| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΑΡΧΕΙΟ | ENGLISH  
Οικοσελίδα » ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ, ΕΛΛΑΔΟΤΟΥΡΚΙΚΑ, ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διπλωματικό άνοιγμα Νετανιάχιου προς την Τουρκία

Σχόλιο Σ.Ο: Δεύτερο άνοιγμα του Ισραήλ προς την Τουρκία μέσα σε λιγότερο από 2 μήνες αφού είχε προηγηθεί η επαναπροσέγγιση  μέσω  πρόσκλησης  από το ισραηλινό ΥπΕΞ μιας αντιπροσωπείας οχτώ δημοσιογράφων από τις σημαντικότερες τουρκικές εφημερίδες .Σε μια περίοδο όπου Κύπρος και Ελλάδα έχουν επενδύσει πάρα πολύ στην στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ ,λόγο εύρεσης υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, η εξέλιξη αυτή πρέπει να  θέσει σε συναγερμό σύσσωμη την εξωτερική μας πολιτική. Μπορεί  γεωπολιτικά να υπάρχει μια σύγκλιση  συμφερόντων μεταξύ Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας  αλλά για το Ισραήλ, και για κάθε σοβαρό κράτος που σέβεται τον εαυτό του, πρωταρχικό μέλημα είναι η διαφύλαξη της εθνικής του ασφάλειας. Είναι λογικό λοιπόν η διαχείριση της κρίσης στην Συρία να επιβάλλει κάποιου είδους κοινής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας-Ισραήλ. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να  επιτραπεί  μια περεταίρω εμβάθυνση των διμερών τους σχέσεων πράγμα που επιθυμούν και επιχειρούν διάφοροι κύκλοι τόσο μέσα στο Ισραήλ όσο και τα διάφορα τουρκικά λόμπυ που δραστηριοποιούνται στην Αμερική. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν καταστροφική και άκρως επικίνδυνη για τα εθνικά μας ζητήματα. Χρειάζεται λοιπόν εκ μέρους μας λεπτός διπλωματικό χειρισμός, πολιτική εγρήγορση και συντονισμός ενεργειών με την ελλαδοκυρπιακή ομογένεια για αλλαγή του κλίματος. Ας αφήσουμε τον εφησυχασμό και τα απατηλά όνειρα περί δήθεν ολοκληρωτικής ρήξης μεταξύ Ισραήλ-Τουρκίας και ας επαγρυπνούμε για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων για ακόμη μια φορά.

 

Η Τουρκία και το Ισραήλ έχουν κοινά συμφέροντα και θα επωφεληθούν αν ξαναρχίσουν έναν «καρποφόρο διάλογο», δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου σε πρόσφατη συνέντευξη του στην εφημερίδα Jerusalem Post:

«Και οι δύο χώρες συνορεύουν με τη Συρία και είμαι σίγουρός ότι και οι δύο επιθυμούμε να δούμε μια σταθερή και ειρηνική Συρία. Αυτό είναι ένα από τα κοινά μας συμφέροντα. Αλλά μπορώ να σκεφτώ και άλλα κοινά συμφέροντα . είναι κοινό μας συμφέρον λοιπόν να διασώσουμε τη σχέση μας και να ξεκινήσουμε ένα καρποφόρο διάλογο», δήλωσε στην Jerusalem Post.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι το Ισραήλ προσανατολίζεται στο να απολογηθεί στην Τουρκία για την επίθεση στην ανθρωπιστική αποστολή στη Γάζα και στο πλοίο «Μαβί Μαρμαρά» τον Μάιο του 2010, με σκοπό την αποκατάσταση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η Τουρκία είχε δηλώσει ότι δεν θα δεχόταν τίποτα λιγότερο από μια επίσημη απολογία, απορρίπτοντας την προηγούμενη πρόταση του ισραηλινού υπουργού εξωτερικών, Αβίγκτορ Λίμπερμαν, για την έκδοση ενός κειμένου με παρόμοια φρασεολογία με το κείμενο που απέστειλε η Ουάσινγκτον προς το Ισλαμαμπάντ, εκφράζοντας τη λύπη της για το θάνατο 24 πακιστανών στρατιωτικών από επίθεση μη επανδρωμένου αμερικανικού αεροσκάφους τον περασμένο χρόνο.

Οι σχέσεις Τουρκίας Ισραήλ είχαν ενταθεί μετά από το επεισόδιο της 31 Μάιου του 2010, όταν ισραηλινό κομάντο επιτέθηκαν σε πλοίο που μετέφερε την ανθρωπιστική αποστολή για τη Γάζα με αποτέλεσμα τον Θάνατο οχτώ τούρκων πολιτών και ενός αμερικάνου με τούρκικη καταγωγή.

Συνάντηση του Βενιαμίν Νετανιάχου με τους Τούρκους Δημοσιογράφους στις 24/07/2012

Πηγή : Το Βήμα (14/09/2012) , Διπλωματικό άνοιγμα Νετανιάχιου προς την Τουρκία.
Ολόκληρο το άρθρο: Jerusalem Post (14/09/2012 ), PM: I’m not interfering in US presidential election,Herb Keinon

Δείτε επίσης : Jerusalem Post (24/07/2012 ), PM: We must find way to restore Turkish relations, Herb Keinon.


Σταθερή διεύθυνση permalink: http://www.efylakas.com/archives/13666

Εκτυπώσιμη μορφή

Tags: , , ,