| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΑΡΧΕΙΟ | ENGLISH  
Οικοσελίδα » ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ, ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ, ΚΥΠΡΟΣ, ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χτίζουμε τη «νέα Νικομήδεια» με υλικά οικοδομής «made in κατεχόμενα»

Σχόλιο Σ.Ο.: Παρά τον σάλο και τις μεγάλες διαστάσεις που παίρνει το θέμα εισαγωγής φτηνών -σε τιμή και ποιότητα- υλικών οικοδομής τα τελευταία χρόνια, η Κυβέρνηση Χριστόφια ουδέν έπραξε. Αντιθέτως, αυξάνει ραγδαία τις εισαγωγές της Κυπριακής Δημοκρατίας από την ίδια τη Τουρκία!

Αποτέλεσμα αυτού, είναι να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα οι ελληνοκυπριακές επιχειρήσεις με τον αθέμιτο ανταγωνισμό που δημιουργείται, να επιτελείται οικολογικός βιασμός με την κοπή της πέτρας του Πενταδακτύλου και της Καρπασίας και να ανεγείρεται στην ελεύθερη Κύπρο μια «νέα Νικομήδεια»!

SigmaLive
«Πλάκες πεζοδρομίων “Μade in Κατεχόμενα” στην Έγκωμη»
27 Απριλίου 2012

Νικόλας Ζαννέττος

Την έντονη αντίδραση των Δημοτών της Έγκωμης προκαλεί το γεγονός ότι οι επιδιορθώσεις που γίνονται σε πεζοδρόμια στον Δήμο, γίνονται με πλάκες από τα κατεχόμενα.

Μιλώντας στο SigmaLive, ο Δήμαρχος Έγκωμης, Ζαχαρίας Κυριάκου, επιβεβαίωσε το γεγονός, λέγοντας ότι η παραγγελία δεν έγινε από τον Δήμο, αλλά από την ιδιωτική εταιρεία στην οποία κατακυρώθηκε η προσφορά.

«Εμείς αντιληφθήκαμε το γεγονός κατόπιν καταγγελιών από Δημότες. Επικοινωνήσαμε με τον εργολάβο ο οποίος απάντησε ότι χρησιμοποιεί τις συγκεκριμένες πλάκες κατόπιν έγκρισης του Υπουργείου Εμπορίου.»

Το γεγονός αυτό προκάλεσε και την αντίδραση του Δήμου.

«Η επιθυμία του Δήμου, λόγω και της οικονομικής κρίσης, είναι να υποστηρίζονται οι ελληνοκυπριακές βιομηχανίες. Πρέπει επίσης να διασφαλίζεται ότι τα υλικά αυτά δεν έρχονται από την Τουρκία μέσω του κατεχόμενου λιμανιού της Αμμοχώστου», είπε χαρακτηριστικά ο Ζαχαρίας Κυριάκου.

Το SigmaLive επικοινώνησε με την διευθύντρια της εταιρείας που ανέλαβε το έργο, η οποία δήλωσε ότι μετά την αντίδραση του Δήμου Έγκωμης, δεν θα χρησιμοποιηθούν άλλες πλάκες από τα κατεχόμενα.

Παρόλα αυτά εξήγησε ότι πρόκειται για υλικά τα οποία ελέγχονται από τις αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας και είναι νόμιμα.

«Εκτός από το γεγονός ότι είναι κατά πολύ φθηνότερες, είναι επίσης υψηλότερης ποιότητας απ’ ότι οι κυπριακές», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές ιδιωτικές εταιρείες χρησιμοποιούν υλικά από τα κατεχόμενα, αυξάνοντας έτσι την πίεση που υπάρχει στις Ε/κ βιομηχανίες λόγω της οικονομικής κρίσης.

Η ετικέτα προέλευσης των πλακών:

- – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - -

Σημερινή
«Κτίζουμε σχολεία με τουρκικά μάρμαρα»
07 Ιουνίου 2011
Άδωνης Παλληκαρίδης

Κατακλύστηκε η αγορά των ελευθέρων εδαφών με οικοδομικά υλικά από εταιρείες των κατεχομένων. Μετά τα τούβλα, που ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων από τις κυπριακές εταιρείες τουβλοποιίας, στην αγορά εμφανίζονται γρανίτες, μάρμαρα και πέτρες με προέλευση τις κατεχόμενες περιοχές. Ο κανονισμός της Πράσινης Γραμμής είναι σαφής και δεν επιτρέπει την αμφίδρομη εμπορία των ειδών αυτών.

Οι ελεύθερες περιοχές θεωρούνται πύλη προς την Ε.Ε. και επεβλήθη υποχρέωση να στηριχθεί η οικονομία των κατεχομένων με απελευθέρωση της αγοράς όλων των ειδών που παράγονται στην κατεχόμενη περιοχή ή τυγχάνουν επεξεργασίας πέραν του 50% του κόστους τους. Όπως δημοσίευσε στην τελευταία της έκδοση η τοπική εφημερίδα της Πάφου «Επιλογές», σε εργοτάξιο ανακαίνισης – επέκτασης δημόσιου σχολείου (Τεχνική Σχολή Πάφου) χρησιμοποιούνται μάρμαρα, τα οποία φτάνουν κατευθείαν από τα κατεχόμενα. Η εφημερίδα δημοσιεύει και το σχετικό πιστοποιητικό κατασκευής καθώς και την έγκριση ότι τα μάρμαρα είναι ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των «Επιλογών», τα μάρμαρα μεγάλης αξίας έχουν ήδη φτάσει στην Πάφο με άδεια των τεχνικών υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, που έθεσαν και τις προδιαγραφές. Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, μεγάλες ποσότητες αυτών των οικοδομικών υλικών έχουν χρησιμοποιηθεί και για άλλα σχολεία. Οι εργολάβοι που ανέλαβαν την επέκταση των σχολείων παραπονιούνται ότι με τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί, φωτογραφίζονται αυτά ακριβώς τα υλικά και παραμερίζονται ανάλογα υλικά που βρίσκονται στους εισαγωγείς των ελευθέρων εδαφών. Ζητήσαμε τη γνώμη εμπορευομένων με το είδος και ήταν κατηγορηματικοί ότι κάποιοι βάλθηκαν να προωθήσουν τα τουρκοκυπριακά μάρμαρα και τις πέτρες εξωτερικής επένδυσης στην κυπριακή αγορά. Ζητώντας ανωνυμία, επισήμαναν ότι οι ίδιοι ούτε με σφαίρες δεν δέχονται να εισάγουν είδη από τα κατεχόμενα, έστω κι αν προσφέρονται σε ανταγωνιστικές τιμές. Ο πατριωτισμός μας, είπαν, δεν μας το επιτρέπει, κι ας έχουμε χάσει πολύ σημαντικές παραγγελίες από την εσωτερική ελεύθερη αγορά.

Οικολογικός βιασμός

Στα κατεχόμενα επιτελείται οικολογικός βιασμός με την κοπή της πέτρας του Πενταδακτύλου και της Καρπασίας. Οι τουρκικές κυρίως εταιρείες με τη βοήθεια Τουρκοκυπρίων, που δανείζουν τα ονόματά τους για να μπορεί να γίνει εμπόριο με τα ελεύθερα εδάφη, έχουν επιδοθεί σε πλιάτσικο. Κόβουν την πέτρα χωρίς προδιαγραφές, χωρίς επαναφορά του τοπίου και χωρίς να λογοδοτούν σε κανέναν. Εκτός από τα ελεύθερα εδάφη, πωλούν πέτρες και γρανίτες στην Τουρκία και αλλού, με αποτέλεσμα στην περιοχή της Κυθρέας μια ολόκληρη κορυφή του βουνού να έχει κοπεί. Η μία πλευρά αφαίρεσης του πετρώματος έφτασε στην άλλη. Το τοπίο γέμισε σκόνη και μοιάζει σεληνιακό. Την ίδια ώρα, εισαγωγές μαρμάρου που γίνονται από την Τουρκία παρουσιάζονται ως τουρκοκυπριακή μεταποίηση, για να μπορέσουν να μεταφερθούν στα ελεύθερα εδάφη. Το λεγόμενο τουρκοκυπριακό επιμελητήριο, αφού πήρε την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εγκρίνει κάθε αίτηση αποστολής στα ελεύθερα εδάφη υλικών. Σε όλα λέγει ότι είναι εντός ευρωπαϊκών προδιαγραφών και στην ουσία δεν πραγματοποιεί, ούτε μπορεί να πραγματοποιήσει κανέναν έλεγχο.

Αυτό που κάνει το τουρκοκυπριακό εμπορικό επιμελητήριο Λευκωσίας είναι να καταγράφει ποσότητες και προϊόντα, βαφτίζοντάς τα ευρωπαϊκά.

Τούβλα-χαλβάς

Τουρκοκυπριακής παραγωγής τούβλα-χαλβάς πέρασαν στις ελεύθερες περιοχές και έχουν χρησιμοποιηθεί στις οικοδομές. Τα τούβλα αυτά δεν έχουν ελεγχθεί από την πλευρά της Δημοκρατίας και οι εργολάβοι που τα αγόρασαν, λόγω διαφοράς τιμής, λένε ότι σκάνε μόλις τα αγγίξει κάποιος με πίεση. Δεν έχουν ευστάθεια και η οικοδομή στην οποία χρησιμοποιήθηκαν κινδυνεύει να καταρρεύσει ή να υποστεί ρωγμές με το πρώτο κούνημα του Εγκέλαδου. Οι εικόνες της Νικομήδειας είναι πολύ παραστατικές όσον αφορά τις οικοδομές που κτίζουν με τα υλικά της Τουρκίας και των κατεχομένων. Πέρα απ’ όλα αυτά, είναι άδικο οι εταιρείες μας που μαστίζονται από την οικονομική κρίση να αντιμετωπίζουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό των κατεχομένων, επισημαίνουν παράγοντες της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ. Το θέμα έχει και τις πολιτικές του προεκτάσεις. Στο παρελθόν περνούσαν μόνο ελάχιστες ποσότητες τουρκοκυπριακών υλικών, τελευταία, όμως, το κακό παράγινε.

Τι φοβάται η Κυβέρνηση

Την ίδια ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά, η Κυβέρνηση φοβάται ότι αν εφαρμοστούν αυστηροί έλεγχοι, θα έχει να αντιμετωπίσει τη δαμόκλειο σπάθη του εμπορίου των κατεχομένων. Το απευθείας εμπόριο της Ε.Ε. με τις κατεχόμενες περιοχές επικρέμαται ως μπαμπούλας και οδηγεί σε πιο συγκρατημένη στάση αντίδρασης.

Ωστόσο, προκαλεί μεγάλη απορία σε όλους πώς οι τεχνικές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας συνομολογούν κανονισμούς τέτοιους από τους οποίους περνούν τόσο εύκολα οικοδομικά υλικά των κατεχομένων. Κύκλοι στο χώρο της εμπορίας μαρμάρων και πετρών δικαιολογημένα διερωτώνται κατά πόσον υπάρχουν προμήθειες και συμφέροντα. Προκαλείται μεγάλη απορία σε όλους πώς μια κατεχόμενη περιοχή της χώρας, που δουλεύει με εποίκους και τουρκικά κεφάλαια, που δεν έχει οικολογικούς και περιβαλλοντικούς περιορισμούς, μπορεί να εφοδιάζει τις κυπριακές εταιρείες κατασκευής με τόσο ευαίσθητα και σημαντικά υλικά κατασκευής.

 

- – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - -

Σημερινή
«Τούβλα-χαλβάδες από τα κατεχόμενα»
02 Μαρτίου 2010
Άδωνης Παλληκαρίδης

H oικονομική κρίση, που συρρικνώνει την οικοδομική βιομηχανία, καθηλώνει και τα κυπριακά κεραμοποιεία. Κάποια από τα μεγαλύτερα τουβλοποιεία και κεραμοποιεία της Κύπρου ετοιμάζονται να αναστείλουν τη λειτουργία τους για να περιορίσουν τις ζημιές. Την ίδια ώρα, η αγορά δέχεται επίθεση από τα κατεχόμενα με την εισαγωγή φτηνής ποιότητας τούβλων και άλλων οικοδομικών υλικών. Πρόκειται για τούβλα-χαλβάδες, λένε Κύπριοι βιομήχανοι του είδους, αλλά κανείς δεν παίρνει την πρωτοβουλία να ανακόψει το φαινόμενο. Το θέμα γνωρίζει πολύ καλά ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης, που υποσχέθηκε στους Κυπρίους βιομήχανους να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του, ώστε η αγορά να μη δέχεται τον αθέμιτο ανταγωνισμό των κατεχομένων σε αυτά τα είδη.

Ο σεισμός της Νικομήδειας

Ο γραμματέας του Συνδέσμου των Κυπριακών Τουβλοποιείων Μάριος Χατζηγαβριήλ δήλωσε στη «Σ» ότι από έρευνα που έκανε ο ίδιος προσωπικά, κανένα μέλος του Συνδέσμου δεν πούλησε στα κατεχόμενα τούβλα. Φεύγουν μόνο κάποιες ποσότητες κεραμιδιών, μας είπε, αλλά σε καμιά περίπτωση η παράνομη εκμετάλλευση ελληνοκυπριακής γης δεν στηρίζεται από τα μέλη του Συνδέσμου. Την ίδια ώρα, εξήγησε, ζητούμε την προστασία της δικής μας νόμιμης παραγωγής έναντι της πειρατικής των κατεχομένων. Τα κυπριακά τουβλοποιεία τηρούν αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας και στατικούς κανόνες που κοστίζουν, σε αντίθεση με τα κατεχόμενα, όπου τα τούβλα έχουν τα χαρακτηριστικά των κτισμάτων της Νικομήδειας. «Δεν έμεινε τίποτε όρθιο στο σεισμό».

Αγωνία και ανησυχίες

Ο Σύνδεσμος των Κυπριακών Τουβλοποιείων, σε ανακοίνωση που απέστειλε στη «Σ», αναφέρει μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα σημαντικά:

«Στη βάση του κανονισμού για το εμπόριο διά μέσου της ”πράσινης γραμμής”, τουρκοκυπριακά τούβλα πωλούνται στις ελεύθερες περιοχές.

Ο Σύνδεσμος Κεραμοποιών Κύπρου εκφράζει την αγωνία του για τις συνθήκες άνισης μεταχείρισης και αθέμιτου ανταγωνισμού που δημιουργείται στην αγορά τούβλων, με αποτέλεσμα οι δικές μας επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, μη εξαιρούμενου και του κλεισίματος των εργοστασιακών μας μονάδων.

Ως γνωστόν, το κοινοτικό κεκτημένο επιβάλλει στις επιχειρήσεις μας μια πλειάδα υποχρεώσεων (π.χ. συγκεκριμένη καύσιμη ύλη, μελέτες και εφαρμογές περιβαλλοντικής διαχείρισης, ασφάλειας και υγείας, παρακολούθηση διαδικασίας παραγωγής και ποιότητας, παρακολούθηση εκπομπών αερίων, CO² emissions, Benchmarking κ.ά.) οι οποίες επιβαρύνουν το κόστος παραγωγής. Αυτές οι προδιαγραφές δεν τηρούνται στις τουρκοκυπριακές επιχειρήσεις, που να σημειωθεί ότι δραστηριοποιούνται και σε ελληνοκυπριακά εργοστάσια και σε ελληνοκυπριακά χωράφια για την ανόρυξη της πρώτης ύλης».

Ο σύνδεσμος επισημαίνει ότι για το θέμα ενημερώθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών.

«Η απάντηση που δόθηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη, όταν τον επισκεφθήκαμε για να του εκφράσουμε τις ανησυχίες μας, ήταν αποκαλυπτική. ”Αν είναι να κλείσετε, κλείστε”.

Όταν αναφέραμε στον Υπουργό τον κανονισμό αναφορικά με την εφαρμογή των κανόνων του κοινοτικού δικαίου σε θέματα υγείας, ασφάλειας, προστασίας του περιβάλλοντος και των καταναλωτών, αναφορικά με τα τούβλα που έρχονται στις ελεύθερες περιοχές βάσει του κανονισμού της ”πράσινης γραμμής”, μας ανέφερε ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι λεπτομέρειες και ότι δεν έχει διαβάσει τον κανονισμό της ”πράσινης γραμμής”».

Προσφυγή κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας

Οι εταιρείες παραγωγής τούβλων κατέθεσαν προσφυγή εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και μελετάται και το ενδεχόμενο προσφυγής εναντίον του εισαγωγέα και των τελικών παραληπτών τούβλων από τα κατεχόμενα.

Το θέμα είναι πολύ μεγάλο, γιατί από τη μία φαίνεται ότι υπάρχουν οι νόμιμα δραστηριοποιημένες επιχειρήσεις και από την άλλη οι πειρατικές των κατεχομένων. Δηλαδή, θα φτάσουμε να λειτουργούμε στην ημιπαρανομία των κατεχομένων, για να μη μας παρεξηγήσουν αυτοί που έστησαν τον κανονισμό της «πράσινης γραμμής» σε βάρος του κυπριακού Ελληνισμού. Αυτά τα κύρια θέματα θα συζητήσει η Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής σε δύο εβδομάδες, αναζητώντας τη σωστή λύση.

Δεν μπορεί να απαγορευθεί επαφή με τα κατεχόμενα, αλλά δεν μπορεί να υπάρχει και αθέμιτος ανταγωνισμός, με προϊόντα που παράγουν οι έποικοι σε κλεμμένα ελληνοκυπριακά εργοστάσια.

 


Σταθερή διεύθυνση permalink: http://www.efylakas.com/archives/12602

Εκτυπώσιμη μορφή

Tags: , , , , , , , , , , ,