| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΑΡΧΕΙΟ | ENGLISH  
Οικοσελίδα » ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ, ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΚΥΠΡΟΣ, ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας υπό βρετανική φρούρηση

Σχόλιο Συντακτικής Ομάδας: Σε επίδειξη «κυριαρχίας» στο Κούριο προβαίνουν οι Βρετανικές Βάσεις, αφού κατά τη διάρκεια της ιστορικής τελετής ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία στις 05 Ιουλίου 2012, οι αρχές των Βρετανικών Βάσεων -οι οποίες πριν μερικούς μήνες επιτίθετο σε Κύπριους διαδηλωτές στο Ακρωτήρι και σε Κύπριες εργάτριες του συσκευαστηρίου της ΣΕΓΙΔΕΠ στις Βρυσούλλες- θα είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια της εκδήλωσης. Απαγορεύοντας στους Κύπριους αστυνομικούς να οπλοφορούν, ο Αρχηγός της Αστυνομίας των Βάσεων, Ντέιβιντ Κέλλι, δήλωσε προκλητικά: «είτε σας αρέσει είτε όχι, θα είσαστε εκεί ως πολίτες, όπως είμαι εγώ τώρα εδώ».

Ο «Εμπροσθοφύλακας» είχε τονίσει πριν από ένα μήνα ότι συμφωνεί με την απόφαση να πραγματοποιηθεί η τελετή στον αρχαιολογικό χώρο του Κουρίου, για να καταδείξουμε και την μακραίωνη ελληνικότητα αυτού του τόπου, αλλά όχι με φρουρούς τους αστυνομικούς της Βασίλισσας, διότι αυτό θα αποτελέσει άλλη μια αναβάθμιση του αποικιοκρατικού καταλοίπου. Απ’ ότι φαίνεται, όμως, η μονοκομματική κυβέρνηση Χριστόφια έχει καταφέρει να μετατρέψει αυτή την ιστορική στιγμή σε μια τελετή υποτίμησης και υποβάθμισης της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτή η παθητική στάση της Κυβέρνησης δεν πρέπει να εκπλήσσει. Δεν είναι ο Πρόεδρος Χριστόφιας, που ενώ διαλαλούσε πως η Βρετανία έχει καταστεί ο «κακός δαίμονας της Κύπρου», μετά την εκλογή του στο ύπατο αξίωμα της Δημοκρατία προσέτρεξε στο Λονδίνο για να υπογράψει το Μνημόνιο Συναντίληψης με τον τότε Βρετανό Πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν εκχωρώντας πρωταγωνιστικό ρόλο στη Βρετανία στη προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού και τσιμεντώνοντας τη νεο-αποικιοποίηση της Κύπρου διά της επαναβεβαίωσης δεσμεύσεων στις Συνθήκες του 1960; Δεν είναι ο Πρόεδρος Χριστόφιας, που ενώ διατηρεί αντιιμπεριαλιστική ρητορική, έσπευσε να δηλώσει στο διεθνούς εμβέλειας ινστιτούτο των Brookings των ΗΠΑ ότι δεν πρέπει να ανοιχτεί το θέμα το Βάσεων, το οποίο θα λυθεί από τα «our children and grandchildren»; Δεν είναι η κυβερνητική φυλλάδα «Χαραυγή» που έγραψε αποκλειστικό και πρωτοσέλιδο άρθρο του τότε Βρετανού Πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν με το οποίο μας διαβεβαίωσε πως οι στρατιωτικές Βάσεις των Βρετανών θα μείνουν μια για πάντα στο νησί;

Ούτε, όμως, η σιγή ιχθύος του Δημοκρατικού Συναγερμού και του υποψηφίου για τις Προεδρικές Εκλογές του 2013, Νίκου Αναστασιάδη, δεν πρέπει να εκπλήσσει. Δεν είναι η κυπριακή Δεξιά που πανηγύριζε για το «κοινό μέτωπο» Χριστόφια-Εγγλέζων δια μέσου του πρωτοσέλιδου της νεοφιλελεύθερης εφημερίδας «Αλήθεια», η οποία πρόσκειται στο Δημοκρατικό Συναγερμό; Δεν είναι με τη μεσολάβηση Κληρίδη που συνωμότησε το ΑΚΕΛ με τους Εγγλέζους για να επιβάλουν την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο;

Άρα, λοιπόν, η ροζ αντιιμπεριαλιστική πολιτική που ακολουθεί το ΑΚΕΛ βρίσκει απόλυτο στήριγμα και στη νεοφιλελεύθερη πολιτική του ΔΗΣΥ, συγκατανεύοντας και οι δύο –εκτός από την αποδοχή της ντενκτασικής Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας– στη παραμονή των Βρετανικών Βάσεων στη Κύπρο. Είναι πασιφανές ότι ενώ στα λόγια «όλοι είναι καλοί», στις πράξεις υστερούν. Επομένως, είναι αδήριτη ανάγκη να ετοιμαστεί επιτέλους ένας πραγματικός πολιτικός οδικός χάρτης με την συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων που συμφωνούν και που θα πραγματεύεται σοβαρά με το ζήτημα «Βρετανικές Βάσεις».

Βρετανικές Βάσεις

ΑΠΛΟΙ θεατές θα είναι στην ουσία οι Κύπριοι αστυνομικοί, που θα παραστούν στην τελετή ανάληψης της Κυπριακής Προεδρίας στις 5 Ιουλίου στο Κούριο. Αυτό τους ανακοίνωσε χθες ο αρχηγός Αστυνομίας των βρετανικών Βάσεων, αφήνοντας άναυδη την ηγεσία της κυπριακής Αστυνομίας.

Συγκεκριμένα, χθες κατά την παρουσίαση του πλάνου για την τελετή ανάληψης της Προεδρίας, στο Κέντρο Χειρισμού Κρίσεων της ΜΜΑΔ, ο αρχηγός Αστυνομίας των Βάσεων Ντέιβιντ Κέλλι, απευθυνόμενος στους Κύπριους αστυνομικούς παρόντος του αρχηγού Αστυνομίας Μιχάλη Παπαγεωργίου, ανέφερε ότι ουδείς αστυνομικός της Δημοκρατίας θα επιτρέπεται να οπλοφορεί. Όπως ανέφερε παραστατικά, «είτε σας αρέσει είτε όχι, θα είσαστε εκεί ως πολίτες, όπως είμαι εγώ τώρα εδώ». Στις αντιδράσεις ορισμένων ότι θα δημιουργηθούν κενά ασφάλειας πολύ υψηλών προσκεκλημένων, ο κ. Κέλλι απάντησε με τη βρετανική ψυχρότητα: Δεν είναι δική μας η απόφαση να κάνετε τη διοργάνωση στο Κούριο. Μετά τη δήλωση αυτή δημιουργείται μείζον θέμα, αφού από πλευράς κυβέρνησης δηλωνόταν ότι την ευθύνη στους αρχαιολογικούς χώρους όπως και στο Κούριο την έχει η Δημοκρατία, γι’ αυτό και επιλέγηκε η συγκεκριμένη περιοχή για να σταλεί αυτό το μήνυμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», οι Βρετανοί μετά από πιέσεις της Αστυνομίας, αποφάσισαν να κάνουν εξαίρεση επιτρέποντας σε έξι με εφτά Κύπριους αστυνομικούς να οπλοφορούν επειδή θα συνοδεύουν Προέδρους ξένων χωρών και τον κ. Μπαρόσο. Σημειώνεται ότι κατά την τελετή στο Κούριο δήλωσαν μέχρι στιγμής ότι θα παρευρεθούν έξι πρόεδροι κρατών, ο κ. Μπαρόσο και οκτώ υπουργοί Εξωτερικών.

Οι Βρετανοί έχουν δεσμεύσει για ορισμένες ώρες και τον εναέριο χώρο πάνω από τον αρχαιολογικό χώρο, ενώ μέτρα θα ληφθούν και στη θάλασσα. Στην περιοχή θα υπάρχουν γύρω στους 400 αστυνομικούς της Δημοκρατίας, ενώ δεν θα επιτρέπεται σε κανέναν να προσέλθει εάν δεν συνοδεύεται. Τα πρωτόγνωρα μέτρα ασφάλειας που επέβαλαν οι βρετανικές Βάσεις Επισκοπής, είναι τέτοια που εξέπληξαν ακόμη και τους αστυνομικούς που θα εμπλακούν τόσο από τη Λευκωσία όσο και από τη Λεμεσό. Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, ο χώρος θα κλείσει για το κοινό μέρες προηγουμένως, ενώ στις 27 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί άσκηση στο Κούριο ώστε να διαπιστωθούν τα κενά και να διορθωθούν.

πηγή: Φιλελεύθερος (21/06/2012) «Μας πήραν κυριαρχία και όπλα οι Βρετανοί: Απαγόρευσαν στους αστυνομικούς να οπλοφορούν στο Κούριο», του Μιχάλη Χατζηβασίλη

 


Σταθερή διεύθυνση permalink: http://www.efylakas.com/archives/13020

Εκτυπώσιμη μορφή

Tags: , , , , , , , , , ,