| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΑΡΧΕΙΟ | ENGLISH  
Οικοσελίδα » ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ, ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Σημαντική αύξηση της εγκληματικότητας λόγω οικονομικής κρίσης και λαθρομετανάστευσης

thief01

Σημερινή
«Σημαντική αύξηση της εγκληματικότητας»
17 Οκτωβρίου 2011
Νατάσα Τινιόζου

Η οικονομική κρίση και η λαθρομετανάστευση τροφοδοτούν το έγκλημα στην Κύπρο. Η αύξηση παρουσιάζεται κυρίως στα αδικήματα κατά περιουσίας όπως ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις. Η Αστυνομία λαμβάνει αυξημένα μέτρα με στόχο την πάταξη του φαινομένου.

Πονοκέφαλο στην Αστυνομία προκαλεί η σημαντική αύξηση της εγκληματικότητας που καταγράφεται τα τελευταία δύο χρόνια στην Κύπρο. Η έξαρση της εγκληματικής δράσης επιβεβαιώνεται και από τα στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας. Συγκεκριμένα, τα τελευταία οκτώ χρόνια (2002-2010), το έγκλημα στην Κύπρο κυμαίνεται μεταξύ 7.000 – 8.000 υποθέσεων το χρόνο. Τα κρούσματα της παραβατικότητας αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, κυρίως σε ό,τι αφορά τα αδικήματα κατά περιουσίας όπως ληστείες, διαρρήξεις και κλοπές.

Τα στατιστικά
Από τις αρχές του 2011 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου διαπράχθηκαν 2.572 υποθέσεις διαρρήξεων από τις οποίες οι 796 εξιχνιάστηκαν, σε αντίθεση με 3.230 από τις οποίες εξιχνιάστηκαν οι 1.099 υποθέσεις το έτος 2010, και σε σχέση με 2.504 από τις οποίες οι 910 εξιχνιάστηκαν το έτος 2009. Όσον αφορά στις ληστείες και τους εκβιασμούς οι υποθέσεις για το 2011 ανέρχονται στις 121 και μέχρι στιγμής εξιχνιάστηκαν οι 11, το 2010 ανήλθαν στις 158 και εξιχνιάστηκαν οι 70, ενώ το 2009 οι υποθέσεις ανήλθαν στις 142 και εξιχνιάστηκαν οι 84.

Για τις κλοπές σε τράπεζες, σπίτια, διαμερίσματα, καταστήματα, επιχειρήσεις και διάφορα άλλα υποστατικά, οι υποθέσεις που καταγγέλθηκαν στην Αστυνομία έφθασαν για το 2011 στις 1.219 από τις οποίες εξιχνιάστηκαν οι 367, για το 2010 στις 1.677 και εξιχνιάστηκαν οι 627 καθώς το 2010 ο αριθμός των κλοπών ανήλθε στις 1.285 με 401 εξιχνιασθείσες υποθέσεις.

Αξιοσημείωτη χαρακτηρίζεται, ωστόσο, η μείωση που παρατηρείται στις υποθέσεις φόνων αφού το 2009 ανήλθαν στις 19, από τις οποίες οι 12 εξιχνιάστηκαν, το 2010 παρουσιάστηκε κατακόρυφη πτώση με μόνο επτά υποθέσεις οι οποίες εξιχνιάστηκαν, ενώ για φέτος (μέχρι τις 30/09/2011) οι υποθέσεις ανέρχονται στις πέντε, εκ των οποίων οι δύο εξιχνιάστηκαν. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας καταδεικνύεται ότι στο σοβαρό έγκλημα εμπλέκονται κοινοτικοί, υπήκοοι τρίτων χωρών χωρίς να εξαιρούνται Ελληνοκύπριοι. Η αύξηση της εγκληματικότητας φαίνεται να οφείλεται κυρίως στην οικονομική κρίση και στη λαθρομετανάστευση.

Τα μέτρα που λαμβάνονται

Από την πλευρά της η Αστυνομία λαμβάνει αυξημένα μέτρα, τόσο σε προληπτικό όσο και σε κατασταλτικό επίπεδο, μεταξύ των οποίων πεζές και μηχανοκίνητες περιπολίες, Κοινοτική Αστυνόμευση, ο θεσμός του «παρατηρητή της Γειτονιάς» ο οποίος εφαρμόζεται σε δήμους και κοινότητες, συντονισμένες και στοχευμένες επιχειρήσεις, παρακολούθηση και στοχοποίηση εγκληματιών, χαρτογράφηση και ανάλυση του εγκλήματος, άμεση διερεύνηση και καταχώρηση υποθέσεων στο δικαστήριο για ποινικές διώξεις, απέλαση προσώπων που καταδικάζονται σε ποινές φυλάκισης και κήρυξή τους ως ανεπιθύμητους μετανάστες, κτλ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εγκληματικότητα στην Κύπρο, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Μάλτα, Πολωνία, Γαλλία), βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το λεγόμενο σοβαρό και οργανωμένο έγκλημα, με βάση το μέσο όρο του δείκτη εγκληματικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έγκλημα και μετανάστευση

Η υπεραντιπροσώπευση ατόμων που αντιμετωπίζουν δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, κυρίως στο κοινό έγκλημα, το οποίο μάλιστα οι εγκληματολόγοι ονομάζουν και ως έγκλημα του δρόμου, είναι συνεπακόλουθο της οικονομικής κρίσης αλλά και της μετατροπής της Κύπρου σε χώρα μόνιμης εγκατάστασης και διαμονής για χιλιάδες μετανάστες, λαθρομετανάστες – οικονομικούς πρόσφυγες, πολιτικούς πρόσφυγες αλλά και γενικώς αλλοδαπούς. Αυτό, σύμφωνα με τον κοινωνιολόγο-εγκληματολόγο Στέλιο Στυλιανού, συμβάλλει στην αύξηση της εγκληματικότητας και σύμφωνα με στατιστικές έρευνες, αυτό είναι εμπειρικό γεγονός αφού, όπως καταδεικνύουν σχετικές έρευνες, άτομα κοινωνικά ανίσχυρα που βρίσκονται σε χαμηλή χρηματοοικονομική θέση, είναι πολύ πιθανόν να βρίσκουν τρόπους επιβίωσης και οικονομικής ενίσχυσης με μη νόμιμους τρόπους.

Όπως επισήμανε ο κ. Στυλιανού, τα άτομα αυτά καταλήγουν να αναμειγνύονται στη διάπραξη κοινών εγκλημάτων καθαρά και μόνο λόγω οικονομικής ανισότητας, ξεκαθαρίζοντας ότι η διάπραξη του εγκλήματος δεν έχει να κάνει με κουλτούρες και νοοτροπίες. Όπως ανέφερε ο κ. Στυλιανού, από έρευνες εγκληματολόγων που έγιναν κυρίως στο εξωτερικό, καταδεικνύεται ότι η εγκληματικότητα μπορεί να καταγραφεί από στατιστικά στοιχεία, όχι όμως το πραγματικό ποσοστό της, αφού για τεχνικούς λόγους υπάρχουν εγκληματικές ενέργειες οι οποίες πολύ δύσκολα εντοπίζονται, καταγγέλλονται και ακόμα πιο δύσκολα στοιχειοθετούνται ως υποθέσεις. Αυτό αφορά κυρίως στο ποσοστό του εγκλήματος της γενικότερης κατηγορίας, κυρίως του εγκλήματος του λευκού κολάρου, όπως ονομάζεται, που σημαίνει έγκλημα που διαπράττεται στα πλαίσια νομικών δραστηριοτήτων από άτομα υψηλής ισχύος, κατέληξε ο κ. Στυλιανού.


Σταθερή διεύθυνση permalink: http://www.efylakas.com/archives/10295

Εκτυπώσιμη μορφή

Tags: , , , , , ,