| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΑΡΧΕΙΟ | ENGLISH  
Οικοσελίδα » ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΚΥΠΡΟΣ

Μεταφορά νερού και ηλεκτρισμού-Πλήρης εξάρτηση κατεχομένων από την Τουρκία στις βασικές ανάγκες

Οι ανάγκες σε νερό και ηλεκτρισμό τα κατεχόμενα θα εξαρτώνται πλήρως από την Άγκυρα. Το νέο στοιχείο, σε αυτό το επίπεδο, που φαίνεται να υπάρχει μέσα από το οικονομικό πρόγραμμα Τουρκίας ψευδοκράτους( 2013-2015) είναι η μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος από την Τουρκία στα κατεχόμενα. Ένα ζήτημα το οποίο από την εισβολή και εντεύθεν δεν αντιμετωπίσθηκε επαρκώς από την Άγκυρα. Ούτε σε επίπεδο εγκαταστάσεων ούτε και σε επίπεδο δυνατοτήτων.
Το οικονομικό πρόγραμμα του ψευδοκράτους για τα χρόνια 2013-2015 θα «κλειδώσει» στις 12 Οκτωβρίου, όταν «υπουργική αντιπροσωπεία» του ψευδοκράτους με επικεφαλής τον ψευδοπρωθυπουργό Ιρσέν Κουτσιούκ, θα μεταβεί εκ νέου στην Άγκυρα και θα συμμετάσχει σε συνάντηση, στην οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το εν λόγω οικονομικό πρόγραμμα.

Η συνάντηση, προχθές στην Άγκυρα του Τούρκου Πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Κουτσιούκ, ουσιαστικά ασχολήθηκε με τα επιμέρους και κυρίως τις άμεσες οικονομικές προτεραιότητες του ψευδοκράτους. Το κατοχικό καθεστώς εξαρτάται πλήρως από την Τουρκία, η οποία κάθε μήνα με εμβάσματα συντηρεί το ψευδοκράτος.

Το νέο, λοιπόν, στοιχείο είναι αυτό της μεταφοράς ηλεκτρισμού. Μαζί με το νερό -προφανώς την ίδια περίοδο εφαρμογής του σχεδίου αυτού- θα μεταφέρεται στα κατεχόμενα και ηλεκτρικό ρεύμα ισχύος 200kw. Στις 13 Οκτωβρίου -μια ημέρα μετά την οριστικοποίηση του τριετούς προγράμματος θα πραγματοποιηθεί τελετή στην περιοχή του Αναμουρίου της Τουρκίας στην οποία θα παρευρεθεί και ο ψευδοπρωθυπουργός κατά την οποία θα τοποθετηθούν στη θάλασσα τα πρώτα τμήματα του αγωγού που θα μεταφέρει το νερό στα κατεχόμενα. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2014.

Ο ψευδοπρωθυπουργός δήλωσε πως είναι η πρώτη φορά που το πρόγραμμα αυτό ετοιμάζεται στα κατεχόμενα, προσθέτοντας ότι οι τελικές συζητήσεις για αυτό θα διεξαχθούν στην Άγκυρα καθ’ ότι η χρηματοδότησή του θα γίνει από εκεί. Πριν μεταβεί στην Άγκυρα και συναντηθεί με τον Ερντογάν, όπως είπε, είχε συνάντηση με τον «πρέσβη» της Τουρκίας στα κατεχόμενα, Χαλίλ Ιμπραχίμ Ακτσιά και με την τεχνική επιτροπή του ψευδοκράτους, επικεφαλής της οποίας είναι ο «υπουργός οικονομικών και ενέργειας», Σουνάτ Ατούν, συναντήσεις κατά τις οποίες έτυχε λεπτομερούς ενημέρωσης για την πορεία των εργασιών που αφορούν το οικονομικό πρόγραμμα.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, μιλώντας σε δημοσιογράφους από την Τουρκία τον περασμένο Αύγουστο, υποστήριξε πως το καλύτερο που μπορεί να κάνει εφεξής ο ΓΓ του ΟΗΕ, είναι να γνωστοποιήσει ότι το χρονοδιάγραμμα που συνεχίζει για μια μόνιμη λύση, απέτυχε. Κατά αυτόν τον τρόπο, είπε, οι Τουρκοκύπριοι θα μπορέσουν να αυξήσουν τις προσπάθειές τους για την αναγνώριση και πέραν αυτού μπορεί να ξεκινήσει η συζήτηση για την προσάρτηση της «ΤΔΒΚ» στην Τουρκία. Το δεύτερο σκέλος του σχεδιασμού, αυτό δηλαδή της προσάρτησης, ειπώθηκε για πρώτη φορά δημόσια από τουρκικής πλευράς. Σημειώνεται πως διάφορες κινήσεις που γίνονται την τελευταία περίοδο, όπως η ανάληψη υψηλόβαθμων θέσεων του ψευδοκράτους από εποίκους, αλλά και η εισβολή τουρκικών κεφαλαίων, παραπέμπουν σε διαδικασία προσάρτησης, η οποία ασφαλώς θα είναι για ευνόητους λόγους συγκαλυμμένη. Τώρα με την εφαρμογή του τριετούς προγράμματος Τουρκίας-ψευδοκράτους, θα γίνουν σημαντικά βήματα ενσωμάτωσης.

πηγή : Φιλελεύθερος (05/10/2012), Μεταφορά νερού και ηλεκτρισμού, Κώστας Βενιζέλος.


Σταθερή διεύθυνση permalink: http://www.efylakas.com/archives/13994

Εκτυπώσιμη μορφή

Tags: , , , , , ,