| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΑΡΧΕΙΟ | ENGLISH  
Οικοσελίδα » ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ, ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ, ΨΥΧΟΠΟΛΕΜΟΣ

Self-inflicted sexism: Γιατί η Πραξούλα μας προσβάλλει

Σχόλιο Σ.Ο.: Δημοσιεύουμε το καταπληκτικό κείμενο της φεμινίστριας δημοσιογράφου Μικαέλλας Λοϊζου για την Υπουργό Εμπορίου Πραξούλα Αντωνιάδου-Κυριάκου, η οποία αποδείχθηκε πολύ κακή εκπρόσωπος των γυναικών στην εκτελεστική εξουσία. Το κείμενο της Μικαέλλας υμνεί την Ελληνίδα Κύπρια γυναίκα, αυτή την γυναίκα που η προσβάλει κάθε μέρα με την συμπεριφορά και τα καμώματα της η θαυμάστρια του Ερντογάν Πραξούλα.  

Εμπροσθοφύλακας
«Self-inflicted sexism: Γιατί η Πραξούλα μας προσβάλλει»
27 Ιανουαρίου 2012
Μικαέλλα Λοΐζου

«Για πολύ καιρό δίσταζα να γράψω ένα βιβλίο για τη γυναίκα. Το αντικείμενο είναι ενοχλητικό, ειδικά για τις γυναίκες».Με αυτά τα λόγια εισάγει η Simone De Beauvoir το «Δεύτερο Φύλο». Τον τελευταίο καιρό εκτυλίσσεται και στην Κύπρο κάτι εξαιρετικά ενοχλητικό, ειδικά για τις Κύπριες γυναίκες. Η συστηματική προσβολή του φύλου τους από μια άλλη Κύπρια γυναίκα. Ο λόγος για την Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Πραξούλα Αντωνιάδου.

Μια απλή αναζήτηση στη Wikipedia μας ενημερώνει ότι σεξισμός είναι η διάκριση εναντίον ανθρώπων, βασισμένη στο φύλο τους ή στο σεξουαλικό τους προσανατολισμό, όπως επίσης και στις όποιες διαφοροποιήσεις προκύπτουν λόγω του φύλου ή του σεξουαλικού προσανατολισμού. Ουσιαστικά έχει τις ρίζες του στην πεποίθηση ότι υπάρχουν κάποια «έμμεσα χαρακτηριστικά» στο φύλο που φέρει ένας άνθρωπος, τα οποία επηρεάζουν τις ικανότητές του να ανταποκριθεί σε κάποιους τομείς. Πρόκειται για υποτίμηση χειρίστου είδους, που βασίζεται σε στερεότυπα και αντιλήψεις που ανήκουν στη σφαίρα του κοινωνικού ρατσισμού. Συνήθως θύματα του σεξισμού είναι οι γυναίκες, ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις στη θέση αυτή βρίσκονται και άντρες, κυρίως λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού τους.

Αρκετοί γνωρίζουν κάποιο άτομο που –κυρίως στην εφηβεία του- προκαλούσε κακό στο εαυτό του. Πρόκειται, συνήθως, για ανθρώπους που χρησιμοποιούν κάποιου είδους σωματικό τραύμα (π.χ. χάραξη του δέρματος με λεπίδα μέχρι να αρχίσει να αιμορραγεί) ως μηχανισμό αντιμετώπισης καταστάσεων που δεν μπορούν να ελέγξουν. Στρέφονται, δηλαδή, κατά του ίδιου τους του σώματος, πιστεύοντας ότι αυτή η ενέργεια τους προσφέρει κάποιου είδους ανακούφιση ή ακόμη και ανάκτηση του ελέγχου μιας κατάστασης. Δεν είναι όμως εξίσου διαδεδομένη η αντίστοιχη πράξη σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Πράξη στην οποία συστηματικά επιδίδεται η Υπουργός Εμπορίου τον τελευταίο καιρό, ενδεχομένως με παρόμοια κίνητρα: Τον «αυτοπροκαλούμενο σεξισμό»

Εδώ και εβδομάδες, η κ. Αντωνιάδου επιμένει ότι έτυχε ανάρμοστης (όπως η ίδια την ερμηνεύει) συμπεριφοράς από μερίδα βουλευτών, επειδή είναι γυναίκα. Έχει φθάσει στο ακραίο σημείο να υποστηρίξει ότι έχει υποστεί «πολιτικό βιασμό» από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου. Οι πιο πάνω αναφορές συνιστούν ανάρμοστη συμπεριφορά από μέρους της Υπουργού, για πολλούς λόγους:

1.    Η κ. Αντωνιάδου δεν μετέβη στη Βουλή με την ιδιότητα της ως γυναίκα αλλά με την ιδιότητά της ως Υπουργός. Ως εκ τούτου, εάν έτυχε, όπως η ίδια υποστηρίζει, στοχοποίησης από τους βουλευτές, στο στόχαστρο τέθηκε ο ρόλος της και όχι το φύλο της. 

2.    Η κ. Αντωνιάδου εκπροσωπούσε στη Βουλή την Εκτελεστική Εξουσία, η οποία, θεσμικά, τυγχάνει ελέγχου από την Νομοθετική Εξουσία. Αν η ίδια αδυνατούσε να περάσει το «τεστ», είναι άκρως σεξιστικό να πιστεύει κανείς ότι η αποτυχία της οφείλεται στο γεγονός πως είναι γυναίκα και όχι στην απουσία των γνώσεων ή δεξιοτήτων που χρειάζονταν τη δεδομένη στιγμή.

3.    Η κ. Αντωνιάδου κλήθηκε στη Βουλή, κατόπιν της γνωστοποίησης της πρόθεσής της να περιθωριοποιήσει τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου της, ο οποίος θεωρείται εκ των κορυφαίων Κυπρίων τεχνοκρατών στον τομέα του φυσικού αερίου και ο οποίος επιτυχώς διαχειριζόταν το ζήτημα εδώ και χρόνια αλλά και για να συζητήσει άλλα θέματα σχετικά. Συνεπώς υπήρχε αντικείμενο επίθεσης κι όχι απλώς υποκείμενο, γεγονός που η Υπουργός επιμελώς φαίνεται να παραμερίζει.   

4.    Η κ. Αντωνιάδου είναι μια διορισμένη Υπουργός (η οποία απέτυχε να εκλεγεί βουλευτής μόλις τον περασμένο Μάιο, όταν συμπεριλήφθηκε στο ψηφοδέλτιο ενός κόμματος που εξέλεξε συνολικά 19 βουλευτές και έχει τις περισσότερες γυναίκες στην κοινοβουλευτική του ομάδα) και όλοι οι βουλευτές που την «εξευτέλισαν» με τις ερωτήσεις τους βρίσκονται στο Κοινοβούλιο μετά από πρόσφατη λαϊκή έγκριση. Είναι προσβολή προς τη κρίση του κυπριακού λαού να ισχυρίζεται κάποιος ότι εξέλεξε 56 εν δυνάμει βιαστές να τον εκπροσωπούν. 

5.    Η κ. Αντωνιάδου θα πρέπει να προβληματιστεί γιατί δεν τυγχάνουν ανάλογης συμπεριφοράς οι συνάδελφοί της Σωτηρούλα Χαραλάμπους και Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, οι οποίες καλούνται, επίσης, στη Βουλή, που παραμένει ανδροκρατούμενο περιβάλλον και όταν την επισκέπτονται και τα υπόλοιπα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. 

6.    Η κ. Αντωνιάδου θα πρέπει να προβληματιστεί γιατί δεν έχουν υποστεί ποτέ «πολιτικό βιασμό» οι λίγες γυναίκες βουλευτές που έχουμε στην Κύπρο. Θα πρέπει οι κυρίες Σ. Κυριακίδου, Α. Κυριακίδου, Σ. Μισιαούλη, Σ.  Κουκουμά, Ε. Χαραλαμπίδου και Ρ. Μαυρονικόλα να φοβούνται τους συναδέλφους τους, κάθε πρωί που πάνε στη δουλειά τους;    

7.    Η κ. Αντωνιάδου θα πρέπει να διερωτηθεί γιατί γλίτωσε από τις «ορέξεις» των βουλευτών η Γενική Διευθύντρια του υπουργείου της, η οποία την συνόδευε στην επίμαχη συνεδρία και καθόταν ακριβώς δίπλα της. Μήπως η κ. Ζετα Αιμιλιανίδου δεν είναι γυναίκα; Ή μήπως δεν την πρόσεξαν όλοι εκείνοι οι βουλευτές που είχαν ως στόχο, εκείνη την μέρα, να κάνουν κομματάκια τη γυναικεία αξιοπρέπεια; 

8.    Η κ. Αντωνιάδου στην συγκεκριμένη συνεδρία, συμπεριφέρθηκε με απρεπή τρόπο στον υφιστάμενό της Σόλωνα Κασίνη, αφού, όταν ο Διευθυντής Ενέργειας κατήγγειλε στην Επιτροπή ότι η Υπουργός τον ρώτησε πόσο θα ήταν το πρόστιμο που έπρεπε να καταβληθεί στη Noble, για αναβολή της διερευνητικής γεώτρησης, η ίδια έσπευσε να πει «α, Παναγία μου, ψέματα!». Το να λες πως κάποιος ψεύδεται ενώπιον της Βουλής είναι βαρύτατη κατηγορία. Ωστόσο, ο κ. Κασίνης δεν απέδωσε την παρέμβαση της κ. Αντωνιάδου στο γεγονός πως είναι γυναίκα και συμπεριφέρεται σεξιστικά εναντίον του επειδή είναι άντρας… 

9.    Η κ. Αντωνιάδου καλλιεργεί εδώ και τόσο καιρό, συστηματικά, την εντύπωση ότι μια γυναίκα είναι πολύ «αδύναμη» για να τα βάλει με τόσους άντρες. Ότι θα πρέπει να θεωρεί δεδομένο ότι θα της συμπεριφερθούν σεξιστικά και θα την υποτιμήσουν και θα της επιτεθούν, λόγω του φύλου της. Αυτό είναι προσβολή για όλες τις Κύπριες γυναίκες, οι οποίες, μπορεί να μην έχουν ακόμη επιτύχει την απόλυτη ισότητα, είναι, όμως, αρκετά δυναμικές και σαφώς όχι το «ασθενές φύλο», που θέλει η Υπουργός να τις παρουσιάσει. Χρησιμοποιεί, δηλαδή, το πολιτικό της βήμα, για να καλλιεργεί μια εσφαλμένη εντύπωση. Η εκμετάλλευση πολιτειακού αξιώματος για διαιώνιση στερεοτυπικών αντιλήψεων αντίκειται στη σύγχρονη πολιτική πρακτική. 

10.    Η κ. Αντωνιάδου, ακόμα και με την πάροδο μηνών, συνέχιζε να αρνείται πεισματικά να μεταβεί στη Βουλή, λόγω της ανάρμοστης συμπεριφοράς που θεωρεί ότι έτυχε. Το θέμα επιλύθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, μετά από παρέμβαση του Προέδρου του Σώματος Γιαννάκη Ομήρου. Η άρνησή της, ωστόσο, έγκειται, ουσιαστικά, στο γεγονός πως είναι γυναίκα και υπέστη «ομαδικό πολιτικό βιασμό». Άρα η ίδια είναι που συνεχώς προτάσσει την πρόφαση αυτή, για να μην ασκήσει τα υπουργικά της καθήκοντα όπως οφείλει.

Όπως εύστοχα έγραψε ο συνάδελφος Γιώργος Καλλινικου στο «Φ» τον περασμένο Νοέμβριο «η Πραξούλα δεν έχει ασυλία στην κριτική επειδή είναι γυναίκα. Αυτό προσβάλει τις γυναίκες που διεκδικούν ισότητα και τους άντρες που πιστεύουν σ’ αυτήν. Η Ερατώ, η Σωτηρούλα, οι γυναίκες που είναι Επίτροποι, η Γενικός Ελεγκτής και τόσες άλλες γυναίκες στην πολιτική και σε πολιτειακά αξιώματα δεν δέχονται βολές γιατί είναι γυναίκες».  Και έχει δίκαιο. Η Πραξούλα Αντωνιάδου παρουσιάζει τον εαυτό της ως θύμα γιατί θέλει να είναι το θύμα. Γιατί επιδιώκει να καλύψει τα λάθη και τις αδυναμίες της, την έπαρση που συχνά τη διακατέχει και που δεν γίνεται ανεκτή στο νομοθετικό Σώμα, την άγνοιά της επί πολλών ζητημάτων, που συνεχώς την εκθέτει. Η Υπουργός Εμπορίου, εδώ και αρκετό καιρό, προκαλεί αλλά κυρίως κατασκευάζει το σεξισμό προς το πρόσωπό της.

Προσβάλλει την Κύπρια γυναίκα, παρουσιάζοντας την ως ένα άβουλο έρμαιο στις ορέξεις του κάθε άντρα. Προσβάλλει τον Κύπριο άντρα, παρουσιάζοντας τον ως βίαιο, αναίσθητο και φαλλοκράτη. Αλλά κυρίως προσβάλλει τις αρχές της Δημοκρατίας, που απαιτούν σεβασμό προς την ελευθερία του λόγου. 

Ουδείς αρνήθηκε ποτέ ότι η πολιτική είναι ένα δύσκολο ρινγκ. Αν η κ. Αντωνιάδου δεν έχει όλα αυτά που χρειάζονται για να παλέψει σ’ αυτό, είναι θέμα προσωπικό της. Δεν είναι πρόβλημα του λαού. Θα μπορούσε κάλλιστα να αρνηθεί στον Πρόεδρο Χριστόφια την ανάληψη του χαρτοφυλακίου που της προτάθηκε και να συνεχίσει να δραστηριοποιείται σε τομείς στους οποίους μπορεί να αντεπεξέλθει ή να περιορίσει την πολιτική της δραστηριότητα στο λιλιπούτειο εξωκοινοβουλευτικό κόμμα της. Είναι αδιανόητο μια Υπουργός να βγαίνει στην κρατική τηλεόραση με το χαρτομάντιλο και να κλαίει, επειδή της άσκησε έλεγχο η Νομοθετική Εξουσία. Οι γυναίκες της Κύπρου είναι «σκληρά καρύδια». Το απέδειξαν πολλές φορές. Και οι σεξιστικές επιθέσεις εναντίον τους, κυρίως από μια άλλη γυναίκα, δεν γίνονται ανεχτές, ακόμη κι αν αυτή η γυναίκα αναφέρεται στο άτομό της στο τρίτο πρόσωπο ενικού…

* Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο προσωπικό ιστολόγιο της Μικαέλλας ‘real-A-politik’


Σταθερή διεύθυνση permalink: http://www.efylakas.com/archives/11187

Εκτυπώσιμη μορφή

Tags: , , , , , ,