| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΑΡΧΕΙΟ | ENGLISH  
Οικοσελίδα » ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ

Επειδή έτσι έκοψε ο νους του

Μας εξέπληξε χθες ο Γενικός Εισαγγελέας, Πέτρος Κληρίδης, που ανέλαβε την ευθύνη ότι το αόρατο χέρι που παρενέβη και πρόσθεσε μεσαιωνικές πρόνοιες στον περί τύπου νόμο ήταν το δικό του. Μας εξέπληξε και με τις δικαιολογίες που έδωσε. Ήταν σαν τους πολιτικούς, που κάνουν μια ανοησία και όταν ξεσκεπάζονται, κατεβάζει η κούτρα τους αστεία επιχειρήματα για να μην παραδεχτούν την ανοησία.

Το υπουργείο Εσωτερικών, μετά από πολλές διαβουλεύσεις με εμπλεκόμενους, ετοίμασε μια νομοθεσία για να εκσυγχρονιστεί ο περί Τύπου Νόμος. Έστειλε το νομοσχέδιο στον Εισαγγελέα για να εξεταστεί νομοτεχνικά, όπως γίνεται πάντα. Από τον Εισαγγελέα μέχρι να φτάσει στη Βουλή διείσδυσε λαθραία μια πρόνοια, η οποία ουσιαστικά αγγίζει αυτό που όλοι οι δημοσιογράφοι στον πλανήτη θεωρούν απαραβίαστο: την προστασία των πηγών. Ο Εισαγγελέας τρύπωσε μέσα στο Νόμο, χωρίς καμιά διαβούλευση και αγνοώντας όλες τις διαβουλεύσεις που έγιναν προηγουμένως, την πρόνοια, που επιβάλλει στους δημοσιογράφους να αποκαλύπτουν τις πηγές των πληροφοριών τους. Και χθες στο ΡΙΚ, έλεγε, δήθεν αθώα, μα γιατί αντιδρούν τόσο έντονα οι δημοσιογράφοι, ας το συζητήσουμε, καλέ. Δημοκρατικότατη λογική. Αλλά, παραλείπει να προσθέσει σ΄ αυτή τη λογική ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που συζητήθηκε σε έκταση επί δεκαετίες. Η δημοκρατία μας τώρα θα ανακαλύψει αυτή τη συζήτηση; Αλλού υπάρχουν δημοσιογράφοι που φυλακίστηκαν για να υπερασπιστούν αυτό το δικαίωμα. Όποιος λοιπόν προσπαθεί να το επαναφέρει σήμερα κάτι άλλο έχει στο μυαλό του, όχι πάντως τη δημοκρατία και την ελευθεροτυπία.

Τι σημαίνει επί του πρακτέου αυτό που εισηγείται ο Εισαγγελέας. Ιδού: Ένας δημόσιος λειτουργός, ένας εισαγγελέας για παράδειγμα, παραβιάζει κάποιους νόμους και εκμεταλλεύεται τη θέση του για ίδιον όφελος. Για να κάνει, ας πούμε, μια επέμβαση αισθητικής να ομορφύνει τη μύτη του και να του την πληρώσει το κράτος. Το αποκαλύπτει ένας δημοσιογράφος. Αποδεικνύεται ότι είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο και ανοίγει εναντίον του ποινική υπόθεση στο δικαστήριο. Έχει καμιά σημασία ποια ήταν η πηγή των πληροφοριών του δημοσιογράφου; Καμία απολύτως. Κι όμως, ο κατηγορούμενος ψάχνει να βρει την πηγή για να εκδικηθεί αυτόν που ξεσκέπασε την απάτη του. Πώς θα τον προστατεύσει ο δημοσιογράφος όταν θα πηγαίνει στο δικαστήριο και θα είναι υποχρεωμένος να αποκαλύψει την πηγή του για να μην πάει φυλακή; Και μετά ποιος θα δώσει πληροφορίες για τους υπόλοιπους απατεωνίσκους όταν θα κινδυνεύει να αποκαλυφθεί; Ο Πέτρος Κληρίδης γνωρίζει πολλές τέτοιες περιπτώσεις. Και γι΄ αυτό δεν περιμέναμε από αυτόν να προσαρμόσει ένα νόμο για να προστατεύσει απατεωνίσκους από το δημοσιογραφικό ξεσκέπασμα.

Εξάλλου, δεν υπήρξε ποτέ δημοσιογράφος που αρνήθηκε να δώσει πληροφορίες για μια παρανομία. Εκείνο που αρνούνται είναι να παριστάνουν τους χαφιέδες της Αστυνομίας και της Εισαγγελίας, όταν αναζητούν δικαιολογίες για να μην κάνουν τη δουλειά τους. Τους αναφέρουν την παρανομία κι αντί να την ερευνήσουν και να την οδηγήσουν στη δικαιοσύνη ζητούν από το δημοσιογράφο να τους πει ποιες είναι οι πηγές του; Μα, τι σχέση έχει από πού προήλθαν οι πληροφορίες; Δεν είναι η σωστή πληροφόρηση, που έχει την αξία, είναι οι πηγές;

Υ.Γ. Ποιος κάνει τους νόμους, επιτέλους, όπως θα έλεγε κι ο Πρόεδρος. Οι υπουργοί, οι κοινωνικοί εταίροι, το δημόσιο αίσθημα, οι ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας ή οι διάφοροι μανδαρίνοι;

Φιλελεύθερος 09/06/2012, «Επειδή έτσι έκοψε ο νους του», Άριστος Μιχαηλίδης


Σταθερή διεύθυνση permalink: http://www.efylakas.com/archives/12880

Εκτυπώσιμη μορφή

Tags: , ,