμενοι υπάλληλοι.

Ο εισαγγελέας της έδρας Βασίλης Χαλντούπης είχε προτείνει να αναγνωριστούν σε όλους ελαφρυντικά. Ειδικότερα, για τους Β. Παπαγεωργόπουλο και Μ. Λεμούσια, αλλά και για τους δύο πρώην διευθυντές, είχε ζητήσει να δοθεί το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, ενώ για τον Π. Σαξώνη αυτό της καλής συμπεριφοράς που επέδειξε μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, αλλά και τη συνδρομή που παρείχε στις Αρχές κατά τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης.


Σταθερή διεύθυνση permalink: http://www.efylakas.com/archives/16221

Εκτυπώσιμη μορφή

Tags: , , , , , ,