| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΑΡΧΕΙΟ | ENGLISH  
Οικοσελίδα » ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ, ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι κόκκινες γραμμές γίνανε τώρα ροζ

Τα προεκλογικά προγράμματα χρησιμοποιούνται ως άλλοθι για τα κόμματα και τους πολιτικούς. Φορτώνουν στα προγράμματα και στις προγραμματικές διακηρύξεις θέσεις πουδιευκολύνουν συμβιβασμούς, πολιτικά ειδύλλια που χαρακτηρίζονται από παραδοξότητες και προδικάζουν «ασυμφωνία χαρακτήρων». ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ φαίνεται να τα βρίσκουν και το Σεπτέμβριο θα επισημοποιήσουν τη συνεργασία τους. Άρχισαν τις συζητήσεις από τα… δύσκολα και συγκεκριμένα από το Κυπριακό. Οι «ορκισμένοι εχθροί» επιστράτευσαν διατυπώσεις και φόρμουλες, που εάν ίσχυαν και το 2004, διαφορετικά θα ήταν τα δεδομένα σήμερα. Βρέθηκε, λοιπόν, η διατύπωση και για να ξεπερασθεί και ο σκόπελος του σχεδίου Ανάν. Το ΔΗΚΟ σφόδρα εναντίον τότε, η ηγεσία του ΔΗΣΥ, ο βασικός υποστηρικτής του. Θα αναγνωρισθεί -λένε- η σοφία των πολιτών να το απορρίψει τότε. Και οι ηγεσίες; Κρύβονται πίσω από τους πολίτες;

Στην πολιτική οι συμβιβασμοί αποτελούν μέρος του παιχνιδιού. Ακόμη και εκεί που οι συνεργασίες κρίνονται ως παράδοξες. Όμως, σε αυτό το παιχνίδι υπάρχουν όρια και κόκκινες γραμμές, που από τις συζητήσεις φαίνεται ότι μετατρέπονται εκατέρωθεν σε ροζ και τείνουν να εξαφανισθούν.

Ο ΔΗΣΥ δεν αντέχει να μείνει εκτός εξουσίας για τρίτη πενταετία. Γι’ αυτό και κάνει τα πάντα για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις επιστροφής του στη διακυβέρνηση. Στο βωμό αυτού του στόχου, επιδιώκει να συμβιώσει με το ΔΗΚΟ. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού, δεν αποφεύγει τις πολιτικές αβαρίες. Κοντολογίς επιβεβαιώνει τη γνωστή λαϊκή ρήση «εκεί που έφτυνε…» Το ΔΗΚΟ έχει επιβεβαιώσει τον πολιτικό χαρακτήρα του. Δεν αντέχει μακριά από την εξουσία. Δεν μπορεί να λειτουργήσει βλέποντας εξ αποστάσεως τους υπουργικούς κι άλλους θώκους. Γνωρίζοντας ότι ο εν δυνάμει εταίρος μπορεί να του προσφέρει πολλές φραστικές διατυπώσεις για να κρυφτεί πίσω τους και να επιχειρηματολογήσει, προχωρεί στη συνεργασία. «Για να αποτρέψει εκτροπές», «για να συμβάλει στην ορθότητα της γραμμής και της διαχείρισης», θα συνεργασθεί το ΔΗΚΟ με τον ΔΗΣΥ. Και για να τα διασφαλίσει όλα αυτά, θα μετέχει και στην κυβέρνηση. Όπως έλεγαν, δηλαδή, οι δηκοϊκοί τότε που δικαιολογούσαν την παρατεταμένη παρουσία τους στην κυβέρνηση Χριστόφια. «Θα αποσυρθούν οι γενναιόδωρες προσφορές του Προέδρου», έλεγαν και ξανάλεγαν στο ΔΗΚΟ και ακόμη περιμένουν να αποσυρθούν. Την απόσυρση τώρα ανέλαβε ο κ. Αναστασιάδης.

Φιλελεύθερος 21/08/2012, «Οι κόκκινες γραμμές γίνανε τώρα ροζ», Κώστας Βενιζέλος


Σταθερή διεύθυνση permalink: http://www.efylakas.com/archives/13454

Εκτυπώσιμη μορφή

Tags: , , , ,