| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΑΡΧΕΙΟ | ENGLISH  
Οικοσελίδα » ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θα ακολουθήσει ο Ν. Αναστασιάδης τη δική του «συμβουλή» και να στηρίξει τα νεοφιλελεύθερα μέτρα της Τρόικας;

Σχόλιο Σ.Ο.: Από τη στιγμή που ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, «συμβούλευε» πριν ένα μόλις χρόνο τον Αντώνη Σαμαρά να ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο με τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που πρότεινε η Τρόικα στην Ελλάδα, εύλογα δημιουργούνται ανησυχίες στον κυπριακό λαό για τη στάση του ιδίου τώρα που διεκδικεί το χρίσμα της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και η Τρόικα προτείνει νεοφιλελεύθερα μέτρα στην Κύπρο.

Φαίνεται, όμως, ότι οι επικείμενες προεδρικές εκλογές έχουν αλλάξει -προσωρινά- τα πλάνα του Προέδρου του ΔΗΣΥ, ο οποίος αποφεύγει να τοποθετηθεί επί της ουσίας, δηλαδή αν είναι υπέρ ή κατά των μέτρων που προτείνει η Τρόικα. Μάλιστα, όταν ο Μάριος Μαυρίδης, βουλευτής του ΔΗΣΥ, τάχθηκε υπέρ των μέτρων της Τρόικας, όπως την ιδιωτικοποίηση ημικρατικών οργανισμών, ο ΔΗΣΥ αποστασιοποιήθηκε εντέχνως από τις απόψεις του βουλευτή, έτσι ώστε να μην πληγεί η υποψηφιότητα του Νίκου Αναστασιάδη. 

Ημερίσια
«Ο Αντώνης Σαμαράς στα σκοινιά του “ευρωρίνγκ”»
25 Ιουνίου 2011
Μαρία Σπυράκη

Σφυροκόπημα διάρκειας τρεισήμισι ωρών δέχθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Palais d’ Academie Royal στις Βρυξέλλες. Η πλειονότητα των συντηρητικών ηγετών άσκησε σκληρή κριτική στον Αντώνη Σαμαρά σχετικά με τη στάση του στο θέμα της συναίνεσης και της μη στήριξης του Μεσοπορόθεσμου Προγράμματος. Ακούστηκε μάλιστα από πολλούς η φράση ότι «η Ευρώπη κινδυνεύει να καταστραφεί και ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση». Ο Αντ. Σαμαράς όμως παρέμεινε αμετακίνητος στις θέσεις του.

Ο Αντώνης Σαμαράς είχε προετοιμασθεί για ένα μπαράζ πιέσεων από τους ομοϊδεάτες του Ευρωπαίους στο Ευρωπαικό Λαϊκό Κόμμα. Όταν όμως περνούσε το κατώφλι του Palais d’ Academie Royal στις Βρυξέλλες δεν είχε φαντασθεί πως επί τρεισήμισι ώρες θα μονοπωλούσε τη συζήτηση η συναίνεση στην Ελλάδα και πως θα δεχόταν ακατάπαυστα ομαδικά πυρά από τους ισχυρότερους παίκτες της Ευρωζώνης και δεν θα είχε στο πλευρό του ούτε τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη?

Η συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ την Πέμπτη είχε δύο γύρους αλλά ένα κομβικό ερώτημα: Γιατί δεν συναινεί ο Αντώνης Σαμαράς και δεν στηρίζει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα στην Ελλάδα. Το χορό έσυρε ο Ζοζέ Μπαρόζο, για να επισημάνει προς τον πρόεδρο της ΝΔ πως «αν δεν στηρίξεις αυτό το πρόγραμμα θα έρθει η καταστροφή της Ευρωζώνης. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση?». Τη σκυτάλη πήρε ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι και ακολούθησε σε πολύ επιθετική γραμμή ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο πρωθυπουργός της Φιλανδίας Γιούρκι Κατάνεν. Ήταν τόσο έντονη η κριτική για τη στάση του προέδρου της ΝΔ που ακόμη και ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τασκ δεν κράτησε τα προσχήματα και προειδοποίησε πως «με τέτοια παιχνίδια η Ευρώπη κινδυνεύει να καταστραφεί».

Δυσφορία απο Μέρκελ

Η Άγκελα Μέρκελ εμφανίσθηκε στη δεύτερη φάση της συνεδρίασης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έκρυψε τη δυσφορία της για την επιλογή του Αντώνη Σαμαρά να πει «όχι» στο Μεσοπρόθεσμο. Του έκανε περί τις επτά ερωτήσεις και όταν πλέον κατάλαβε πως έχει να κάνει με έναν πολύ επίμονο άνθρωπο που θέλει να πείσει τους συνομιλητές του ότι η συνταγή της Ελλάδας απέτυχε, τον ρώτησε: «Αν ήταν να μας προτείνετε δύο πράγματα για αλλαγή, ποια θα ήταν;». Ο κ. Σαμαράς πρότεινε να αφαιρεθούν από το Μεσοπρόθεσμο φόροι ύψους 6 δισ. και να διευρυνθεί η στήριξη της Ελλάδος από την ΕΚΤ, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τα Κοινοτικά Ταμεία. Η απάντηση ήρθε αμέσως από το Ζοζέ Μπαρόζο που έκοψε τη συζήτηση για την ΕΚΤ τονίζοντας πως «είναι ήδη υπερεκτεθειμένη στο ελληνικό χρέος».

«Να δώσω λευκή επιταγή;»

Οι έντονοι διάλογοι συνεχίστηκαν με τον παραδοσιακό σύμμαχο της ΝΔ πρόεδρο του ΕΛΚ Βίλφριντ Μάρτενς να ρωτά ευθέως τον Αντώνη Σαμαρά: «Και αν το ΔΝΤ επιμείνει ότι υπάρχει ευρύτερη ανάγκη για συναίνεση τι θα κάνεις;». «Μου λέτε να δώσω λευκή επιταγή;» απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ επιμένοντας ως το τέλος στην άρνησή του να ψηφίσει επί της αρχής το Μεσοπρόθεσμο. «Θα σας μιλήσω ως μέλος της οικογένειας με τιμή και ειλικρίνεια. Διαφωνώ με την αύξηση των φόρων γιατί δεν αποδίδουν. Αυξήθηκαν οι φόροι στα αυτοκίνητα, στα ποτά, στα τσιγάρα, στο ΦΠΑ, αλλά δεν αυξήθηκαν τα έσοδα. Ουδέποτε ενέδωσα στο λαϊκισμό. Πρότεινα πιο επιθετικές αποκρατικοποιήσεις, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και συμφωνώ στους στόχους προσαρμογής που βάζει το πρόγραμμα. Προτείνω περικοπές των δαπανών στο κράτος κατά 4,1 τον πρώτο χρόνο, περιορισμό των προνομίων των δημοσίων υπαλλήλων και πάγωμα των προσλήψεων για τρία χρόνια. Πρότεινα την κατάργηση 220 οργανισμών και αντ΄αυτού η κυβέρνηση έκλεισε 55 και ίδρυσε 41. Την προηγούμενη εβδομάδα είπα «ναι» σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, αλλά ο Γιώργος Παπανδρέου υπαναχώρησε. Η κυβέρνηση έχει άνετη πλειοψηφία για να περάσει το Μεσοπρόθεσμο και μπορεί να κυβερνήσει χωρίς εμπόδια. Συγκρούστηκα με τους προνομιούχους συνδικαλιστές και δεν κατέβασα ποτέ τον κόσμο στο δρόμο όπως έκανε μέχρι πρόσφατα το ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα ψήφισα μεταρρυθμίσεις και θα ψηφίσω και άρθρα του εφαρμοστικού νόμου του προγράμματος. Όμως ο κόσμος είναι σε απελπισία. Όχι επειδή πονάνε τα μέτρα, αλλά επειδή δεν αποδίδουν. Δεν αντέχει άλλες θυσίες χωρίς φως στο βάθος του τούνελ. Προσπαθώ να αποφύγουμε την κοινωνική έκρηξη και χρειάζομαι τη βοήθειά σας. Ζητώ αλλαγές και διορθώσεις στο πρόγραμμα. Δώστε μου το Μνημόνιο της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας και θα το ψηφίσω αύριο».

Ήταν η σειρά του Φινλανδού Γίρκι Κατάινεν να περάσει στην επίθεση: «Και αν γίνεις αύριο πρωθυπουργός τι θα κάνεις;». «Θα έχω ένα σχέδιο Β’ γιατί το σχέδιο Α’ δεν προχωρά και θα κάνω ομαλή μετάβαση την οποία θα ονομάσουμε επαναδιαπραγμάτευση», του απάντησε ο Αντώνης Σαμαράς.

Η χειρότερη στιγμή της συνεδρίασης για τον Αντώνη Σαμαρά ήταν όταν πήρε το λόγο ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης: «Πρόεδρε, είμαστε αδέρφια. Να επιμείνεις στη διαφωνία σου, να τη λες δημόσια και καθαρά όμως το Μεσοπρόθεσμο πρέπει να το ψηφίσεις» φέρεται να του είπε παγώνοντας το χαμόγελο του προέδρου της ΝΔ που ήλπιζε σε έναν καλό λόγο, αλλά και επιδεινώνοντας περαιτέρω τις σχέσεις ΝΔ – ΔΗΣΥ, που δεν βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο.

Ελάχιστοι σύμμαχοι

Στον αντίποδα οι σύμμαχοι του Αντώνη Σαμαρά μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, που έβγαλε τη χώρα του από το πρόγραμμα του ΔΝΤ, του έσφιξε θερμά το χέρι. Ακόμη πιο φανερά ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Έντα Κένι έσπευσε να μιλήσει στην αντιπροσωπία που συνόδευε τον Αντώνη Σαμαρά και να σημειώσει πως «Ελλάδα και Ιρλανδία μπορούν να δείξουν στην Ευρώπη το δρόμο της ανάπτυξης». Τελευταίος, αλλά όχι ελάχιστος σύμμαχος του Αντώνη Σαμαρά ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΕΛΚ Γιοζεφ Ντολ, ο οποίος τον έχει ήδη καλέσει να εξηγήσει τις θέσεις του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ευρωπαικού Λαϊκού Κόμματος κάτι που αναμένεται να συμβεί ως το Σεπτέμβριο. Αυτή η σύνοδος του ΕΛΚ ήταν για τον Αντώνη Σαμαρά μια «γενική δοκιμή» στις πιέσεις που θα του ασκηθούν, εάν και εφόσον κερδίσει τις εκλογές. Ο πρόεδρος της ΝΔ ζητά επαναδιαπραγμάτευση. Οι εταίροι και ομοϊδεάτες του δεν θέλουν να ακούσουν τον όρο, όμως τελικά η αίσθηση ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την Ελλάδα από ένα πιο ελαστικό μνημόνιο αρχίζει να εμπεδώνεται στις Βρυξέλλες.

- – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - -

Σημερινή
«Υπερηφάνεια και Ντροπές: Σαμαράς & Νίκος»

27 Ιουνίου 2011
Λάζαρος Μαύρος

Υ Π Ε Ρ Η Φ Α Ν Ο Ι ένιωσαν, πλήθος Έλληνες, εντός κι εκτός Κύπρου κι Ελλάδος, παρακολουθώντας τον Αντώνη Σαμαρά να ορθώνει αγονάτιστο τ’ ανάστημά του στης Ευρωζώνης τα μεγαθήρια, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που τον ήθελαν ουραγό υποστηρικτή του υποτελούς Γιώργου Παπανδρέου στα «Μεσοπρόθεσμα» σχέδια οικονομικής υποδούλωσης της Ελλάδας.

Επί τρεις και μισή ώρες την Πέμπτη στο Palais d’ Academie Royal των Βρυξελλών, όρθιος, ανυποχώρητος, απέκρουε ο Σαμαράς, τους εκβιασμούς των Μπαρόζο, Ρομπάι, Μπερλουσκόνι, Γιούρι Κατάνεν, Ντόναλντ Τασκ, Μαρτένς και Άγκελα Μέρκελ. Αντιτάσσοντας, επίμονα, τα επιχειρήματα επαναδιαπραγμάτευσης για τη διάσωση του ελληνικού λαού και για την ανάπτυξη των λαών της ΕΕ.

Μια γενναία μάχη που, όσο δεν κάνει πίσω, θα υποχρεώσει τα μεγαθήρια, στα όσα σχεδιάζουν, να μετρήσουν πλέον και τα γράδα της αντίστασης του ελληνικού λαού και το βεληνεκές του ηγέτη που κατά πάσαν πιθανότητα θα του αναθέσει σύντομα ο λαός την εντολή ανόρθωσης του Ελληνισμού.

Ν Τ Ρ Ο Π Ι Α Σ Μ Ε Ν Ο Ι ένιωσαν πλήθος Έλληνες Κύπριοι για τη στάση που τήρησε, έναντι του Σαμαρά, εκεί στο Palais d’ Academie Royal του ΕΛΚ, ο πρόεδρος τού εδώ ΔηΣυ, όπως τα δημοσίευσε στην «Ημερησία» των Αθηνών η Μαρία Σπυράκη: «Η χειρότερη στιγμή της συνεδρίασης για τον Αντώνη Σαμαρά ήταν όταν πήρε το λόγο ο πρόεδρος του ΔηΣυ Νίκος Αναστασιάδης:

Πρόεδρε, είμαστε αδέρφια. Να επιμείνεις στη διαφωνία σου, να τη λες δημόσια και καθαρά, όμως το Μεσοπρόθεσμο πρέπει να το ψηφίσεις, φέρεται να του είπε παγώνοντας το χαμόγελο του προέδρου της ΝΔ που ήλπιζε σε έναν καλό λόγο, αλλά και επιδεινώνοντας περαιτέρω τις σχέσεις ΝΔ – ΔηΣυ, που δεν βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο»…

Σ Υ Ν Ε Π Ε Σ Ε την ίδια μέρα, Πέμπτη 23.6.11: Τα «Νέα» των Αθηνών δημοσίευσαν από το Wikileaks τ’ απόρρητα των ΗΠΑ που μεθόδευαν το 2004 «την τιμωρία της Κύπρου λόγω απόρριψης του Σχεδίου Ανάν» και πόσα εναπέθεσαν στον ρόλο του κ. Ν. Αναστασιάδη, ηγέτη του «Ναι», και στην τότε καταγγελία του προς τον Πατ Κοξ, πρόεδρο της Ευρωβουλής, εναντίον τού τότε ΠτΔ Τάσσου Παπαδόπουλου για μη δημοκρατική, δήθεν, διεξαγωγή του Δημοψηφίσματος…

Ε Π Ι Σ Η Σ χθες, στην «Καθημερινή» και τ’ απόρρητα τού εδώ πρέσβη των ΗΠΑ, Ρ. Σλίκερ, για τις προεδρικές του 2008: «Τη χλιαρή στήριξη Αναστασιάδη στον Κασουλίδη» και «ο Αναστασιάδης ίσως να προτιμά τη νίκη του Χριστόφια, για προσωπικούς λόγους»…

ΕΡΩΤΗΣΗ

Πώς, άραγε, κατέληξε προ των προεδρικών του 2008 ο πρέσβης των ΗΠΑ Ρόναλντ Σλίκερ στο συμπέρασμα ότι ο Νίκος Αναστασιάδης «θα καλωσόριζε μιαν ανεπίσημη συνεργασία μεταξύ των ιδεολογικά αταίριαστων ΔηΣυ – ΑΚΕΛ [ώστε] η όποια λύση [Κυπριακού] θα έχαιρε μιας πλατιάς στήριξης στη Βουλή»; Αληθεύουν όσα ο πρέσβης έγραψε ότι του εκμυστηρεύτηκε ο κ. Νίκος για την περίπτωση ήττας [στις προεδρικές] του Κασουλίδη;

- – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - -

Σημερινή
«Με ποιες θέσεις του Μάριου Μαυρίδη διαφωνεί ο ΔΗΣΥ;»
15 Σεπτεμβρίου 2012
Σάββας Ιακωβίδης

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, διά του Προέδρου και αξιωματούχων του, καθημερινά υποβάλλει ότι απαιτούνται οι ώμοι των πολλών ώστε να αντέξουν και το ανάλογο πολιτικό και άλλο κόστος από επώδυνα μέτρα, που καλούμαστε να πάρουμε, αν θέλουμε την οικονομία να ξαναβάλει μπρος και ο τόπος να ανασάνει από την κρίση. Προχθές Πέμπτη, στο Τρίτο του ΡΙΚ, καλεσμένος της εκλεκτής συναδέλφου, Ελένης Βρετού, ήταν ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Μάριος Μαυρίδης. Ρωτήθηκε, φυσικά, για την οικονομία και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Ο Μ. Μαυρίδης ξεσπάθωσε κατά του σπάταλου και υδροκέφαλου κράτους και εναντίον της χαμηλής παραγωγικότητας της Δημόσιας Υπηρεσίας. Κατηγόρησε κυβερνήσεις, κόμματα και τις πανίσχυρες συντεχνίες, που συνέβαλαν στη δημιουργία ενός συστήματος που, όπως είπε χαρακτηριστικά, του προκαλεί αηδία. Δεν έκρινε ούτε επέκρινε τους δημ. υπαλλήλους αλλά το σύστημα. Όμως, κατέκρινε δημ. υπαλλήλους που νοιάζονται μόνο για την προαγωγή και, τώρα με την κρίση, σπεύδουν δρομαίοι να αποχωρήσουν για να μη φορολογηθεί το εφάπαξ τους.

Ο Μ. Μαυρίδης τάχθηκε υπέρ ιδιωτικοποιήσεων των ημικρατικών και έκανε ειδική αναφορά στους δασκάλους και στους νοσηλευτές, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την οργίλη αντίδραση του προέδρου των νοσηλευτών. Τα περί «αηδίας» αισθήματα του συναγερμικού βουλευτή εναντίον του συστήματος στη Δημ. Υπηρεσία ενόχλησαν την Πινδάρου. Με δηλώσεις του Εκπροσώπου του κόμματος, ο ΔΗΣΥ αποστασιοποιήθηκε και απέδωσε σε προσωπικές και όχι κομματικές τις απόψεις του βουλευτή, που δεν δεσμεύουν τον ΔΗΣΥ και τον Ν. Αναστασιάδη. Τι ωραία και κωμική δραπέτευση από το περιλάλητο κόστος, για το οποίο ο ΔΗΣΥ, ο Πρόεδρος και οι αξιωματούχοι του κοπανούν καθημερινά… Τι είπε ο Μ. Μαυρίδης, που ενόχλησε τόσο πολύ τον ΔΗΣΥ – και φυσικά τον Ν. Αναστασιάδη; Είπε δυνατά και καθαρά όλα όσα ο Αβ. Νεοφύτου όπως και ο Πρόεδρος του κόμματος και άλλοι αξιωματούχοι εδώ και χρόνια ψαλμωδούν: Λιγότερο κράτος, δραστική μείωση της Δημ. Υπηρεσίας, αποκρατικοποίηση, ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών, κτλ.

Απορούμε: Ο ΔΗΣΥ ενοχλήθηκε επειδή ο Μ. Μαυρίδης κατήγγειλε ότι, διαχρονικά, κυβερνήσεις, τα κόμματα και οι πανίσχυρες συντεχνίες δημιούργησαν ένα απίστευτο και δυσλειτουργικό σύστημα στη Δημ. Υπηρεσία; Διαφωνεί με την ορθή επισήμανση του βουλευτή του; Διαφωνεί με την κατάργηση της ΑΤΑ; Διαφωνεί με τις ιδιωτικοποιήσεις; Διαφωνεί με τη δραστική μείωση του αριθμού των δημ. υπαλλήλων; Διαφωνεί ότι πρέπει να μειωθεί δραστικά η γάγγραινα του κρατικού μισθολογίου; Διαφωνεί με την αναγκαιότητα ενός νέου οικονομικού μοντέλου; Διαφωνεί με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας; Διαφωνεί με το 63ο έτος στη Δημ. Υπηρεσία; Διαφωνεί με τον εκσυγχρονισμό του κράτους; Διαφωνεί με τη μείωση του τεράστιου χάσματος στις απολαβές μεταξύ δημόσιων και υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα; Όχι, βέβαια, επειδή αυτές όλες και άλλες είναι θέσεις που, ΔΗΣΥ και αξιωματούχοι του διατυπώνουν καθημερινά.

Γιατί, λοιπόν, ο εξευτελισμός του Μάριου Μαυρίδη; Για έναν απλό αλλά θλιβερό λόγο: Βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και δεν πρέπει να ενοχληθεί η πολύτιμη τάξη των δημόσιων και ημικρατικών υπαλλήλων, ιδιαίτερα μετά τα μέτρα που εισηγείται η Τρόικα, διά τον φόβο των ψήφων. Και να μην πληγεί η εικόνα του Ν. Αναστασιάδη. Είναι προτιμότερο να μην προκαλούν αυτούς τους δύσκολους καιρούς… Και το κόστος, που λένε ότι πρέπει να αναληφθεί χωρίς φόβο ή σκοπιμότητες; Αν ο ΔΗΣΥ και ο Πρόεδρός του διαφωνούν με τις θέσεις που υπεράσπισε ο Μ. Μαυρίδης, να βγουν και εύτολμα να το πουν! Διαφορετικά, θα επιβεβαιώσουν τους ισχυρισμούς του ΑΚΕΛ.

- – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - -

ΓνώμηOnline
«ΑΚΕΛ: Αναστασιάδης και ΔΗΣΥ αποφεύγουν να τοποθετηθούν επί της ουσίας των μέτρων της Τρόϊκα»
13 Σεπτεμβρίου 2012

Την εκτίμηση ότι με τα μέτρα που προτείνει η Τρόικα «δυστυχώς επιβεβαιώνεται ο νεοφιλελεύθερος χαρακτήρας και φιλοσοφία των μέτρων» διατύπωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης αναφέροντας παράλληλα πως πρόκειται για «κάτι που όλοι γνωρίζαμε ακόμα και πριν από την έλευση της (Τρόικας), στη βάση της προηγούμενης πρακτικής της».

Σε γραπτή του δήλωση ο Γιώργος Λουκαΐδης επέκρινε παράλληλα το ΔΗΣΥ και την ηγεσία του ότι «αποφεύγουν επιμελώς να τοποθετηθούν επί της ουσίας των μέτρων που η Τρόικα εισηγείται».

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ εξήγησε γι’ αυτό που το ΑΚΕΛ στήριξε την Κυβέρνηση στην προσπάθεια να αποφύγει την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης όταν, όπως δήλωσε, «ο κ. Αναστασιάδης, ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και οι νεοφιλελεύθεροι συνοδοιπόροι τους ξιφουλκούσαν κατά του ρωσικού δανείου των 2,5 δις ευρώ, επιδιώκοντας κατ’ αυτό τον τρόπο την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης από πέρσι το καλοκαίρι».

«Επειδή ακριβώς όλοι γνωρίζαμε, είναι γι αυτό που ως ΑΚΕΛ, σε αντίθεση με τον κ. Αναστασιάδη, τον ΔΗΣΥ και τους νεοφιλελεύθερους συνοδοιπόρους τους, δεν απαιτούσαμε την υπογραφή του μνημονίου χθες, θυσιάζοντας το περιεχόμενο του στο όνομα της ταχείας υιοθέτησης του» πρόσθεσε, αναφέροντας πως «η άκριτη και αβασάνιστη αποδοχή του μνημονίου ταιριάζει μόνο σε αυτούς που τους βολεύει το περιεχόμενο του, γιατί αυτό εναρμονίζεται με τη νεοφιλελεύθερη φιλοσοφία τους».

Ο κ. Λουκαΐδης επέκρινε τον Νίκο Αναστασιάδη και τον ΔΗΣΥ ότι «αποφεύγουν επιμελώς να τοποθετηθούν επί της ουσίας των μέτρων που η Τρόικα εισηγείται», αναφέροντας ότι «προφανώς οι επικείμενες προεδρικές εκλογές, τους αναγκάζουν να καμουφλάρουν τις θέσεις και την πολιτική τους και στην οικονομία».

«Θέσεις, τις οποίες πρόβαλλαν για δεκαετίες και ιδιαίτερα τα δυο τελευταία χρόνια» όπως πρόσθεσε.

Ανέφερε δε ότι «είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και μέχρι σήμερα αποφεύγουν να μας απαντήσουν τι επιτέλους είπαν στους τροϊκανούς ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου».

«Αρκούνται» είπε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ «να ασκούν έντονη πολεμική επί καθημερινής βάσης στην κυβέρνηση, στο όνομα δήθεν της ενότητας και της συναίνεσης, επειδή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει συγκαλέσει ακόμη σύσκεψη του Συμβουλίου των Αρχηγών».

«Η υποκρισία, οι σκοπιμότητες και οι τακτικισμοί, πρόδηλα χαρακτηρίζουν τις ενέργειες τους και επ΄ αυτού του θέματος, αφού η κυβέρνηση εδώ και πολλές εβδομάδες έχει δεσμευτεί για σύγκληση του Συμβουλίου Αρχηγών και για συλλογική, συναινετική διαχείριση αυτού του σοβαρού ζητήματος» πρόσθεσε.

Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την αρχή ενημέρωνε για τις προκαταρκτικές θέσεις της Τρόικας και καλούσε τα κόμματα να τοποθετηθούν χωρίς να έχουν τις ολοκληρωμένες θέσεις της κυβέρνησης ενώπιον τους, «θα επιτίθεντο και πάλι στην κυβέρνηση και θα την κατηγορούσαν για κοροϊδία και εμπαιγμό σε βάρος τους και θα απαιτούσαν να είχαν μπροστά τους μια σαφή και ολοκληρωμένη εικόνα τόσο για τις θέσεις της Τρόικας, όσο και για τις θέσεις της κυβέρνησης προτού συγκληθεί μια τέτοια σύσκεψη».

«Όπως δηλαδή, έχει δεσμευτεί να πράξει η κυβέρνηση» όπως πρόσθεσε.

ΣΥΜΠΑΘΕΙΑ ΣΤΟΝ ΜΑΡΙΟ ΜΑΥΡΙΔΗ…

Σε ό,τι αφορά δε τις δηλώσεις του Βουλευτή του ΔΗΣΥ Μάριου Μαυρίδη σε ραδιοφωνική εκπομπή ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ αφού εξέφρασε την έντονη διαφωνία του κόμματος του με τις δηλώσεις του Βουλευτή, εξέφρασε παράλληλα τη συμπάθεια του ΑΚΕΛ προς τον κ. Μαυρίδη, γιατί, όπως είπε, «το κόμμα του με τη μεγαλύτερη ευκολία τον έχει αδειάσει, επειδή επανέλαβε τις πολύ καλά γνωστές θέσεις του κ. Αναστασιάδη, του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και του Συναγερμού».

«Προφανώς, ο κ. Μαυρίδης θυσιάστηκε στο βωμό των προεκλογικών μεταμφιέσεων και σκοπιμοτήτων του κ. Αναστασιάδη» πρόσθεσε.


Σταθερή διεύθυνση permalink: http://www.efylakas.com/archives/13906

Εκτυπώσιμη μορφή

Tags: , , , , , , , , , , ,