| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΑΡΧΕΙΟ | ENGLISH  
Οικοσελίδα » ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΚΥΠΡΟΣ

Ελένη Θεοχάρους: «Η ΔΔΟ είναι διχοτόμηση»

Σχόλιο Σ.Ο.: Χαιρετίζουμε και συμφωνούμε με τη θέση της Ευρωβουλευτού, Ελένης Θεοχάρους, ότι η ντενκτασική Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία αποτελεί συνώνυμο της διχοτόμησης. Παράλληλα, όμως, διερωτόμαστε γιατί βρίσκεται στο πλευρό του Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος προκρίνει το συγκεκριμένο μοντέλο λύσης και, μάλιστα, προτείνει «χαλαρή ομοσπονδία».

Το Κυπριακό πέρασε στη σκιά της οικονομικής κρίσης που μονοπωλεί τα φώτα της δημοσιότητος. Η εξέλιξη αυτή είναι επικίνδυνη, γιατί μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στους ραδιούργους της διεθνούς διπλωματίας να βυσσοδομούν ανενόχλητοι και να οικοδομούν την επιστροφή του σχεδίου Ανάν ή κάποιας παραλλαγής του. Και με μιαν ακόμη διαφορά: Ή το ψηφίζετε ως έχει και το αποδέχεστε ή αναγνωρίζουμε ομαδικώς το ψευδοκράτος.

Δίλημμα κάλπικο μεν, τραγικό δε: Διότι δεν θα έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ επανένωσης και διχοτόμησης, αλλά μεταξύ δύο ταυτόσημων μορφών διχοτόμησης. Αυτής της αναγνώρισης του ψευδοκράτους από τους τρίτους και αυτής που εμείς οι ίδιοι θα “επιλέξουμε” με την “ελεύθερη βούλησή” μας. Χωρίς βεβαίως κανείς να τολμήσει να πει στον λαό ότι ο οδυνηρός συμβιβασμός της ΔΔΟ δεν είναι επανένωση και πολύ περισσότερο απελευθέρωση, αλλά μια στυγνή μορφή διχοτόμησης με ακρωτηριασμό των δικαιωμάτων όλου του λαού. Έτσι, οι αμετανόητοι Ανανιστές προσδοκούν ότι θα ψηφίσει ο λαός τη διχοτόμηση, αναγνωρίζοντας το ψευδοκράτος στο πλαίσιο ΔΔΟ, στη βάση του σχεδίου Ανάν ή παραπλήσιου και στη βάση των δύο συνιστώντων κρατών!

Γράφω τούτα ‘δω με αφορμή δύο γεγονότα. Το ένα αφορά το σύνθημα του ΑΚΕΛ το οποίο ως σμήνη ακρίδων εκ της ερήμου καθημερινά κατακλύζει την πολιτική ατμόσφαιρα διά των ερτζιανών, και το οποίο λέγει ότι “εάν δεν επιμείνουμε στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, τη μόνη ρεαλιστική λύση, θα προκύψει διχοτόμηση”, λύση που την αποδέχθηκε και ο Εθνάρχης. Το δεύτερο αφορά στην έκθεση αξιολόγησης της τουρκικής ενταξιακής πορείας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και τα δύο θέματα είναι συναφή μεταξύ τους. Διότι εάν εμείς δεν ξεκαθαρίσουμε τι είναι και τι δεν είναι διχοτόμηση, πώς θα ζητήσουμε βοήθεια από τους ξένους;

Δεν έχει καμιά σημασία τι απεδέχθη και δεν απεδέχθη ο Εθνάρχης, σημασία έχει ότι μετά από σαράντα χρόνια, μόνο ξεροκέφαλοι δεν καταλαβαίνουν ότι η πείσμων προσήλωση σ΄ αυτό το ψευδεπίγραφο σύνθημα της ΔΔΟ μάς οδηγεί στην καταστροφή. Είναι το σύνθημα με το οποίο το ΑΚΕΛ ανήλθε στην εξουσία και είναι κάλπικο. Όπως κάλπικη ήταν και η διακυβέρνησή του. Η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία είναι συνώνυμη της διχοτόμησης. Αυτό το πιστεύω ακράδαντα. Το πίστευε και η ηγεσία του ΑΚΕΛ προ του ΄74. Τώρα τι προσπαθεί να μας πει το ΑΚΕΛ; Ότι, επειδή έγινε η εισβολή, θα πρέπει να δεχθούμε τους τουρκικούς όρους στο πλαίσιο μιας διχοτομικής ομοσπονδίας, η οποία ταχυδακτυλουργικά ονομάσθηκε “έντιμος συμβιβασμός” και επανένωση; Εάν δεν τα κατάφεραν να λύσουν το Κυπριακό, είναι διότι η λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας δεν οδηγεί στην επανένωση, αλλά σε διχοτομικά σχέδια ανάλογα του σχεδίου Ανάν.

Η Διζωνικής Δικοινοτική Ομοσπονδία είναι ένας μεταβατικός στόχος για την Τουρκία που πάντοτε προγραμματίζει και δρα σε βάθος χρόνου. Οι όροι επιβολής της λύσης όπως τη θέλει η Τουρκία, για την ώρα την καθιστούν μη ρεαλιστική. Οι ψευδείς προσδοκίες που έχουν καλλιεργήσει οι ηγέτες μας ανάμεσα στον λαό για τη ΔΔΟ (αποκατάσταση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επανένωση) και πάλι την καθιστούν λύση κάλπικη και ανεφάρμοστη. Ενώ, αν διατυπώσουμε μια εναλλακτική δημοκρατική πρόταση, που αντί να ξεκινά από την πολιτειακή ονοματολογία θα ξεκινά από τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ και τους Διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χωρίς αποκλίσεις και ακρωτηριασμούς, δεν νομίζω ότι υπάρχει σώφρων πολίτης της ΕΕ που θα εναντιωθεί. Και αυτή είναι η θέση μου επί της έκθεσης Όμεν.

Λύση δημοκρατικών αρχών για όλους του Κύπριους και λοιπούς Ευρωπαίους πολίτες και όχι λύση συνθημάτων και διχοτομικών πολιτειακών μορφωμάτων. Η λύση πρέπει να σέβεται και όχι να διαλύει την Κυπριακή Δημοκρατία και να την αντικαθιστά διεθνώς με δύο “συνιστώντα ισότιμα κράτη”. Γι΄ αυτό άλλωστε υποστήριξα ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την περασμένη Δευτέρα ότι η έκθεση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας θα πρέπει:

1. Να καταδεικνύει ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα στρατιωτικής κατοχής και όχι διασυνοριακή εδαφική διαφορά. Επί του παρόντος η έκθεση χορεύει στους ρυθμούς του Χριστόφια και στο βιολί λύσης κυπριακής ιδιοκτησίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον καταλογισμό ευθυνών στις δύο πλευρές, αφήνοντας την Τουρκία στο απυρόβλητο.

2. Να επιρριφθεί ρητώς ευθύνη στην Τουρκία για τη ματαίωση της 70ής Συνόδου.

3. Να επιρριφθούν ευθύνες στην Τουρκία για τις απειλές της εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Αναρωτιέμαι, πώς μπορεί να ανοίξει το κεφάλαιο για την ενέργεια, όταν η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και το δίκαιο της θάλασσας, το οποίο είναι υποχρεωμένη να υπογράψει και να εφαρμόσει εάν θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ; Πώς μπορεί να τίθεται στην ίδια μοίρα το εκβιαστικό βέτο της Τουρκίας για την ένταξη Κύπρου και Ισραήλ στο Συμβούλιο της Διεθνούς Υπηρεσίας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (IRENA) και πόσο ακατανόητο ακούγεται να καλεί η συντάκτρια την Κύπρο να άρει το βέτο για το Κεφάλαιο της Ενέργειας, για να μας επιτρέψει η Τουρκία να μπούμε στον Οργανισμό;

Ακόμη είναι η κάθετη διαφωνία μου με τη διατύπωση της παραγράφου που αφορά στις εμπορικές σχέσεις των Τουρκοκυπρίων επί τη βάσει “αμοιβαίως αποδεκτού νομικού καθεστώτος”. Η διακυβέρνηση Χριστόφια έχει κάνει τόσες πολλές εκπτώσεις και δωρεές, που δεν θα με εξέπληττε και μια νομική ταλλιατέλα.

Οι όποιες συνομιλίες για τη λύση θα πρέπει να γίνουν με σεβασμό στην Κυπριακή Δημοκρατία, την κυριαρχία της και στη βάση του κοινοτικού κεκτημένου και της διεθνούς έννομης τάξης. Και όχι με στόχο την έμμεση ή άμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους.

πηγή: Εφημερίδα «Η Σημερινή» 27/01/2013, «Η ΔΔΟ είναι διχοτόμηση», Ελένη Θεοχάρους


Σταθερή διεύθυνση permalink: http://www.efylakas.com/archives/15932

Εκτυπώσιμη μορφή

Tags: , , , , , ,