| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΑΡΧΕΙΟ | ENGLISH  
Οικοσελίδα » ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ, ΚΥΠΡΟΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΨΥΧΟΠΟΛΕΜΟΣ

Ευημερούν τα κατεχόμενα, δοκιμάζονται οι Έλληνες Κύπριοι

 Σχόλιο Σ.Ο : Ο οικονομικός πόλεμος που δέχεται η Κυπριακή Δημοκρατία εδώ και ένα περίπου χρόνο από τους παγκόσμιους οικονομικούς τρομοκράτες, έχει ως στόχο να ανακοπεί με κάθε τρόπο η ραγδαία ανάπτυξη στις ελεύθερες περιοχές και να επιτευχθεί παράλληλα μια αναβάθμιση των κατεχομένων. Το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, η ανεξέλεγκτη μεταφορά οικονομικού και ανθρώπινου κεφαλαίου από και προς τα κατεχόμενα και η προσπάθεια κατασκευής αγωγού με νερό από την Τουρκία προς τα κατεχόμενα, αποτελούν αδιαμφισβήτητα μέρος ενός ευρύτερου διαχρονικού σχεδιασμού επί του Κυπριακού. Με αυτό τον τρόπο ενορχηστρώνεται από τους ίδιους θιασώτες του κατάπτυστου Σχεδίου Ανάν μια εκ νέου  μεθοδική και οργανωμένη επίλυση-διάλυση ουσιαστικά του Κυπριακού, υπό τον μανδία  μιας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας της οποίας ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ εξακολουθούν να είναι θιασώτες. Ο Κυπριακός Ελληνισμός οφείλει όπως τότε έτσι και τώρα να αντισταθεί και να υπενθυμίσει σε όλους όσους επιβουλεύονται ξανά την εθνική μας αξιοπρέπεια ότι η Κύπρος δεν χρειάζεται καμιά ”επανένωση” αλλά απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό που καταπατά τα άγια χώματα αυτού του νησιού.

Άλλαξαν οι όροι στην Κύπρο. Από τον δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό ΝΡR της Ουάσιγκτον μεταδόθηκε εκτενές ρεπορτάζ της Johanna Κakissis για την «ανθούσα» οικονομία του βόρειου κατεχόμενου από την Τουρκία τμήματος σε αντίθεση με τη δοκιμαζόμενη οικονομικά Δημοκρατία της Κύπρου, που είναι μέλος της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης.

Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται ότι η οικονομική πραγματικότητα των κατεχομένων, που επί δεκαετίες δοκιμαζόντουσαν οικονομικά με υψηλό πληθωρισμό και απόλυτη εξάρτηση από την Τουρκία, έχει αλλάξει καθώς η τουρκική λίρα πλέον είναι ένα «ισχυρό νόμισμα» αλλά κυρίως γιατί ανέπτυξαν αποτελεσματικά μια βιομηχανία εκπαίδευσης:Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 6 πανεπιστήμια στη βόρεια Κύπρο και ετοιμάζονται 2 ακόμα, με έμφαση στα προγράμματα Ισλαμικών Σπουδών. Με πάνω από 50.000 φοιτητές σε σύνολο πληθυσμού 300.000 – από τους οποίους οι 30.000 προέρχονται από την Τουρκία, ή από χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.  Αναφερόμενη στην Κυπριακή Δημοκρατία η Κakissis υπογραμμίζει ότι η οικονομία της τις τελευταίες δεκαετίες ήταν από τις πιο ευημερούσες της Ευρώπης ενώ οι χαμηλοί φόροι ήταν πόλος έλξης ξένες επενδύσεις ιδίως από τη Ρωσία. Χαρακτηριστικά τονίζεται μεταξύ άλλων ότι στις κυπριακές τράπεζες υπάρχουν τουλάχιστον 22 δισ. δολάρια από καταθέσεις Ρώσων και Ουκρανών επιχειρηματιών – ενώ εάν κάποια στιγμή αναγκαστούν να αποχωρήσουν οι offshore εταιρείες, που λειτουργούν στην Κύπρο, ίσως λόγω όρων της διεθνούς οικονομικής διάσωσης που έχει ζητηθεί, θα είναι πραγματική τραγωδία για την οικονομία και την κοινωνία καθώς θα χαθούν πάρα πολλές θέσεις εργασίας.

Στο μεταξύ, το σχέδιο για τη μεταφορά νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, γνωστό και ως «το σχέδιο του αιώνα», συζητήθηκε χθες στο «Πανεπιστήμιο» Εγγύς Ανατολή. «Τo σχέδιο του αιώνα», που θα μεταφερθεί με υπόγειους υποθαλάσσιους αγωγούς από την Τουρκία στα κατεχόμενα μέχρι το 2014, ήταν το θέμα συζήτησης στο «πανεπιστήμιο» Εγγύς Ανατολή υπό τον τίτλο «Η επίπτωση της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής στην περιοχή της Μεσογείου, μία σταθερή λύση στο πρόβλημα του νερού για τα νησιά». Όπως συναφώς μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, στο πρώτο πάνελ της διάσκεψης εκφωνήθηκαν ομιλίες από τον αναπληρωτή πρύτανη του «πανεπιστημίου» Εγγύς Ανατολή, καθηγητή δρα Χουσεΐν Γκοκτσέκους και τον «Γενικό Διευθυντή» των Κρατικών Υδρευτικών Έργων Ακίφ Όζκαλντι.

πηγή : Φιλελεύθερος (29/11/2012) ,Ευημερούν τα κατεχόμενα, δοκιμάζονται οι Ε/κ

Διαβάστε επίσης σχετικό : Hurriet DailyNews (31/03/2012) ,Water pipeline ‘vital’ for Turkish Cypriots


Σταθερή διεύθυνση permalink: http://www.efylakas.com/archives/15070

Εκτυπώσιμη μορφή

Tags: , , , , , ,