| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΑΡΧΕΙΟ | ENGLISH  
Οικοσελίδα » ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ, ΑΠΟ ΚΑΘΕΔΡΑΣ, ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ, ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Απόρριψη της ACTA και από τον ανεξάρτητο υποψήφιο Γιώργο Λιλλήκα

Διαβάστε επίσης:
Μεγάλη επιτυχία η πρώτη εκδήλωση του «Εμπροσθοφύλακα» για την ACTA
ACTA: Ο νεοφιλελευθερισμός επιχειρεί να περιστείλει την ελευθερία του διαδικτύου, του Νικόλα Ιωαννίδη
Ύψωσε Γροθιά: Ελληνικό χιπ-χοπ απεναντί στην ACTA

>> Ώρα και οι Κύπριοι να αντισταθούν στην ACTA. Σχετικό fan page στο Facebook: «Η Κύπρος λέει ΟΧΙ στην ACTA».

Περισσότερα για την ACTA στην Κύπρο: http://www.efylakas.com/archives/tag/acta

Η ACTA έχει σαν κύριο στόχο τη δημιουργία διεθνών προτύπων και την επιβολή αυστηρής νομοθεσίας όσον αφορά τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Με την ενεργοποίηση της ACTA, οι διαδικτυακοί παροχείς υποχρεούνται να αποκαλύπτουν στις διωκτικές αρχές πληροφορίες σχετικά με πιθανούς δράστες παραβάσεων δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, που πραγματοποιούνται στο δίκτυό τους. Σε μια εποχή που το Διαδίκτυο αποτελεί το σημαντικότερο μέσο διάδοσης, ανταλλαγής και μετάδοσης πληροφοριών, εμπορευμάτων και γνώσεων, οι προσπάθειες νομοθετικής ρύθμισής του με εξοντωτικά, δρακόντεια μέτρα εγκυμονεί κινδύνους για τα προσωπικά δεδομένα και την ιδιωτική ζωή των πολιτών καθώς και για την ελευθερία του λόγου, εξυπηρετεί στο έπακρον τα συμφέροντα μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών, ενώ ο παγκόσμιας εμβέλειας μηχανισμός ελέγχου και επιτήρησης, χωρίς λογοδοσία, που θεσμοθετεί η ACTA, υπονομεύουν την εθνική κυριαρχία των κρατών.

H ACTA, όπως και άλλες προταθείσες νομοθεσίες παρόμοιας φιλοσοφίας που πιθανόν θα παρουσιαστούν μετέπειτα, επηρεάζουν πρώτα και κύρια το μέλλον των παιδιών μας, τα οποία μεγάλωσαν μέσα σε συνθήκες απόλυτης ψηφιακής ελευθερίας και ελεύθερης πρόσβασης στην γνώση. Είναι καθήκον μας να διαφυλάξουμε αυτή την ελευθερία η οποία τους παρέχει απεριόριστες δυνατότητες και όχι να υποκύψουμε στις νεοφιλελεύθερες απαιτήσεις επιλεκτικού ελέγχου της αγοράς. Εξ άλλου, μια πραγματικά ελεύθερη αγορά πρέπει να επιτρέπει και να ενθαρρύνει την δημιουργικότητα η οποία φέρνει παραγωγικότητα και ανάπτυξη. Μέσα από ένα ελεύθερο Διαδίκτυο, χωρίς τον φόβο αβάσταχτων ποινικών και οικονομικών κυρώσεων, όπου υπάρχει απρόσκοπτη διακίνηση πληροφοριών, συλλαμβάνονται και εξελίσσονται νέες ιδέες, βοηθείται άφοβα το εμπόριο από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενθαρρύνεται η νεανική επιχειρηματικότητα και επιτρέπεται η προώθηση προϊόντων παραγωγών και καλλιτεχνών χωρίς τα προσκόμματα και τις απαιτήσεις που προβάλουν μεσάζοντες και μονοπωλιακά δίκτυα διανομής.

Καλούμε την κυβέρνηση να τοποθετηθεί ξεκάθαρα για το αν προτίθεται να αποσύρει την στήριξή της στην Εμπορική Συμφωνία κατά της Παραποίησης (ACTA) όπως έπραξαν πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έπειτα από τις πρωτοφανείς κινητοποιήσεις των Ευρωπαίων πολιτών. Οι αδιαφανείς διαδικασίες με την οποία η ACTA πέρασε από το Υπουργικό Συμβούλιο καταδεικνύουν για άλλη μια φορά τα δημοκρατικά ελλείμματα από τα οποία πάσχει το πολιτικό σύστημα.

Είναι τουλάχιστον προσβλητικό η κυβέρνηση Χριστόφια να αποδέχθηκε την ACTA, έπειτα να τηρούσε σιγή ιχθύος για μήνες για το θέμα και μόλις αυτή απορρίφθηκε από την Επιτροπή Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να θυμήθηκε να την καταδικάσει μέσα από τις σελίδες της Χαραυγής (26/06/2011)!

Καλούμε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει αν αφήνει πίσω της την συμφωνία αυτή, όπως έπραξαν τόσες κυβερνήσεις στην Ευρώπη, ή αν άλλα λέει και άλλα πράττει, όπως έκανε και με την ένταξη μας στον Μηχανισμό Στήριξης, τον οποίο δαιμονοποιούσε την ίδια ώρα που του άνοιγε την πόρτα.

Οι κινητοποιήσεις και οι εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη κατά της ACTA έγιναν σε πολύ κόσμια πλαίσια και με υψηλότατο επίπεδο πολιτικής και νομικής επιχειρηματολογίας και σε αυτά διαβλέπουμε ψήγματα πραγματικής συμμετοχικής δημοκρατίας. Αυτά τα μηνύματα αφουγκραζόμαστε από την κοινωνία. Έχουμε δεσμευτεί όπως διευρύνουμε και θεσμοθετήσουμε δομές άμεσης, δημοκρατικής παρέμβασης του πολίτη στην εξουσία στα πλαίσια της Συμμετοχικής Δημοκρατίας.

πηγή: Πολιτικό Γραφείο Γιώργου Λιλλήκα (29/06/2012) «Δήλωση του Ανεξάρτητου Υποψήφιου για την Προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργου Λιλλήκα για την ACTA (Εμπορική Συμφωνία Κατά της Παραποίησης)»


Σταθερή διεύθυνση permalink: http://www.efylakas.com/archives/13030

Εκτυπώσιμη μορφή

Tags: , , , ,