| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΑΡΧΕΙΟ | ENGLISH  
Οικοσελίδα » ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ, ΚΥΠΡΟΣ, ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

«Χαλαρές» και «Σφιχτές» Διζωνικές Δικοινοτικές Ομοσπονδίες

Ο χάρτης του Σχεδίου Ανάν

Εμπροσθοφύλακας
««Χαλαρές» και «Σφιχτές» Διζωνικές Δικοινοτικές Ομοσπονδίες»
15 Φεβρουαρίου 2013
Μάριος Μαρκουλλής

Ίσως είναι η πρώτη φορά που σε προεδρικές εκλογές τίθεται ξεκάθαρα σε αμφιβολία το μοντέλο λύσης της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ) για το Κυπριακό. Γι’ αυτό και παρατηρείται μια προσπάθεια να παραπλανηθεί και να αποπροσανατολιστεί ο λαός από την ουσία. Συγκεκριμένα, ενώ οι δύο μεγάλες πολιτικές δυνάμεις του τόπου υποστηρίζουν το μοντέλο της ΔΔΟ, εφηύραν εν καιρώ προεκλογικής περιόδου τον όρο της «χαλαρής» ΔΔΟ, έτσι ώστε τα εκλογικά επιτελεία τους να βρουν δήθεν σημεία διαφωνίας και αντιπαράθεσης στο Κυπριακό.

Καταρχάς, δεν υπάρχουν τυποποιημένες μορφές «χαλαρής» και «σφιχτής» ΔΔΟ στο διεθνές δίκαιο. Αυτοί οι δύο όροι είναι καθαρά υποκειμενικοί χαρακτηρισμοί: Ανάλογα από το πόσες εξουσίες θα διατηρούν τα κρατίδια και πόσες η κεντρική κυβέρνηση στην ΔΔΟ, μπορεί κάποιος να την χαρακτηρίσει «χαλαρή» ή «σφιχτή». Δυστυχώς, όμως, δεν είναι εδώ που έγκειται η ουσία, το πρόβλημα.

Το πρόβλημα είναι η ΔΔΟ αυτή καθ’ αυτή. Διότι η ΔΔΟ προϋποθέτει τη δημιουργία δύο εθνικά αμιγών συνιστώντων κρατιδίων, ενός ελληνοκυπριακού και ενός τουρκοκυπριακού, διχοτομώντας την Κύπρο διοικητικά, γεωγραφικά και πληθυσμιακά. Συγκεκριμένα, θα μετατρέψει τις ελεύθερες περιοχές της νόμιμης και διεθνώς αναγνωρισμένης εφ’ ολόκληρης της νήσου Κυπριακής Δημοκρατίας σε ελληνοκυπριακό συνιστών κρατίδιο και το παρανόμως εγκατεστημένο από την Τουρκία ψευδοκράτος στις παρανόμως κατεχόμενες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας σε νόμιμο τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο. Με άλλα λόγια, η ΔΔΟ θα νομιμοποιεί τα τετελεσμένα της παράνομης τουρκικής εισβολής και κατοχής. Άλλωστε, ποιος έχει αποφασίσει ότι η Κερύνεια, η επαρχία με το χαμηλότερο ποσοστό Τουρκοκυπρίων πριν την εισβολή, θα ανήκει στο τουρκοκυπριακό κρατίδιο;

Ακόμα, η ΔΔΟ προϋποθέτει πλειοψηφία πληθυσμού και γαιοκτημοσύνης στο κάθε συνιστών κρατίδιο. Αυτό έρχεται σε σύγκρουση με τα ανθρώπινα δικαιώματα -και ιδιαίτερα με την ελευθερία ιδιοκτησίας, εγκατάστασης και διακίνησης- και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δηλαδή, ενώ ο Αττίλας καταπατεί τα ανθρώπινα δικαιώματά των Ελλήνων της Κύπρου εδώ και 38 χρόνια, η ΔΔΟ θα «διασφαλίσει» και θα νομιμοποιήσει την καταπάτησή τους επ’ αόριστον. Επιπλέον, η φυλετική καταγωγή του κάθε πολίτη θα αποτελεί κριτήριο για την απόλαυση των δικαιωμάτων τους, συμπεριλαμβανομένου και πολιτικών δικαιωμάτων. Δυστυχώς, αυτή είναι η άδικη, ρατσιστική και αντιδημοκρατική φιλοσοφία της ΔΔΟ.

Επίσης, η ΔΔΟ δεν μπορεί να αποτρέψει αποτελεσματικά την τυχόν αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα του νησιού ενόψει του ασταμάτητου τουρκικού εποικισμού, αφού οι Έλληνες Κύπριοι δεν θα ασκούν ουσιαστικό πολιτικό, αστυνομικό και στρατιωτικό έλεγχο στο τουρκοκυπριακό κρατίδιο, το οποίο θα απέχει μερικά χιλιόμετρα από την τουρκική ακτή. Δηλαδή, ενώ ο εποικισμός είναι διεθνώς καταδικασμένος ως έγκλημα πολέμου (Άρθρο 49, παρ. 6 της 4ης Συνθήκης της Γενεύης του 1949), σε μιαν ΔΔΟ θα είναι ορατός ο κίνδυνος ο τουρκικός εποικισμός να συνεχιστεί και να νομιμοποιηθεί.

Συνεπώς, είτε «χαλαρή» είτε «σφιχτή», η ΔΔΟ θα εγκαταστήσει ένα ρατσιστικό, καταπιεστικό και αντιδημοκρατικό μόρφωμα, το οποίο θα αποτελεί τη νομιμοποίηση του εγκλήματος της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο. Η ΔΔΟ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελέσει τη λύση που οραματίζεται ο κυπριακός ελληνισμός, που δεν είναι άλλη από αυτή της απελευθέρωσης και της επιστροφής. Η ΔΔΟ αποτελεί συγκεκαλυμμένη μορφή διχοτόμησης με ορατό τον κίνδυνο της τουρκοποίησης του νησιού. Γι’ αυτό, το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων οφείλει να την απορρίψει και όχι να συζητά το «σφίξιμο» ή το «χαλάρωμά» της.


Σταθερή διεύθυνση permalink: http://www.efylakas.com/archives/16058

Εκτυπώσιμη μορφή

Tags: , , , , , , ,