| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΑΡΧΕΙΟ | ENGLISH  
Οικοσελίδα » ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΕΥΡΩΠΗ, ΚΥΠΡΟΣ, ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Η Κύπρος συνδετικός κρίκος μεταξύ αραβικού κόσμου και Ισραήλ

Το ρόλο της Κύπρου ως του συνδετικού κρίκου μεταξύ του αραβικού κόσμου και του Ισραήλ στην προσπάθεια αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που υπάρχουν στην περιοχή, αναμένεται να αναδείξει ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης στο διεθνές συνέδριο για τους υδρογονάνθρακες που διοργανώνει το Offshore Northern Seas Foundation στο Στάβανγκερ, το ενεργειακό κέντρο της Νορβηγίας.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ από τη Νορβηγία, ο κ. Συλικιώτης επεσήμανε πως είναι η πρώτη φορά που η Κύπρος συμμετέχει σε αυτό το συνέδριο που αφορά τις παγκόσμιες εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας και στο οποίο συμμετέχουν Υπουργοί Ενέργειας απ’ όλον τον κόσμο και εκτελεστικοί πρόεδροι ενεργειακών κολοσσών.

Όπως ανέφερε ο κ. Συλικιώτης, το πρώτο μέρος του συνεδρίου θα αφορά τη γεωπολιτική της ενέργειας και σε αυτά τα πλαίσια θα συζητηθούν οι προοπτικές που αφορούν τα ενεργειακά θέματα και τις πολιτικές εξελίξεις σε τρεις περιοχές του πλανήτη και ειδικότερα τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, την Αρκτική και οι προοπτικές ανάπτυξης της περιφέρειας BRICS, (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότιο Αφρική).

Στην παρέμβασή του κατά τη συζήτηση για τις εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι θα αναδείξει “τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Κύπρος ως γέφυρα ειρήνης στην περιοχή για να αναπτυχθεί και μια συνεργασία, αλλά και τον στόχο της μετατροπής της Κύπρου σε ένα σημαντικό ενεργειακό κέντρο της περιοχής”. Εξήγησε πως η συζήτηση που θα γίνει για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική έχει να κάνει και με τις πολιτικές εξελίξεις, όπως την Αραβική Άνοιξη και τις νέες ανακατατάξεις που παρατηρούνται στην περιοχή.

“Εδώ θα πρέπει να αναδείξουμε και τον ρόλο της Κύπρου και τη συνεργασία που έχουμε με τις χώρες της περιοχής και τη νέα πρόκληση που υπάρχει για τις χώρες της περιοχής να αξιοποιήσουν τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων για το καλό των λαών της περιοχής και όχι ως πηγή αντιπαράθεσης”, είπε ο Υπουργός Εμπορίου, προσθέτοντας πως “η Κύπρος επειδή έχει άριστες σχέσεις και με το Ισραήλ και με τις αραβικές χώρες και σαν κράτος μέλος της Ε.Ε. μπορεί να παίξει αυτόν τον συνδετικό κρίκο στη συνεργασία”.

Παράλληλα, στο περιθώριο του συνεδρίου, ο κ. Συλικιώτης αναμένεται να έχει επαφές με Νορβηγούς αξιωματούχους αλλά και άλλων χωρών.

Εξηγώντας ότι η Νορβηγία είναι ένα πετυχημένο μοντέλο στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, ο κ. Συλικιώτης σημείωσε ότι “προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε αυτήν τη θετική εμπειρία χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αντιγράφουμε”. “Αλλά θεωρώ ότι υπάρχουν σημαντικά ζητήματα και που αφορούν τον τρόπο επένδυσης των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες με την ίδρυση ταμείου υδρογονανθράκων για τις επόμενες γενιές, τον τρόπο με τον οποίο συγκροτήθηκε και λειτουργεί η κρατική εταιρεία πετρελαίου, (Statoil), η οποία αναπτύσσεται με έναν ραγδαίο τρόπο. Είναι στοιχεία που αξιοποιούμε εμείς στην προσπάθειά μας να ιδρύσουμε ένα ταμείο και την εταιρεία υδρογονανθράκων”, συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς, τέλος, για τις διεργασίες ίδρυσης της κυπριακής κρατικής εταιρείας Υδρογονανθράκων, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι το καταστατικό της εταιρείας έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, προσθέτοντας ότι πρόσφατα υπήρξε και συνάντηση με τη Νομική Υπηρεσία. “Πιστεύω ότι σε λίγες εβδομάδες θα ολοκληρωθεί και το καταστατικό για να είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στη σύσταση της εταιρείας”, κατέληξε.

πηγή : Sigmalive (28/08/2012), Η Κύπρος συνδετικός κρίκος μεταξύ αραβικού κόσμου και Ισραήλ


Σταθερή διεύθυνση permalink: http://www.efylakas.com/archives/13513

Εκτυπώσιμη μορφή

Tags: , , , ,